Home / Featured / Βοηθητικές επισημάνσεις σχετικά με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση με την έναρξη του σχολικού έτους

Βοηθητικές επισημάνσεις σχετικά με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση με την έναρξη του σχολικού έτους

Δημοσιεύτηκε: 2:59 μμ Σεπτέμβριος 1st, 2015  


eidiki

Με την έναρξη του διδακτικού έτους, οι Προϊστάμενοι και Διευθυντές Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορείτε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω σχετικά με την Ειδική Αγωγή και Εκπ/ση και να προβείτε στις ενέργειες που περιγράφονται και σας αφορούν:

Καταρχάς, υπενθυμίζουμε  ότι σύμφωνα με την παραγρ. 14 του αρθ. 28 του

«τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα  για την κατάταξη, εγγραφή και φοίτηση, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης στο γενικό σχολείο» δηλαδή τυχόν γνωματεύσεις ιατροπαιδαγωγικών κέντρων ή άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ειδικά για τα ανωτέρω θέματα, δε λαμβάνονται υπόψη, αλλά έχουν ισχύ μόνο για τη γνωμάτευση περί της πάθησης.

Α. ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΑΕ

Στο σχολείο δημιουργείται ειδικός φάκελος με δεδομένα και πληροφορίες για τον κάθε μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι φάκελοι αυτοί είναι απόρρητοι και φυλάσσονται σε ειδικό ασφαλισμένο ερμάριο. Στις περιπτώσεις που οι φάκελοι έχουν ψηφιακή μορφή, η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό μέσο όπου φυλάσσονται προστατεύονται με ειδικό κωδικό πρόσβασης. Τον κωδικό πρόσβασης γνωρίζει μόνο ο εκπαιδευτικός Ε.Α.Ε. (του Τ.Ε. ή  παράλληλης στήριξης ή διδασκαλίας στο σπίτι, όταν υλοποιείται από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής) και ο διευθυντής του σχολείου.

Η τήρηση του φακέλου είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση και διατήρηση αξιόπιστων δεδομένων και την καταγραφή πληροφοριών προς διερεύνηση. Τα δεδομένα και οι πληροφορίες αποτελούν πολύτιμη πηγή κατά τη διαδικασία σχεδίασης και υλοποίησης του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης, καθώς και για τις περιπτώσεις αλλαγής προσωπικού ή μετεγγραφής του μαθητή, οπότε και συναποστέλλονται με τα έγγραφα μετεγγραφής.

Β. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ

Αναφορικά με τη λειτουργία Τμημάτων Ένταξης και τη φοίτηση μαθητών σε αυτά επισημαίνουμε τα εξής ισχύοντα, σύμφωνα με το αρθ. 6 του Ν.

:

Για τη λειτουργία ενός  Τ.Ε. απαιτείται  να υπάρχουν κατ΄ ελάχιστον 3 μαθητές, με ήδη εκδοθείσα σχετική γνωμάτευση μόνο από το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.. Συνεπώς, σε όσα ιδρυμένα Τ.Ε. δε συντρέχει η ανωτέρω προϋπόθεση τίθενται σε αναστολή λειτουργίας, ενώ σε σχολ. Μονάδα, που δεν έχει ιδρυμένο Τ.Ε., εφόσον δηλωθούν στον οικείο

  τρεις (3) μαθητές με διάγνωση από το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., η Υπηρεσία θα διερευνήσει τη δυνατότητα τυχόν εφικτής μεταφοράς από  Τ.Ε. που τελεί σε αναστολή ή ίδρυσης Τ.Ε.[1].

Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων κατά την έναρξη ή τη διάρκεια του διδακτικού έτους, ειδικά όταν εκδίδεται η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ για τους μαθητές που δηλώθηκαν με τη σημείωση «επίκειται», οι Διευθυντές ή Προϊστάμενοι θα πρέπει να  υποβάλουν εκ νέου επικαιροποιημένο τον άνω  πίνακα.

Τα Τ.Ε. δύνανται να λειτουργήσουν με βάση τη γνωμάτευση Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. δύο τύπους προγραμμάτων:

1) Κοινό και εξατομικευμένο πρόγραμμα  για τους μαθητές με ηπιότερης μορφής ειδικές εκπ/κες ανάγκες  το οποίο δε θα υπερβαίνει τις 15 ώρες ανά μαθητή εβδομαδιαίως.

Στα  Τ.Ε. αυτά μπορούν να φοιτούν και μαθητές χωρίς γνωμάτευση από διαγνωστικό φορέα, μόνο όμως κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Σχολ. Συμβούλου ΕΑΕ (η οποία διευκρινίζεται ότι δεν προσμετράται στο κατώτατο όριο των απαιτούμενων 3 διαγνωσμένων μαθητών για τη λειτουργία Τ.Ε.). Στην περίπτωση που επίκειται η έκδοση γνωμάτευσης από διαγνωστικό φορέα για κάποιο μαθητή και εφόσον ο Σχολ. Σύμβουλος Ε.Α.Ε. δεν προλαβαίνει χρονικά για να παράσχει τη σύμφωνη γνώμη του, ο μαθητής θα δηλωθεί στον πίνακα με την ένδειξη αυτή, αλλά  θα πρέπει να ενημερωθεί η Υπηρεσία για την έκδοση της γνωμάτευσης/ της σύμφωνης γνώμης του Σχολ. Συμβούλου ΕΑΕ. Πάντως το μέγιστο όριο μαθητών ανά  Τ.Ε. είναι 12.

2) Εξειδικευμένο ομαδικό ή εξατομικευμένο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου για τους μαθητές με σοβαρότερης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το οποίο δε δεσμεύεται από το κοινό και η συνδιδασκαλία στην κοινή τάξη πραγματοποιείται σύμφωνα και αποκλειστικά με την πρόταση  του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.

Επισημαίνεται ότι για τη νόμιμη φοίτηση σε Τ.Ε. μαθητή η γνωμάτευσή του θα πρέπει να είναι ισχύουσα (να μην έχει λήξει) και να αναγράφει ρητά αυτό και όχι να προβλέπει προτεινόμενη φοίτηση σε κάποια άλλη μορφή της ειδικής αγωγής (λ.χ. παράλληλη στήριξη/ ειδικό σχολείο κ.α.).

Διευκρινίζεται ότι οι κωφοί/βαρύκοοι καθώς και οι τυφλοί/με χαμηλή όραση μαθητές χωρίς νοητική υστέρηση ή άλλης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δε δηλώνονται στον πίνακα για τα Τ.Ε., εφόσον φοιτούν στις σχολ. τάξεις του Γενικού Σχολείου με στήριξη από εκπαιδευτικό ΕΑΕ  γνώστη της νοηματικής ή της γραφής Braille (αρθ. 7  παρ.1 & 2 του Ν. 3699). Οι μαθητές αυτοί θα δηλωθούν στη Διεύθυνση κατά την έναρξη της σχολ. χρονιάς για να ζητηθεί η πρόσληψη των αντίστοιχων αναπληρωτών ΕΑΕ, αλλά θα πρέπει η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ να υποδεικνύει τη στήριξή τους από τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς.

Γ. Ε.Δ.Ε.Α.Υ. (Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ. 4 του Ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκαν από παρ. 4 του αρθ. 39 του

, σε κάθε σχολική μονάδα που ανήκει σε ΣΔΕΥ  λειτουργεί ΕΔΕΑΥ, ως πρωτοβάθμιο όργανο για τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών της, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης (εφόσον στο  αντίστοιχο ΣΔΕΥ υπηρετεί ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός για να μπορέσει να συγκροτηθεί). Η σύσταση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της ΕΔΕΑΥ καθορίστηκαν με την αριθμ. 17812/Γ6/7-2-2014 Υ.Α.
.

Υπογραμμίζεται ότι για τους μαθητές σχολικών μονάδων, που λειτουργεί ΕΔΕΑΥ, τα αιτήματα των γονέων τους προς το ΚΕΔΔΥ για αξιολόγησή τους εξετάζονται από το τελευταίο, μόνο εφόσον έχουν παραπεμφθεί  σε αυτό από την οικεία ΕΔΕΑΥ.

Δ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Οι αιτήσεις με τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά  που υποβάλλονται στα σχολεία για παράλληλη στήριξη παρακαλείσθε να διαβιβαστούν  στην Υπηρεσία με εμπιστευτικό πρωτόκολλο μέχρι την 20η Οκτωβρίου ώστε να υποβληθούν στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (όπως ορίζονται στην αριθμ.

εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.) είναι:

  1. του γονέα/κηδεμόνα.

  2. Γνωμάτευση αποκλειστικά του οικείου Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., η οποία στην περίπτωση που στη σχολ. μονάδα λειτουργεί Τμήμα Ένταξης  ή στην περιοχή ευθύνης του ΚΕΔΔΥ υπάρχει ειδικό σχολείο, θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία.

  3. Βεβαίωση εγγραφής του μαθητή για το τρέχον σχολικό έτος (με αναφορά της τάξης που  φοιτά).

Τέλος, αιτήσεις για παράλληλη στήριξη που δε συνοδεύονται  από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (και κυρίως γνωμάτευση από ΚΕΔΔΥ) σε καμία περίπτωση δε θα διαβιβάζονται στην Υπηρεσία.

√ Προσοχή! Τα έγγραφα που αφορούν την παράλληλη στήριξη θα πρέπει να φέρουν στο υποσέλιδο  κάθε σελίδας το

(αίτηση γονέα, βεβαίωση φοίτησης, διαβιβαστικό σχολείου). Οι γνωματεύσεις του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ πρέπει να φέρουν το λογότυπο εφόσον έχουν εκδοθεί από τις 04-06-2013 και μετά.

Ε. ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι αιτήσεις για στήριξη με Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό   μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν αυτοεξυπηρετούνται και για τους οποίους δε ζητείται παράλληλη στήριξη (αρθρ. 18 Ν. 3699) υποβάλλονται στο σχολείο φοίτησης του μαθητή από το γονέα ή κηδεμόνα του και διαβιβάζονται με εμπιστευτικό πρωτόκολλο  στην οικεία Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Ε. αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης για περαιτέρω αποστολή στο Υπουργείο (90911/Δ3/09-06-2015 εγκύκλιο του Υπ.), με κοινοποίηση του διαβιβαστικού καθώς και των συνημμένων εγγράφων και στη Διεύθυνση Πρωτ/θμιας.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είναι τα εξής:

  1.   του γονέα/κηδεμόνα.

  2. Γνωμάτευση του οικείου Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.  ή από δημόσιο νοσοκομείο.

  3. Βεβαίωση εγγραφής-φοίτησης του μαθητή για το τρέχον σχολικό έτος (με αναφορά της τάξης που φοιτά).

√ Προσοχή! Τα έγγραφα που αφορούν τη στήριξη από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό θα πρέπει να φέρουν στο υποσέλιδο  κάθε σελίδας το

(αίτηση γονέα, βεβαίωση φοίτησης, διαβιβαστικό σχολείου). Οι γνωματεύσεις του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ πρέπει να φέρουν το λογότυπο εφόσον έχουν εκδοθεί από τις 04-06-2013 και μετά.

      ΣΤ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

Με το αρθ. 28 παρ. 16 του Ν. 4186/2013 εισήχθη η δυνατότητα στήριξης μαθητών που  δεν αυτοεξυπηρετούνται (κυρίως ως προς την αναγκαιότητα εκτέλεσης ιατρικών ενεργειών-περίθαλψης λ.χ. με διαβήτη ή  επιληψία)  με σχολικό νοσηλευτή κατόπιν γνωμάτευσης δημόσιου νοσοκομείου.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  1. του γονέα/κηδεμόνα.

  2. Γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου.

  3. Βεβαίωση εγγραφής-φοίτησης του μαθητή για το τρέχον σχολικό έτος (με αναφορά της τάξης που φοιτά).

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά διαβιβάζονται στην στη Δ/νση Ειδ. Αγωγής του Υπουργείου μέσω της οικείας Περιφερειακής Δ/νσης Π. & Δ. Ε. (κοινοποίηση του διαβιβαστικού καθώς και των συνημμένων εγγράφων και στη Διεύθυνση Πρωτ/θμιας) με εμπιστευτικό πρωτόκολλο.

Η στήριξη του μαθητή μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό  σχολικό νοσηλευτή που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της σχολ. μονάδας και του Συλλόγου των Διδασκόντων (παρ. 18 εδαφ. ε΄αρθ. 28 

).Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι αντίστοιχα με αυτά για τον ιδιώτη ειδικό βοηθό για την στήριξη των μαθητών.(
)

 √ Προσοχή! Τα έγγραφα που αφορούν τη στήριξη από Σχολικό Νοσηλευτή θα πρέπει να φέρουν στο υποσέλιδο  κάθε σελίδας το

(αίτηση γονέα, βεβαίωση φοίτησης, διαβιβαστικό σχολείου).

Ζ.  ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΟ που τον διαθέτει ο γονέας

Σύμφωνα με το αρθ. 7 παρ. 4 εδαφ. γ΄του Ν. 3699/2008, όπως αντικαταστάθηκε από αρθ. 28 παρ. 18 του ν. 4186/2013 και το αριθμ.

έγγραφο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.,  η  στήριξη μαθητή (οποιουδήποτε χωρίς να απαιτείται καν  γνωμάτευση διαγνωστικού φορέα) μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της σχολ. μονάδας και του Συλλόγου των Διδασκόντων. Δεν υπάρχει περιοριστική προθεσμία για την εφαρμογή του θεσμού απλά η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει να γνωστοποιεί την παρουσία του ιδιώτη ειδικού βοηθού στη Δ/νση Εκπ/σης.

Προϋποθέσεις για την έγκριση από τη Δ/νση του σχολείου:

1.

του γονέα/κηδεμόνα προς τη Δ/νση της σχολ. μονάδας.

2. Οποιοδήποτε δικαιολογητικό κριθεί ως απαραίτητο από το Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου εγγραφής και καταγραφεί σε πρακτικό του, το περιεχόμενο ή απόσπασμα του οποίου κοινοποιείται στον αιτούντα γονέα/κηδεμόνα.

Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις, συνεδριάζει ο Σύλλογος Διδασκόντων προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση και την υλοποίηση αυτής πρέπει να συντρέχει και σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του σχολείου.

Επικουρικά, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επί του θέματος οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

α) Η παρουσία του ειδικού βοηθού στο σχολείο μπορεί να τελεί είτε βάσει αμειβόμενης  σχέσης εργασίας (μίσθωσης έργου ή σύμβασης), όπου αποκλειστικός εργοδότης του είναι η οικογένεια του μαθητή (επομένως το σχολείο δεν είναι αρμόδιο να ελέγξει τη νόμιμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από αυτήν ή να την ανακοινώσει στην επιθεώρηση εργασίας-οι νόμιμες αυτές υποχρεώσεις βαρύνουν τον εργοδότη-γονέα) είτε λόγω εθελοντικής προσφοράς.

β) Η Διεύθυνση του σχολείου δεν είναι αρμόδια να  χορηγήσει βεβαιώσεις εργασίας για τον ειδικό βοηθό (μόνο ο εργοδότης ή εντολέας-γονέας).

γ) Ο εκπαιδευτικός της τάξης εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το μαθητή.

δ) Στην περίπτωση που ο ειδικός βοηθός δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία της τάξης ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί με νεότερη πράξη του να διακόψει/μην επιτρέψει την περαιτέρω υλοποίηση της  ιδιωτικής στήριξης.

Η. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ομοίως, παρακαλείσθε για διαβίβαση με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στη Διεύθυνση των αιτήσεων για διδασκαλία στο σπίτι από εκπαιδευτικό γενικής ή ειδικής αγωγής κατά περίπτωση, οι οποίες εγκρίνονται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης (αρθ. 6 παραγρ. 4 περ. γ) εδαφ. α΄ Ν. 3699/2008 όπως τροποποιήθηκε από αρθ. 28 παρ.8 εδ΄α του Ν. 4186/2013), συνοδευμένες από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  1. του γονέα/κηδεμόνα.

  2. Βεβαίωση εγγραφής-φοίτησης του μαθητή για το τρέχον σχολικό έτος.

  3. Πρόσφατη Ιατρική Γνωμάτευση, στην οποία αναγράφεται η διάρκεια επιβεβλημένης παραμονής στο σπίτι από δημόσια ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ή δημόσια υγειονομική επιτροπή (Α΄/θμια ή Β΄/θμια). Για τη διδασκαλία στο σπίτι από εκπ/κο ειδικής αγωγής απαιτείται γνωμάτευση μόνο από το οικείο Κ.Ε.Δ.Δ.Υ (Ν. 4186/2013 αρθ. 28 παρ.8).

Επισημαίνεται ότι αιτήσεις για διδασκαλία στο σπίτι μπορούν να υποβληθούν οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ακόμα και για διάστημα προσωρινό ή περιορισμένο (λ.χ. όταν μαθητής μετά από εγχείρηση πρέπει να παραμείνει κλινήρης λ.χ. για 15 ημέρες). Δεν υπάρχει κατώτατο ενδεδειγμένο χρονικό όριο για την αίτηση, αλλά εναπόκειται στην κρίση της Δ/νσης Εκπ/σης να εκτιμήσει την παιδαγωγική αναγκαιότητα αυτής σε σχέση με το χρονικό διάστημα που ο μαθητής βάσει της γνωμάτευσης δε δύναται να φοιτήσει στη σχολική μονάδα.

Θ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

Σύμφωνα με το αρθ. 33 παρ. 4 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α΄) τα απαιτούμενα για τη διδασκαλία μέσα για την ΕΑΕ παρέχονται δωρεάν από το κράτος  στα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα:

-Μηχανικός Εξοπλισμός ( λ.χ. μαγνητόφωνο, Η/Υ προσαρμοσμένος σε κινητικές αναπηρίες)

            Η αγορά του απαραίτητου για τη διδασκαλία σε μαθητή ΑμΕΕΑ μηχανικού εξοπλισμού πραγματοποιείται από την οικεία Σχολική Επιτροπή, η οποία διαβιβάζει το αίτημα της στη Διεύθυνση με τα εξής δικαιολογητικά σύμφωνα με το αριθμ.

έγγραφο του Υπουργείου:

  1. του γονέα/κηδεμόνα.

  2. Γνωμάτευση του οικείου Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. που να προσδιορίζει την αναγκαιότητα συγκεκριμένου μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διδασκαλία του μαθητή.

  3. Εισήγηση του οικείου Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. για τη χορήγηση του απαιτούμενου εξοπλισμού

  4. Βεβαίωση εγγραφής/ φοίτησης του μαθητή.

  5. Τρείς έντυπες προσφορές από σχετικά εμπορικά καταστήματα για το ποσό που απαιτείται για την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Επισημαίνεται ότι στο διαβιβαστικό έγγραφό του (προς τη Δ/νση Ειδ. Αγωγής του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δια της Δ/νσης Εκπ/σης) το σχολείο πρέπει να αναγράφει τα στοιχεία της οικείας Σχολικής Επιτροπής:

α. Στοιχεία επικοινωνίας

β. Α.Φ.Μ. και αρμόδια Δ.Ο.Υ.

γ. Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού και αριθμό ΙΒΑΝ

δ. Ταχυδρομική Διεύθυνση

ε. Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο οποίο εξυπηρετείται η Σχολ. Επιτροπή

-Ακουστικά βαρηκοΐας

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.

(ΦΕΚ 1986/Β΄) για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας το Υπουργείο πλέον θα καταβάλλει το ανώτερο ποσό των 1500,00 €. Την εν λόγω παροχή δικαιούνται ανά τέσσερα (4) έτη οι μαθητές της δημόσιας εκπ/σης με τα δικαιολογητικά δαπάνης που περιγράφονται αναλυτικώς στο σώμα της Κ.Υ.Α.

Η αλλαγή ακουστικού (δηλαδή τη δεύτερη φορά) γίνεται εφόσον το αρμόδιο Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. με παιδαγωγική του έκθεση κρίνει την παιδαγωγική αποτελεσματικότητα των ακουστικών βαρηκοΐας στο παιδί.  Υπογραμμίζεται ότι οι 3 οικονομικές προσφορές είναι απαραίτητες για την εκκαθάριση της δαπάνης από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και ότι η δαπάνη αποδεικνύεται με απλή εξοφλητική απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδουν οι πωλήτριες επιχειρήσεις συνοδευόμενη από ένα δικό τους έντυπο «βεβαίωση πώλησης» στο οποίο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του αγοραστή γονέα με τη σημείωση ότι η προμήθεια των ακουστικών βαρηκοΐας γίνεται για το παιδί του (ονοματεπώνυμο) με αναφορά του αριθμού της επισυναπτόμενης απόδειξης (αριθμ. πρωτ. Φ. Ειδ. Αγ./1857/5-6-2012 έγγραφό μας). Επισημαίνουμε ότι τα με αριθμ. 1 και 3 προβλεπόμενα δικαιολογητικά στο κείμενο της Υπ. Απόφασης συντάσσονται από τη Διεύθυνση.

-Υπόδειγμα

και
που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος γονέας

Γενική Επισήμανση: Σύμφωνα με το αρθ. 28 παρ. 15 του Ν. 4186/2013 «στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένη αναπηρία και ειδικές εκπ/κες ανάγκες και στα οποία έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών (25), ο αριθμός αυτός μειώνεται σε αναλογία για κάθε μαθητή ΑμεεΑ κατά τρείς μαθητές λιγότερους και οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδιας τάξης κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου». Η διάταξη έχει αδιευκρίνιστες προεκτάσεις πρακτικής εφαρμογής στην Πρωτοβάθμια Εκπ/ση, λόγω έλλειψης πολλών τμημάτων στην ίδια τάξη.

Τέλος, επισυνάπτουμε:

α)

για τους γονείς μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία, το οποίο παρακαλείσθε να αναρτήσετε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου σας.

β) Σχετικά με τη δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης μαθητών με ειδικές εκπ/κες ανάγκες στα σχολεία γενικής εκπ/σης το αριθμ.

έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

γ) Αναφορικά με «Διαταραχές συμπεριφοράς στη σχολική τάξη-εναλλακτικές τεχνικές παρέμβασης» το με αριθμ. 73/24-10-2012 έγγραφο του Σχολ. Συμβούλου ΕΑΕ και

δ) Το αριθμ.

έγγραφο  της Δ/νσης Ειδ. Αγωγής του Υπουργείου με το οποίο ενημερώνει για τις δυνατότητες αντιμετώπισης προβλημάτων με νήπια ΑΜεεΑ.

Μανάβη Μαρία,

Διοικητικός υπάλληλος ΠΕ  01, στη Διεύθυνση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Δράμας

(τηλ. γραφείου: 2521351428, κιν.: 6972092401)[i]


[1] διαδικασίες που εκ των πραγμάτων χρονοτριβούν: η σχετική πρόταση διαβιβάζεται στην Περιφερειακή Δ/νση, η οποία, εάν  συμφωνεί  τη διαβιβάζει στο Υπ. Παιδείας, που εφόσον γίνει δεκτή, θα εκδοθεί σχετική Υ.Α. που θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και από τότε και μετά δύναται να λειτουργήσει.


[i]  Τα υποδείγματα των Αιτήσεων και Υπεύθυνων Δηλώσεων που περιλαμβάνονται στο ανωτέρω κείμενο, καθώς και το Ενημερωτικό Σημείωμα, δημιουργήθηκαν από τη συντάκτρια του εγγράφου.

 μέσω ΔΠΕ Δράμας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...