Home / Featured / Τι σημαίνει αύξηση ωραρίου κατά 2 ώρες στα σχολεία. Ποιες οι επιπτώσεις

Τι σημαίνει αύξηση ωραρίου κατά 2 ώρες στα σχολεία. Ποιες οι επιπτώσεις

Δημοσιεύτηκε: 7:13 πμ Αύγουστος 1st, 2015  


679clock

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Είναι πραγματικά να απορείς ποια αρρωστημένα μυαλά εισηγούνται την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που έχουν αποκλειστικό στόχο να μειώσουν σημαντικά τις προσλήψεις δασκάλων αρχικά και κατ΄ επέκταση εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων και από την άλλη να υποβαθμίσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Και γιατί δασκάλων; Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό. Σε ένα σχολείο 12/θ υπάρχουν 12 δάσκαλοι. Αν προστεθούν 2 ώρες στον καθένα, τότε από την αύξηση συγκεντρώνονται 24 επιπλέον ώρες, που είναι το ωράριο ενός εκπαιδευτικού. Αυτό σημαίνει ότι μια τάξη μπορεί να μην έχει δάσκαλο και σ΄ αυτήν θα συμπληρώνουν ωράριο οι 12 ή κάποιοι από τους 12… Αυτό σημαίνει μείον ένας δάσκαλος σε κάθε 12θέσιο, όπως και πριν λίγα χρόνια είχε χαθεί ο δάσκαλος του ολοήμερου από τα ΕΑΕΠ σχολεία.

Το πώς θα γίνεται το μάθημα στην «ορφανή τάξη» είναι ένα θέμα. Κάποιος θα πάρει τη Γλώσσα και κάποιος άλλος τα Μαθηματικά, ενώ κάποιοι  άλλοι θα τους πάρουν μαθήματα στις τάξεις τους.

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, αλλά ο στόχος τους είναι να μειώσουν τις προσλήψεις, με οποιοδήποτε τρόπο και οιοδήποτε κόστος.

Επίσης να λιγοστέψουν οι υπερωρίες στα ολιγοθέσια, ενώ θα υπάρχει μετακίνηση δασκάλων σε άλλα σχολεία, προκειμένου να συμπληρώσουν ωράριο.

Κατ΄ ανάλογο τρόπο, αν υιοθετηθεί το μέτρο αύξησης 2 ώρες σε κάθε εκπαιδευτικό, θα υπάρξουν αλυσιδωτά προβλήματα στα σχολεία και μειώσεις αναπληρωτών, όλων των ειδικοτήτων.

Τα συνδικάτα θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα, για να μην περάσουν οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μπαλτά στην εκπαίδευση.

Με στρατιές χιλιάδων ανέργων εκπαιδευτικών, δεν αυξάνουμε το ωράριο των εργαζομένων για να μειώσουμε τις προσλήψεις των αναπληρωτών, υπουργέ της κυβέρνησης «πρώτη φορά αριστερά»…

e-mesara.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας (κενά, πολυνομοσχέδιο, ΕΣΠΑ, αύξηση ωραρίου…)

Λάθος οι πρώτες εκτιμήσεις για τα κενά, είναι λιγότερα. Θα καλυφθούν από τις υπάρχουσες πιστώσεις

Είχε πει όμως….


 

2 Σχόλια

  1. Κύριε Καψαλάκη με όλο το σεβασμό αλλά οι δυο ώρες τη βδομάδα δεν είναι τίποτα και καιρός είναι στην Ελλάδα να αρχίσουμε να είμαστε ρεαλιστές. Είμαι δασκάλα, αυτή τη στιγμή ζω και εργάζομαι σε σχολείο στο εξωτερικό. Οι δάσκαλοι εδώ ξεκινάμε το σχολείο 8,30 το πρωί και τελειώνουμε τα μαθήματα 15,30 το μεσημέρι με ένα διάλειμμα μιας ώρας 12.00-13.00 . 15,30 -17.30 μένουμε στο σχολείο και σε συνεργασία με υπόλοιπους καθηγητές φτιάχνουμε υλικό για την επόμενη μέρα, συντονίζουμε τις ενέργειες μας και κάνουμε διάφορες δουλειές γραφείου.
    Στην Ελλάδα επειδή εργάστηκα ως αναπληρώτρια δύο χρόνια…είμαστε πολλοί κακομαθημένοι ως κλάδος… Δυο ώρες δεν είναι τίποτα …καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε να κοιτάμε την ουσία και να προσπαθήσουμε να είμαστε παραγωγικοί !!!!
    Καλή σας μέρα!

    • Μαρία Δορυφόρου

      Στα σχολεία του εξωτερικού στα οποία έχετε την τύχη να εργάζεστε όμως, έχετε τουλάχιστον μία καρέκλα και ένα γραφείο να ακουμπήσετε το κορμί και τα βιβλία σας, πράγμα που εμείς εδώ ούτε στο όνειρό μας το έχουμε. Φορτωμένοι με βιβλία και laptop περιφερόμαστε σε αχανή σχολεία, ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες και δεν έχουμε πού να καθίσουμε για να φέρουμε εις πέρας και τις υπόλοιπες πέρα των διδακτικών μας υποχρεώσεων. Δε νομίζω τι θα είχε πρόβλημα κάποιος εκπαιδευτικός να μένει 8ωρο στο σχολείο αν υπήρχαν οι υποδομές και αν σε αυτό το διάστημα μπορούσε να κάνει δουλειά ώστε να μην μεταφέρει τα πάντα στην πλάτη του το μεσημέρι για να συνεχίσει στο σπίτι. Μην είστε άδικοι με τους εκπαιδευτικούς. Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι δουλεύουν 40 ώρες την εβδομάδα τον κόσμο; Ντροπή πια! Πόσα χρήματα παίρνετε στο εξωτερικό;

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...