Home / HEADER-NEWS / Οι εκπαιδευτικοί αναμένουν μια σοβαρή εξέταση των 6050 σχολίων της διαβούλευσης

Οι εκπαιδευτικοί αναμένουν μια σοβαρή εξέταση των 6050 σχολίων της διαβούλευσης

Δημοσιεύτηκε: 7:30 μμ Ιούνιος 30th, 2015  


gnoomi

H Δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» έλαβε τέλος με τις ευχαριστίες του υπουργού στους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή.

Τα σχόλια που υποβλήθηκαν ήταν 6050 εκ των οποίων τα 3.528 στο άρθρο 47 . Μπορείτε να δείτε όλα τα σχόλια αναλυτικά εδώ

“Ήδη επεξεργαζόμαστε τα σχόλια αυτά, τα οποία θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του σχεδίου νόμου” ήταν τα λόγια του Υπουργού Αριστείδη Μπαλτά .

‘Ομως ποια είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε σε παλιότερα σχέδια νόμου ώστε να αξιολογηθούν τα σχόλια και  τελικά να διαμορφώσουν το σχέδιο νόμου; Υπάρχει κάποιο μεθοδολογικό εργαλείο αξιολόγησης των σχολίων; Aν ναι ποιο είναι αυτό; Eίναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός μεθοδολογικού εργαλείου;

Ο θεσμός της διαβούλευσης σχεδίων νόμων ισχύει από τον Ιούλιο του 2010 από τότε όλα τα νομοσχέδια υποβάλλονται στην κρίση των πολιτών, ώστε αυτοί να μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους επ’ αυτών και να κάνουν προτάσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 85 παρ. 3 εδ. β΄ του Κανονισμού της Βουλής[1] (όπως τροποποιήθηκε στις 16-7-2010):

«Τα νομοσχέδια συνοδεύονται, επίσης, υποχρεωτικά, από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί της κατάθεσής τους» .

Μία έκθεση της διαβούλευσης( δηλαδή η επεξεργασία των σχολίων) για το σχέδιο παλιότερου σχεδίου νόμου: “ Πρώτα ο μαθητής»- «Πρώτα η Σχολική μονάδα» Νέα Διοίκηση για το Νέο Σχολείο μπορεί να δείτε εδώ

.

Mε μια γρήγορη ματιά παρατηρούμε ότι σε αυτή την έκθεση διαβούλευσης αναφέρονται όροι όπως:

«επεξεργασία, άξονες, αποδελτίωση» που υποψιάζουν τον εκπαιδευτικό  ότι για την επεξεργασία χρησιμοποιήθηκε κάποια ερευνητική μέθοδος, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε αυτή.

Ειδικότερα εκτός αυτού παρατηρούνται τα εξής:

Η γενική παρουσίαση της έρευνας των σχολίων δεν ακολουθεί τη γενική αποδεκτή δομή που πρέπει να έχουν οι έρευνες ( αναφορά στη ερευνητική μέθοδο , αναφορά στις μονάδες ανάλυσης, αναφορά στις κατηγορίες τους εννοιολογικούς άξονες, διασφάλιση της εγκυρότητας και αξιοπιστίας, ποσοτικοποίηση των σχολίων και συμπεράσματα).

Εξετάζοντας μόνο το ζήτημα της έλλειψης της ποσοτικοποίησης

Οι απλές αναφορές των σχολίων συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, που υπάρχουν στην εν λόγω έκθεση διαβούλευσης, οι οποίες δε συνοδεύονται και με τα απαραίτητα αριθμητικά δεδομένα, δε μπορεί να διαφωτίσουν τον αναγνώστη της έκθεσης για την υπεροχή- τάση κάποιας συγκεκριμένης άποψης εκπαιδευτικών ή την υστέρηση κάποιας άλλης διότι είναι απλά έκθεση ποιοτικών δεδομένων. Η μετατροπή των ποιοτικών δεδομένων σε ποσοτικά θα δικαιολογούσε και το μερίδιο διαμόρφωσης του τελικού σχεδίου σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων.

Αντί για την ποσοτικοποίηση υπάρχουν σε όλη την έκθεση φράσεις όπως:

«Ορισμένοι υποστήριξαν», «διατυπώθηκαν προτάσεις», « Υπήρξαν σχόλια»,«θεωρούν επίσης», «οι συμμετέχοντες αναφέρουν» και άλλες….

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Για την μερική αναπαραγωγή χρησιμοποιήστε ενεργό link στο www.fresheducation.gr ή στοwww.xenesglosses.eu.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...