Home / HEADER-NEWS / Χωρίς εκπαιδευτικούς η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (του Βασίλη Παληγιάννη)

Χωρίς εκπαιδευτικούς η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (του Βασίλη Παληγιάννη)

Δημοσιεύτηκε: 9:33 πμ Αύγουστος 31st, 2015  


kleisto-sxoleio-5701

Χωρίς εκπαιδευτικούς η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Μία ημέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2015-2016 και κανείς δεν γνωρίζει πως θα λειτουργήσουν τα δημόσια σχολεία εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 14.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα η σχολική χρονιά ξεκινά με έλλειψη 3.640 ΠΕ70, 1.661 ΠΕ60, 1.161 ΠΕ06, 1.019 ΠΕ08, 806 ΠΕ32, 793 ΠΕ11, 561 ΠΕ19, 311 ΠΕ07, 84 ΠΕ05 και περίπου 3.000 στην Ειδική Αγωγή.

Υπάρχουν περιοχές που οι ελλείψεις δημιουργούν ίλιγγο. Ενδεικτικά αναφέρω, Ηράκλειο: 761 κενά, Πειραιάς: 650, Αιτωλοακαρνανία: 494, Κυκλάδες: 486 κλπ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα επιπλέον κενά που δημιουργήθηκαν σ’ αυτές τις περιοχές μετά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός πως έως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών και πόσα κενά μπορούν να καλυφθούν με βάση τις πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας.

Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη προγραμματισμού, υπεύθυνης και σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής από την απελθούσα πολιτική ηγεσία έχει ως αποτέλεσμα να ζούμε ένα θρίλερ χωρίς προηγούμενο. Εκτός κι αν οι κύριοι Μπαλτάς και Κουράκης πίστευαν πως σχολεία και θεσμοί μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς.

Επειδή, δε, είναι σχεδόν βέβαιο πως την 11/09/2015, ημέρα Αγιασμού και έναρξης του νέου διδακτικού έτους, το κουδούνι δεν πρόκειται να χτυπήσει σε πολλά σχολεία, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμφωνήσουν για την εξασφάλιση πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά, κυρίως, για μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα αφού όλοι διαπιστώνουμε, πως στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Παιδεία ημίμετρα δεν αρκούν, θα πρέπει να γίνει επιτέλους ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος, έστω και αν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με επιχειρήματα και χωρίς κραυγές ώστε επιτέλους ως χώρα να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική αναβάθμισης της εκπαίδευσης για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλειος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...