Home / Featured / Πως θα γίνουν οι Πανελλαδικές το 2016. Τι θα γίνει με τα ΕΠΑΛ

Πως θα γίνουν οι Πανελλαδικές το 2016. Τι θα γίνει με τα ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 8:26 μμ Απρίλιος 28th, 2015  


panelladikes2014_361619827

Στο νομοσχέδιο Κοντονή αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία για το νέο εξεταστικό σύστημα το οποίο και ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν το Πάσχα. Σύμφωνα με αυτήν οι  μαθητές της Γ΄ Τάξης Ημερησίου και Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ής Σεπτεμβρίου επιβεβαι­ώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδα­κτικού έτους. Έκαστος μαθητής επιλέγει υποχρεωτικά μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού.

Πότε θα γίνει γνωστή η κατανομή των σχολών και οι συντελεστές

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται η ακριβής κατάταξη των Τμημάτων της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 όπως αντικαθίσταται με το παρόν,  στα Επιστημονικά Πεδία και οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Οι προαναφερθείσες αποφάσεις εκδίδονται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύουν για τις πανελλαδικές εξε­τάσεις του επόμενου σχολικού έτους.

Χρόνος εξετάσεων

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο χρόνος διενέργειας των ενδοσχολικών γραπτών απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Οι Ομάδες Προσανατολισμού

Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία. Ως επιστημονικό πεδίο νοείται ένα σύνολο ομοειδών ή συγγενών γνωστικών αντικειμένων, που θεραπεύονται από αντίστοιχα τμήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα Τμήματα των ιδρυμάτων της παραγράφου 1 κατατάσσονται σε πέντε Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:

1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2ο  Επιστημονικό πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

3ο  Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

4ο  Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης

5ο  Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Πρώτα εξετάσεις μετά μηχανογραφικό

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απόλυσης από το Γενικό Λύκειο και των αποτελεσμάτων των Εξετάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταθέτουν δήλωση προτίμησης για δύο (2) κατ’ ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία και για συγκεκριμένα τμήματα ή σχολές των πεδίων αυτών. Ο υποψήφιος που μεταξύ των Τμημάτων που επέλεξε περιέλαβε και Τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή δοκιμασίες, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, πρέπει να έχει εξεταστεί το ίδιο έτος στα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα ή δοκιμασίες και να έχει επιτύχει βαθμολογία στο καθένα από αυτά τουλάχιστον ίση με το μισό της προβλεπόμενης μέγιστης δυνατής».

Οι συνδυασμοί μαθημάτων  των υποψηφίων

Οι μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα. Οι μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους εξής εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού πεδίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό πεδίο.

Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): τα Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, η Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού και  η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Λατινικά της Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό  Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο                       3ο Επιστημονικό  Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο               4ο Επιστημονικό Πεδίο.

ββ) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:

1ο Ε.Π.Ανθρωπιστικές, Νομικές και

Κοινωνικές Επιστήμες

Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού
Ιστορία Προσανατολισμού
Νεοελληνική Γλώσσα
Λατινικά (Προσανατολισμού)
3ο Ε.Π.
Επιστήμες Υγείας και Ζωής
Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού
Ιστορία Προσανατολισμού
Νεοελληνική Γλώσσα
Βιολογία Γενικής Παιδείας
4ο  Ε.Π.Επιστήμες της Εκπαίδευσης Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού
Ιστορία Προσανατολισμού
Νεοελληνική Γλώσσα
Μαθηματικά Γενικής Παιδείας

 

 

Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): η Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, η Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού και η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από  τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο           3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο                        4ο Επιστημονικό Πεδίο.

ββ) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:

2ο Ε.Π.Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες Φυσική Προσανατολισμού
Χημεία Προσανατολισμού
Νεοελληνική Γλώσσα
Μαθηματικά Προσανατολισμού
3ο Ε.Π.

Επιστήμες Υγείας και

Ζωής

Φυσική Προσανατολισμού
Χημεία Προσανατολισμού
Νεοελληνική Γλώσσα
Βιολογία Προσανατολισμού
4ο Ε.Π.

Επιστήμες της Εκπαίδευσης

Φυσική Προσανατολισμού
Χημεία Προσανατολισμού
Νεοελληνική Γλώσσα
Ιστορία Γενικής Παιδείας

 

Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): τα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) και  η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο                       3ο Επιστημονικό  Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο                              4ο Επιστημονικό  Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τότε έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

ββ) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:

 

3ο Ε.Π.
Επιστήμες Υγείας και Ζωής
Μαθηματικά Προσανατολισμού
Α.Ε.Π.Π. (Προσανατολισμού)
Νεοελληνική Γλώσσα
Βιολογία Γενικής Παιδείας
4ο Ε.Π.Επιστήμες της Εκπαίδευσης Μαθηματικά Προσανατολισμού
Α.Ε.Π.Π. (Προσανατολισμού)
Νεοελληνική Γλώσσα
Ιστορία Γενικής Παιδείας
5ο Ε.Π.
Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
Μαθηματικά Προσανατολισμού
Α.Ε.Π.Π. (Προσανατολισμού)
Νεοελληνική Γλώσσα
Α.Ο.Θ. (Προσανατολισμού)

 

Δε θα μετρά ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης

Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ.4 του άρθρου 58 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), καταργείται. Τι σημαίνει αυτό; Πλέον δεν θα προσμετράται  στον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στις Σχολές Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α.) που εξάγονταν από τη βαθμολογία των μαθητών στις τάξεις Α, Β και Γ Λυκείου.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ Λυκείου για το 2015-16

Το σχέδιο του ωρολογίου  προγράμματος της Γ Λυκείου που αναμένεται να ισχύσει για το 2015-16 παρουσιάζει το news.gr τόσο για τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού όσο και για τα μαθήματα γενικής παιδείας. Τα πιο κάτω θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο Κοντονή.

Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 5
ΙΣΤΟΡΙΑ 3
ΛΑΤΙΝΙΚΑ 3
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 2
ΣΥΝΟΛΟ 15

 

Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 5
ΦΥΣΙΚΗ 3
ΧΗΜΕΙΑ 3
ΒΙΟΛΟΓΙΑ 2
ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) 2
ΣΥΝΟΛΟ 15

 

Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 5
ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) 3
ΙΣΤΟΡΙΑ 3
ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) 2
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 2
ΣΥΝΟΛΟ 15

 

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 1
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2
ΙΣΤΟΡΙΑ 2
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 2
ΒΙΟΛΟΓΙΑ 2
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ  (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά) 2
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2
ΣΥΝΟΛΟ 15

 

Τα Μαθήματα Επιλογής της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου διδάσκονται δύο (2) ώρες και οι μαθητές της επιλέγουν μεταξύ των εξής προσφερόμενων μαθημάτων:

α) Δεύτερη Ξένη γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά),

β) Ελεύθερο Σχέδιο

γ) Γραμμικό Σχέδιο,

δ) Ιστορία της Τέχνης,

ε) Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (ΑΟΔΕΥ).

Όσοι μαθητές επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων Ελεύθερου Σχεδίου και Γραμμικού Σχεδίου, δύνανται να δηλώσουν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν και τα δύο μαθήματα, εκ των οποίων το ένα θα διδάσκεται μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος.

Τι θα γίνει με τα ΕΠΑΛ

Τι περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας

Θέματα του Επαγγελματικού Λυκείου περιλαμβάνονται σε τροπολογία του yπουργείου Παιδείας όπως παρουσιάζει το newsbeast.gr. Με την εν λόγω τροπολογία προστίθενται ομάδες προσανατολισμού που είχαν καταργηθεί στα ΕΠΑΛ καθώς και οι αντίστοιχοι Τομείς και ΕιδικότητεςΘέματα Επαγγελματικού Λυκείου

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α΄193), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Τα Επαγγελματικά Λύκεια (Δημόσια ή Ιδιωτικά, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων – ν. 682/1977) διακρίνονται σε Ημερήσια και Εσπερινά. Ημερήσια και Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια ιδρύονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην απόφαση αυτή ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των ανωτέρω σχολείων».

2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α΄193) , αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Επαγγελματικά Πειραματικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια Ειδικής Αγωγής ιδρύονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

3. Στο άρθρο 8 του ν.4186/2013, μετά την Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και τους αντίστοιχους Τομείς και Ειδικότητές της προστίθενται οι ακόλουθες Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες ειδικότητες:

Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής

Τομέας Υγείας – Πρόνοιας

  • Βοηθός Νοσηλευτή
  • Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
  • Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
  • Βοηθός Οδοντοτεχνίτη
  • Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων
  • Βοηθός Φαρμακείου
  • Βοηθών Χημικών Εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου

Τομέας Αισθητικής – Κομμωτικής

  • Αισθητικής Τέχνης
  • Κομμωτικής Τέχνης

Ομάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών

Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών

  • Γραφικών Τεχνών
  • Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων
  • Αργυροχρυσοχοΐας
  • Συντήρηση Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
  • Ψηφιδογραφίας – Υαλογραφίας

Τομέας Βιομηχανικού Σχεδιασμού

  • Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος
  • Επιπλοποιίας – Ξυλογλυπτικής»

4. Στο τέλος του άρθρου 8 του ν.4186/2013 προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

«Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν προτάσεις εκ μέρους των Περιφερειακών Επιτροπών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Π.Ε.Ε.Ε.Κ.) εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή προς αυτές του σχετικού αιτήματος, η προβλεπόμενη στο άρθρο αυτό απόφαση εκδίδεται και χωρίς τις προτάσεις τους. Κατ΄ εξαίρεση και για τις ανάγκες του σχολικού έτους 2015-2016 με αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίες εκδίδονται ύστερα από εισήγηση των οικείων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συστήνονται στα ΕΠΑ.Λ. οι τομείς και οι ειδικότητες της υποπαραγράφου 3, όπου θα τοποθετηθούν οργανικά στις θέσεις της ειδικότητάς τους οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν.4172/2013 (Α΄167).»

5. Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν.4186/2013 προστίθεται:

5. Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής

Αγωγή Υγείας (3 ώρες)

Στοιχεία Υγιεινής και Ιατρικής Βιολογίας (2 ώρες)

Πρώτες Βοήθειες (2 ώρες)

Επικοινωνία, Διαπροσωπικές Σχέσεις (2 ώρες)

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός − Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες),

Εφαρμογές Πληροφορικής (2ώρες).

6. Ομάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών

Ελεύθερο Σχέδιο (3 ώρες),

Αρχές Σύνθεσης (3 ώρες),

Ιστορία της Τέχνης (2 ώρες),

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός − Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες),

Εφαρμογές Πληροφορικής (3 ώρες).»

6. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 46 του ν.4186/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 10 του Ν. 4283/2014 (Α΄ 189), προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Σ. οι οποίες καταργήθηκαν εντάσσεται οργανικά αυτοδικαίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου. Επίσης, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ. τα οποία καταργήθηκαν εντάσσεται οργανικά αυτοδικαίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Λ. σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις.»

7. Η παράγραφος 10 του άρθρου 26 του ν.3879/2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, ύστερα από σχετική αίτηση των δημόσιων Ι.Ε.Κ. που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, είναι δυνατή η ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημόσια Ι.Ε.Κ., κατά προτεραιότητα σε όσα εδρεύουν στην περιοχή αρμοδιότητας της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την κάλυψη του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους. Η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των δημόσιων Ι.Ε.Κ. γίνεται κατά προτεραιότητα από τους εκπαιδευτικούς που διατίθενται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο και, εφόσον αυτοί δεν επαρκούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

8. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου 10 του άρθρου 26 του ν.3879/2010, όπως αυτή αντικαθίσταται με το παρόν.

9. Οι ειδικότητες των ΕΠΑΣ εντάσσονται σε παρεμφερείς τομείς των ΕΠΑΛ με κατάλληλη προσαρμογή των προγραμμάτων τους. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων καθορίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα για την εφαρμογή της υποπαραγράφου αυτής, συμπεριλαμβανομένων και των σχολών των ΤΕΙ στις οποίες δύνανται οι ενδιαφερόμενοι να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

10. Το άρθρο 10 του Ν.4186 / 2013(Α΄ 193), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.4 του άρθρου 72 του ν.4310/2014 (Α΄ 258), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του «Δευτεροβάθμιου και Μεταδευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών», και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης του Επαγγελματικού Λυκείου καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Ι.Ε.Π. και περιλαμβάνουν:

α) Σαφώς διατυπωμένα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, που αναλύονται σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ανά μάθημα, τομέα και ειδικότητα.

β) Διδακτέα ύλη διαμορφωμένη σύμφωνα με τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα κάθε μαθήματος. Η διδακτέα ύλη των μαθημάτων εργαστηριακής εκπαίδευσης συνοδεύεται από παράρτημα, που περιγράφει τον απαιτούμενο εργαστηριακό εξοπλισμό για την υλοποίησή τους.

γ) Οδηγίες διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένων και των διδακτικών τεχνικών, των μεθόδων διδασκαλίας και των ενδεδειγμένων εποπτικών μέσων.

2. Τα κατά την προηγούμενη παράγραφο αναλυτικά προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού συστήματος πιστωτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (EuropeanCreditSystemforVocationalandEducationandTraining – ECVET), που περιγράφεται στη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2009 (Ε.Ε. C 155/02 της 8.7.2009).

3. Για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών κάθε τομέα και ειδικότητας λαμβάνονται υπόψη, εφόσον υπάρχουν, και τα σχετικά επαγγελματικά περιγράμματα που πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3369/2005 (Α΄171).

4. Τα ωρολόγια και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών επανεκτιμώνται, αξιολογούνται και, αν κριθεί σκόπιμο, ανανεώνονται.

5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

11. Η δεύτερη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), αντικαθίσταται ως εξής: «Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερήσιων και Δ΄ Τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., δύο μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.»

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

5 Σχόλια

  1. ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΕΛΙΚΑ ΟΜΑΔΑ Β ΕΠΑΛ ΓΙΑ ΤΟ 2015-16 ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ?

    • Όπως φαίνεται όχι. Τα παιδιά της φετινής Γ που ετοιμάζονται από πέρυσι για Β ομάδα, ας πρόσεχαν. Για τα ΓΕΛ πάντα οι ρυθμίσεις έχουν μεταβατικό στάδιο…….άλλος θεός εκεί

  2. Τελικά για τους εξεταζόμενους 2015-2016 η Ομαδα Β θα υπάρχει. Όποιος θέλει να σιγουρευτεί να δει στο link:https://minedu.gr/publications/docs2015/171215_enimerosi.pdf Λέει πως οι εξεταζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε ΑΕΙ ΑΤΕΙ και Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές ακριβώς ΟΠΩΣ το έτος 2014-2015 ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ναι, η Ομαδα Β λειτουργεί, ο νόμος άλλαξε στις 15/12/2015 Λίγες εβδομάδες πριν αλλάξει ο χρόνος επομένως δεν νομίζω να το αλλάξουν πάλι. Άρα για τα παιδιά που δίνουν τώρα να μην ανησυχούν, για μας βέβαια 2016-2017 που θα δώσουμε του χρόνου ΕΛΠΙΖΩ να μην αλλάξει τίποτα 🙂

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...