Home / HEADER-NEWS / Πολλά κοινά σημεία στο νέο Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής με αυτό του Λοβέρδου. Αυστηροποίηση προϋποθέσεων για μείωση μαθητών στα τμήματα

Πολλά κοινά σημεία στο νέο Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής με αυτό του Λοβέρδου. Αυστηροποίηση προϋποθέσεων για μείωση μαθητών στα τμήματα

Δημοσιεύτηκε: 12:39 μμ Απρίλιος 21st, 2015  


eidag

Πολλές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση που είχε δοθεί στη διαβούλευση από τον πρώην υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα υιοθετείται η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μείωσης των μαθητών ανά τμήμα καθώς εφαρμόζεται υπό όρους μόνο στις περιπτώσεις μαθητών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα και σπάνιες ασθένειες.

Τι γίνεται όταν φοιτούν μαθητές με αναπηρία

Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα στην περίπτωση που φοιτούν σε αυτό μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. To υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αντικατάσταση της παραγράφου 15 του άρθρου 28 του Ν.4186 στην οποία δεν διευκρινίζονταν οι αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά αναφέρονταν γενικά.Με τη ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο Παιδείας, παραμένει η δυνατότητα μείωσης του αριθμού όταν φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένη από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Υγειονομική Επιτροπή ή Δημόσιο Νοσοκομείο) αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν υποστηρίζονται από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης. Η μείωση του αριθμού εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις μαθητών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα και σπάνιες ασθένειες.

Στην ουσία το υπουργείο Παιδείας αντέγραψε ρύθμιση που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο νόμου της Ειδικής Εκπαίδευσης που είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση από τον τότε υπουργό Παιδείας λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2014 και αναφέρονταν ότι «το μέτρο της μείωσης εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις μαθητών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα και σπάνιες ασθένειες. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλογικά και για την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση».

Η νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ορίζει ότι η παράγραφος 15 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «Στα τμήματα των σχολικών μονάδων γενικής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, που φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένη από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Υγειονομική Επιτροπή ή Δημόσιο Νοσοκομείο) αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ο προβλεπόμενος από τις ισχύουσες διατάξεις μέγιστος αριθμός μαθητών μειώνεται κατά τρεις για κάθε μαθητή με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που δεν υποστηρίζεται από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης. Η μείωση του αριθμού εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις μαθητών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα και σπάνιες ασθένειες. Οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδιας τάξης κατόπιν απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου».

Η εν λόγω ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα πολλές φορές δεν εφαρμόζονταν, προκαλώντας τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ενώ και η ΟΛΜΕ στην έναρξη του σχολικού έτους ενημέρωνε τους Συλλόγους Διδασκόντων ότι μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Εκτός της παραπάνω ρύθμισης υπάρχουν και άλλες που ήταν στο νομοσχέδιο Ειδικής Εκπαίδευσης του Δεκεμβρίου 2014. Από τον πίνακα που ακολουθεί μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υιοθετήθηκαν αρκετές ρυθμίσεις χωρίς αλλαγές.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 2015 ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ  12/2014
Ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου όπως και το υπόλοιπο προσωπικό και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Το ωρολόγιο πρόγραμμα συντάσσεται από τον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης- συνεκπαίδευσης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης, διαρθρώνεται πάνω στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και υποβάλλεται στον Σύμβουλο της Ε.Ε. προς έγκριση. Ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου με το υπόλοιπο προσωπικό και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Το ωρολόγιο πρόγραμμα είναι απαραίτητο να συντάσσεται από τον εκπαιδευτικό της παράλληλης σε συνεργασία με εκείνον της τάξης, διαρθρώνεται πάνω στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και υποβάλλεται στον Σύμβουλο της Ε.Ε. προς έγκριση.
Η Παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση μπορεί εντός του ωραρίου του εκπαιδευτικού να περιλαμβάνει και το ολοήμερο πρόγραμμα Η Παράλληλη στήριξη μπορεί εντός του ωραρίου του εκπαιδευτικού να περιλαμβάνει και το ολοήμερο  πρόγραμμα
Σε κάθε σχολική εκδήλωση καθώς και στα διαλείμματα την ευθύνη των μαθητών με παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση την έχει σε κάθε περίπτωση όπως και για όλους τους μαθητές το σχολείο Την ευθύνη των μαθητών που έχουν παράλληλη στήριξη σε κάθε εκδήλωση και στα διαλείμματα έχει σε κάθε περίπτωση όπως και για όλους τους μαθητές το σχολείο.
Στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου οι μαθητές με παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση βαθμολογούνται και από τον εκπαιδευτικό της τάξης και από τον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης και λαμβάνουν το μέσο όρο της βαθμολογίας. Στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και σε αυτές του Γυμνασίου, θα βαθμολογούν και ο εκπαιδευτικός της τάξης και ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης και θα βγαίνει ο μέσος όρος αυτών
Οι ΣΜΕΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορούν να λειτουργούν είτε με τάξεις Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’, είτε με βαθμίδες Α+Β (Κατώτερη), Γ+Δ (Μεσαία), Ε+ΣΤ (Ανώτερη), είτε με μεικτό σύστημα τάξεων και βαθμίδων. Σε κάθε βαθμίδα μπορούν να φοιτούν μαθητές ανεξάρτητα από την τάξη εγγραφής στα μητρώα και ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Οι Σ.Μ.Ε.Ε. της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπορούν είτε να εφαρμόζουν το αναλυτικό πρόγραμμα της γενικής εκπαίδευσης όπου αυτό είναι δυνατόν, είτε το Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Ειδικής Αγωγής (Π.Α.Π.Ε.Α.), είτε ένα μεικτό σύστημα των δύο. Τα παραπάνω καθορίζονται με πρακτικό του συλλόγου του προσωπικού του σχολείου κατόπιν εισήγησης του διευθυντή και έγκρισης από τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο Ε.Ε Οι ΣΜΕΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορούν να λειτουργούν είτε με τάξεις Α’,Β’,Γ’,Δ’,Ε’,ΣΤ’, είτε με βαθμίδες Α+Β(Κατώτερη), Γ+Δ(Μεσαία), Ε+ΣΤ(Ανώτερη), είτε με μεικτό σύστημα τάξεων και βαθμίδων. Σε κάθε βαθμίδα μπορούν να φοιτούν μαθητές ανεξάρτητα από την τάξη εγγραφής στα μητρώα ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Επίσης μπορούν οι Σ.Μ.Ε.Ε. της Α’/θμιας εκπαίδευσης, να ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα της γενικής εκπαίδευσης όπου αυτό είναι δυνατόν, είτε το Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Ειδικής Αγωγής (Π.Α.Π.Ε.Α.), είτε ένα μεικτό σύστημα των δύο. Τα παραπάνω καθορίζονται σε πρακτικό του συλλόγου προσωπικού του σχολείου κατόπιν εισήγησης του δ/ντή και έγκρισης από τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο Ε.Ε.
Στις αυτοτελείς ΣΜΕΕ της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα διαλείμματα μπορούν να γίνονται ανά δίωρο. Επίσης προβλέπεται κατά την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος η δυνατότητα λειτουργίας των εργαστηριακών μαθημάτων σε δίωρη διάρκεια χωρίς τη μεσολάβηση διαλείμματος. Στις αυτοτελείς ΣΜΕΕ της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα διαλείμματα δύνανται να είναι ανά δίωρο. Κατά την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος οι εργαστηριακές ώρες δύνανται στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση να είναι δίωρες χωρίς να μεσολαβεί διάλειμμα μεταξύ τους.
Οι Διευθυντές των 6/θέσιων και πάνω ΣΜΕΕ έχουν διδακτικό ωράριο 8 ωρών ανάλογο με των
διευθυντών των 12/θέσιων σχολείων της γενικής εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων.
Οι Διευθυντές των ΣΜΕΕ των 6/θέσιων και πάνω σχολικών μονάδων έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των 12/θέσιων σχολείων της γενικής εκπαίδευσης  δηλαδή 8 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...