Home / Featured / Τέλος στη διπλή μοριοδότηση αναπληρωτών για τα δυσπρόσιτα

Τέλος στη διπλή μοριοδότηση αναπληρωτών για τα δυσπρόσιτα

Δημοσιεύτηκε: 11:12 πμ Μάιος 6th, 2015  


dysprosito

Αλλάζουν όλα στον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που κοινοποίησε χθες στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης, οι πίνακες των αναπληρωτών ξεκλειδώνουν από το 2010 μέχρι πέρυσι, μειώνεται η ποινή όσων αρνούνται υπηρεσία ή παραιτούνται να παύουν να προσμετρώνται στο διπλάσιο τα μόρια όσων υπηρέτησαν την ίδια περίοδο σε σχολεία ακριτικών και δυσπρόσιτων περιοχών. Η τελευταία αυτή πρόβλεψη όμως ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών από αναπληρωτές που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα σχολεία ακριβώς επειδή η μοριοδότηση διπλασιάζονται. Άλλο πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ οι προσλήψεις εκπαιδευτικών εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ κρίθηκαν αντισυνταγματικές, συνεπώς αν απορροφηθούν όλοι οι επιλεχθέντα του προηγούμενου διαγωνισμού ΑΣΕΠ (2008) ενδέχεται να εκδηλωθούν δικαστικές διαμάχες.

Οι τέσσερις κύριες ρυθμίσεις που αφορούν τους αναπληρωτές στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο είναι οι εξής:

Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του Ν. 3848/2010 (Α’ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 4283/2014 (Α’ 189), καταργείται. Η παράγραφος αυτή προέβλεπε ότι από το σχολικό έτος 2014 – 2015 ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που διανύεται σε δυσπρόσιτες δημόσιες σχολικές μονάδες υπολογίζεται στο διπλάσιο.

Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 3848/2010, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1-9-2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματική εκπαιδευτικής υπηρεσία αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010 – 2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρων χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

Η περίπτωση α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011 (Α’ 118) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους» (σ.σ: Μέχρι τώρα προβλεπόταν διετής διαγραφή).

Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή με συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με   αποδοχές για όλο το χρόνο κα΄τα τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

Πάντως η αιφνιδιαστική πρόβλεψη κατάργησης της διπλής μοριοδότησης στα δυσπρόσιτα προκάλεσε ήδη αντιδράσεις: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη λογική μιας τέτοιας απόφασης για την οποία δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση και αγανάκτησή μας, καθώς νιώθουμε ότι απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο από την πολιτεία το εκπαιδευτικό έργο που προαναφέραμε υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Για ποιόν λόγο υπολογίζεται στο διπλάσιο η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα μέχρι το 2010 και από το 2015 – 2016 και μετά και δεν αναγνωρίζεται ειδικά και μόνο για την περίοδο 2010-2014;  Γιατί αυτή η διάκριση;» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα σχολεία την επίμαχη περίοδο.

ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε δυσπρόσιτα 2010-14 διαμαρτύρονται για το Πολυνομοσχέδιο

Οι αλλαγές που θα φέρει το νέο Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...