Home / HEADER-NEWS / Οι βάσεις τραβούν την …. κατηφόρα

Οι βάσεις τραβούν την …. κατηφόρα

Δημοσιεύτηκε: 11:41 πμ Μάιος 27th, 2015  


panell

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

…………………………………………………………….

Ανεβαίνουν οι Νομικές και οι Ψυχολογικές σχολές – Στα μέσα Ιουνίου η διαδικασία για την απόκτηση κωδικού για την υποβολή μηχανογραφικού

Η διαδικασία για την απόκτηση προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) για υποβολή μηχανογραφικού από τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), θα ξεκινήσει εκ νέου περί τα μέσα Ιουνίου, όταν  ξεκινήσει   η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας.
Όλοι οι υποψήφιοι, είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%), είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειο τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση. Σε ότι αφορά την πορεία των βάσεων,  όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ)  Γιάννης Βαφειαδάκης  αναμένεται  σημαντική  πτώση στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις Πολυτεχνικές και στις Φυσικομαθηματικές σχολές, η οποία θα είναι ορατή και στις λεγόμενες «καλές» σχολές. Οι Ιατρικές σχολές θα κρατήσουν την πρωτιά, ή ακόμα και θα «τσιμπήσουν» και κάποια μόρια , όπως εκτιμούν οι καθηγητές, ενώ ανοδική αναμένεται η τάση στις Νομικές και στις Ψυχολογικές σχολές.
Κακή εικόνα στις βαθμολογίες εμφανίζουν μέχρι σήμερα τα μαθηματικά, η φυσική ενώ ακόμα και η έκθεση φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους.  Σε ότι αφορά στα μαθηματικά οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να «κρατήσουν» την αρνητική περσινή πρωτιά με 80% των γραπτών κάτω από τη βάση. Η πορεία των βάσεων εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, όπως είναι αυτονόητο εξαρτάται και από ένα δεύτερο παράγοντα  που είναι η τάση που θα καταγραφεί στα μηχανογραφικά δελτία, αλλά και από τις θέσεις που θα διαθέσει το υπουργείο Παιδείας σε κάθε σχολή.  Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πάντως ο αριθμός των εισακτέων θα κυμανθεί μεταξύ 75.000 και 76.000 θέσεων. Το «τοπίο» ανά πεδίο:- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο , που περιλαμβάνει τις φιλολογικές , νομικές και κοινωνικές επιστήμες οι θέσεις θα μειωθούν και στα   ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, με αποτέλεσμα οι βάσεις να κινηθούν ανοδικά . Οι υποψήφιοι αυτής της κατεύθυνσης θεωρούνται ευνοημένοι, κυρίως όσοι επέλεξαν τη βιολογία αντί των πολύ δύσκολων μαθηματικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση το πιο δύσκολο μάθημα ήταν τα αρχαία ελληνικά. -Πτώση των βάσεων αναμένονται στις Πολυτεχνικές και τις Φυσικομαθηματικές σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου που θα ξεκινούν από τις πλέον περιζήτητες σχολές και θα φθάνουν στα ΤΕΙ.
Τις περιζήτητες  σχολές  του 2ου (θετικές επιστήμες) και 4ου πεδίου (τεχνολογικές επιστήμες)  επιδιώκουν  υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ για τα τμήματα με μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες οι  υποψήφιοι της τεχνολογικής.  – Στο 3ο πεδίο, με τις περιζήτητες ιατρικές σχολές οι βάσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα – Στο 5ο  πεδίο  τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πτωτική πορεία των βάσεων στις οικονομικές σχολές
protothema.gr
……………………..
……………………..
Λιγότεροι θα είναι φέτος οι αριστούχοι των Πανελλαδικών εξετάσεων όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Παιδείας.
Συνολικά 4.651 υποψήφιοι, δηλαδή ποσοστό 5,7%, πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18 – 20 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Συγκεκριμένα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας κάτω από 10 έγραψε το 12,99% των υποψηφίων, στο μάθηματων Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής Κατεύθυνσης το 51,89% των υποψηφίων, στο μάθημα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης το 26,42% των υποψηφίων και στο μάθημαΑρχές Οργάνωσης και

Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 25,81% των υποψηφίων.

Όσον αφορά στις βάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής: 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)
Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, αναμένεται να ανέβουν οι βάσεις σε όλες τις σχολές. Ωστόσο,  στις Νομικές, Στρατιωτικές και Σχολές Ψυχολογίας η άνοδος θα είναι μικρότερη, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)
Στο 2ο πεδίο επειδή πολλοί είναι οι υποψήφιοι που «πάτωσαν» στα Μαθηματικά, τη  Φυσική Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, οι βάσεις  αναμένεται να σημειώσουν πτώση. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές ενώ μικρότερη στις χαμηλόβαθμες και στα ΤΕΙ.
3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας)
Όσον αφορά στις Ιατρικές η πτώση αναμένεται να είναι μικρή, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως τα 19.150 (Ιατρική Αθήνας).
4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήµες)
Στο τέταρτο πεδίο ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο για τα ΑΕΙ αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.
5o Επιστημονικό Πεδίο (Οικονοµικές Σχολές)
Πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις και στο 5ο πεδίο αφενός λόγω των κακών επιδόσεων σε Μαθηματικά και Φυσική και αφετέρου λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Ωστόσο, η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι στο 2ο και στο 4ο πεδίο. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΟΕΦΕ λόγω των καλών επιδόσεων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας δεν αποκλείεται να έχουμε άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα και στα περιφερειακά τμήματα και μικρή πτώση στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ.
1
2

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...