Home / HEADER-NEWS / Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Σχολείων κατά απόφασης του Κουράκη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Σχολείων κατά απόφασης του Κουράκη

Δημοσιεύτηκε: 10:20 πμ Σεπτέμβριος 1st, 2015  


sxolio

Στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, θα συζητηθεί στο Γ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας Ρύθμιση θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, η αίτηση αναστολής από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων της υπουργικής απόφασης “Ρύθμιση θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης” που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον Τάσο Κουράκη.

Ειδικότερα η υπουργική απόφαση του Τ. Κουράκη ορίζει τα εξής:

1. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο που προβλέπεται στην υποπαράγραφο Θ.2 του Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α΄ 107) και με άλλες σχολικές δράσεις, όπως αυτές καθορίζονται κατωτέρω:

α) Κάθε είδους ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση της γλωσσομάθειας ή άλλη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων, μη προβλεπόμενη από το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

β) Διδασκαλία στο πλαίσιο διευρυμένου ωρολογίου προγράμματος των διδασκόμενων γνωστικών αντικειμένων, πέραν των οριζόμενων από το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα και μέχρι 40 ώρες την εβδομάδα.

γ) Διδασκαλία σε τμήματα μαθητών που προκύπτουν μετά από κατάτμηση τάξεων ή τμημάτων (και όχι σε περισσότερα από τρία επιμέρους τμήματα) για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών στα μαθήματα κα− τευθύνσεων και γενικής παιδείας των τάξεων Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Προϋπόθεση για την κατάτμηση αυτή αποτελεί η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.

δ) Διδασκαλία σε τμήματα μαθητών που προκύπτουν μετά από κατάτμηση τάξεων ή τμημάτων κατά επίπεδο γνώσης όλων των διδασκομένων ξένων γλωσσών και της πληροφορικής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Προϋπόθεση για την κατάτμηση αυτή αποτελεί η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.

ε) Ανάθεση έργου συντονισμού των εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα και μέχρι δέκα (10) ώρες την εβδομάδα. στ) Ανάθεση σαφώς συγκεκριμένου έργου προετοιμασίας αθλητικών ομάδων, προετοιμασίας και υλοποίησης πολιτιστικών, καλλιτεχνικών κ.λπ. δραστηριοτήτων του σχολείου, ανάθεση σαφώς συγκεκριμένου έργου παραγωγής διαδραστικού−ψηφιακού υλικού για τις ανάγκες του σχολείου (και μέχρι τέσσερις (4) ώρες εβδομαδιαίως), ανάθεση έργου υπευθύνου ψηφιακής τάξης εφόσον καλύπτονται διαδραστικά τα δύο τρίτα των λειτουργούντων τμημάτων στο σχολείο (και μέχρι τέσσερις (4) ώρες εβδομαδιαίως), ανάθεση έργου από τους συντονιστές στο πλαίσιο συντονισμού των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου (και μέχρι δύο (2) ώρες εβδομαδιαίως), καθώς και ανάθεση έργου στο πλαίσιο λειτουργίας ομίλων μελέτης όπως: μαθηματικών, φυσικών επιστημών, φιλολογικών μαθημάτων, θεάτρου, μουσικής κ.λπ. που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο που υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί ή σε άλλο σχολείο του ίδιου ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη.

ζ) Ανάθεση έργου υπευθύνου ομίλου ή ομίλων και μέχρι έξι (6) ώρες την εβδομάδα.

2. α. Οι ώρες απασχόλησης στις ως άνω δράσεις, εφόσον ανατεθούν, αποτελούν ώρες τακτικής απασχόλησης που υπολογίζονται ως ώρες κανονικής εβδομαδιαίας διδασκαλίας υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση.

β. Οι συνολικές ώρες παρουσίας του εκπαιδευτικού στο σχολείο, με συνυπολογισμό των ωρών απασχόλησης στις ως άνω δράσεις και με κυλιόμενο ωράριο, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις τριάντα (30) εβδομαδιαίως για εκπαιδευτικούς με πλήρες ωράριο και ανάλογο κλάσμα επί των τριάντα (30), εάν ο εκπαιδευτικός έχει μειωμένο ωράριο.

3. α. Όλες οι παραπάνω, εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, εντάσσονται στο διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και γνωστοποιούνται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης το αργότερο μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

β. Όλες οι ανωτέρω αναθέσεις γίνονται με βάση τις σχετικές διατάξεις του Ν. 1566/1985 για ένα σχολικό έτος και δύνανται να ανανεώνονται σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται από τα προηγούμενα εδάφια.

Η ΟΙΕΛΕ

Η ΟΙΕΛΕ υποστηρίζει πως με την υπουργική απόφαση   που αμφισβητούν νομικά οι ιδιοκτήτες:

Α. Απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, τόσο για την κατάτμηση τμημάτων για καλύτερη προετοιμασία σε κάποια μαθήματα,  για διδασκαλία ξένων γλωσσών και πληροφορικής, όσο και για κάθε σχολική δράση εκτός υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος (ενισχυτική διδασκαλία, όμιλοι, προετοιμασία αθλητικών ομάδων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.λπ.).

Β. Όλες οι πέραν του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος δραστηριότητες κατατίθενται για έλεγχο στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και εντάσσονται στο διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Γ. Όλες πλέον οι ώρες  απασχόλησης των εκπαιδευτικών στις παραπάνω δράσεις αποτελούν ώρες τακτικής απασχόλησης, ισοδύναμες με τις άλλες ώρες διδασκαλίας, επομένως συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό των ωρών του διοριστηρίου και μετρούν για την προϋπηρεσία.

Δ. Η απασχόληση  αυτή θα είναι απολύτως νόμιμη και εποπτευόμενη από το Υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και να καταπολεμάται αποτελεσματικά η αδήλωτη εργασία και η φοροαποφυγή.

https://www.esos.gr/arthra/39553/sto-ste-prosefygan-oi-idioktites-idiotikon-sholeion-kata-tis-yatoy-t-koyraki

ΕΠΙΣΗΣ

Προσφυγή στη DG Comp για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

Την απευθείας προσφυγή στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της επιβολή ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαιδεύσεως εξετάζουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς μετά από το ναυάγιο που σημειώθηκε σχετικά με την αναστολή του μέτρου.

Πληροφορίες που δεν διαψεύδονται αναφέρουν ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ήταν εκείνος που δεν δέχθηκε τις εισηγήσεις για την έκδοση ΠΝΠ και επέμεινε στην εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στη βάση αυτή, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας αναμένεται να προσφύγουν για το μέτρο απευθείας στην Κομισιόν, και να υποστηρίξουν ότι η επιβολή του σχετικού φόρου στην Ελλάδα προσκρούει πολλαπλώς στην κοινοτική νομοθεσία.

Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων το παράδειγμα προσφυγής που ακολουθήθηκε στο θέμα της επιβολής παρακρατούμενου φόρου 26% στις συναλλαγές μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, με άλλες που έχουν έδρα σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Κύπρο- Βουλγαρία).

Για το θέμα αυτό προσέφυγαν στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η ίδια η Βουλγαρία , ζητώντας να διαπιστωθεί εάν πράγματι η διάταξη αυτή παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου και συνεπώς εάν θα κινηθούν οι σχετικές νομικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας.

Η διαδικασία αυτή είναι ταχύτατη, καθώς δεν εμπλέκει στη λήψη της απόφασης τα εθνικά δικαστήρια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από τη στιγμή που η ΕΕ κρίνει πως η ρύθμιση παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο ζητά την τροποποίηση της.

Βασικό επιχείρημα όσων διαμαρτύρονται για την επιβολή ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαιδεύσεως είναι πως με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται κατά τρόπο αντισυνταγματικό δύο κατηγορίες γονέων μαθητών, αυτών που ως φορολογούμενοι πολίτες εξακολουθούν να καταβάλλουν φόρους για τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και φόρους για τα δίδακτρα των ιδιωτικών και εκείνων που καταβάλουν μόνον φόρους στο Δημόσιο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει μάλιστα εκδώσει αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να παρέχεται η ίδια υπηρεσία από δύο διαφορετικούς παρόχους και να φορολογείται διαφορετικά, ήτοι ο ένας εξ αυτών να καταβάλει ΦΠΑ και ο άλλος όχι ή να φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή φόρου.

Σημειώνεται πως από τις 18 Αυγούστου ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Θόδωρος Φορτσάκης, και η ευρωβουλευτής του κόμματος, Μαρία Σπυράκη με κοινή τους επιστολή απευθύνθηκαν στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Παιδείας, Τιμπόρ Ναβράτσιτς, καθώς και στους υπουργούς Παιδείας των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. και τους κάλεσαν να ζητήσουν να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να στερήσει από τους έλληνες μαθητές τη συμπληρωματική εκπαίδευση και την πρόσβαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Παράλληλα, πρέπει να τονισθεί πως στελέχη της ΓΓΔΕ διαψεύδουν πληροφορίες των προηγουμένων ημερών που ανέφεραν πως με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ ιδιωτικά σχολεία που ανήκουν σε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα υπό το όχημα μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων., αυτό διαψεύδεται αρμοδίως.

Η σύγχυση προκλήθηκε από την αναφορά του νόμου ότι θα απαλλάσσονται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία από τον ΦΠΑ, ωστόσο οι ίδιες διατάξεις θέτουν ως προϋπόθεση για αυτό να μην επηρεάζεται ο ανταγωνισμός, στη βάση αυτή τον φόρο θα κληθούν να καταβάλουν σχεδόν όλα τα ιδιωτικά σχολεία.

Θ.Κ. ΔΟΛ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...