Home / Featured / Πανελλαδικές – Πτώση βάσεων. Εγκύκλιος μετεγγραφών. Μετεγγραφές και οικονομική κατάσταση περιόρισαν τις επιλογές

Πανελλαδικές – Πτώση βάσεων. Εγκύκλιος μετεγγραφών. Μετεγγραφές και οικονομική κατάσταση περιόρισαν τις επιλογές

Δημοσιεύτηκε: 11:20 πμ Αύγουστος 1st, 2015  


paneladikes

Η καθίζηση της οικονομίας από το κλείσιμο των Τραπεζών και η μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού ανέτρεψαν τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Ποιες σχολές δηλώνουν, ποια τμήματα έχουν μικρή ζήτηση.

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα τελειώσει η αγωνία των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων.

 Η καθίζηση των μορίων εισαγωγής στις περισσότερες σχολές είναι γεγονός, κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων του συνόλου των υποψηφίων, το φετινό καλοκαίρι όμως «ανέτρεψε» πολλές φορές το «κλείδωμα» των επιλογών στο μηχανογραφικό δελτίο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η καθυστερημένη ψήφιση του νέου νόμου με τις –περιορισμένες- μετεγγραφές σε συνδυασμό με τα capital controls περιόρισε δραστικά τις επιλογές πολλών παιδιών καθώς οι οικογένειές τους είτε λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω του φόβου για τη διακίνηση των χρημάτων τα απέτρεψαν από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Οι συνεχείς ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού θα δημιουργήσουν βάσεις «δύο ταχυτήτων» καθώς τα κεντρικά Ιδρύματα, οι πόλεις των οποίων φιλοξενούν περίπου το 50% των υποψηφίων κάθε χρόνο, θα έχουν αυξημένη ζήτηση φέτος.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το ασφυκτικά περιορισμένο πλαφόν των μετεγγραφών (με ταβάνι 15% του αριθμού εισακτέων, όταν πέρσι υπήρχαν τμήματα που δέχτηκαν ακόμα και 100% επιπλέον φοιτητικό πληθυσμό) και τις οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών.

Η πλασματική αυξημένη ζήτηση που κατεγράφη πέρσι ακόμα και 1.000 μορίων θα μειωθεί δραστικά φέτος, παρακάτω του μέσου όρου, και θα συμπαρασύρει και τα μόρια σε αρκετές σχολές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοφιλής σχολή της Νομικής στη Κομοτηνή. Αν και στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι σπάνιο να σημειωθούν απότομες πτώσεις στα μόρια εισαγωγής, η σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης υπολογίζεται να χάσει φέτος ακόμα και 600 μόρια!

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

………………………………..

Βάσεις 2015: Θεαματική πτώση των βάσεων – Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων μετρούν αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα θα γνωρίζουν τη σχολή που θα συνεχίσουν τις σπουδές τους!

Τα βάσανα των τελειόφοιτων σχεδόν τελειώνουν, αφού το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων, που θα καθορίσουν το μέλλον χιλιάδων μελλοντικών φοιτητών!

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο καθώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων πολλοί υποψήφιοι άλλαξαν γνώμη τελευταία στιγμή και ανέτρεψαν την πρώτη επιλογή τους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η καθυστερημένη ψήφιση του νέου νόμου με τις (περιορισμένες) μετεγγραφές σε συνδυασμό με τα capital controls περιόρισε δραστικά τις επιλογές πολλών παιδιών καθώς οι οικογένειές τους είτε λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω του φόβου για τη διακίνηση των χρημάτων τα απέτρεψαν από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Οι συνεχείς ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού θα δημιουργήσουν βάσεις «δύο ταχυτήτων» καθώς τα κεντρικά Ιδρύματα, οι πόλεις των οποίων φιλοξενούν περίπου το 50% των υποψηφίων κάθε χρόνο, θα έχουν αυξημένη ζήτηση φέτος.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια.

Οι δυσκολίες της περιφέρειας

Στον αντίποδα βρίσκονται τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το ασφυκτικά περιορισμένο πλαφόν των μετεγγραφών (με ταβάνι 15% του αριθμού εισακτέων, όταν πέρσι υπήρχαν τμήματα που δέχτηκαν ακόμα και 100% επιπλέον φοιτητικό πληθυσμό) και τις οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών.

Η πλασματική αυξημένη ζήτηση που κατεγράφη πέρυσι ακόμα και 1.000 μορίων θα μειωθεί δραστικά φέτος, παρακάτω του μέσου όρου, και θα συμπαρασύρει και τα μόρια σε αρκετές σχολές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοφιλής σχολή της Νομικής στη Κομοτηνή.

Αν και στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι σπάνιο να σημειωθούν απότομες πτώσεις στα μόρια εισαγωγής, η σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης υπολογίζεται να χάσει φέτος ακόμα και 600 μόρια!

1ο πεδίο

Οι υψηλόβαθμες σχολές θα χάσουν πολλά μόρια, με τη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης να πέφτουν στο όριο του 18. Το ίδιο θα ισχύσει και με τις μεσαίες σχολές αλλά και για αυτές με αντικείμενο την Ψυχολογία, την Κοινωνιολογία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με απώλειες που κυμαίνονται από 500 έως και 800 μόρια. Μικρότερη πτώση θα έχουν οι σχολές που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, καθώς μεγάλο ποσοστό των επιδόσεων των υποψηφίων «στριμώχτηκε» σε αυτά τα επίπεδα.

Οι αστυνομικές σχολές θα χάσουν μέχρι και 1.000 μόρια, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013

2ο πεδίο

Παρά τις κάκιστες επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές δείχνει σχετικά «μικρή» πτώση έως και 600 μόρια (σε σχέση με άλλα επιστημονικά πεδία), αν και αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανακοίνωση των βάσεων είναι πιθανό να διαψεύσει τα εκτιμώμενα νούμερα, μιας και ειδικά σε περιφερειακά Ιδρύματα η μείωση θα πάρει την κατιούσα λόγω περιορισμένης ζήτησης.

3ο πεδίο

Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών μετά την περσινή «εκτόξευσή» της και την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα αντίστοιχα τμήματα τα υπόλοιπα ιδρύματα. Πτώση έως και 700 μόρια θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική. Εκτός από τις χαμηλές επιδόσεις, η μικρή αλλά καθοριστική μείωση του αριθμού εισακτέων σε αυτά τα τμήματα θα συμβάλει στο να κρατηθούν οι βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.

4ο πεδίο

Οι «αγαπημένες» πολυτεχνικές σχολές των υποψηφίων, οι επιδόσεις των οποίων «κατακρημνίστηκαν» σε Μαθηματικά και Φυσική, θα επηρεαστούν μαζί με τις Οικονομικές στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά στην πτώση των μορίων. Στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια, ενώ στα περιφερειακά ιδρύματα πολύ πιθανόν να σημειωθεί και άνοδος μόνο στα τμήματα που κυμαίνονται στα 12.000 με 13.000 μόρια, ενώ για τα υπόλοιπα η πτώση θα «χτυπήσει» παραπάνω από 1.000 μόρια.

5ο πεδίο

Ακόμα και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν οι οικονομικές σχολές. Η τεράστια αποτυχία στα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των ΑΟΘ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα εν λόγω τμήματα να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα στα μόρια εισαγωγής τους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε χαμηλόβαθμα τμήματα θα πρέπει να υπολογίζουν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί και άνοδος έως και 400 μορίων σε ορισμένα από αυτά.

https://www.newsbomb.gr/

…………………………………….

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015 και ώρα 15.00

Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 4332/2015 (A ́ 76), με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα καλεί τους επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής στις Σχολές Αρχιτεκτονικής του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, δηλώνοντας:

• είτε τα μοριοδοτούμενα κριτήρια της παραγράφου 7 του άρθρου 21.

• είτε τις περιπτώσεις που ορίζονται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 22 του ανωτέρω νόμου.

Ο αιτών έχει δικαίωμα υποβολής μίας (1) και μόνο αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα,
ενός και μόνο άλλου ΑΕΙ.

Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 22 ΤΟΥ Ν. 4332/2015.

Αίτηση για μετεγγραφή, σύμφωνα με την παρούσα εγκύκλιο, δύνανται να υποβάλουν οι κάτωθι:

Ι. Όσοι υπέβαλαν αίτηση μεταφοράς θέσης εισαγωγής σε ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, σύμφωνα με τις με αριθ. Φ1/161753/Β3/8-10-2014 και Φ1/161748/Β3/8-10-2014 Υ.Α. (Β ́2665).

ΙΙ. Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (Α ́ 120), έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του. Η κατηγορία αυτών των δικαιούχων εκτείνεται και στους επιτυχόντες στις Αρχιτεκτονικές Σχολές κατά τα προηγούμενα του έτους 2014−2015, ακαδημαϊκά έτη.

ΙΙΙ. Φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες, στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ. 151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) Κ.Υ.Α. παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη, που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης Κ.Υ.Α..

Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων ισούται με το 15 % του συνολικού αριθμού εισαχθέντων κατά το έτος 2014-2015 στις Σχολές Αρχιτεκτονικής. Οι κατηγορίες των υπό στοιχεία ΙΙ και ΙΙΙ δικαιούχων δεν εμπίπτουν στο ως άνω ανώτατο όριο. Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά τη μοριοδότηση, πραγματοποιείται μετεγγραφή όλων των ισοψηφησάντων.

Β. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Ο αιτών δηλώνει στην αίτησή του, τα προσωπικά του στοιχεία και ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια του Κεφαλαίου Γ ́ της παρούσης εγκυκλίου που μοριοδοτούνται ή τις περιπτώσεις Ι και ΙΙ του Κεφαλαίου ΣΤ ́, που δεν επιδέχονται μοριοδότηση. Συγκεκριμένα:

α) Ατομικό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ατομικό ΑΦΜ, εφόσον διαθέτει και επιθυμεί να μοριοδοτηθεί για τα εισοδήματα του έτους 2013 (οικονομικό έτος 2014).

β) Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ΑΦΜ των υπόχρεων σε διατροφή αυτού, καθώς και τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο) των κατόχων του ανωτέρω ΑΦΜ, εφόσον επιθυμεί να μοριοδοτηθεί για τα εισοδήματα του έτους 2013 (οικονομικό έτος 2014).
Επισημαίνεται ότι κατά κεφαλήν εισόδημα ανώτερο των 9.000 ευρώ δεν μοριοδοτείται, ενώ προκειμένου να ληφθεί υπόψη η δήλωση φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2014 (εισοδήματα 2013) ή οποιαδήποτε συμπληρωματική-τροποποιητική αυτής, πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι 9-7-2015.

γ) Πλήρη ταχυδρομική διεύθυνση και Ταχυδρομικό Κωδικό της μόνιμης κατοικίας των γονέων.

δ) Ηλεκτρονική Διεύθυνση (e-mail).

ε) Αριθμό τηλεφώνου (κινητό–σταθερό).

στ) Σχολή/Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην οποία είναι εγγεγραμμένος.

ζ) Σχολή/Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην οποία αιτείται μετεγγραφή.

Η αίτηση επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του Ν. 1599/1986 (Α ́ 75), για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνονται.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015 και ώρα 15.00, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση protocol@minedu.gov.gr. Το έντυπο της αίτησης (επισυνάπτεται στην παρούσα εγκύκλιο) συμπληρώνεται από τον αιτούντα και υπογράφεται, ενώ θεωρείται η γνησιότητα της υπογραφής του, από δημόσια αρχή. Η υπογεγραμμένη αίτηση διαβιβάζεται στην ανωτέρω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μορφή αρχείου pdf ή jpeg. Οι αιτούντες θα λάβουν απαντητικό μήνυμα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης με τον παραπάνω τρόπο, μπορεί να υποβληθεί με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 210-3442365.

Οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίσουν την πρωτότυπη αίτησή τους, στο Ίδρυμα υποδοχής τους, μαζί με τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.

Δικαίωμα μετεγγραφής χορηγείται στους αιτούντες κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων, που σωρεύουν από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, που υποχρεούνται σε διατροφή του, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 5)

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, που υποχρεούνται σε διατροφή του, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001 έως 6.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 4)

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, που υποχρεούνται σε διατροφή του, για το οικονομικό έτος 2014, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001 έως 9.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 3)
Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α ́ έως και γ ́ γίνεται πάντα διαζευκτικά, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου ή των μελών της οικογένειάς του που υποχρεούνται σε διατροφή αυτού.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς. (Μόρια 3)

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας. (Μόρια 2)

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας. (Μόριο 1)

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν
είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις. (Μόριο 1)

η) Ο δικαιούχος μετεγγραφής να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιημένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ. 151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει. (Μόριο 1)

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον έναν γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας. (Μόριο 1)

Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση πραγματοποιείται μετεγγραφή όλων των
ισοψηφησάντων.

Δ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, και την επεξεργασία των φορολογικών στοιχείων από τη Γ.Γ.Π.Σ., που αντλήθηκαν βάσει των ΑΦΜ που δηλώθηκαν από τους αιτούντες που επιθυμούν να μοριοδοτηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των ιδίων και των υπόχρεων προς διατροφή τους μελών της οικογένειάς τους, καταρτίζεται ονομαστικός πίνακας των αιτούντων την χορήγηση μετεγγραφής κατά φθίνουσα σειρά των μορίων που σώρευσαν σύμφωνα με τα ανωτέρω μοριοδοτούμενα κριτήρια του Κεφαλαίου Γ ́ της παρούσης.

Ο αριθμός των δικαιούμενων μετεγγραφή ισούται τουλάχιστον με το 15% του συνολικού αριθμού εισαχθέντων κατά το έτος 2014-2015 στις Σχολές ή στα Τμήματα Αρχιτεκτονικής. Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με απόφασή του κυρώνει τον πίνακα με την επιφύλαξη του ελέγχου των δικαιολογητικών, που οι επιτυχόντες δεσμεύτηκαν στην αίτησή τους να προσκομίσουν προκειμένου να ελεγχθούν από τις Επιτροπές που θα συσταθούν στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τα κατωτέρω αναφερόμενα.

Η ανωτέρω απόφαση κύρωσης του πίνακα των επιτυχόντων ανά Σχολή ή Τμήμα, κοινοποιείται στις Γραμματείες των Σχολών/Τμημάτων Αρχιτεκτονικής. Εντός πέντε (5) ημερών από τη στιγμή που οι Σχολές/ Τμήματα παραλάβουν τους πίνακες των δικαιούχων μετεγγραφής, υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες εντός των οποίων θα δεχθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής καλούνται να προσέλθουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου τους στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που είχαν δεσμευτεί με την αίτησή τους ότι θα υποβάλλουν. Η διάρκεια υποβολής των δικαιολογητικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες.

Οι Γραμματείες των Σχολών/Τμημάτων ενημερώνουν το συντομότερο δυνατό τον υποψήφιο εάν από τον έλεγχο των δικαιολογητικών του φακέλου του, κατέστη επιτρεπτή ή όχι η εγγραφή του στη Σχολή/Τμήμα υποδοχής, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαγραφή του από τη Σχολή/Τμήμα προέλευσης και την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο Τμήμα υποδοχής.

Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του Ν. 4115/13 (Α ́ 24).

Ε. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Η αίτηση μετεγγραφής η οποία είχε σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή fax.

2. Βεβαίωση εγγραφής στο Τμήμα προέλευσης.

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός του έτους 2015,
από το οποίο να προκύπτουν για το δικαιούχο της μετεγγραφής τα κάτωθι :
– αν είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας,
– αν είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας,
– αν έχει αδελφό ή αδελφή φυσικό πρόσωπο, που δηλώνεται στην αίτηση ότι είναι φοιτητής /φοιτήτρια
προπτυχιακού κύκλου σπουδών,
– ο θάνατος του/των γονέων στην περίπτωση που δηλώνεται ότι είναι ορφανός,
– η μη αναγνώριση του/των τέκνων της άγαμης μητέρας, για τα οποία εκείνη έχει την επιμέλεια,
– η συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, στην περίπτωση που δηλώνει ότι έχει γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους με αναπηρία 67%,
– ότι είναι τέκνο φυσικού προσώπου που δηλώνεται ότι είναι θύμα τρομοκρατίας,
– η ιδιότητα των πολύδυμων τέκνων στην περίπτωση που δηλώνεται ότι συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

4. Πιστοποιητικό αναπηρίας του οικείου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις όπου έχει χορηγηθεί πριν την 1.9.2011 επ’ αόριστον ποσοστό αναπηρίας, από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, της Περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ή από Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και Ελληνικής Αστυνομίας, δεν απαιτείται εκ νέου εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ, στην περίπτωση των δικαιούχων μετεγγραφής που δηλώνουν ότι έχουν γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους με αναπηρία 67% και άνω.

5. α) Βεβαίωση Τμήματος ή Σχολής, από την οποία να προκύπτει ότι ο/η αδελφός/αδελφή είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, φοιτητής του προπτυχιακού κύκλου σπουδών,
β) Υπεύθυνη Δήλωση του/της αδελφού/αδελφής, που είναι φοιτητής ότι δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή στην περίπτωση που ο δικαιούχος μετεγγραφής έχει δηλώσει την εν λόγω κατηγορία.

6. Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης του γονέα ή οποιοδήποτε άλλο πιστοποιητικό αποδεικνύει ότι εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/90 (Α ́120), στην περίπτωση που δηλώνεται ότι ο δικαιούχος μετεγγραφής είναι τέκνο θυμάτων τρομοκρατίας.

7. Αντίγραφο της Αίτησης−Δήλωσης για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γ.Ε.Λ. ή των ΕΠΑ.Λ. του έτους υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου του/των άλλου/άλλων αδελφού/αδελφών, στην περίπτωση πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

8. Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ από το οποίο να προκύπτει:
– αναπηρία σωματική, διανοητική ή ψυχική 67% και άνω ή
– πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτουν οι αναφερόμενες, στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.
151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) Κ.Υ.Α παθήσεις ή
– έγγραφο που πιστοποιεί ότι ο αιτών έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών,
σε περίπτωση που ο δικαιούχος της μετεγγραφής έχει δηλώσει ότι ανήκει σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες. 9. Βεβαίωση της Επιτροπής της υπ’ αρ. Φ. 151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) Κ.Υ.Α από την οποία προκύπτει η πόλη, στην οποία παρέχεται στους φοιτητές ιατρική μέριμνα, στην περίπτωση που ο δικαιούχος της μετεγγραφής έχει δηλώσει ότι συντρέχει για τον ίδιο αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω,
ή πάσχει από τις αναφερόμενες, στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) Κ.Υ.Α παθήσεις. 10. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέων, στην περίπτωση που ο δικαιούχος μετεγγραφής δηλώνει ότι έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή/φοιτήτρια προπτυχιακού κύκλου σπουδών ή ότι είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (Α ́ 120) ή ότι είναι φοιτητής με αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, ή πάσχει από τις αναφερόμενες, στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ. 151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) Κ.Υ.Α. παθήσεις ή έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού
των οστών σε συνάνθρωπο.
Σημειώνεται ότι: σε περίπτωση που η συνδρομή των μοριοδοτημένων στην αίτηση κριτηρίων του Κεφαλαίου Γ ́ της παρούσης εγκυκλίου δεν αποδειχθεί από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που υποβάλλονται είτε για όλα τα δηλωθέντα και μοριοδοτηθέντα κριτήρια είτε για κάποιο από αυτά, η Γραμματεία του Τμήματος/Σχολής ενημερώνει περί τούτου εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης – Τμήμα Δ ́ Φοιτητικών Θεμάτων και Υποτροφιών του ΥΠΟΠΑΙΘ), η οποία προβαίνει στην ακύρωση της αίτησης. Στη συνέχεια τροποποιείται από τον Υπουργό

ΣΤ. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΧΩΡΙΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό του 15% τουλάχιστον του αριθμού των εισαχθέντων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στις Αρχιτεκτονικές Σχολές, οι κάτωθι κατηγορίες δικαιούμενων μετεγγραφή:

Ι. Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (Α ́ 120), έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην Σχολή της Περιφέρειας που ανήκει η πόλη την οποία ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του. Η κατηγορία αυτών των δικαιούχων, εκτείνεται και στους επιτυχόντες στις Αρχιτεκτονικές Σχολές κατά τα προηγούμενα του έτους 2014−2015 ακαδημαϊκά έτη.

ΙΙ. Φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες, στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) Κ.Υ.Α. παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην Σχολή της Περιφέρειας που ανήκει η πόλη την οποία ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του ή που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης Κ.ΥΑ.

Οι ανωτέρω καλούνται με δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να προσέλθουν και να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά τους στις Γραμματείες των Σχολών Αρχιτεκτονικής, για τις οποίες έχουν αιτηθεί τη χορήγηση μετεγγραφής.

https://www.esos.gr/arthra/39253/i-egkyklios-gia-tis-meteggrafes-epityhonton-akadimaikoy-etoys-2014-15-stis-sholes


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...