Home / Featured / Μεταπτυχιακό «Δημιουργική Γραφή»

Μεταπτυχιακό «Δημιουργική Γραφή»

Δημοσιεύτηκε: 1:08 μμ Ιούνιος 26th, 2015  


dimiourgikigrafi

Τι αντιλαμβανόμαστε ως περιεχόμενο του πανεπιστημιακού γνωστικού αντικειμένου της Δημιουργικής Γραφής;

Ποιοι επιλέγουν να διδαχτούν ένα τέτοιο μάθημα και ποιες είναι οι προσδοκίες τους;

Είναι απαραίτητο να σπουδάσεις Δημιουργική Γραφή για να γράψεις καλά ή και για να αναλάβεις τη διδασκαλία της;

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» (https://dim-grafi.uowm.gr/) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μοναδικό στην Ελλάδα, λειτουργεί με έδρα τη Φλώρινα από το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Οι διδάσκοντες στο Πρόγραμμα είναι μέλη Δ.Ε.Π ελληνικών Πανεπιστημίων, ομότιμοι καθηγητές, επισκέπτες καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες, δόκιμοι και γνωστοί συγγραφείς, ποιητές, στιχουργοί, σεναριογράφοι και προσωπικότητες διεθνούς κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία στο αντικείμενο. Μόνιμοι συνεργάτες του Προγράμματος είναι οι Θανάσης Βαλτινός, Τίτος Πατρίκιος, Θεόδωρος Παπαγγελής, Θάνος Μικρούτσικος, Σώτη Τριανταφύλλου, Ζωή Σαμαρά, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Πένυ Φυλακτάκη, Παναγιώτης Ιωσηφέλης, Γιώργος Ξενάριος, Κωνσταντίνος Ντίνας, Γαραντούδης Ευρυπίδης, Δημήτρης Κόκορης, Γιώργος Φειδάς κ.ά. Έχουν υπάρξει έκτακτες συνεργασίες με τους Νάσο Βαγενά, Χάρη Βλαβιανό, Σαββίνα Γιαννάτου, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Γιώργο Κεχαγιόγλου, Μάνο Ελευθερίου, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Πάνο Θεοδωρίδη,  Χρήστο Θηβαίο,  Άνθη Καρρά, Στρατή Χαβιαρά, Katerina Carpinato κ.ά. με τον κατάλογο συνεχώς να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται. Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2014-2015) προστίθενται σπουδαίοι καθηγητές δημιουργικής γραφής από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ορισμένοι από τους οποίους είναι και καθιερωμένοι λογοτέχνες με πολύ σημαντικά έργα, όπως ο Andrew Cowan, Διευθυντής του Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής στο East Anglia, ίσως το καλύτερο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο περί Δημιουργικής Γραφής. Εμπνευστής του Προγράμματος υπήρξε ο αείμνηστος ποιητής και Kαθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Μίμης Σουλιώτης, ο οποίος διετέλεσε πρώτος Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή ενός κατάλληλου επιστημονικού και δημιουργικού περιβάλλοντος για την προώθηση της Δημιουργικής Γραφής, καθώς και η κατάρτιση επιστημόνων-ερευνητών στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Επιστημών της Αγωγής. Κι αυτό γιατί η διδασκαλία της Δ.Γ. πολύ συχνά εμπλέκει δύο αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία: την πράξη του να γράψεις (δημιουργικά) και την πράξη να σκεφτείς κριτικά την πράξη της γραφής και τα αποτελέσματά της. Οι φοιτητές του αποκτούν θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο στον κλάδο, αλλά και τις δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την εκπαίδευση, όπως και με τις ανάγκες της πολιτισμικής αγοράς ευρύτερα. Παράλληλα προς την ερευνητική του αποστολή, το Π.Μ.Σ. αποβλέπει και στην κατάρτιση και εξειδίκευση στελεχών της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας της λογοτεχνίας και της δημιουργικής παραγωγής του ελληνικού λόγου.

Το Πρόγραμμα δέχεται έως 50 φοιτητές κάθε ακαδημαϊκό έτος σε δύο κατευθύνσεις – Συγγραφή και Εκπαίδευση- και περιλαμβάνει μαθήματα θεωρητικά και εργαστηριακά. Η φοίτηση για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Δημιουργική Γραφή είναι διετής (4 εξάμηνα) και τα μαθήματα (εντατικά και συμπυκνωμένα) λαμβάνουν χώρα σε Φλώρινα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Πρόγραμμα δέχεται για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής και κατόχους του εν λόγω Μεταπτυχιακού Διπλώματος ή Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης συναφούς γνωστικού αντικειμένου Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει δημιουργηθεί έντυπο λογοτεχνικό περιοδικό,Λεξητανίλ, όπου δημοσιεύονται κείμενα των φοιτητών.

Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Επιστημονικά Υπεύθυνος Μ.Π.Σ. «Δημιουργική Γραφή»

https://dim-grafi.uowm.gr/index.php


 

Ένα σχόλιο

  1. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κάποιος που κατέχει έναν μεταπτυχιακό τίτλο μπορεί να συνεχίσει κάνοντας κάποιο διδακτορικό στην δημιουργική γραφή. Ακόμη θα ήθελα να ρωτήσω αναφορικά με την φοίτηση αν υπάρχει κάποιο σύστημα εκπαίδευσης αντίστοιχο με το ΕΑΠ το οποίο εξυπηρετεί και τους εργαζόμενους φοιτητές.
    Σας ευχαριστώ

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...