Home / HEADER-NEWS / Το πολυνομοσχέδιο αναλυτικά. Οι αλλαγές που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για όλα τα θέματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών

Το πολυνομοσχέδιο αναλυτικά. Οι αλλαγές που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για όλα τα θέματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 11:24 πμ Ιούνιος 6th, 2015  


Vouli-Olomeleia-aithousa

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ;

Τι προβλέπει το νέο σ/ν του υπ. Παιδείας για τον προγραμματισμό και την κριτική αποτίμηση της δράσης των σχολικών μονάδων

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό και την κριτική αποτίμηση της δράσης των σχολικών μονάδων

Στο σχέδιιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 45 τα παρακάτω:

Άρθρο 45
Προγραμματισμός και κριτική αποτίμηση της δράσης των σχολικών μονάδων
Το άρθρο 32 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ Α΄ 71) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στην  αρχή κάθε σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος Διδασκόντων, λαμβάνοντας υπόψη του τις απόψεις του Σχολικού Συμβουλίου, σχεδιάζει τον προγραμματισμό του σχολικού έργου και τον υποβάλει στον Διευθυντή  Εκπαίδευσης και στους σχολικούς συμβούλους, οι οποίοι υποχρεούνται να διατυπώσουν αιτιολογημένη γνώμη.
Στη συνέχεια, ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει και οριστικοποιεί τον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς.
2. O Σύλλογος Διδασκόντων, σε τακτικές συνεδριάσεις, συζητεί διεξοδικά επί της πορείας του αρχικού προγραμματισμού και προβαίνει στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις.
Παράλληλα, σε μεγάλες σχολικές  μονάδες, όπου είναι εφικτό, δημιουργούνται ομάδες εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα, με στόχο την ανατροφοδότηση και τον από κοινού σχεδιασμό.
3. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος Διδασκόντων, συντάσσει απολογιστική έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη:
α) την επίτευξη των  στόχων που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα δράσης,
β) τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση αυτών των εκπαιδευτικών στόχων και
γ) την εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού.
Με την ίδια έκθεση θα διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσης για την επόμενη σχολική χρονιά.
4. Ο σχολικός  σύμβουλος υποχρεούται να εκφράσει αιτιολογημένες απόψεις επί του απολογιστικού σημειώματος των καθηγητών.
5.Κατά τον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των σχολικών συμβούλων και του Διευθυντή εκπαίδευσης επί του απολογισμού της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
6. Οι σχολικοί σύμβουλοι και οι Διευθυντές  εκπαίδευσης υποχρεούνται να  υποβάλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις προτάσεις τους στο Ι.Ε.Π. και στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. αντίστοιχα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν από τον απολογισμό του εκπαιδευτικού έργου.
7. Στο πρόγραμμα δράσης κάθε Σχολικής Μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και η υποστήριξη των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητας της διεύθυνσής τους.
Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων  εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολικών μονάδων για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.
Η ηλεκτρονική, τηλεφωνική και δικτυακή επικοινωνία με τις σχολικές μονάδες,  η συνεργασία με τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και τις ομάδες μαθητών, ενημέρωση για τη σύμπραξη με άλλα σχολεία.
8. Με  υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής  του παρόντος άρθρου.
Κάθε προηγούμενη υπουργική απόφαση ή  εγκύκλιος που αντίκειται στο παρόν άρθρο, καθώς και κάθε γενική και ειδική διάταξη με αντίθετο ή διαφορετικό περιεχόμενο καταργείται από την έκδοση του παρόντος νόμου.
9. Η εφαρμογή  των διατάξεων των  προηγούμενων παραγράφων γίνεται σταδιακά σε σχολικές  μονάδες που ορίζονται με υπουργική απόφαση, που  δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως και από το σχολικό  έτος 2015 -2016.

Υπουργείο Παιδείας: Για θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ – Για τους αναπληρωτές (δυσπρόσιτα κλπ) άρθρο 47

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Για τους αναπληρωτές (δυσπρόσιτα κλπ) άρθρο 47
Στο σχέδιιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 47 τα παρακάτω:

Άρθρο 47
Θέματα αναπληρωτών  εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1. Η παράγραφος  4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.
2. Οι ενιαίοι πίνακες  προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας.
Ειδικά,  κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-­‐2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.
Οι  ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-­‐2016.
3. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση  εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το  σχολικό έτος που διανύεται κατά την  ανακοίνωση της  πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».
4. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
5. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία.
Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός  μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες.
Στον χρόνο  αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

Σχέδιο Νόμου του Υπ. Παιδείας:Τι αλλάζει στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Τι προβλέπει το

για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 51 τα παρακάτω:

Άρθρο 51
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών  της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
1
. Το  Προεδρικό Διάταγμα  28 του 2014 (ΦΕΚ Α 48/28-­‐02-­‐2014) με τίτλο «Μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης» καταργείται.
2. Το  στοιχείο α΄ της  παραγράφου 1 του Κεφαλαίου Β΄ του άρθρου 16 του ν.1566/1985 (Α΄ 167), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 2 της υποπαραγράφου Θ.2 της παραγράφου Θ του άρθρου μόνου του  ν. 4093/2012 (Α’ 222), αντικαθίσταται εκ νέου, ως εξής: «για το συμφέρον της υπηρεσίας και  με δαπάνη του Δημοσίου»

Λήξη θητείας μελών των ΠΥΣΠΕ,ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για λήξη θητείας μελών των ΠΥΣΠΕ,ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 54 τα παρακάτω:

Άρθρο 54
Λήξη θητείας μελών των ΠΥΣΠΕ,  ΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΕΕΠ, Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε, Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε, Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Κ.Υ.Σ.Δ.Ε., Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. 

1. Μετά την επιλογή και τοποθέτηση των νέων Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων και των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης λήγει η θητεία των μελών των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ,) των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ), των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού
(ΠΥΣΕΕΠ), των Ανώτερων Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε,) και των Ανώτερων Υπηρεσιακών  Συμβουλίων Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε), του  Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.), του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.), του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου  Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.).
Τα παραπάνω Συμβούλια ανασυγκροτούνται κατά το οριζόμενα από την κείμενη νομοθεσία.
2. Από την ρύθμιση της παραγράφου 1 εξαιρούνται τα αιρετά μέλη των Συμβουλίων αυτών, που εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους ως τη λήξη της  θητείας τους.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ;

Υπ. Παιδείας (Σ/Ν): Για την εκπαίδευση εξωτερικού, τα ξένα σχολεία και τους Ομογενείς εκπαιδευτικούς εξωτερικού

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση εξωτερικού, τα ξένα σχολεία και τους ομογενείς εκπαιδευτικούς εξωτερικού
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στα άρθρα 62, 63 και 64 τα παρακάτω:
Υπουργείο Παιδείας (Σχέδιο Νόμου): Για την εκπαίδευση Εξωτερικού, τα Ξένα σχολεία και τους Ομογενείς εκπαιδευτικούς εξωτερικού 13( Εκ/ση εξωτερικού (άρθρο 62) 14) Ξένα σχολεία (άρθρο 63) 15) Ομογενείς εκ/κοι εξωτερικού (άρθρο 64)

Άρθρο 62
Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό

1. Καταργείται η παράγραφος  9 του άρθρου 35 του  Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α’)»
2. Στα εδάφια α και  β της παρ. 1 του άρ. 13 του Ν. 4027/2011 (ΦΕΚ 233 Α’) η φράση «με βαθμό Α’» αντικαθίσταται από τη φράση «με βαθμό τουλάχιστον Δ’».
3. Στο τέλος του άρθρου 14 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’), προστίθεται παράγραφος 17, ως εξής:
«17. Η επιλογή των διευθυντών στα σχολεία των οποίων φορείς είναι ελληνικές κοινότητες ή εκκλησιαστικές αρχές και στα οποία το μεγαλύτερο μέρος τουδιδακτικού προσωπικού  αποσπάται ή διορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γίνεται από ειδικό τριμελές συλλογικό όργανο, στο οποίο μετέχει ο συντονιστής εκπαίδευσης, ένας εκπρόσωπος του  φορέα του σχολείου και ένας μέλος του συλλόγου διδασκόντων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Με την ίδια  απόφαση ορίζεται η γραμματειακή υποστήριξη του συλλογικού οργάνου καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία του.
Για την αμοιβή ή αποζημίωση των μελών του παραπάνω οργάνου εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 21 του Ν.  4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’), όπως εκάστοτε ισχύει.
Στις λοιπές περιπτώσεις όπου  το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού δεν αποσπάται ή διορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται ως διευθυντής ένας εκπαιδευτικός από τους  υπηρετούντες στο σχολείο με απόφαση του συντονιστή κατόπιν πρότασης του οικείου φορέα».

Άρθρο 63
Ξένα σχολεία

1. Η παρ. 8 του άρ. 35 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α’) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αναγνωρίζονται ως ξένα  σχολεία κατά την έννοια της παρ. 1 του άρ. 1 του Ν. 4862/1931 «Περί των ξένων σχολείων» (ΦΕΚ 156 Α’), όπως ισχύει, τα ακόλουθα σχολεία:

2. Στα σχολεία αυτά  χορηγούνται δια του παρόντος, άδεια ίδρυσης  και άδεια λειτουργίας. Για  την επικαιροποίηση των αδειών λειτουργίας τους εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις που ισχύουν για τα ιδιωτικά σχολεία, όπως αυτές ορίζονται στην υποπαράγραφο Θ.3 της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222Α’) , όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν κάθε φορά.

Άρθρο 64
Ομογενείς εκπαιδευτικοί  σχολείων εξωτερικού

Στο  άρθρο 22 του Ν. 817/1978 (ΦΕΚ Α ..) προστίθενται παράγραφοι 6 και 7 ως εξής: «6.  α) Εκπαιδευτικός της δημόσιας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος παραιτείται από  τη θέση του προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του διευθυντή ή οποιαδήποτε άλλα διδακτικά καθήκοντα σε ομογενειακό μειονοτικό σχολείο του εξωτερικού για την άσκηση των οποίων επιβάλλεται,  μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων, η παραίτησή του ως εκπαιδευτικού στην Ελλάδα, δικαιούται μόλις παύσει να ασκεί τα καθήκοντα αυτά για οποιονδήποτε λόγο, με αίτησή του που υποβάλλεται  εντός μηνός από την παύση, να επανέλθει στην περιοχή μετάθεσης της οργανικής θέσης του που κατείχε πριν την παραίτησή του. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος της υπηρεσίας του στο ομογενειακό μειονοτικό σχολείο του εξωτερικού λογίζεται ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας στην Ελλάδα ως προς όλες τις συνέπειες. Ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός  με την αίτηση παραίτησής του υποβάλλει  βεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ ότι έχει τις προϋποθέσεις να αναλάβει τα σχετικά καθήκοντα στα ομογενειακά μειονοτικά σχολεία.
β) Η ανωτέρω διάταξη ισχύει και στην περίπτωση που μετά την παραίτησή του, ο εκπαιδευτικός δεν μπορέσει να αναλάβει υπηρεσία διότι δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία ανάληψης της νέας θέσης του.
7. Εκπαιδευτικοί  της δημόσιας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εάν συντρέχουν ειδικοί υπηρεσιακοί λόγοι, δύνανται να αποσπώνται κατά προτεραιότητα σε ομογενειακά  μειονοτικά σχολεία του εξωτερικού.
Με απόφαση  του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις της απόσπασής τους, τα κριτήρια απόσπασης και οι ειδικότερες περιπτώσεις απόσπασης με αποδοχές και επιμίσθιο, ή μόνο με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές και επιμίσθιο.»

Υπουργείο Παιδείας (σ/ν): Τι αλλάζει στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σε φορείς

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 71 τα παρακάτω:

Υπουργείο Παιδείας (σ/ν): Τι αλλάζει στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς
Αποσπάσεις σε φορείς 71

Άρθρο 71
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών  και διοικητικών υπαλλήλων σε υπηρεσίες και φορείς 

1.  Οι  αποσπάσεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαρκούν ένα σχολικό έτος και μπορούν να ανανεώνονται κατ’ έτος, μετά από σχετική εισήγηση περί της υφιστάμενης υπηρεσιακής ανάγκης, εξαιρουμένων των αποσπάσεων που γίνονται κατά παρέκκλιση σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις τουάρθρου 30 παρ.  3γ του ν. 3105/2003 (Α΄ 29), του άρθρου 15 παρ. 1 του π.δ. 273/1999 (Α΄ 229), του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 3335/2005 (Α΄ 95), του άρθρου 9 παρ. 3 του ν. 4013/2011 (Α΄ 204) και του άρθρου 1 παρ.6 του  ν. 1256/1982 (Α’ 65) και του άρθρου 61 του ν. 4146/2013 (Α΄ 90), του άρθρου 6 παρ. 5 του ν. 3260/2004 (Α΄ 151), του άρθρου 10 παρ. 4 του ν. 3889/2010 (Α΄ 182), του άρθρου 2 του ν. 3907/2011 (Α΄ 7) και του άρθρου 43 παρ. 2 του ν. 4029/2011 (Α΄ 245) και του άρθρου 4 παρ.1 του ν. 4084/2012 (Α΄ 190), του άρθρου 9 παρ. 3 του ν. 3907/2011 (Α΄ 7), του άρθρου 10 παρ. 1 του ν. 867/1979 (Α΄24) και του άρθρου 2 παρ. 2 του ν. 1190/1981 (Α΄ 203), του άρθρου 7 παρ. 6 του ν. 3854/2010 (Α΄ 94), καθώς και κατ’ εξαίρεση των κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων του άρθρου 30 και 32 του ν. 1558/1985 (Α΄ 137) και του άρθρου 18 παρ. 16 του ν. 2503/1997 (Α΄ 107) και του άρθρου 55 παρ. 13 και 17 του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98), του άρθρου 10 παρ. 2 του ν.  2801/2000 (Α΄ 46) και του άρθρου 19 παρ. 2 του ν. 2671/1998 (Α΄ 289), του άρθρου 18 του ν. 3614/2007 (Α΄ 267), του άρθρου 7 του ν. 3320/2005 (Α΄ 48), του άρθρου 4 του ν. 4148/2013   ΄ 99), του άρθρου 16 παρ. 6 του ν. 4030/2011 (Α΄ 249), του άρθρου 69 παρ. 6 του ν. 4146/2013 (Α΄ 90). Η απόσπαση αρχίζειτην 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Όταν προκύπτει έκτακτη ανάγκη κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, είναι δυνατό να χορηγηθεί απόσπαση και μετά την 1η Σεπτεμβρίου του έτους.
2.Με την  επιφύλαξη των εξαιρέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο ανωτέρω χρονικός περιορισμός των αποσπάσεων και η δυνατότητα ανανέωσης αυτών ισχύει α) και για τους διοικητικούς υπαλλήλους που ανήκουν στο Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., καθώς και β) για αποσπάσεις εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
3.Με την  επιφύλαξη των εξαιρέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι υφιστάμενες αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. λήγουν την 31.8.2015 είτε αυτές έχουν γίνει στην Κεντρική Υπηρεσία, στις Περιφερειακές Υπηρεσίες, σε εποπτευόμενους φορείς/οργανισμούς και  αυτοτελείς υπηρεσίες του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., είτε σε  άλλες υπηρεσίες και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
4.Το  τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν.3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως εξής: «Κατ’ εξαίρεση ως μονάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε οποιαδήποτε Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως αυτές αναφέρονται στο εκάστοτε οργανόγραμμα, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Ι.Ε.Π., στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. και στις Επιτελικές Δομές Ε.Σ.Π.Α. του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., υπολογίζονται οι μονάδες που προβλέπονται για την πλησιέστερη προς τον εκάστοτε τόπο της υπηρεσίας τους σχολικές μονάδες και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος».

Υπ. Παιδείας (Σ/Ν): Αλλαγές στις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και τη μη τυπική εκπαίδευση

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και τη μη τυπική εκπαίδευση

Στο σχέδιιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στα άρθρα 68 και 69 τα παρακάτω:

Αλλαγές στις Σχολές καλλιτεχνικής Εκ/σης 68
και στη  Μη τυπικη Εκ/ση (άρθρο 69)

Άρθρο 68
Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης

α) Οι τίτλοι σπουδών που  χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης,  οι οποίες ιδρύθηκαν και  λειτούργησαν ή λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1158/1981, εφόσον αποκτήθηκαν έως  την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.3149/2003  (A’ 141), θεωρούνται ως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10.06.2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Με απόφαση του  Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προσδιορίζονται οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, το αρμόδιο όργανο και η διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικής πράξης για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. β) Το άρθρο 4 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80) τροποποιείται και προστίθενται οι ακόλουθοι παράγραφοι 9 και 10:«9. Μεταπτυχιακός τίτλος μουσικών σπουδών ομοταγούς Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής αναγνωρίζεται αυτοτελώς χωρίς την  κατοχή προπτυχιακού τίτλου Α.Ε.Ι. με τις εξής προϋποθέσεις: α) Κατά το χρόνο εισαγωγής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν είχε ακόμα απονεμηθεί πτυχίο αντίστοιχης ειδίκευσης από ελληνικό Α.Ε.Ι.. β) Ο μεταπτυχιακός τίτλος είναι διετούς  διάρκειας.
γ)   Η εισαγωγή  στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών έγινε μετά από ειδικές εισιτήριες εξετάσεις.
δ)Οι σπουδές  έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα απονομής του τίτλου.
ε) Ο μεταπτυχιακός τίτλος  αποκτήθηκε μετά από απολυτήριες εξετάσεις.
10.Διδακτορικό  δίπλωμα μουσικών σπουδών ομοταγούς Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής αναγνωρίζεται αυτοτελώς χωρίς την κατοχή προπτυχιακού τίτλου Α.Ε.Ι. με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μεταπτυχιακός τίτλος σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 9.»

Άρθρο 69
Θέματα μη  τυπικής εκπαίδευσης

1. Από τη  δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), δημόσιες και ιδιωτικές, οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτουργούν μεβάση  τον ν.4186/2013  (Α΄
193).
2. Τα τμήματα κατάρτισης των  ειδικοτήτων των καταργούμενων Σ.Ε.Κ. αποτελούν εφεξής αυτοτελή αντίστοιχα τμήματα για τους έχοντες ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, τα οποία μεταφέρονται και εντάσσονται αυτοδικαίως στα πλησιέστερα κατά τόπον δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).
Οι απόφοιτοι των  ειδικοτήτων αυτών θα λαμβάνουν τη βεβαίωση του άρθρου 22 παρ. 3 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193).
Οι μαθητές  που είχαν ήδη εγγραφεί στα τμήματα των καταργούμενων Σ.Ε.Κ. συνεχίζουν τις σπουδές τους στα αντίστοιχα τμήματα που δημιουργούνται στα Ι.Ε.Κ.
3. Μετά από  εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημοσιευόμενα στο Φύλλο φημερίδας της  Κυβερνήσεως, τα θέματα ειδικοτήτων, μαθητείας ανά ειδικότητα, η ίδρυση σχετικών Παραρτημάτων σε έκαστο Ι.Ε.Κ. για τις ειδικότητες όπου τούτο είναι αναγκαίο, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του  παρόντος άρθρου.
4. Καταργείται η διάταξη  της περίπτωσης 6 της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 4229/2014 (Α΄ 8).

Σ/Ν για Τεχνική Εκπαίδευση και 4ο έτος ειδίκευσης και Εργαστηριακά Κέντρα

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την Τεχνική Εκπαιδευση

Στο σχέδιιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στα άρθρα 58 και 59 τα παρακάτω:

4ο έτος ειδίκευσης (άρθρο 58) και εργαστηριακά κέντρα (άρθρο 59)

Άρθρο 58
Διάρθρωση Σπουδών  Επαγγελματικού Λυκείου και 4ο έτος ειδίκευσης

1. Το  άρθρο 7 του ν. 4186/13 (Α’ 193), όπως τροποποιήθηκε από την παρ.1  του αρθ.72 του ν. 4310/14 ΦΕΚ 258 Α/8-­‐12-­‐14), αντικαθίσταται ως εξής: «1. Το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) προσφέρει δυο κύκλους σπουδών ως εξής:
α. Το  Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών και
β. Το  Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο σπουδών, ως 4ο έτος ειδίκευσης, το οποίο περιλαμβάνει μαθητεία, καθώς και μαθήματα ειδικότητας.
2. Στο  Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών στα ημερήσια ΕΠΑΛ λειτουργούν οι Α , Β και Γ τάξεις, πρωινού και απογευματινούωραρίου.
Στα εσπερινά  ΕΠΑΛ λειτουργεί και Δ τάξη.
3. Στο  έτος ειδίκευσης,  το οποίο είναι προαιρετικό, εγγράφονται οι κάτοχοι πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών τουΕΠΑΛ».
2. Η  παράγραφος 3 του άρθρου 9 του ν. 4186/13 (Α’ 193) αντικαθίσταται ως εξής: «Το περιεχόμενο σπουδών και οι ειδικότητες του 4ου έτους ειδίκευσης του ΕΠΑΛ και λοιπά ζητήματα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Άρθρο  59
Εργαστηριακά Κέντρα

Στο τέλος  της παραγράφου 7 του άρθρου 47 του  ν. 4264/2014 (ΦΕΚ Α’ 118) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Στις περιπτώσεις  που το ΙΕΚ εξυπηρετείται σε Ε.Κ., την ευθύνη την έχει το Ε.Κ., ισχύουν οι διατάξεις λειτουργίας του Ε.Κ. σε όλα τα ζητήματα, περιλαμβανομένων της σύνθεσης στα εργαστήρια εκπαιδευτικών και αριθμού μαθητών».

Υπ. Παιδείας (Σ/Ν): Τι ισχύει για την επιμόρφωση των στελεχών

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την επιμόρφωση των στελεχών

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 57 τα παρακάτω:

επιμόρφωση στελεχών (άρθρο 57)

Άρθρο 57
Προγράμματα επιμόρφωσης  στελεχών της εκπαίδευσης

Προστίθεται παράγραφος  3 στο άρθρο 28 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167)    εξής:  «3. Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείαςκαι Θρησκευμάτων  υλοποιεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.)
ειδικά προγράμματα  επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την απόκτηση πιστοποιητικών διοικητικής και καθοδηγητικής επάρκειας.
Με απόφαση των  Υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται το περιεχόμενο, ο τρόπος, η διάρκεια, η διαδικασία παρακολούθησης των ανωτέρω προγραμμάτων, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία  εισαγωγής στα προγράμματα, ο τύπος των χορηγούμενων πιστοποιητικών και κάθε σχετικό θέμα».

Υπ. Παιδείας (Σ/Ν): Υπηρεσιακή κατάσταση εκπαιδευτικών με πενταετή θητεία σε ΠΠΣ

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την υπηρεσιακή  κατάσταση εκπαιδευτικών με πενταετή θητεία σε ΠΠΣ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 53 τα παρακάτω:

ΠΠΣ άρθρο 53
Άρθρο 53

Υπηρεσιακή  κατάσταση εκπαιδευτικών με πενταετή θητεία σε ΠΠΣ
1.  Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται με πενταετή θητεία σε Πειραματικό ή Πρότυπο Σχολείο καταλαμβάνουν οργανική θέση, έπειτα από δήλωσή τους, είτε στην περιοχή μετάθεσης απότην οποία προέρχονται είτε στην περιοχή μετάθεσης που βρίσκεται χωροταξικά το Πειραματικό ή το Πρότυπο Σχολείο.
2. Η οργανική τους τοποθέτηση σε σχολική μονάδα της περιοχής που θα επιλέξουν πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία των οριστικών τοποθετήσεων μετά τη λήξη της θητείας τους στις πρώτες οργανικές θέσεις που θα κενωθούν πριν από όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς (υπεράριθμους, ανήκοντες σε ειδική κατηγορία).
3.Σε   περίπτωση διακοπής της θητείας τους, δεν λαμβάνεται υπόψη η δήλωση περιοχής προτίμησης τοποθέτησης, αλλά τοποθετούνται σε σχολική μονάδα της περιοχής από την οποία προήλθαν πριν την έναρξη της θητείας στο Πειραματικό ή στο Πρότυπο Σχολείο ως ακολούθως: α) Εφόσον είχαν οριστική τοποθέτηση σε σχολική μονάδα πριν την έναρξη της θητείας στο Πειραματικό ή στο Πρότυπο Σχολείο, καταλαμβάνουν οργανική στις πρώτες οργανικές θέσεις που θα κενωθούν πριν από όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς (υπεράριθμους, ειδική κατηγορία). β) Εφόσον δεν είχαν οριστική τοποθέτηση σε σχολική μονάδα πριν την έναρξη της θητείας στο Πειραματικό ή στο Πρότυπο Σχολείο (διάθεση ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ), καταλαμβάνουν οργανική σύμφωνα με την περ. γ των παρ.5 και 6  του αρθ. 14 του Π.Δ.50/1996, δηλ. συγκρινόμενοι με όλους του εκπαιδευτικούς που ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση.
4. Τα ανωτέρω  ισχύουν από την τοποθέτησή τους με πενταετή θητεία σε Πειραματικό ή Πρότυπο Σχολείο και για τους υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, οι οποίοι καιυποχρεούται     δήλωση σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
5. Η θητεία  είναι δυνατό να ανανεωθεί για δεύτερη πενταετία ύστερα από θετική κρίση. Για τους εκπαιδευτικούς που ανανεώνουν τη θητεία τους, ισχύουν οι παράγραφοι 1 και 2 του παρόντος. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης ή διακοπής της δεύτερης θητείας ισχύει η παράγραφος 3 του παρόντος άρθρου.

Υπ. Παιδείας: Τι ισχύει από του χρόνου για τους φετινούς απόφοιτους Λυκείου

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τους φετινούς απόφοιτους Λυκείου

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 60 τα παρακάτω:

Τι ισχύει από του χρόνου για τους φετινούς απόφοιτους Λυκείου
απόφοιτοι 2014-15 (άρθρο 60)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Άρθρο 60
Απόφοιτοι Λυκείου του σχολικού έτους 2014-15 

1. Απόφοιτοι  Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του σχολικού έτους 2014-­‐5 καθώς και προηγούμενων σχολικών ετών, οι οποίοι συμμετείχαν ή προετοιμάστηκαν για να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής των καταργηθεισών διατάξεων του ν.2525/1997 όπως ίσχυε, έχουν το δικαίωμα αν το επιθυμούν να διαγωνισθούν με
ανωτέρω καταργηθέν σύστημα  εισαγωγής κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-­‐6 και 2016-­‐7) προκειμένου να εγγραφούν στο 10% των θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
2.  Εναλλακτικά, οι  ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-­‐6 και 2016-­‐7) να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4127/2015 (Α΄ 50).
Στην περίπτωση αυτή:
α) οι  υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής σε κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και β) οφείλουν να καταθέσουν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου ενυπόγραφη αίτηση στη  σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν στους υποψήφιους ποιας Ομάδας Προσανατολισμού επιθυμούν να καταταχθούν και σε ποια μαθήματα πρόκειται να διαγωνισθούν.

Υπ. Παιδείας (Σ/Ν): Ακύρωση επιστροφής μισθών επαναπροσληφθέντων εκπαιδευτικών

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ακύρωση επιστροφής  μισθών επαναπροσληφθέντων εκπαιδευτικών

Στο σχέδιιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 56 τα παρακάτω:

όσοι από τους 85 διαθέσιμους μισθοδοτήθηκαν δεν επιστρέφουν τα χρήματα (άρθρο 56)

Άρθρο 56
Ακύρωση επιστροφής  μισθών επαναπροσληφθέντων εκπαιδευτικών

Εκπαιδευτικοί που  τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 82 του ν.4172/2013, οι οποίοι δεν υπέβαλλαν αίτηση στις ανακοινώσεις του Υπουργείου ΔΜΗΔ για οποιοδήποτε λόγο και για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη απόλυσης, εφόσον τους κατεβλήθη το 75% του μισθού τους κατά την περίοδο από 22.3.2014 μέχρι την ψήφιση του παρόντος νόμου, δεν υποχρεούνται σε επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν.

Υπ. Παιδείας (Σ/Ν): Τι προβλέπεται για την αντισταθμιστική εκπαίδευση

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την αντισταθμιστική εκπαίδευση

Στο σχέδιιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 49 τα παρακάτω: αντισταθμιστική εκπαίδευση (άρθρο 49)

Άρθρο 49

Αντισταθμιστική Εκπαίδευση

1. Για  την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, υιοθετούνται οι ακόλουθοι ορισμοί: α) «Αντισταθμιστική εκπαίδευση»: στην έννοια της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης υπάγονται η ενισχυτική διδασκαλία των μαθητών γυμνασίου, η πρόσθετη διδακτική στήριξη των μαθητών όλων των τύπων λυκείου, η κατ’ ιδίαν διδασκαλία που παρέχεται σε κρατούμενους και η διδασκαλία που παρέχεται στα τμήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο πλαίσιο εγκεκριμένων Οργανισμών θεραπείας του άρθρου 51 του ν.4139/2013. β) «Ενισχυτική διδασκαλία»: σκοπός της ενισχυτικής διδασκαλίας είναι η επανένταξη των μαθητών στην διαδικασία μάθησης, η μείωση της μαθητικής διαρροής, η βελτίωση της απόδοσής τους ώστε να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και η αύξηση των ποσοστών πρόσβασης στην δεύτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. γ) «Πρόσθετη διδακτική στήριξη»: σκοπός της πρόσθετης διδακτικής στήριξης είναι η επανένταξη των μαθητών στην διαδικασία μάθησης, η μείωση της μαθητικής διαρροής, η βελτίωση της απόδοσής τους  ώστε να ολοκληρώσουν την δεύτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με επιπρόσθετο στόχο την ενίσχυση της προοπτικής πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Τα προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης υλοποιούνται: α) στα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, τα οποία είναι δυνατό να λειτουργούν σε κάθε γυμνάσιο ή λύκειο ή ανά ομάδες όμορων σχολικών μονάδων γυμνασίου ή λυκείου, β) στα τμήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο πλαίσιο των εγκεκριμένων Οργανισμών θεραπείας του ν. 4139/2013, γ) στα Σχολικά    Κέντρα  Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης τα οποία είναι δυνατό να λειτουργούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που προβλέπει το άρθρο 5 παρ. 1 ν.2525/1997 καθώς επίσης στα γυμνάσια και γενικά λύκεια που λειτουργούν στα  Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων, και δ) στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης.
3. Με  απόφαση του αρμοδίου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εκδίδεται κάθε σχολικό έτος προσδιορίζονται τα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης που θα λειτουργήσουν στις σχολικές μονάδες που αναφέρονται στις περιπτώσεις α και γ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται η έναρξη και η λήξη λειτουργίας των ανωτέρω Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης για το συγκεκριμένο σχολικό έτος, τα διδακτέα μαθήματα, τα κριτήρια επιλογής και ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών, οι ώρες διδασκαλίας, τα κριτήρια επιλογής και τα καθήκοντα του Υπευθύνου Σχολικού Κέντρου Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης  και κάθε άλλη λεπτομέρεια λειτουργίας των Σχολικών Κέντρων.
4. Η λειτουργία των τμημάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο πλαίσιο των εγκεκριμένων Οργανισμών θεραπείας του ν.4139/2013 εποπτεύεται από πενταμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύο εκπρόσωποι της ομάδας θεραπευτών και ο επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προβλέπονται οι αρμοδιότητες της ανωτέρω επιτροπής και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά στην οργάνωση λειτουργίας των τμημάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
5. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζει για το σύνολο των εκπαιδευτικών θεμάτων που αφορούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης, λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη του αρμοδίου Συμβούλου Εκπαίδευσης Κρατουμένων ή, ελλείψει αυτού, του αρμοδίου κοινωνικού λειτουργού ή, ελλείψειαυτού, του εκπαιδευτικού που θα ορίσει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας που λειτουργεί στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης.
6. Η  δαπάνη λειτουργίας των Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης των περιπτώσεων α και γ της πρώτης παραγράφου, των τμημάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο     ιο των εγκεκριμένων Οργανισμών θεραπείας του ν.4139/2013 και της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης θα βαρύνει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
7. Τα Σχολικά  Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης της περίπτωσης α τηςπαραγράφου  2 του παρόντος  άρθρου  στελεχώνονται από προσωρινούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη την κατάταξη των υποψηφίων στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται η διαδικασία υποβολής αίτησης και τα κριτήρια επιλογής, καθώς επίσης οι όροι σύναψης, τροποποίησης και λύσης των συμβάσεων των ανωτέρωεκπαιδευτικών.
8. Με  απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι δυνατό να προβλέπεται ηκατά  προτεραιότητα στελέχωση των Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης της       περίπτωσης α  της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου από μόνιμους εκπαιδευτικούς ή αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πλήρους ωραρίου που δεν  συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας και μέχρι  συμπλήρωσης  του ωραρίου αυτού.
9. Στα  Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, λόγω της ιδιαιτερότητας λειτουργίας τους, καθώς επίσης στην περίπτωση της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης, η πρόσληψη μονίμων, προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών λαμβάνει χώρα βάσει αντίστοιχου ειδικού αξιολογικού πίνακα που καταρτίζεται από τον αρμόδιο Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
10. Στα μαθητικά  τμήματα των εγκεκριμένων Οργανισμών θεραπείας του ν.4139/2013, λόγω της ιδιαιτερότητας λειτουργίας τους, η πρόσληψη  μονίμων, αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών λαμβάνει χώρα κατόπιν συνέντευξης που διενεργεί η επιτροπή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, και αφού ληφθούν αιτιολογημένα υπόψη τα κριτήρια πρόσληψης που θα ορίζει η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου.
11. Με  απόφαση του Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι δυνατό να τροποποιείται ο αριθμός ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης των περιπτώσεων α και γ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, σε συνάρτηση με τον αριθμό των μαθητών και τις διδακτικές τους ανάγκες. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια λειτουργίας της σύμβασης ο αριθμός των μαθητών μειωθεί ώστε να καθίσταται αδύνατη η απασχόληση του εκπαιδευτικού για τις ελάχιστες ώρες που προβλέπεται στο πρόγραμμα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, στοιχειοθετείται σπουδαίος λόγος καταγγελίας της σύμβασης.
12. Με  Κοινή Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Οικονομικών καθορίζεται η αμοιβή των διδασκόντων στα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, στα μαθητικά τμήματα που λειτουργούν στο πλαίσιο των εγκεκριμένων Οργανισμών θεραπείας του ν.4139/2013 και στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας των κρατουμένωνστα καταστήματα  κράτησης.
13. Η υπηρεσία των ως άνω εκπαιδευτικών λαμβάνεται υπόψη ως διδακτική προϋπηρεσία για την ένταξη στους οικείους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
14. Με απόφαση του Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ορίζεται σε κάθε Σχολικό Κέντρο Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης των περιπτώσεων α και γ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου ένας μόνιμος εκπαιδευτικός ως Υπεύθυνος του Κέντρου αυτού. Στα μαθητικά τμήματα των εγκεκριμένων Οργανισμών θεραπείας του ν. 4139/2013, με απόφαση της επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του παρόντος, ορίζεται ως Υπεύθυνος ένας μόνιμος εκπαιδευτικός ή ο επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήένα μέλος της ομάδας θεραπευτών.
15. Η αμοιβή του  Υπευθύνου Σχολικού Κέντρου Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης και του Υπευθύνου του τμήματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργεί στο πλαίσιο εγκεκριμένου Οργανισμού θεραπείας του ν.4139/2013 βαρύνει τον προϋπολογισμό του εκάστοτε συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, προσδιορίζεται στο εγκεκριμένο τεχνικό δελτίο του τελευταίου και δεν δύναται να υπερβαίνει το μικτό ποσό των 150,00 ευρώ μηνιαίως.
16. Από τις  30 Ιουνίου 2015 καταργείται το άρθρο 27 ν.1304/1982, το άρθρο 4 ν.1824/1988, η παράγραφος 10 του ν.2525/1997, το άρθρο 32 του ν.4027/2011, το πδ 429/1991 και κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη προς τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ που κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης

Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...