Home / HEADER-NEWS / Δελτίο Τύπου για την πραγματοποίηση ημερίδας με κεντρικό τίτλο «Ελλάδα – Κύπρος: Παιδεία στο Επίκεντρο»

Δελτίο Τύπου για την πραγματοποίηση ημερίδας με κεντρικό τίτλο «Ελλάδα – Κύπρος: Παιδεία στο Επίκεντρο»

Δημοσιεύτηκε: 4:55 μμ Ιούλιος 3rd, 2015  


ÅËËÁÄÁ-ÊÕÐÑÏÓ--- Ç ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÔÏ ÅÐÉÊÅÍÔÑÏ ...ÔÏ ÈÅÌÁ ÔÇÓ ÇÌÅÑÉÄÁÓ ÐÏÕ ÄÉÅÎÇ×ÈÇ ÓÇÌÅÑÁ ÁÐÏ ÔÏ ÕÐ.ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÔÇÓ ÅËËÁÄÁÓ ÊÁÉ ÔÏ ÁÍÔÉÓÔÏÉ×Ï ÔÇÓ ÊÕÐÑÏÕ--ÏÌÉËÇÔÅÓ Ï ÅËËÇÍÁÓ ÕÐ. ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÁÑ. ÌÐÁËÔÁÓ , Ï ÊÕÐÑÉÏÓ  ÊÙÓÔÁÓ ÊÁÄÇÓ ÊÁÉ ÏÉ ÐÑÕÔÁÍÅÉÓ ÔÙÍ ÁÍÔÉÓÔÏÉØÍ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÙÍ  ÌÅËÅÔÇÓ  ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ ÊÁÉ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÓ ×ÑÉÓÔÏÖÉÄÇÓ --ÓÔÇ ÖÙÔÏ Ï ÕÐ.ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÁÑÉÓÔÅÉÄÇÓ ÌÐÁËÔÁÓ    ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η παιδεία αλλά και ο πολιτισμός, δύο σημαντικοί πυλώνες της κοινής ιστορικής πορείας της Ελλάδας και της Κύπρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Ιουλίου, στην κεντρική αίθουσα της Παλαίας Βουλής με κεντρικό τίτλο «Ελλάδα – Κύπρος: Παιδεία στο Επίκεντρο».

Στην ημερίδα που τέθηκαν επί τάπητος τεκμηριωμένες προτάσεις συνεργασίας, σύμπραξης, επικοινωνίας με κοινό παρανομαστή τόσο να αναδειχθεί όσο και να διερευνηθεί η στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

Την μεγάλη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών για τις δύο χώρες με τη κοινή επιβεβαίωσαν θεσμικά με την παρουσία τους ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς, ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Υφυπουργός Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Τάσος Κουράκης και ο Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Ξυδάκης.

Επίσης συμμετείχαν οι: Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου) Τζέλα Βαρνάβα-Σκούρα, (Ομότιμη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ) Καθηγητής Κώστας Χρίστου (Πρόεδρος Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου)

Κωνσταντίνος Μπουραζέλης (Αναπληρωτής Πρύτανης ΕΚΠΑ) Γιώργος Δημοσθένους, (Πρύτανης Πανεπιστημίου Frederick και πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου) και Βασίλης Τσελφές (Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων)

«Είμαστε εδώ για να κουβεντιάσουμε διαχρονικά ζητήματα παιδείας και πολιτισμού που δεν εντάσσονται στις πρόσκαιρες συγκυρίες. Και να τα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα όσο δύσκολες και να είναι αυτές οι στιγμές» τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας, της οποίος τον ρόλο του συντονιστή είχε ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, καθηγητής Γεράσιμος Σπαθής. Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει να «εξεταστούν ζητήματα στρατηγικής να αντιμετωπιστεί νηφάλια τα προβλήματα με όρους διάρκειας και συναίνεσης».Όσο για τα ζητήματα Αβαθμίας και Βθμιας εκπαίδευσης υπογράμμισε πως έχουμε να μάθουμε πολλά με αυτά που γίνονται στην Κύπρο.HMERIDA

Την στήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Κυπριακού λαού στην Ελλάδα μετέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστας Καδής. Αναφέρθηκε και στη τηλεφωνική επικοινωνία «για το καλόν όλων μας» ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Οι δύο χώρες έχουν πολιτιστικό δεσμό και διαρκή συνεργασία από την ίδρυση της κυπριακής δημοκρατίας» είπε ο Κώστας Καδής και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα αυτής της σχέσης και να διαμορφώσουμε την αντιμετώπιση που θα αναβαθμίσει τις μέχρι τώρα στενές σχέσεις μας στα θέματα παιδείας και πολιτισμού. Η συμφωνία να επικαιροποιηθεί σωστά με ένα επίσημο μνημόνιο συνεργασίας.

αναβάθμισης για τα θέματα παιδείας και πολιτισμού». Επεσήμανε τη σημασία του μνημονίου συνεργασίας «Μέσα στην επόμενη περίοδο, αναμένεται αυτή η συμφωνία να διευρυνθεί και να επικαιροποιηθεί».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην κρίση λέγοντας πως «έχει επηρεάσει τις δομές της χώρας με δραματική μείωση της χρηματοδότησης του ΕΚΠΑ». Συνέχισε τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο δέχεται «επίθεση απαξίωσης» και χρειάζεται «χρηματοδότηση για να κρατηθεί όρθιο και σε υψηλό επίπεδο το έργο του». Τόνισε δε ότι το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην παγκόσμια κατάταξη στο «1 ή 2 τις εκατό των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου». Σε τόνο αισιοδοξίας πρόσθεσε πως «παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον, ακριβώς λόγω του έργου που συντελέστηκε όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν. Στόχος μας είναι σήμερα, το ΕΚΠΑ να συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία». Παράλληλα, ζήτησε τη δέσμευση της πολιτείας για τη στήριξη του ΕΚΠΑ. Θυμίζοντας τη φράση του Θόδωρου Κολοκοτρώνη «το εθνικό μας σπίτι είναι το Πανεπιστήμιο».

«Αυτήν την εποχή δεν χρειαζόμαστε ένα πανεπιστήμιο το οποίο να αναπαράγει στερεότυπα» είπε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης υπογραμμίζοντας ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα «διαρκές φόρουμ σκέψης, με ξεκάθαρο όραμα, εξωστρέφεια, ακαδημαϊκή αριστεία και αποτελεσματική διοίκηση». Επιδίωξη του είναι το Πανεπιστημίου Κύπρου να γίνει «ατμομηχανή ανάπτυξης» λέγοντας οραματικά πως «χτίζουμε χώρο συνάντησης όλων των κοινοτήτων, αναβιώνουμε μία νέα Αλεξάνδρεια, η ελεύθερη Κύπρος είναι η ενωμένη και πατρίδα όλων των ελλήνων. »

Στη συνέχεια του προγράμματος της ημερίδας, μίλησαν η Τζέλα Βαρνάβα-Σκούρα με θέμα «Διευρύνοντας τους ορίζοντες και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις». Κώστας Χρίστου για την «Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Νέες προκλήσεις». Ο Κωνσταντίνος Μπουραζέλης ανέλυσε την «αποτύπωση και αξιολόγηση του ΕΚΠΑ». Ο Γιώργος Δημοσθένους για της «Προοπτικές συνεργασίας κυπριακών και ελλαδικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων». Τέλος ο Βασίλης Τσελφές για της «Εκπαιδευτικές εντάσεις, συνέργειες και πολιτικές»

*Πριν οι ομιλητές πάρουν τη θέση τους στην αίθουσα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στον Αριστείδη Μπαλτά, τον Τάσο Κουράκη, τον Νίκο Ξυδάκη και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστα Καδή για θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο παιδείας και πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανταλλάχτηκαν απόψεις για Πανεπιστημιακές συνέργειες σε ερευνητικό επίπεδο αλλά και ανταλλαγές, συνεργασίες και συμπράξεις στο πεδίο των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών. Επίσης συζητήθηκε η άμεση προοπτική της ανανέωσης και του εμπλουτισμού της διακρατικής συμφωνίας σε θέματα πολιτισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο που είχε υπογραφεί το 1992. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ξυδάκης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο «χρειάζεται θεσμοθετημένη πολιτιστική συνεργασία».

Για το δελτίο τύπου πατήστε

.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...