Home / HEADER-NEWS / Τι ζήτησαν οι φορείς κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Τι ζήτησαν οι φορείς κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Δημοσιεύτηκε: 8:06 μμ Μάιος 5th, 2015  


vouli

Περισσότερο διάλογο ζήτησαν οι φορείς στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Με τις θέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και των κοινωνικών φορέων συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση», που κατατέθηκε χθες και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των συνδικάτων της εκπαίδευσης ήταν ότι απαιτείται περισσότερος και ευρύτερος διάλογος στα θέματα της παιδείας.

«Απαιτείται ένας ουσιαστικός και ανοικτός διάλογος σε βάθος χρόνου και μέσα απο αυτόν το διάλογο σε εθνικό επίπεδο να καταλήξουμε σχετικά με το τι πρέπει να γίνει τα επόμενα δέκα -δεκαπέντε χρόνια», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πενελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των αιωνίων φοιτητών σημείωσε ότι δεν ωφελούν οι οριζόντιες ρυθμίσεις. «Κάποιος που έρχεται μετά απο δέκα χρόνια για να τελειώσει την Ιατρική δεν μπορεί να γίνει γιατρός. Πρέπει να μπει και αυτο το θέμα στη βάσανο του διαλόγου», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ (καθηγητές μέσης εκπαίδευσης) ζήτησε την πλήρη κατάργηση του προηγούμενου νόμου για το Λύκειο, την κατάργηση όλων των διατάξεων για την αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού, καθώς και την κατάργηση των προτύπων σxoλείων. «Δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία αρίστων η κοινωνία μας, είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη η διαδικασία να αποφασίζει κάθε σχολείο πώς θα υποδέχεται τους μαθητές του», σημείωσε, αναφερόμενος στη διάταξη του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία που διατηρούν τον χαρακτήρα των προτύπων να επιλέγουν τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών τους (εξετάσεις ή κλήρωση).  Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν ως προς το ίδιο θέμα η πρόεδρος των ΕΛΜΕ Προτύπων κα Παπατζήμα και ο κ.Παντελάκης, εκπρόσωπος των συλλόγων γονέων των τεσσάρων σχολείων που διατηρούν τον χαρακτήρα του προτύπου (Βαρβάκειος, Ιωνίδειος, Αναβρύτων και Ευαγγελική).

Η κα Παπατζήμα υπερασπίστηκε τον θεσμό των πρότυπων πειραματικών σχολείων, επισημαίνοντας ότι το επιλεγμενο δείγμα μαθητών δεν ακυρώνει τον πειραματισμό.

«Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τα δύο σχολεία και το ρόλο τους», τόνισε, ενώ, διαβάζοντας ανακοίνωση των συλλόγων γονέων, ο κ.Παντελάκης ζήτησε όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την ενδυνάμωση του θεσμού και έκανε έκκληση για διάλογο χαρακτηρίζοντας ακατάλληλη οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή αυτήν την περίοδο.

Στη συνεργασία που είχε το ίδρυμα με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αναφέρθηκε απο την πλευρά του ο κ. Φανουράκης του Κέντρου Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ (εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) Θανάσης Κικίνης, ο οποίος έκανε λόγο για ευτελισμό της διαδικασίας. «Ζητάμε έναν μακρύ και ουσιαστικό διάλογο. Χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την εκπαίδευση. Το πιο αρνητικό σημείο είναι ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στην ουσία της εκπαίδευσης», σημείωσε.

Εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) ο Νίκος Παϊζης χαρακτήρισε θετικό γεγονός την επαναφορά των ειδικοτήτων και των τομέων στην τεχνική εκπαίδευση.

Ανάλογες σε αυτό το θέμα ήταν οι τοποθετήσεις όλων των φορέων που σχετίζονται με την δευτεροβάθμια και την τεχνική εκπαίδευση.

Ζητήματα των κλάδων τους (κυρίως των ωρών διδασκαλίας και του βάρους του μαθήματος) έθεσαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων ελλήνων κοινωνιολόγων, ελλήνων φυσικών, ελλήνων χημικών, καθηγητών πληροφορικής και νομικών και πολιτικών επιστημόνων.

Η συνεδρίαση, στην οποία παρέστη για κάποιο χρονικό διάστημα ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, διακόπηκε λίγο μετά τις 4, προκειμένου να συμμετάσχουν οι παριστάμενοι βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία του νόμου για τη δημόσια διοίκηση.

https://www.dikaiologitika.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Παιδείας – Διευκρινίσεις σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις

«Θα έχουμε πρωθυπουργό 40άρη και διευθυντές σχολείων 60άρηδες»

Η ΔΟΕ καλεί το Υπουργείο να αποσύρει το “κατεπείγον” σχέδιο νόμου

Εν μέσω αντιδράσεων η πρώτη μέρα συζήτησης του Νομοσχεδίου για την Παιδεία

Μόνο για τα Δημόσια σχολεία ο τρόπος επιλογής διευθυντών

Θετικά βλέπει το Υπ. Παιδείας την μοριοδότηση μεταπτυχιακών ενός έτους

Δημοσιεύματα του Ημερήσιου Τύπου για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Οι ΑΝΕΛ πρότειναν σταθμισμένο ψυχομετρικό τεστ για τα στελέχη της εκπαίδευσης

Επιχειρείται ο ασφυκτικός κομματικός έλεγχος της διοίκησης της εκπαίδευσης

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...