Home / Featured / Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015 – Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις για το μάθημα της Φυσικής (20/5)

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015 – Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις για το μάθημα της Φυσικής (20/5)

Δημοσιεύτηκε: 8:21 πμ Μάιος 20th, 2015  


panelladikes2014_361619827

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων 2015 θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr , την ώρα που θα αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΔΩ

ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Δυσκολότερα συγκριτικά με πέρυσι ήταν εφέτος τα θέματα στα δυο κρίσιμα μαθήματα των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής γενικής παιδείας και της βιολογίας γενικής παιδείας. Όπως δήλωσαν εκπαιδευτικοί στο «Βήμα» στην Βιολογία τα μαθήματα κρίθηκαν περισσότερο απαιτητικά σε σχέση με πέρυσι στην απόδοση κάποιων σημείων της θεωρίας, περισσότερο τεχνικά καθώς είχαν πολλά προγράμματα και αντιστοιχήσεις και περισσότερες πράξεις από όσο είχαν συνηθίσει οι υποψήφιοι. Στα Μαθηματικά το διαγώνισμα σήμερα ήταν επίσης δυσκολότερο σε σχέση με πέρυσι με αρκετές πράξεις, αλλά και αρκετά «έξυπνα σημεία». Στην Φυσική και την Ιστορία, όπου επίσης εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι, αλλά αφορά μικρότερο αριθμό τους που τα επέλεξε, τα θέματα ήταν αναμενόμενα. «Δεν επαληθεύεται ως σήμερα ο χρησμός ότι εφέτος θα υπήρχε γενική γραμμή για εύκολα θέματα» λέει σχετικά ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Χατζητέγας «Το υπουργείο παιδείας ακολουθεί την πεπατημένη των απαιτητικών θεμάτων» Υπευθυμίζεται ότι στις εξετάσεις παίρνουν μέρος 105.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πανελλαδικές θα συνεχιστούν την Παρασκευή με μαθήματα Κατεύθυνσης και συγκεκριμένα Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητική Κατεύθυνση), Βιολογία (Θετική Κατεύθυνση), Χημεία-Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση-κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση-κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών). Οι πανελλαδικές ξεκίνησαν τη Δευτέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπου οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σχέση μας με τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης. Τα θέματα κρίθηκαν αναμενόμενα και εντός των δυνατοτήτων των παιδιών. Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου. Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Παπαματθαίου Μάρνυ

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πανελλαδικές 2015: Ο αντιπρόεδρος των φυσικών για τα θέματα

Τι αναφέρει ο καθηγητής, Παναγιώτης Φιλντίσης, μιλώντας στο news.gr

Του Γιώργου Λαμπίρη

«Θέματα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα για κάποιον, ο οποίος ήταν διαβασμένος», χαρακτήρισε τα ζητήματα που τέθηκαν προς εξέταση στο μάθημα της Φυσικής Γενικής Παιδείας στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικών, Παναγιώτης Φιλντίσης.

«Στα θέματα γινόταν αναφορά σε απόψεις επιστημόνων. Το ερώτημα ανέφερε συγκεκριμένα ότι ‘ο επιστήμονας ανακάλυψε τα συγκεκριμένα σημεία’ και ζητούσε από τους υποψηφίους να αναπτύξουν τη κριτική τους ικανότητα και να αναφέρουν με ποιον τρόπο το προσεγγίζουν, γεγονός που φέρνει μία πρωτοτυπία στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων», σημειώνει ο αντιπρόεδρος των φυσικών.

Όπως επισημαίνει η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι οι μαθητές δεν εξετάζονται μόνο στο εάν έχουν αφομοιώσει τους νόμους της φυσικής, αποστηθίζοντάς τους, αλλά και στο εάν έχουν μελετήσει τις διεργασίες στο χώρο της επιστήμης. «Ένας μαθητής, ο οποίος έχει διαβάσει, παρά το γεγονός ότι επειδή κάποιοι θεωρούν τη φυσική δύσκολο μάθημα και δεν την επιλέγουν, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα θέματα. Ήταν αντιμετωπίσιμα και βατά».

«Ήταν ένα είδος περιηγήσης στο μάθημα και μπορούσε να διακριθεί εκείνος, ο οποίος διέθετε την κριτική ικανότητα, ξεφεύγοντας από μία στείρα αντιμετώπιση των θεμάτων», συμπληρώνει ο κύριος Φιλντίσης

news.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΚΑΔΗΜΟΣ

ΚΕΛΑΦΑΣ

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

Θα αναρτηθούν σταδιακά ανάλογα με την ροή από φροντιστήρια


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...