Home / HEADER-NEWS / Οι καθηγητές πληροφορικής, έχουν θέση στο σημερινό σχολείο;

Οι καθηγητές πληροφορικής, έχουν θέση στο σημερινό σχολείο;

Δημοσιεύτηκε: 11:11 πμ Οκτώβριος 5th, 2015  


PC

Με τις νέα αναθέσεις μαθημάτων που διαμόρφωσε το υπουργείο παιδείας στις 29/9/2015 (ένα μήνα μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους), αφαιρεί τη β’ ανάθεση των μαθηματικών του γυμνασίου από τους καθηγητές πληροφορικής που δεν έχουν πτυχίο μαθηματικών.

Και θα μπορούσε κανείς να πει «και καλά κάνει το υπουργείο, οι πληροφορικοί πρέπει να κάνουν την πληροφορική, οι μαθηματικοί τα μαθηματικά, οι φυσικοί την φυσική και πάει λέγοντας». Όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στην έρμη ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Έτσι λοιπόν. Εδώ και δεκαετίες, οι γεωλόγοι, οι φυσικοί, οι χημικοί κλπ.,  έχουν ως β’ ανάθεση μαθηματικά, χωρίς  να έχουν πτυχίο μαθηματικών.

Επίσης οι μαθηματικοί έχουν β’ ανάθεση φυσική και γεωγραφία, χωρίς να έχουν αντίστοιχο τίτλο πτυχίου.

Από τη δεκαετία του ‘90 ακόμα, μαθηματικοί, φυσικοί, γυμναστές, θεολόγοι κλπ., είναι διορισμένοι ως καθηγητές πληροφορικής, χωρίς πτυχίο πληροφορικής και με μόνο εφόδιο; 400 ώρες σεμινάρια !!!,  αποκλείοντας αντίστοιχο αριθμό αποφοίτων τμημάτων πληροφορικής που θα επιθυμούσαν να διδάξουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Β’ ανάθεση μαθηματικά λοιπόν μόνο στους ΠΕ19 και ΠΕ20 με βασικό πτυχίο μαθηματικού. Δηλαδή μαθηματικοί που έχουν διοριστεί ως πληροφορικοί! Αλλά την ίδια ώρα στο λύκειο π.χ. οι ΠΕ 19 και ΠΕ 20 με βασικό πτυχίο μαθηματικού, δεν μπορούν να διδάξουν μαθηματικά. Είπατε τίποτα;

Περιττό βέβαια να πούμε ότι χρόνια τώρα, σε οποιαδήποτε αλλαγή ή δήθεν μεταρρύθμιση που έλαβε χώρα στην παιδεία, γίνεται ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να υποβαθμιστεί ο ρόλος της πληροφορικής και των εκπαιδευτικών της, όπως, μείωση αριθμού ωρών στα λύκεια, προσθαφαιρέσεις του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος, άρνηση εφαρμογής δίωρου μαθήματος στα γυμνάσια –παρά το ότι η πιλοτική εφαρμογή του ήταν άκρως επιτυχημένη-, υποβάθμιση του μαθήματος από φέτος στα γυμνάσια με την υπαγωγή του και στη γ’ τάξη στα μαθήματα β’ ομάδας κλπ.. Γιατί άραγε;

Την ίδια ώρα βέβαια ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στην ΔΕΘ ότι οι μαθητές θα παίρνουν πτυχίο επάρκειας στην πληροφορική. Πώς κ. πρωθυπουργέ με μία ώρα μάθημα στο γυμνάσιο;

Κάποια στιγμή νομίζουμε ότι αυτό το θέατρο του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Τα δήθεν επιχειρήματα κάποιων παραγόντων (πολιτικών, επιστημονικών ενώσεων κλπ), που ακούγονται από εδώ κι από εκεί, για δήθεν μη καθηγητική επάρκεια των καθηγητών πληροφορικής, για τις υποτιθέμενες λίγες ώρες μαθηματικών και παιδαγωγικών μαθημάτων που έχουν διδαχθεί στα πανεπιστήμια τους οι πληροφορικοί κ.α., είναι από μόνα τους αίολα και σαθρά, απέχουν δε παρασάγγας από την πραγματικότητα, λέγονται εκ του πονηρού και εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένα πολιτικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα,  (είτε αρέσει ή δεν αρέσει σε κάποιους, είτε θέλουν ή δεν θέλουν να το καταλάβουν κάποιοι), η πληροφορική είναι αυτόνομη επιστήμη και ταυτόχρονα η πιο σύγχρονη και απαραίτητη επιστήμη της εποχής μας. Οι δε εκπαιδευτικοί που έχουν αποφοιτήσει από τα τμήματα πληροφορικής των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι από τους πλέον καταρτισμένους εκπαιδευτικούς της χώρας και υπηρετούν στα σχολεία υποδειγματικά και με απόλυτη συνέπεια.

Πρέπει επιτέλους κάποιοι να βάλουν το συμφέρον της παιδείας και της χώρας πάνω από πολιτικά, συντεχνιακά και κάθε άλλου είδους συμφέροντα και να καταλάβουν ότι με την υποβάθμιση της πληροφορικής (και των εκπαιδευτικών της) στα σχολεία, μόνο κακές υπηρεσίες παρέχουν στην εκπαίδευση και στην ίδια τους τη χώρα, συμβάλλοντας  στον πληροφορικό αναλφαβητισμό μιας ακόμα γενιάς ελλήνων πολιτών.

Και μια προτροπή – ευχή προς την ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Ας ξεκινήσει σήμερα κιόλας, από ένα βασικό ερώτημα «Τι παιδεία θέλουμε σ’ αυτή τη χώρα;», ας εκπονήσει άμεσα και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και ας βάλει σε εφαρμογή  ένα 15ετες σταθερό εκπαιδευτικό σχέδιο (από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο), δεσμευτικό για όλους τους φορείς της παιδείας (πολιτικούς και εκπαιδευτικούς), με συγκεκριμένους, σκοπούς, στόχους και αποτελέσματα προκειμένου να αποκτήσει επιτέλους αυτός ο τόπος την παιδεία που του αξίζει. Τα θετικά οφέλη για τη χώρα θα είναι πλείστα σε όλους τους τομείς.

Ομάδα καθηγητών πληροφορικής ΠΕ19 – ΠΕ20.

……………………………………………………………………….

Δελτίο Τύπου – «Τελικά, ποιοί διδάσκουν τί στη Δευτεροβάθμια;»

Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει να γίνεται ξανά λόγος και να αναρτώνται άρθρα στο Διαδίκτυο σχετικά με το τι διδάσκεται και από ποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών στα Λύκεια, ΕΠΑΛ και κυρίως Γυμνάσια της χώρας. Για παράδειγμα, η ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) με τίτλο «Τα Μαθηματικά να διδάσκονται από Μαθηματικούς» (https://is.gd/TX1eBF) της 25/8/2015, η οποία αναφέρεται και στην περυσινή απόφαση του ΥΠΟΠΑΙΘ με αριθμ. πρωτ. 137852/Γ2/02-09-2014, σχετικά με την Β’ ανάθεση των Μαθηματικών στο Γυμνάσιο.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να θυμίσουμε ότι τα Μαθηματικά διδάσκονται ως Β’ ανάθεση από άλλες ειδικότητες που δεν έχουν πτυχίο Μαθηματικών εδώ και πολλά χρόνια, όπως και οι Μαθηματικοί διδάσκουν σε Β’ ανάθεση Φυσική και Γεωγραφία χωρίς να έχουν αντίστοιχο τίτλο πτυχίου. Δυστυχώς, χρειάζεται ξανά να μνημονεύσουμε δύο σχετικά πρόσφατα κείμενά μας:https://is.gd/Jwhfv0 και https://is.gd/adp41i.

Σταχυολογούμε από αυτά τα ακόλουθα:

Ενώ σε παλιότερη ανακοίνωσή της ( https://www.hms.gr/node/866 ) η ΕΜΕ διαμαρτύρεται για το ότι στα Γυμνάσια μπορούν τα Μαθηματικά να διδάσκονται και από Πληροφορικούς (ΠΕ19-20) ως Β’ ανάθεση, δεν δείχνει να ενοχλείται καθόλου από το γεγονός ότι επί δεκαετίες αυτό γινόταν και από Γεωλόγους, Φυσικούς, Χημικούς κλπ. Αλήθεια, έχουν άραγε αναρωτηθεί στην ΕΜΕ αν π.χ. οι Χημικοί ή άραγε οι Πληροφορικοί διδάσκονται –σε προπτυχιακό επίπεδο- περισσότερα Μαθηματικά;

Δεν ξέρουμε αν ο λόγος για τον οποίο η ΕΜΕ σιωπούσε τότε, και για το οποίο και πάλι δεν γίνεται κανένας λόγος, είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι καθηγητές Μαθηματικών μπορούν να διδάσκουν ως Β’ ανάθεση τα μαθήματα της Φυσικής και της Γεωγραφίας στο Γυμνάσιοκαι αυτό μάλιστα όταν στα περισσότερα προγράμματα σπουδών των Μαθηματικών Τμημάτων διδάσκονται μόνο 1-2 μαθήματα Φυσικής και καθόλου Γεωγραφία. Επίσης, δεν είδαμε να αντιμετωπίζεται από την ΕΜΕ με την ίδια ευαισθησία το θέματων εκατοντάδων Μαθηματικών που έχουν διοριστεί ως καθηγητές Πληροφορικής από τη δεκαετία του 1990 ακόμα, καθ’ υπέρβαση κάθε επιστημονικής, εκπαιδευτικής και νομικής λογικής, αποκλείοντας αντίστοιχο αριθμό αποφοίτων τμημάτων Πληροφορικής που επιθυμούσαν να διδάξουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζουν άραγε ότι πολλοί εκ των παραπάνω έχουν επανειλημμένα ζητήσει μετάταξη στον φυσικό τους κλάδο (ΠΕ03), χωρίς αυτό τους το αίτημα να έχει ικανοποιηθεί;

Επειδή, όμως, στην ΕΠΕ δεν πιστεύουμε ότι το λάθος διορθώνεται με νέο λάθος, ζητούμε για άλλη μια φορά, όπως και στις προαναφερθείσες ανακοινώσεις μας:

  1. Να προγραμματιστεί και να υλοποιηθεί άμεσα μελέτη για τις Β’ αναθέσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής – Ι.Ε.Π. σε άμεση και διαρκή συνεργασία με τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, στην οποία θα συμμετέχουν οι Εκπαιδευτικές και Επιστημονικές Ενώσεις αλλά και η ίδια η κοινωνία, με τη μορφή ουσιαστικής διαβούλευσης, στην οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν. Τα οποιαδήποτε αποτελέσματα θα είναι σαφώς Επιστημονικά και Παιδαγωγικά τεκμηριωμένα, θα επικαιροποιούνται περιοδικά και δεν θα μπορεί κάποια ειδικότητα να έχει παραπάνω από κάποιο μικρό αριθμό B‘ αναθέσεων.
  2. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, όποιος κριθεί ότι μπορεί να έχει Β’ ανάθεση (σε συγκεκριμένο μάθημα και σε συγκεκριμένη Βαθμίδα), εφόσον επιθυμεί να μπορεί να αναλάβει τη Β’ ανάθεση μαθήματος στο οποίο δεν έχει Βασικό Πτυχίο, θα πρέπει να παρακολουθήσει εξαμηνιαίο επιμορφωτικό σεμινάριο του Υπ. Παιδείας που θα αφορά το συγκεκριμένο μάθημα στη συγκεκριμένη βαθμίδα.
  3. Οι υπάρχουσες Β’ αναθέσεις σε όσους δεν έχουν Βασικό Πτυχίο στην ειδικότητα του μαθήματος θα πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της, η οποία δεν θα πρέπει να γίνει αργότερα από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (2015-2016).
  4. Θα πρέπει να μεταταχθούν άμεσα στην ειδικότητα του Βασικού τους Πτυχίου, όσοι είναι διορισμένοι σε ειδικότητα και δεν κατέχουν Βασικό Πτυχίο σε αυτήν.
  5. Οι Β’ αναθέσεις θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να έχουν σκοπό τη συμπλήρωση μικρού αριθμού ωρών σε σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός της ειδικότητας Α ανάθεσης και δεν δημιουργείται οργανικό κενό.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος θέτει όλα τα παραπάνω σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία και την Εκπαιδευτική και Επιστημονική κοινότητα, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς σκοπιμότητες μικροπολιτικής ή μικροσυντεχνιακής λογικής, για να αρθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και να αποτελέσει ένα παράδειγμα ότι αν θέλουμε μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, να λειτουργούμε από κοινού και να διασφαλίζουμε το συμφέρον της Κοινωνίας όπως οφείλουμε ως Πολίτες, Επιστήμονες και Εκπαιδευτικοί.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο του Εργασιακού Τομέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

Νίκος Κατσάλης

( katsalis<στο>sch.gr κιν. 6932296190 )

Φώτης Αλεξάκος

( falexakos<στο>hol.gr κιν. 6937577067 )


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...