Home / HEADER-NEWS / Παράνομη μετακίνηση στελέχους από τον κο Μπαλτά

Παράνομη μετακίνηση στελέχους από τον κο Μπαλτά

Δημοσιεύτηκε: 7:13 μμ Αύγουστος 29th, 2015  


MPALTAS

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Χαστούκι» στον τέως υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και τους συνεργάτες του έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόφαση για τη μετακίνηση στελέχους του υπουργείου σε θέση στο Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Τώρα ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να πληρωθεί και βρίσκεται μετέωρος.

Η υπόθεση καταγράφεται ως ένα ακόμη περιστατικό με οσμή πολιτικής εμπάθειας εκ μέρους μελών της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και αυτό, διότι οι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι ο δημόσιος υπάλληλος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Κ») που κατείχε υψηλόβαθμη θέση στο υπουργείο δεν ήταν αρεστός στο απερχόμενο ηγετικό επιτελείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «επιστρέφεται αθεώρητο το χρηματικό ένταλμα πληρωμής του υπαλλήλου για την καταβολή μισθοδοσίας του, διότι μη νόμιμα τοποθετήθηκε με την υπ’ αριθμόν… απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων». Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασίζεται στο άρθρο 5 του νόμου 4275 του 2014, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο αφαιρούνται οι αρμοδιότητες θέσης από στελέχη και εν συνεχεία αυτά μετακινούνται σε άλλες θέσεις. Οπως εξήγησαν χθες στην «Κ» έμπειρα και μόνιμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για γκάφα του απερχόμενου επιτελείου, μέλη του οποίου έσπευσαν να προχωρήσουν στη μετακίνηση του υπαλλήλου χωρίς να διασφαλίσουν ότι πληρούνται οι όροι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπάλληλος θεώρησε την απόφαση για μετακίνησή του ως πολιτική δίωξη και προσέφυγε στη διοικητική δικαιοσύνη για να προσβάλει την πράξη.

Στο ίδιο επίσης πλαίσιο, πολιτικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του απερχόμενου υπουργού Παιδείας για αλλαγή ηγεσίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Ο σύλλογος εργαζομένων του Ιδρύματος κατήγγειλε τον κ. Μπαλτά για απαράδεκτη μεθόδευση παράκαμψης και απαξίωσης. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι πριν παρέλθει η ημερομηνία, που το ίδιο το υπουργείο έθεσε στον σύλλογο εργαζομένων ΙΝΕΔΙΒΙΜ, να πληροφορούμαστε ότι ο υπουργός προχώρησε στον ορισμό νέου Δ.Σ. Σε κάθε περίπτωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του συλλόγου να προτείνει τον εκπρόσωπό του και αυτό θα πράξει έως 31 Αυγούστου». Οι εργαζόμενοι ανέμεναν «η ίδια σπουδή να επιδειχθεί και για την επίλυση επειγόντων θεμάτων που ανακύπτουν εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς». «Η επιχειρούμενη αλλαγή των διοικήσεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του ΙΚΥ, με στόχο την τοποθέτηση πολιτευτών της συγκυβέρνησης και συγγενών αυτών, καθώς και οι συνεχιζόμενες διαδικασίες για την αντικατάσταση διευθυντών του υπουργείου Παιδείας αποτελούν το αποκορύφωμα της αθλιότητας», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης.

Πολλά τα κενά και λόγω ολιγωρίας

Ιδού η κατάντια της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας της νέας σχολικής χρονιάς εκ μέρους του αρμόδιου αναπληρωτή Παιδείας Τάσου Κουράκη και των συνεργατών του. Τα κενά θα είναι τεράστια όχι μόνο λόγω έλλειψης των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και εξαιτίας της ολιγωρίας των στελεχών του υπουργείου. Η ΟΛΜΕ είναι καταπέλτης, και να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ανήκει σε συνδικαλιστική παράταξη προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδού τι λέει σε χθεσινή ανακοίνωση: «Πληροφορηθήκαμε ότι με την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η διαδικασία των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ολοκληρώθηκε. Πλέον, απαγορεύεται η οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι δεν φρόντισαν να τηρηθεί έγκαιρα το χρονοδιάγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουν σε ποια περιοχή θα εργαστούν, δεν μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, καθώς και πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα περιττών μετακινήσεων. Χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών είναι στον αέρα».
Πάντως, η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει κανονικά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, αφού τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσαν να γίνουν αγιασμοί στα σχολεία, καθώς οι ιερείς θα βρίσκονται στους ναούς έως τις 11 το πρωί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Απόστολος Λακασάς – Καθημερινή

Αναδημοσίευση από dictyo.gr

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

11


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...