Home / HEADER-NEWS / ΣτΕ – απέρριφθηκε αίτημα ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων κατά ΥΑ Κουράκη

ΣτΕ – απέρριφθηκε αίτημα ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων κατά ΥΑ Κουράκη

Δημοσιεύτηκε: 1:33 μμ Σεπτέμβριος 4th, 2015  


ste

Με μια ιστορική απόφασή της η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ακύρωσε τις αιτήσεις αναστολής που κατέθεσαν ο ΣΙΕΙΕ και ομάδα ιδιοκτητών κατά της Υ.Α. Κουράκη, η οποία επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο ανεξέλεγκτο τοπίο των πρόσθετων δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων, καθώς ορίζει την υποχρεωτική δήλωσή τους προς έλεγχο στα γραφεία εκπαίδευσης και τον χαρακτηρισμό των ωρών απασχόλησης των εκπαιδευτικών ως ωρών διοριστηρίου με αποτέλεσμα να καταπολεμάται έτσι η φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία.

Κεντρικό σημείο της απόφασης η επίκληση της συνταγματικής επιταγής και της νομολογίας που εκδόθηκε σύμφωνα με αυτήν. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και τα ιδιωτικά σχολεία ελέγχονται από αυτό, προκειμένου να παρέχουν δημόσιο και κοινωνικό αγαθό

  • Ως εκ τούτου, τα ιδιωτικά σχολεία δεν υπάγονται στο άρθρο 5, παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά ελέγχονται ως χώροι άσκησης δημόσιου λειτουργήματος

  • Η αναγκαιότητα κρατικής εποπτείας επί των ιδιωτικών σχολείων έχει ως συνέπεια την «έντονη ρυθμιστική επέμβαση του νομοθέτη στην οργάνωση και στη λειτουργία τους καθώς και στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού τους»

  • Με βάση τα παραπάνω οι αιτήσεις του ΣΙΕΙΕ και της ομάδας των ιδιοκτητών που προσέφυγαν ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, καθώς:

Α) Οι πρόσθετες δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων θα αποφασίζονται με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων

Β) Όλες οι δράσεις θα κατατίθενται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ώστε να ελέγχονται.

Γ) Οι ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτικών στις δράσεις αυτές θα εντάσσονται στο διοριστήριό τους.

Πρέπει να επισημανθεί εδώ πως κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ πραγματοποίησε ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση το Υπουργείο Παιδείας, οι εκπρόσωποι του οποίου κατέθεσαν  τα εξής:

  1. Ότι η υπ. αριθμ. Φ8/53470/Δ2/1.4.2015 Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο Αν. Υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης δεν θίγει την οικονομική ελευθερία του ιδιοκτήτη

  1. Ότι, με βάση την κείμενη νομοθεσία, η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου των διδασκόντων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε δραστηριότητα του σχολείου, καθώς είναι ο πλέον αρμόδιος από επιστημονικής-παιδαγωγικής άποψης

  2. Ότι η Υ.Α. Κουράκη δεν προκαλεί δυσεναπόρθωτη βλάβη στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου (όπως ισχυρίστηκαν ο ΣΙΕΙΕ και η ομάδα των ιδιοκτητών)

Η Υπουργική Απόφαση Κουράκη θα πρέπει πλέον να εφαρμοστεί άμεσα από τα ιδιωτικά σχολεία και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές του Υπουργείου Παιδείας οφείλουν να ελέγξουν την εφαρμογή της. Γι’ αυτό το σκοπό η Ομοσπονδία απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ               ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

………………………………….

Με απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής που κατέθεσαν ο ΣΙΕΙΕ και ομάδα ιδιοκτητών κατά της Υ.Α. Κουράκη. Οπως τονίζουμε και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ομοσπονδία, η Υπουργική Απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο μας, καθώς οι πρόσθετες δράσεις των ιδιωτικών σχολείων θα ορίζονται μετά από σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, θα ελέγχονται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτικών σε αυτές θα αναγνωρίζονται πλέον ως ώρες διοριστηρίου, οι οποίες θα προσμετρώνται στην προϋπηρεσία.Στο κείμενο που ακολουθεί επιχειρούμε να απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που μας έχουν απευθύνει οι συνάδελφοι σχετικά με την Υ.Α., ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος   εφαρμογή της και οι ευεργετικές συνέπειες της απόφασης αυτής τόσο στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων όσο και για τις εργασιακές μας σχέσεις.

Δείτε

απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των συναδέλφων.

OIEΛΕ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...