Home / Featured / Φύγε εσύ … έλα εσύ. Ξεκαθάρισμα στους εκπαιδευτικούς της ομογένειας με τις αποσπάσεις σε σχολεία του εξωτερικού

Φύγε εσύ … έλα εσύ. Ξεκαθάρισμα στους εκπαιδευτικούς της ομογένειας με τις αποσπάσεις σε σχολεία του εξωτερικού

Δημοσιεύτηκε: 10:47 μμ Αύγουστος 17th, 2015  


exoteriko

Μεγάλη αναστάτωση και αγωνία έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε σχολεία του εξωτερικού, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακληθούν όσοι έχουν συμπληρώσει πενταετία στο εξωτερικό, ακόμα και αν δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με το επιπλέον προβλεπόμενο επιμίσθιο, ακόμα και αν είναι παντρεμένοι με ομογενείς ή αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναμορφώσει πάντως ένα προβληματικό, ενίοτε ρουσφετολογικό, σύστημα αποσπάσεων, που εδώ και χρόνια έδινε τη δυνατότητα σε ορισμένους να μένουν επί χρόνια στο εξωτερικό, ενώ άλλοι εκπαιδευτικοί ανέμεναν χωρίς επιτυχία τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη διδασκαλία σε ελληνικά σχολεία και κοινότητες της ομογένειας.

Κινούμενο προς την κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης εργαζομένων, το υπουργείο υπογράφει κατά σειρά προτεραιότητας: παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με επιμίσθιο που δεν έχουν συμπληρώσει τα πέντε χρόνια βάσει των διατάξεων του Ν4027/2011, παρατάσεις για ένα χρόνο εκπαιδευτικών κάτω της πενταετίας χωρίς επιμίσθιο, παρατάσεις άνω των 5 χρόνων λόγω τέκνων που θα φοιτήσουν στην Γ’ Γυμνασίου ή Γ’ Λυκείου.

Επιπλέον το υπουργείο εξαιρεί από τη διαδικασία της ανάκλησης εκπαιδευτικούς των οποίων οι σύζυγοι είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών ή άλλων υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών που υπηρετούν σε αρχή υπηρεσίας του εξωτερικού, είτε είναι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό με μετάθεση ή απόσπαση.
«Δίκαιο αίτημα»

«Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων συναδέλφων. Η απαίτησή μας είναι δίκαιη, ξεκάθαρη και απόλυτα σύμφωνη με το δημόσιο συμφέρον: δεν είναι δυνατόν να μην προτιμώνται –ασχέτως χρονικής διάρκειας απόσπασης- όσοι από τους υπαλλήλους ζητούν να υπηρετήσουν στο εξωτερικό, χωρίς το ειδικό επιμίσθιο, βοηθώντας το κράτος να εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο με περισσή αλαζονεία να επαίρεται ότι δεν θα ανανεώσει τις αποσπάσεις όσων έχουν εξαντλήσει την πενταετία και θα προχωρήσει σε νέες αποσπάσεις με επιμίσθιο, τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας δεν έχουν λάβει ακόμα το επιμίσθιο του Απριλίου», αναφέρει από το Ντίσελντορφ σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Στην ίδια περιοχή ο Σύλλογος Γονέων του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας αναφέροντας πως στο ξεκίνημα της σχολικής περιόδου (τα σχολεία άνοιξαν στις 12 Αυγούστου), ο διευθυντής και το μισό διδακτικό προσωπικό δεν ήταν στις θέσεις τους, διότι δεν υπογράφτηκαν οι παρατάσεις των αποσπάσεών τους.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρουν πως κινήθηκαν βάσει νόμου, έλαβαν υπόψη τον παράγοντα των γάμων, όπως και την επιθυμία εκπαιδευτικών να παραμείνουν αποσπασμένοι χωρίς το επιμίσθιο. Οι ίδιοι πηγές αναρωτιούνται πώς στη Γερμανία μπορεί να ζει κάποιος με μισθούς ελληνικών δεδομένων, χωρίς το επιμίσθιο.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν πως τα περισσότερα σχολεία της Γερμανίας χρειάζονται ανασχεδιασμό. Στην πλειονότητά του, το γερμανικό κράτος δεν αναγνωρίζει τα πτυχία τα οποία παίρνουν οι απόφοιτοι των ιδιωτικών, επί της ουσίας, ελληνικών σχολείων, οι οποίοι συνήθως δεν σπουδάζουν στη Γερμανία αλλά μπαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια ευκολότερα ως ομογενείς.

«Η Γερμανία είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν διαφωνώ να γίνεται η εναλλαγή και να έρχονται νέοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό, αλλά ο τρόπος που το επιχειρούν είναι πρόχειρος, αντίθετος με τις προηγούμενες εξαγγελίες, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και χωρίζει οικογένειες. Οποιος όμως νομίζει ότι οι συνθήκες είναι τόσο καλές, ας έρθει να δει πώς ζούμε και πώς διδάσκουμε εμείς στην Ανατολική Ευρώπη και αν φτάνουν τα χρήματα», υπογραμμίζει ο Στρατής Κουτσκουδής, που διδάσκει εδώ και 12 χρόνια σε σχολεία της Ρουμανίας, έχοντας περάσει από τη Μολδαβία, τη Σερβία και τη Βοσνία.

Διορισμένος εκπαιδευτικός εδώ και 20 χρόνια ζει με την ομογενή γυναίκα του, που είναι και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Τούλτσεα. Ο μισθός του είναι 1.050 ευρώ τον μήνα, ενώ πριν από τις περικοπές των τελευταίων χρόνων είχε φτάσει να παίρνει 1.400 ευρώ. Εδώ και χρόνια δεν δικαιούται το ειδικό επιμίσθιο, το οποίο τροποποιείται ανάλογα με τη χώρα. Το μέλλον του αυτήν τη στιγμή είναι στον αέρα. Στη Ρουμανία, το επιμίσθιο είναι 900 ευρώ τον μήνα, αλλά όσοι το δικαιούνται έχουν να το πληρωθούν μερικούς μήνες.

«Πλήρωσα 3 ενοίκια για το καλοκαίρι και ξαφνικά μας ήρθε αυτή η απόφαση που λέει ότι πρέπει να γυρίσω πίσω», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Μπουλιάκης, δάσκαλος σε Δημοτικό Σχολείο στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, με 27 χρόνια διδασκαλίας και 1.360 καθαρό μισθό. Μας εξηγεί πως, όπως και αυτός, «οι άλλοι 3 δάσκαλοι που είναι στη Βουλγαρία, ενώ δεν παίρνουν ειδικό επιμίσθιο, ανακαλούνται και στη θέση τους πάνε καινούργιοι που εισπράττουν το συγκεκριμένο κονδύλι».
Μια παλιά ιστορία

Ο «εξορθολογισμός» του συστήματος αποσπάσεων είναι μια παλιά ιστορία. Επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου ανακλήθηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί με 3ετία και 5ετία από την Κεντρική Ευρώπη ενώ κρίθηκαν «μη βιώσιμα» αρκετά σχολεία της Γερμανίας -άλλα έκλεισαν, άλλα συγχωνεύτηκαν. Είχε προηγηθεί μια εξαετία κατά την οποία παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση του αποσπασμένου εκπαιδευτικού δυναμικού, που το 2010 έφτανε τους 2.333 ενώ το 2004 ήταν 1.700.

«Εχουν βολευτεί δυστυχώς και γονείς και εκπαιδευτικοί με αυτό το προβληματικό σύστημα τόσα χρόνια. Η ΟΛΜΕ και οι διάφορες ΕΛΜΕ τα γνωρίζουν αυτά και τα έχουν καταγγείλει. Δεν είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις εικονικών γάμων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για να συνεχίζονται οι αποσπάσεις. Ολη η ελληνόγλωσση εκπαίδευση χρειάζεται αναμόρφωση, πρέπει να δούμε τι σχολεία θέλουμε και ποιος μπορεί να τα εξυπηρετήσει και στο πλαίσιο αυτό έγινε το τελευταίο εξάμηνο μια χαρτογράφηση σε βάθος της κατάστασης» αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που τονίζουν πως όλα τα κενά θα καλυφθούν.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Εφημερίδα των Συντακτών

………………………………………………………….

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η στελέχωση των εκπαιδευτικών μονάδων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, μέσω της απόσπασης Ελλήνων εκπαιδευτικών ή της παράτασης της απόσπασης αυτών, είναι αναγκαίο να γίνει υπό συνθήκες διαφάνειας και με πιστή τήρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Οι διαμαρτυρίες των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών, για τη μέχρι σήμερα στάση του Υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα αυτό, καταδεικνύουν ότι η ηγεσία του υιοθετεί για μία ακόμη φορά το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» άλλων εποχών.

Οι ενδεχόμενες περιπτώσεις καταστρατήγησης των σχετικών νομοθετικών διατάξεων πρέπει να διαπιστωθούν με βεβαιότητα και ακολούθως να αντιμετωπισθούν με αυστηρότητα, σύμφωνα όμως με την αρχή της νομιμότητας και εξατομικευμένα, χωρίς να προσβάλλονται συνολικά η αξία και η ακεραιότητα των εκπαιδευτικών μας.

Ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής

Θεόδωρος Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας

τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

https://www.esos.gr/

……………………………………………………………………

Επιστολή εκπαιδευτικών του Γυμνασίου-Λυκείου του Ντόρτμουντ για τις αποσπάσεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και διαφωνία μας για τον τρόπο με τον οποίο διευθετήθηκε το ζήτημα των αποσπάσεων και παρατάσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα στη Γερμανία.

Α. Στο Δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας (07.08.15) διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 παράγραφος β: «Δυνατότητα νέας απόσπασης στο εξωτερικό δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει πέντε συνολικά έτη απόσπασης». Την ίδια μέρα ωστόσο κυρώθηκαν οι τελικοί πίνακες (ΑΔΑ: 6Χ8Θ46ΓΦΘ3-ΒΣΥ) με ονόματα συναδέλφων που αιτήθηκαν νέα απόσπαση πέραν της πενταετίας και με ονόματα συναδέλφων στους οποίους είχε διαπιστωθεί η λήξη της παράτασης λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29.07.15.
Προκύπτει λοιπόν μια ξεκάθαρη αντίφαση ανάμεσα στο Δελτίο Τύπου και στους τελικούς πίνακες, καθώς σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται τελικά συνάδελφοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει πενταετία.
Επισημαίνουμε ότι μέχρι και τη λήξη της σχολικής χρονιάς (26.06.15) δεν υπήρξε καμία επίσημη πληροφόρηση για το ότι οι εκπαιδευτικοί που αιτήθηκαν νομίμως παράταση θα μπορούσαν να αιτηθούν και εκ νέου απόσπαση. Αυτή η πληροφόρηση έγινε (επιλεκτικά) σε κάποιους συναδέλφους μια εβδομάδα μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Επιλέγουμε την εκδοχή ότι αυτό δεν συνέβη σκόπιμα από καμία πλευρά (ΥΠΟΠΑΙΘ, Συντονιστικό Βερολίνου, ΕΛΜΕ Β.Ρ.Β.). Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μια ατυχώς μερική πληροφόρηση.
– Για αυτό τον λόγο επιθυμούμε να επανεξεταστούν άμεσα οι τελικοί πίνακες, έτσι ώστε να προκύψει μια ισότιμη μεταχείριση όλων των συναδέλφων που αιτήθηκαν παράταση και να ανακληθεί το Δελτίο Τύπου (07.08.15).
– Κρίνουμε λογικό και απαραίτητο να δοθεί η ευκαιρία αίτησης για εκ νέου απόσπαση και στους υπόλοιπους συναδέλφους που επιθυμούν να ενταχθούν στους τελικούς πίνακες και δεν είχαν πληροφορηθεί αυτή τη δυνατότητα.
Σε άλλη περίπτωση προκύπτει ολοφάνερα ζήτημα άνισης μεταχείρισης που θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη και νομικό κώλυμα.
Έτσι, θα πρέπει να διορθωθούν οι τελικοί πίνακες ώστε να παραμείνουν σ’ αυτούς μόνο οι συνάδελφοι οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία στο εξωτερικό.

Β. Επιπλέον, με την απόφαση να μη δοθούν παρατάσεις στους συναδέλφους εγείρεται το εξής σοβαρότατο οικονομικό ζήτημα:
Στη Γερμανία ισχύουν διαφορετικοί και πολύ πιο αυστηροί νόμοι από την Ελλάδα σε σχέση με τη λήξη συμβολαίων οικίας, τηλεπικοινωνιών κλπ. Κατά κανόνα δηλαδή δεν γίνεται δεκτή η λήξη ενός συμβολαίου αν δεν ζητηθεί τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα εγγράφως. Οι εν λόγω συνάδελφοι, εφόσον δεν είχαν λάβει τη λήξη της απόσπασής τους και περίμεναν την ανανέωση της παράτασής τους, δεν προέβησαν εγκαίρως, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, στην αίτηση διακοπής των διάφορων συμβολαίων, όπως το προβλέπει ο γερμανικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι πλήρωσαν τα ενοίκια των θερινών μηνών, τα κοινόχρηστα κλπ., και οφείλουν να πληρώσουν τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες από τη στιγμή που θα το ζητήσουν εγγράφως, δηλαδή από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η λήξη της παράτασής τους. Είναι υποχρεωμένοι λοιπόν να πληρώσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες διπλό ενοίκιο και πάγια έξοδα, διότι βεβαίως θα πρέπει να βρουν σπίτι και στον τόπο της οργανικής τους θέσης.
Ως γνωστόν όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο με τους σημερινούς μισθούς τους. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι με τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων ο κλάδος των εκπαιδευτικών υπέστη τεράστια οικονομική ζημιά (περικοπές μισθών, δώρων, επιδομάτων, επιμισθίων). Όλοι οι συνάδελφοι των οποίων διαπιστώθηκε λήξη παράτασης στις 29.07.15 λαμβάνουν εδώ και χρόνια μόνο τον τακτικό μισθό τους (χωρίς επιμίσθιο). Άρα βρίσκονται ήδη σε μεγάλη οικονομική στενότητα. Τώρα πια, κινδυνεύουν να φύγουν από τη Γερμανία χρωστώντας ενοίκια, κοινόχρηστα και τηλεφωνικά πάγια στους γερμανούς ιδιοκτήτες και στις γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Το ακραίο οικονομικό πρόβλημά τους διακυβεύει λοιπόν την ηθική και την αξιοπρέπειά τους, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει παράλληλα και μια μεγάλη δυσφήμιση του ελληνικού κράτους και ειδικότερα του ΥΠΟΠΑΙΘ.

Ζητούμε λοιπόν να προστατεύσετε τους συναδέλφους από αυτή την οικονομική άβυσσο και από τον κίνδυνο να εκτεθούν ανεπανόρθωτα στο ξένο κράτος.

Συμπερασματικά: Θεωρούμε αναγκαίο να παραμείνουν οι συνάδελφοι αυτή τη χρονιά στη θέση τους. Στην περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει στην επιλογή της μη ανανέωσης παρατάσεων πέραν της πενταετίας, να διαπιστωθεί η λήξη παράτασης κατά το σχολικό έτος 2015-16 εγκαίρως, δηλαδή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε οι συνάδελφοι να μπορέσουν να διακόψουν τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις τους μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες.

Με εκτίμηση
Εκπαιδευτικοί της Β.Ρ.Β.
Γυμνάσιο-Λύκειο Ντόρτμουντ

deutsch.gr


 

2 Σχόλια

  1. Πρεπει να γινει ανακατανομη και να υπαρξει διαφανεια. Πολλοι που ισχυριζονται οτι ειναι χωρις επιμισθιο κανουν συμφωνια με τις κοινοτηυες και παιρνουν τα λεφτα κατω απο το τραπεζι. Οι θεσεις αυτες ειναι για μια πενταετια. Μετα ας δινεται η δυνατοτητα σε αλλους. Ολα δικα τους τα θελουν οι εκπαιδευτικοι.

    • Στα σχολεία της Βαυαρίας ενώ παίρνουν παράταση πέραν της πενταετίας χωρίς επιμίσθιο το βαυαρικό υπουργείο παιδείας τους δίνει μέχρι και 2000€ το μήνα και αφορολόγητα παρακαλώ. Αυτό είναι άδικο απέναστι στους συναδέλφους των άλλων κρατιδίων. Ας υπάρξει επιτέλους δίκαιη και ίση μεταχείριση….

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...