Home / HEADER-NEWS / Καταμερισμός τάξεων -τμημάτων στο Δημοτικό Σχολείο

Καταμερισμός τάξεων -τμημάτων στο Δημοτικό Σχολείο

Δημοσιεύτηκε: 3:08 μμ Αύγουστος 30th, 2015  


daskala

Άποψη: Καταμερισμός τάξεων στο Δημοτικό

από https://mcsotos.wordpress.com

Συνήθως η επιλογή τάξης στο Δημοτικό γίνεται με βάση την παλαιότητα: είτε επιλέγει πρώτος ο δάσκαλος με τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας είτε επιλέγει πρώτος ο δάσκαλος που έχει οργανική θέση στο σχολείο και ταυτόχρονα τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας, ενώ στη συνέχεια επιλέγουν οι αποσπασμένοι χρησιμοποιώντας και αυτοί φυσικά το κριτήριο της παλαιότητας. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι κοινό: οι δύσκολες τάξεις πέφτουν στα χέρια των άπειρων και οι εύκολες τάξεις στα χέρια των έμπειρων. Είναι λίγο πολύ μια παγιωμένη διαδικασία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το ερώτημα να πλανάται: Πόσο δίκαιος, ορθός, ηθικός είναι ο συγκεκριμένος τρόπος καταμερισμού των τάξεων; Θα θέλαμε να εφαρμοστεί το ίδιο κριτήριο και στις τάξεις που φοιτούν τα παιδιά μας; Θα θεωρούσαμε λογικό να το εφαρμόζουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι; Π.χ., οι εμπειρότεροι γιατροί να επιλέγουν τις απλούστερες περιπτώσεις, οι καλύτεροι πολιτικοί μηχανικοί να αναλαμβάνουν τα απλούστερα έργα; Και εν τέλει, μας τιμά ως κλάδο η συγκεκριμένη πρακτική; Πιστεύω πως όχι. Το θέμα όμως είναι με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να επιλέγουν πρώτα οι άπειροι εκπαιδευτικοί και στο τέλος οι έμπειροι, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες να παίρνουν τις ευκολότερες τάξεις οι πρώτοι παρά οι δεύτεροι, ενώ, παράλληλα, η διαδικασία επιλογής να παραμένει σχετικά δίκαιη και αντικειμενική. Αυτό το ερώτημα με απασχολούσε καιρό τώρα· μα τελικά η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μου: να χρησιμοποιηθεί το ίδιο κριτήριο, αλλά να αντιστραφεί η σειρά· να επιλέγουν πρώτα οι νεότεροι και μετά οι παλαιότεροι.

Βεβαίως θα μου πείτε, και θα συμφωνήσω μαζί σας, τα χρόνια υπηρεσίας δε σε κάνουν και καλό δάσκαλο ούτε είναι το μόνο κριτήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα στελέχη της εκπαίδευσης. Και πάλι θα επέλεγαν πρώτοι αυτοί με τα λιγότερα προσόντα. ….Το θέμα είναι να αντιστραφεί η σειρά. Πρώτα επιλέγουν οι άπειροι και μετά οι έμπειροι.

Έχω στον νου μου διάφορες αντιρρήσεις. Όσοι αποφασίσετε να τις εκφράσετε, μπείτε για μια στιγμή στη θέση του αδύναμου μαθητή. Ποιον θα θέλατε να είχατε δάσκαλο; Τον έμπειρο ή τον άπειρο;

Στον περσινό προγραμματισμό σχ. έτους 2014-2015 για την κατανομή τμημάτων αναφέρονταν τα εξής:

Κατανομή τμημάτων….

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


 

3 Σχόλια

  1. Βασικός παράγοντας για την κατανομή των τάξεων ειναι η χρονική στιγμή που γίνεται, δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου, πριν τον αγιασμό. Την περίοδο αυτή όμως, δεν έχουν γίνει οι διορισμοί αναπληρωτών, ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι αποσπάσεις. Επόμενο λοιπόν ειναι ο καταμερισμός να γίνεται με βάση τους υπάρχοντες, μόνιμους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου. Άρα δεν ειναι ευθύνη μόνο των παλαιοτερων, αλλα κυριως του υπουργείου, να ολοκληρώνονται έγκαιρα οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

  2. Θα συμφωνήσω πως ίσως δεν είναι ο σωστότερος τρόπος αυτός που εφαρμόζεται. Από την άλλη όμως το να θεωρείται ο νέος εκπαιδευτικός όχι ιδιαίτερα προσοντούχος εξ ορισμού, συνιστά απλούστευση και απαξίωση ταυτόχρονα. Οπωσδήποτε η εμπειρία είναι σημαντιική αλλά η εκπαιδευτική διαδικασία είναι τόσο σύνθετη που δεν αποτελεί το βασικότερο παράγοντα. Θα θεωρούσα εξ ίσου βασικούς τη φρέσκια σκέψη μα και τη διάθεση για δουλειά που συναντάμε ίσως συχνότερα στους νεότερους συναδέλφους. Δεν θεωρώ τα χρόνια υπηρεσίας τον σημαντικότερο παράγοντα απόδοσης ενός εκπαιδευτικού. Έχω συναντήσει παλιούς δασκάλους με απογοητευτική απόδοση, όσο και εξαιρετικούς νέους συναδέλφους. Θεωρώ πολύ σωστότερο να εφαρμοστεί ο νόμος δηλ. να προτείνει ο διευθυντής τον εκπαιδευτικό της κάθε τάξης σε συνεννόηση μαζί του και ο σύλλογος διδασκόντων, κατόπιν συζητήσεως, να εγκρίνει. Ο διευθυντής έχει μια σφαιρική εικόνα του σχολείου. Πρέπει και μπορεί να διακρίνει τις ανάγκες κάθε τάξης και ποιος εκπαιδευτικός ταιριάζει κατά περίπτωση. Σημειωτέον, δεν είμαι διευθυντής.

    • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΗ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΣΕ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ..ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ;
      ΑΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ,ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ.ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...