Home / HEADER-NEWS / Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το ν/σ του υπ. Παιδείας. Τι είπαν οι Πρόεδροι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το ν/σ του υπ. Παιδείας. Τι είπαν οι Πρόεδροι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Δημοσιεύτηκε: 6:38 πμ Μάιος 6th, 2015  


vouli

Ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο που αφορά «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση», στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην ομιλία με την οποία έκλεισε τη διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης σημείωσε ότι ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, καθώς «σχεδόν σε όλες τις πτέρυγες ακούστηκαν θετικές κρίσεις για ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου».

Επεσήμανε την «πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή», που επιφέρει – όπως είπε – η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του συνυπολογισμού της βαθμολογίας της α” και β” λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς «παίρνει σάρκα και οστά» ο διαχωρισμός του λυκείου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για τον χαρακτήρα κατεπείγοντος, με τον οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, τόνισε: «Δεν αφήσαμε να πάει μια χρονιά χαμένη, μια γενιά χαμένη» και πρόσθεσε: «Μας τιμά, θεωρώ, ότι φέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα με μεγάλες δυσκολίες και με μία καλή διαβούλευση το νομοσχέδιο προς ψήφιση».

Στην αρχή της διαδικασίας της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου διεξήχθη η ψηφοφορία επί της αρχής, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Ν.Δ., Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ το καταψήφισαν, ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ψηφοφορία της ολομέλειας της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, επανέλαβε το μεταβατικό χαρακτήρα του και υπογράμμισε ότι κανένα από τα τέσσερα ζητήματα (τα οποία αφορά το νομοσχέδιο) «δεν μπορούσε να περιμένει». Επίσης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων, που επιφέρουν αλλαγές στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, της κατάργησης της τράπεζας θεμάτων, της επανεγγραφής φοιτητών, αλλά και της πρόβλεψης ψηφοφορίας, για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Φορτσάκης επεσήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός φορέα, ο οποίος θα ερευνήσει και θα εκπονήσει ένα σύστημα εκπαιδευτικών ωρών για τα σχολεία, καθώς, όπως ανέφερε, δεν είναι δουλειά του νομοθέτη το πόσες ώρες θα διδάσκεται η φυσική ή η χημεία στο σχολείο. Επίσης,ο κ. Φορτσάκης τόνισε την ανάγκη αυτονομίας των σχολείων, στον καθορισμό του προγράμματός τους. Όσον αφορά τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, πρότεινε να υπάρξει αυτονομία ορισμένων σχολείων για την επιλογή των μαθητών «στο πλαίσιο, βέβαια, που ορίζει ο νομοθέτης».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Μιχ. Αρβανίτης, δήλωσε ότι το κόμμα επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί των άρθρων στην ολομέλεια της Βουλής.

Η εισηγήτρια του Ποταμιού, Σταυρούλα Αντωνάκου, επεσήμανε ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα του λυκείου είναι η τρίτη σε διάστημα τριών ετών, ενώ ζήτησε να παραταθεί η θητεία των στελεχών της εκπαίδευσης, ώστε να γίνει εκτενέστερος διάλογος, όπως θα γίνει με τους συμβούλους.

Από το ΚΚΕ, ο Εμμ. Συντηχάκης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο συνεχίζει τις πολιτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και δεν λύνει στην ουσία τα προβλήματα του χώρου της εκπαίδευσης, καθώς θα παραμείνει ως έχει ο νόμος Διαμαντοπούλου για το νέο λύκειο. Παρ” όλα αυτά, ανέφερε, ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ των ρυθμίσεων, που αφορούν την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την βάση του 9,5, την επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών και την επανεγγραφή φοιτητών, που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Θετικά προσκείμενη στις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, εμφανίστηκε στην ομιλία της η εισηγήτρια του κόμματος των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου, η οποία, ωστόσο, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος, που αφορούν την παρουσία προτύπων σχολείων σε κάθε νομό της χώρας, τη διαβάθμιση των εκπαιδευτικών τίτλων, που κατέχουν οι εκπαιδευτικοί, καθώς, επίσης και την αναγνώριση και μοριοδότηση των μεταπτυχιακών ενός έτους, τα οποία εγγυάται ο ΔΟΑΤΑΠ.

Τέλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι η συζήτηση με τους φορείς ανέδειξε την έλλειψη χρόνου για διάλογο και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν δημόσια πρότυπα σχολεία. «Αλλιώς, προσφέρετε δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση στην ουσία», δήλωσε, ενώ για το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών, επανέλαβε ότι θα πρέπει να τεθούν όρια, ώστε να απαλλαχθεί το ελληνικό πανεπιστήμιο από το φαινόμενο αυτό.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

…………………..

Η ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και οι απαντήσεις των προέδρων της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επί του Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ρώτησε τους Προέδρους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ:

  • Ποια είναι η γνώμη σας για την διαδικασία της συνέντευξης, για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης από την εμπειρία σας πως λειτούργησε, τι αποτελέσματα είχε και αν ήταν μια διαδικασία που ωφέλησε διευκόλυνε και είχε θετικά αποτελέσματα στην επιλογή στελεχών;
  • Και για τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ ειδικά, μπορεί να μας πείτε ποιες ήταν οι επιπτώσεις του ακραίου μέτρου της διαθεσιμότητας, στην οποία τέθηκαν πολλοί καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης το 2013;
  • Τι έγινε με αυτούς τους καθηγητές;
  • Ποια ήταν η πορεία τους, που βρίσκονται σήμερα;

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

  • Παρά την κουβέντα που κάναμε στην ΟΛΜΕ δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε επί της ουσίας αν αυτό το σύστημα της συνέντευξης είναι καλύτερο ή όχι.
  • Για την συνέντευξη είναι δεδομένο ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι είναι μια διαδικασία που είναι κακή, έχει κακοφορμίσει όλα αυτά τα χρόνια.
  • Έχει ως αποτέλεσμα όταν αλλάζει ο Υπουργός Παιδείας να αλλάζουν ακόμα και οι διευθυντές των σχολείων.
  • Τα συμβούλια επιλογής είναι ελεγχόμενα από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας και την εκάστοτε Κυβέρνηση και οδηγούν σε ένα τέτοιο πρόβλημα.
  • Για την διαδικασία της διαθεσιμότητας, εδώ επιτρέψτε μου να ακουστούν κάποια στοιχεία που πρέπει να ακουστούν, γιατί πραγματικά θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική που έγινε τα δύο χρόνια στην επαγγελματική εκπαίδευση με τις διαθεσιμότητες, ήταν μια εγκληματική πολιτική. Δεν βρίσκω κάποια άλλη λέξη να πω.
  • Τέθηκαν 2500 καθηγητές σε διαθεσιμότητα με την υπόσχεση ότι θα πάνε σε άλλες θέσεις.
  • Μέχρι σήμερα, 22 μήνες μετά, σήμερα ψηφίζεται ο νόμος της επιστροφής, 1700 εκπαιδευτικοί είναι ακόμα στο περίμενε.
  • Την ίδια περίοδο με το 75% αυτοί οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι στα σχολεία και μάλιστα πολλές φορές μη εκπαιδευτικοί και προφανώς, ούτε οικονομικό όφελος υπάρχει.
  • Αφήνω το ανθρώπινο κόστος, που πολλοί άνθρωποι πάθανε σωρεία ασθενειών.
  • Υπάρχουν και έρευνες.
  • Αν υπήρχε χρόνος θα μιλούσα και γι’ αυτές, όπου πολλοί συνάδελφοι έχουν πάθει σοβαρά προβλήματα, έχουμε και απώλειες ζωής από συναδέλφους που μπήκαν στην διαθεσιμότητα.
  • Άρα, λοιπόν, από την πλευρά των εκπαιδευτικών έχουμε μια καταστροφική κατάσταση.
  • Έχουμε πλήγμα στο φύλο, διότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ήταν γυναίκες, περίπου το 72 -73%.
  • Έχουμε πλήγμα στο φύλο των παιδιών, οι περισσότεροι μαθητές σε αυτές τις ειδικότητες ήταν κορίτσια, πάνω από το 82%.
  • Έχουμε πλήγμα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Το 1/3 περίπου της επαγγελματικής εκπαίδευσης ουσιαστικά έφυγε από το δημόσιο σχολείο και χαρίστηκε στα ιδιωτικά ΙΕΚ, όπου οι αντίστοιχες ειδικότητες εκεί ήταν αυτές που τραβούσαν τους μαθητές, είναι ελκυστικές ειδικότητες.
  • Επίσης, έχουμε ένα πλήγμα στο ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα. 930 εργαστήρια έχουν τεθεί σε αχρηστία για δύο χρόνια, εργαστήρια που πλήρωσε το κράτος, ο ελληνικός λαός για να γίνουν.
  • Το Υπουργείο Παιδείας είχε δώσει 340 χιλιάδες ευρώ μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για να κάνει μια αποτίμηση επαγγελματικής εκπαίδευσης το 2010.
  • Έχω μπροστά μου κάποια αποσπάσματα.
  • Το 25% περίπου το 1/3 των μαθητών των ΕΠΑΛ και το 60% των μαθητών των ΕΠΑΣ ήταν σε αυτές τις ειδικότητες.
  • Σε ότι αφορά εμένα, επειδή έγινε μια ερώτηση, είναι γνωστό σε όλους ότι και εγώ ήμουν σε αυτή την κατηγορία.
  • Δεν είναι ιδιαίτερη η δική μου περίπτωση, ούτε χρειάστηκε να μιλήσω γι’ αυτήν.
  • Απλά επειδή γίνεται μια ερώτηση, επέλεξα -και αυτή πιστεύω ότι είναι η αξία του εκπαιδευτικού και αυτές τις αξίες πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας- να είμαι με τους εκπαιδευτικούς που απολύονται, παρότι υπήρχε θέση και αυτό το αναγνώρισε και ο τελευταίος Υπουργός Παιδείας, προς τιμή του. Παρόλα αυτά μείναν εκπαιδευτικοί χωρίς μισθό εδώ και ένα χρόνο.
  • Αυτή είναι η δραματική κατάσταση.
  • Αυτά είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.
  • Νομίζω ότι οφείλουν όλες οι πλευρές, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, να αναγνωρίσουν το λάθος αυτής της ιστορίας, την εγκληματική αυτή πολιτική και να διορθώσουν με την ψήφο τους αυτή την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

  • Λυπάμαι, διότι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτημάτων που δεχθήκαμε ως Διδασκαλική Ομοσπονδία, στηριζόταν σε ένα τεχνητό δίπολο, συνέντευξη- απόφαση αν εκλέγει τον διευθυντή ο σύλλογος διδασκόντων.
  • Θεωρούμε ότι αδικεί όλες τις θέσεις που έχει καταθέσει καταρχάς η ομοσπονδία.
  • Θα περίμενα να ακούσω έστω μία ερώτηση για το θέμα της συνταγματικότητας που θέσαμε, διότι θέσαμε το θέμα της αντισυνταγματικότητας των περιορισμών και των αποκλεισμών και το έχουμε και σε σημερινό μας κείμενο, όπου λέμε ότι αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο σπουδές ίδιου επιπέδου, για παράδειγμα τα μεταπτυχιακά.
  • Βεβαίως, χθες, άκουσα ότι υπάρχει πρόθεση για μια άλλη ρύθμιση σχετικά με τα μονοετή μεταπτυχιακά.
  • Είμαστε αυτοί που καταδεικνύουμε ως ομοσπονδία τις στρεβλώσεις που δημιούργησε και το πώς κατέληξε να λειτουργεί το σύστημα των συνεντεύξεων.
  • Θυμίζω ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει ζητήσει εδώ και χρόνια την κατάργηση του νόμου 3848, ο τελευταίος νόμος που περιλαμβάνει όλα αυτά.
  • Εδώ βλέπω κατάργηση κομματιών του.
  • Εμείς έχουμε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία κατάργηση του συνόλου του.
  • Αυτό απαντά και στην ερώτηση πώς βλέπουμε ένα παθογόνο σύστημα που όντως ταλαιπώρησε σε πάρα πολλά σημεία την εκπαίδευση, όμως δεν πιστεύουμε ότι γίνεται με μια άλλη παθογένεια, διότι ακριβώς πιστεύουμε στον κυρίαρχο ρόλο του συλλόγου των διδασκόντων, μόνο που ο σύλλογος διδασκόντων όταν μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με μια τέτοια διαδικασία, μια μυστικότητα που ταυτόχρονα πρέπει να είναι και αιτιολογημένη αφού πρέπει να λάβει ένα συνολικό σκεπτικό, μια αναγωγή σε μόρια που αδικεί τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην ανάδειξη των εκπροσώπων του, αν είναι έτσι ο ρόλος του διευθυντή και εδώ είναι το όλο θέμα που θέσαμε, ποιος είναι ο ρόλος του διευθυντή, μέσα σε ποιο σχολείο και μέσα σε ποιο πλαίσιο.
  • Γι’ αυτό είπαμε ότι μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο σε όλη αυτή την διαδικασία.

https://www.esos.gr/arthra/38196/i-erotisi-toy-eisigiti-toy-syriza-kai-oi-apantiseis-ton-proedron-tis-olme-kai-doe

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κράτησε χαμηλούς τόνους.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα όσα είπαν οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων των καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγό:

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΟΤΣΥΦΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ελλάδος ΟΛΜΕ) : Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αν και ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος για να αναπτύξει κανείς όλα αυτά τα θέματα εκ μέρους των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, θα προσπαθήσω να συντομεύσω την ομιλία μου.

Με το νόμο 4186/13 επιχειρήθηκε η μετατροπή του Λυκείου σε διαρκές εξεταστικό κέντρο, με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις μέσα από την «Τράπεζα Θεμάτων» και με τη δεσποτεία των τεστ και των τυπικών κριτηρίων στην εξεταστική διαδικασία.

Συνδέθηκε ο βαθμός όλων των μαθημάτων και όλων των τάξεων του λυκείου με το απολυτήριο και βαθμό πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυστηροποιήθηκε ο τρόπος προαγωγής των μαθητών.

Αυτά τα μέτρα αποτελούσαν και το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων και τελικά τη δημιουργία σχολείων διαφορετικών επιπέδων και ταχυτήτων.

Η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων αυτού του νόμου είχε ήδη καταστροφικές συνέπειες για τους μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, όπως:

• αύξηση της μαθητικής διαρροής και βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη και εκμεταλλευτική μαθητεία, μέσα από τη θεσμοθέτηση των μεταγυμνασιακών σχολών κατάρτισης (ΣΕΚ)

• ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του μορφωτικού χαρακτήρα του Λυκείου,

• μεταβολή του Λυκείου, Γενικού και Επαγγελματικού, σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο αλλεπάλληλων εξετάσεων, με αποτέλεσμα τον αποκλειστικό προσανατολισμό της λειτουργίας του σχολείου στις εξετάσεις με μοναδικό στόχο την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

• ενίσχυση της προσφυγής στα φροντιστήρια σε μια περίοδο ακραίας οικονομικής ανέχειας και σκληρής δοκιμασίας για την ελληνική οικογένεια. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των εξετάσεων της περσινής Α’ Λυκείου ήταν δραματικά για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος (μεγάλη αύξηση του αριθμού των μετεξεταστέων, αλλά και των μαθητών που τελικά απορρίφθηκαν).

Άρα σωστά καταργείται η τράπεζα θεμάτων, επανέρχεται ο παλιός τρόπος προαγωγής και αποδεσμεύεται το απολυτήριο από την επιλογή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απαιτείται βεβαίως η συνολική κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13.

Ζητάμε επιπρόσθετα την κατάργηση των ΣΕΚ από τη νέα σχολική χρονιά.

Απαιτείται γενικότερα, η έναρξη επιτέλους ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για τη συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος και όχι να γίνεται συνεχώς και μόνο παρεμβάσεις στο εξεταστικό.

Δυστυχώς η τωρινή παρέμβαση στο εξεταστικό είναι αναγκαστική και επείγουσα γιατί οι μαθητές της Γ Λυκείου της επόμενης χρονιάς έμειναν μετέωροι αφού παρά τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις και προβλέψεις για το νέο λύκειο του ν.4186, δεν υπάρχουν βιβλία και αναλυτικά προγράμματα για να υλοποιηθούν.

Ως ΟΛΜΕ, τονίζουμε την αναγκαιότητα οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να έχουν ευρύτερες επιλογές από αυτές που προέβλεπε μέχρι σήμερα η νομοθεσία.

Ζητάμε να υπάρξουν τροποποιήσεις για το εξεταστικό της Γ’ Λυκείου, όπως αυτό καταγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, στη λογική να διευρυνθούν οι επιλογές των μαθητών, προτείναμε: -στις παιδαγωγικές σχολές να έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι από όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού. -η πρόσβαση στο 5° Επ. Πεδίο να είναι εφικτή και από την πρώτη Ομάδα Προσανατολισμού.

Σχετικά με την προωθούμενες διατάξεις για την επιλογή των στελεχών τονίσαμε και στο Υπουργό τη διαφωνία μας και επισημάναμε ότι για το ΔΣ της ΟΛΜΕ αυτό δεν είναι μείζον ζήτημα.

Επιμένουμε στην κατάργηση του «καθηκοντολογίου» και την αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων ως προς τις αρμοδιότητες του.

Παράλληλα ζητάμε την κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, τη σύνδεση της με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη που οδηγεί σε συνθήκες αντιπαράθεσης και την κατάργηση της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης των σχολείων που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση τους.

Όσον αφορά στα Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία, πριν ακόμα την ψήφιση του σχετικού νόμου 3966/11, είχαμε επισημάνει πως επιχειρούνταν η αναβίωση του θεσμού των προτύπων, 25 περίπου χρόνια μετά από την κατάργηση του.

Τονίζαμε τότε ότι πως είναι βέβαιο ότι στις εισαγωγικές εξετάσεις που προβλέπονταν θα προσέρχονται παιδιά με περισσότερα εφόδια, όχι λόγω της ιδιαίτερης ευφυΐας τους αλλά κυρίως λόγω μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου των γονιών τους, αφού είναι επιστημονικά διαπιστωμένο, ότι η υψηλή επίδοση δεν είναι ανεξάρτητη από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί.

Επισημαίναμε ότι αυτό θα οδηγούσε σε αφαίμαξη των κοινών σχολείων από μεγάλο μέρος των άριστων μαθητών, που και αυτοί συμβάλλουν αποφασιστικά σε μια πολυδιάστατη και πολυδύναμη δραστηριότητα της τάξης.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του θεσμού των εξετάσεων μια πρωτοφανής έξαρση της προσφυγής των μαθητών στα ιδιωτικά φροντιστήρια και μάλιστα με διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων έξω από τα σχολεία αυτά.

Είναι ολοφάνερο ότι η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία «αρίστων», αλλά ποιοτική αναβάθμιση όλων των δημόσιων σχολείων. Κατά την άποψη μας σχολεία πρώτης προτεραιότητας σε ό,τι αφορά την κρατική φροντίδα πρέπει να είναι τα σχολεία των υποβαθμισμένων περιοχών, αυτά δηλαδή των οποίων οι μαθητές έχουν μειωμένες ευκαιρίες για εκπαίδευση και μόρφωση και όχι τα πρότυπα. Είχαμε, επίσης, επισημάνει πως οι όροι «πειραματικό» και «πρότυπο», που συνυπάρχουν στον τίτλο των σχολείων αυτών, στην πραγματικότητα αλληλοαναιρούνται.

Ενώ, δηλαδή, ο στόχος ενός πειραματικού σχολείου , που είναι χρήσιμο, είναι η πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων, μεθόδων, εκπαιδευτικού υλικού κ.λπ., γεγονός που παραπέμπει σε πειραματικά σχολεία, προβλέπεται ταυτόχρονα ότι θα φοιτούν σε αυτό οι «άριστοι», μέσω εξετάσεων.

Όμως σε τέτοια σχολεία δεν είναι δυνατό να δοκιμάζονται νέες μέθοδοι, αφού αυτό προϋποθέτει ένα μαθητικό δυναμικό που δεν θα απέχει πολύ από το από αυτό που συναντάμε σε ένα σύνηθες σχολείο. Είχαμε, επίσης, τονίσει πως θεσμοθετείται, σε κεντρικό επίπεδο ένα πανίσχυρο 7μελές όργανο διοίκησης, η ΔΕΠΠΣ, που αποφασίζει για όλους και για όλα.

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώθηκαν οι τότε εκτιμήσεις μας από τις αυθαιρεσίες που έγιναν μέσω της ΔΕΠΠΣ στα σχολεία αυτά.

Τελικά, όμως και με το παρόν νομοσχέδιο ο θεσμός των Πρότυπων σχολείων, διατηρείται έστω μερικώς με τη διατήρηση 8 Πρότυπων σχολείων, με τη δικαιολογία ότι αυτά αποτελούν κληροδοτήματα.

Η διαδικασία του να αποφασίζει το κάθε σχολείο πώς θα γίνεται η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη και θα έχει επιπτώσεις και στα άλλα σχολεία.

Το πώς κάθε σχολείο θα δέχεται τους μαθητές του, πρέπει να αποτελεί κεντρική ευθύνη της Πολιτείας και όχι του κάθε σχολείου.

Με αυτό τον τρόπο προωθείται στην πράξη η στρατηγική της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για μια επιλεκτική διαφοροποίηση και η λεγόμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας.

Ζητάμε την οριστική κατάργηση του θεσμού των Πρότυπων σχολείων και τη μετατροπή τους σε πειραματικά με διασφάλιση των οργανικών θέσεων των συναδέλφων και εισαγωγή των μαθητών χωρίς εξετάσεις αλλά με κλήρωση και πλήρη κατάργηση του ν. 3966/11.

Δεν χρειαζόμαστε σχολεία Αριστείας, αλλά άριστα σχολεία για όλους.

Είναι γνωστό, ότι στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση οι διαθεσιμότητες απολύσεις των εκπαιδευτικών, εκτός από το ότι έθεσαν σε ομηρεία και εξαθλίωση εδώ και 22 μήνες 2.500 εκπαιδευτικούς 50 ειδικοτήτων, διέλυσαν την δευτεροβάθμια ΤΕΕ, αποκόπτοντας τρεις σημαντικούς τομείς, υγείας – πρόνοιας, αισθητικής – κομμωτικής, εφαρμοσμένων τεχνών με πολλές ελκυστικές ειδικότητες από το δημόσιο σχολείο και παραχωρώντας τις στους ιδιώτες.

Οι δραματικές συνέπειες της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών καταγράφηκαν με τραγικό τρόπο και στην εκπαιδευτική διαδικασία, 20.000 μαθητές και μαθήτριες έχασαν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό, χιλιάδες ώρες χαμένες, χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα τη σχολική χρονιά 2013 – 2014, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των ΙΕΚ κλήθηκαν να διδάξουν και να εξετάσουν τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Με το παρόν νομοσχέδιο επαναλειτουργούν στα ΕΠΑΛ από το σχολικό έτος 2015 – 2016, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν με το ν. 4186/13, οι εκπαιδευτικοί που δίδασκαν στις ειδικότητες που καταργήθηκαν τοποθετούνται στα ΕΠΑΛ σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ψηφίζεται στην Ολομέλεια σήμερα.

Τονίζουμε, πως υπάρχει η αναγκαιότητα να επισπευσθούν οι προθεσμίες έτσι ώστε μετά την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση η επαναλειτουργία των τομέων και η επιστροφή των εκπαιδευτικών στις αρχικές τους θέσεις.

Επιμένουμε στα αιτήματα μας για πλήρη αναγνώριση του χρόνου διαθεσιμότητας ως χρόνου υπηρεσίας καθώς και την αναδρομική από 22-3-2014 χορήγηση του 75% του μισθού στους εκπαιδευτικούς στους οποίους έχει διακοπεί παράνομα η μισθοδοσία.

Τελειώνοντας, επιτρέψτε να ολοκληρώσω την ομιλία μου λέγοντας, ότι οι εκπαιδευτικοί που τεθήκαμε σε διαθεσιμότητα επιστρέφουμε στα σχολεία περήφανοι για τον αγώνα που δώσαμε αυτούς τους 22 μήνες.

Παρά το χλευασμό και το διασυρμό μας που επιχειρήθηκε από πρώην υπουργούς και συγκεκριμένα ΜΜΕ, γυρίζουμε στα σχολειά μας διδάσκοντας αξίες όπως αξιοπρέπεια, συλλογικό αγώνα, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Αυτά μας κράτησαν ζωντανούς αυτή τη περίοδο. Αυτές είναι οι αξίες μας. Σας ευχαριστώ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΙΚΙΝΗΣ(Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος(Δ.Ο.Ε.): Καλησπέρα σε όλους. Όταν συναντηθήκαμε την περασμένη Τετάρτη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, κ. Κουράκη, χαρακτηρίσαμε την όλη διαδικασία, με την οποία μπαίνει σε ψήφιση το κατεπείγον αυτό νομοσχέδιο, ως ευτελισμό του διαλόγου.

Θεωρούμε ότι όλη η διαδικασία που γεννήθηκε, οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού για ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα της παιδείας, όπως έλεγε πριν τρεις μήνες, από τα λεγόμενα του ίδιου του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας όταν συναντηθήκαμε μαζί του στις 3 Μαρτίου, που μιλούσε για έναν βαθύ και ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα της εκπαίδευσης, ακριβώς αναιρούνται με όλη αυτή τη διαδικασία.

Μας εξήγησε, στην συνάντηση, ότι υπάρχουν όντως επείγοντα σημεία, όπως το εξεταστικό του λυκείου, που όντως επείγει με τις όλες διαδικασίες, όμως ενώ μπαίνει ένα επείγον ζήτημα των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, απουσιάζει από αυτό το κομμάτι ένα άλλο επείγον ζήτημα που είναι, το να δουλεύουν σε οργανικές θέσεις οι εκπαιδευτικοί σε αυτά τα σχολεία.

Αυτό το λέω ως παράδειγμα, για να προχωρήσω παρακάτω και να πω το εξής.

Εμείς λέμε ότι μας δόθηκε χθες ένα προσχέδιο αυτού που ονομάζεται πολυνομοσχέδιο βάση του οποίου θα γίνει η συζήτηση. Γιατί εκεί να μην ενταχθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα;

Την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην ουσία, την αφορά το κομμάτι των οργανικών θέσεων που πρέπει να δοθούν στα Πειραματικά, αλλά και των επιλογών των στελεχών και πρέπει να χαρακτηριστεί κάτι από αυτά κατεπείγον.

Ζητάμε ένα μακρύ και ουσιαστικό διάλογο. Απουσιάζουν ακόμη και από αυτά που πήραμε στα χέρια μας, βασικά ζητήματα.

Εμείς μιλήσαμε για ολική κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης και ευρύ διάλογο για το τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια. Μιλήσαμε για τη συζήτηση για τις δαπάνες στην παιδεία.

Μιλήσαμε για την ανάγκη των διορισμών στην εκπαίδευση, που κινδυνεύει να καταρρεύσει την επόμενη χρονιά.

Μιλήσαμε για την ανάγκη δημιουργίας οργανικών θέσεων, που θα λύσουν το πρόβλημα των μετατάξεων που έχει δημιουργηθεί για τις ειδικότητες.

Μιλήσαμε για την ειδική αγωγή, που αποσπασματικά αντιμετωπίζεται και στο σχέδιο που έχουμε πάρει στα χέρια μας.

Μιλήσαμε και για την προσχολική αγωγή.

Αυτό που έχουμε εδώ ως κατεπείγον, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν την αφορά, δεν είναι το κατεπείγον η επιλογή των στελεχών.

Το κατεπείγον είναι να μιλήσεις για ένα σχολείο όπου και τα στελέχη που θα επιλεγούν θα έχουν ένα ρόλο πραγματικά δημοκρατικό.

Να μιλήσεις για το δημοκρατικό σχολείο, που δημοκρατικό σχολείο σημαίνει ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αποκλεισμούς για τα προνήπια, χωρίς αποκλεισμούς για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες, χωρίς αποκλεισμούς που φέρνει το ίδιο το νομοσχέδιο, ακόμη και στην επιλογή των στελεχών.

Θα ήθελα να πω πολύ σύντομα ότι ακόμη και στο θέμα της επιλογής των στελεχών, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά διαχωρίζει για παράδειγμα επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης και σχολείων από τους σχολικούς συμβούλους, που θέλει μια συνολική εξέταση και θα δημιουργήσει πέρα από τα νομικά ελλείματα,

θα δημιουργήσει και τρομερά διαδικαστικά ζητήματα.

Βάζει κατεπείγον το θέμα της επιλογής των στελεχών, διότι λέει πρέπει να σταματήσει ένα καθεστώς ημετεροκρατίας.

Συμφωνούμε η συνέντευξη και το παλιό σύστημα είχε τεράστιες παθογένειες και δημιούργησε τεράστια προβλήματα, αλλά όταν επελέγησαν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές, που υποτίθεται ότι η επιλογή τους θα γινόταν με διαφάνεια και προσόντα, ποιο καθεστώς ημετεροκρατίας επικράτησε αυτή τη φορά;

Μήπως ένα άλλο;

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει.

Πιστεύουμε ότι χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την εκπαίδευση, η ευκαιρία, του σε όλα τα θέματα της εκπαίδευσης, αλλά και εδώ, αφού μπαίνει το ζήτημα και των πειραματικών, αλλά και το ζήτημα των επιλογών των στελεχών, να γίνει ένας μακρύς και ουσιαστικός διάλογος που να μας έχει όλους σύμφωνους. Διάλογος με τις εκπαιδευτικές κοινότητες, διάλογος με τις ενδιαφερόμενες τάξεις και διάλογος με τους πάντες που αφορούν στα θέματα της εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στο ζήτημα των στελεχών, μπαίνουν αντισυνταγματικοί περιορισμοί και αποκλεισμοί, όπως για παράδειγμα το θέμα του αριθμού των προτιμήσεων, ο τρόπος με τον οποίο αντικαθίσταται η συνέντευξη και καταντάει τον σύλλογο των διδασκόντων από ένα όργανο που είναι ζωντανό και σαφέστατα πρέπει να έχει άποψη για την λειτουργία του σχολείου, τον καταντάει ένα άλλο συμβούλιο επιλογής με εξαιρετικές παθογένειες, γιατί πείτε μου, σε ποια κριτική αντέχει η μυστική ψήφος όταν πρέπει να αιτιολογηθούν μια σειρά από καταστάσεις και πρέπει η ψήφος να είναι αιτιολογημένη για να είναι έγκυρη;

Θα πέσουν στα δικαστήρια όλα αυτά και είναι κρίμα.

Εμείς, λέμε, πάρτε πίσω όλα τα κομμάτια τα οποία δεν είναι πραγματικά επείγοντα και ελάτε να ανοίξουμε ένα ουσιαστικό διάλογο και θα δείτε από αυτό τον διάλογο πραγματικά πόσα σημεία αρνητικά κρύβονται μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Το σημαντικότερο όμως αρνητικό σημείο, το οποίο υπάρχει σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι δεν μπαίνουμε στην ουσία της εκπαίδευσης και για μια ακόμη φορά μια πολιτική ηγεσία ακολουθεί τα τετριμμένα, «πέφτει στην ίδια παγίδα» και κοιτά απλώς να διαιωνίσει ένα καθεστώς επικράτησης αυτών που νομίζει ότι την εξυπηρετούν και χάνουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε ουσιαστικά για την παιδεία.

https://www.esos.gr/arthra/38195/skliri-glossa-apo-ton-proedro-tis-doe-sti-voyli-hamiloys-tonoys-apo-ton-proedro-tis

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...