Home / Featured / Το πρώτο αίμα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι πρώτες 60 οικογένειες στον δρόμο λόγω ΦΠΑ23%

Το πρώτο αίμα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι πρώτες 60 οικογένειες στον δρόμο λόγω ΦΠΑ23%

Δημοσιεύτηκε: 2:02 μμ Σεπτέμβριος 1st, 2015  


aima

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΜΕΤΑ ΑΠΌ 84 ΧΡΟΝΙΑ ΕΒΑΛΕ ΛΟΥΚΕΤΟ  ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ 60 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ-ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ

Το πρώτο «αίμα» στην ιδιωτική εκπαίδευση από την εφαρμογή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι γεγονός! Η ΟΙΕΛΕ ανακοινώνει ότι ένα από τα ιστορικότερα ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά που εδρεύει σε μια εργατική συνοικία , το Μιχαλοπουλείο Εκπαιδευτήριο, βάζει λουκέτο μετά από 84 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ως αποτέλεσμα της διαρροής μαθητών που προκάλεσε η ανακοίνωση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου στην ιδιωτική εκπαίδευση. 60 οικογένειες εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων του σχολείου μένουν στο δρόμο, αντιμέτωπες με τις δραματικές συνέπειες της ανεργίας.

Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Η χθεσινή έκδοση της εγκυκλίου της Γ.Γ. Εσόδων περί επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του μέτρου, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων τις προηγούμενες ημέρες περί παγώματός του, επέτεινε την σύγχυση και ενέτεινε την αγωνία των γονέων, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ιδιωτική εκπαίδευση και θα προκαλέσει κραχ στη δημόσια, καθώς είναι αμφίβολο εάν μπορούν τα λαβωμένα δημόσια σχολεία να υποδεχθούν το μεγάλο κύμα αποχωρήσεων από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Πρέπει, επιπλέον, να σημειώσουμε ότι το μέτρο θίγει κατά κύριο λόγο μικρά και μεσαία ιδιωτικά σχολεία, με αποτέλεσμα η ιδιωτική εκπαίδευση να κινδυνεύει να μετατατραπεί σε προνόμιο των ελάχιστων.

Η Ομοσπονδία, σε μια ύστατη προσπάθεια να πρυτανεύσει η λογική και να αποφασιστεί η αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την εκλογή νέας Κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη του μέτρου και των συνεπειών του σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εργαζόμενους και να εξεταστούν οι προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα των κοινωνικών φορέων, απέστειλε σήμερα επιστολές προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας. Για μια τελευταία φορά, ελάχιστες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προειδοποιούμε για τις ανυπολόγιστες συνέπειες ενός μέτρου που πάρθηκε με προχειρότητα και χωρίς στοιχειώδη πολιτικό διάλογο. Είναι, άραγε, έτοιμη η όποια πολιτική ηγεσία της χώρα να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των επιπτώσεων σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση;

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                 ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κλείνει το Μιχαλοπούλειο μετά την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ

Ο λόγος της απόφασης, όπως εξηγεί ο κ. Πλαφουτζής, είναι η οικονομική κρίση

Λουκέτο έβαλε ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά σχολεία, το Μιχαλοπούλειον του Πειραιά, έπειτα από 83 χρόνια λειτουργίας. «Η απόφασή μας είναι οριστική» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου, Ευάγγελος Πλαφουτζής.

Ο λόγος της απόφασης, όπως εξηγεί ο κ. Πλαφουτζής, είναι η οικονομική κρίση. «Η επιβολή του ΦΠΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα» σημειώνει, ενώ ήδη το εκπαιδευτήριο είχε δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και το κλείσιμο των τραπεζών. Η διαρροή των μαθητών, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. «Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 600 μαθητές. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με 200» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του σχολείου, γιος της ιδρύτριας, ο οποίος διευθύνει το εκπαιδευτήριο από το 1969.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το λουκέτο στο εκπαιδευτήριο θα οδηγήσει στην ανεργία περισσότερες από 60 οικογένειες. «Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της, ότι το συγκεκριμένο μέτρο (σ.σ. της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%) θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, ενώ προειδοποιεί για «ανυπολόγιστες συνέπειες».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...