Home / HEADER-NEWS / Θολό ακόμα το τοπίο των Πανελλαδικών του 2016

Θολό ακόμα το τοπίο των Πανελλαδικών του 2016

Δημοσιεύτηκε: 11:15 πμ Μάρτιος 26th, 2015  


paneladikes

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Χωρίς πυξίδα κινείται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως προς το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 από τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπάρχει και σε αυτό το θέμα διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και τον αναπληρωτή του Τάσο Κουράκη, με αποτέλεσμα να εξετάζεται ακόμη και η διατήρηση του συστήματος Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου (με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα) ή και  της  Μαριέττας  Γιαννάκου (το ισχύον, με τα έξι μαθήματα). Την πρόταση βλέπει με θετικότητα ο κ. Μπαλτάς.

Ειδικότερα, ο νόμος 4186 του 2013, επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου, άλλαξε το σύστημα που αποφασίστηκε επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, μειώνοντας τα εξεταζόμενα μαθήματα από έξι σε τέσσερα, αλλά και τις επιλογές των υποψηφίων. Με βάση τον νόμο, θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί έως τις 15 Μαρτίου τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας σε κάθε σχολή, ενώ τη Δευτέρα 30 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την ανακοίνωση των επιστημονικών πεδίων και των σχολών που θα περιλαμβάνονται σε καθένα από αυτά. Κάτι που δεν έχει συμβεί. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση μελετά τρόπους, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των σχολών που μπορούν μα επιλέξουν οι υποψήφιοι.

Η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το θέμα έχει επεξεργαστεί πρόταση βάσει της οποίας οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν και ένα πέμπτο μάθημα, η εξέταση στο οποίο θα τους δώσει τη δυνατότητα να επιλέξουν τις σχολές ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Ωστόσο, έχουν ανακύψει ιδιαίτερες δυσκολίες για το πώς θα ενταχθεί η διδασκαλία του πέμπτου μαθήματος στο αναλυτικό πρόγραμμα.

«Ουσιαστικά, η ομάδα εργασίας πρέπει να διαμορφώσει τη δομή του Λυκείου, αφού ο νόμος 4186 τη διαμόρφωσε με δεδομένο ότι τα υπό εξέταση μαθήματα θα είναι τέσσερα» ανέφερε χθες στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Με την ένταξη του πέμπτου μαθήματος στο σύστημα να μοιάζει με τον… τετραγωνισμό του κύκλου, δεν αποκλείεται η διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος των 4 ή και των 6 μαθημάτων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τέσσερα είναι τα πρόσωπα που απαρτίζουν την κεντρική Επιτροπή και εργάζονται πυρετωδώς στον 3ο όροφο του υπουργείου Παιδείας για την κατάρτιση των αλλαγών στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα ισχύσει από του χρόνου, και θα το «εγκαινιάσουν» οι μαθητές που φέτος φοιτούν στη Β Λυκείου.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Αγγελική Σαπουνά

2. Κατερίνα Τρίμη

3. Γιώργος Μπουγελάκης.

Επίσης συμμετοχή στην Επιτροπή με το ρόλο του Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας έχει και ο εκπαιδευετικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Πιλάλης.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν λάβει προθεσμία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας , να έχουν έτοιμη την πρόταση, μέχρι στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Οι ομάδα εργασίας εξετάζει:

Α. Το 5ο μάθημα , το οποίο θα είναι προαιρετικό για τους εξεταζόμενους στις Πανελλαδικές, ποιο άλλο επιστημονικό πεδίο μπορεί να ανοίξει, ώστε να διευρυνθεί για τους υποψηφίους ο αριθμός επιλογής τμημάτων.

Β. Τα μαθήματα βαρύτητας και τους συντελεστές.

Γ. Τη μείωση της εξεταστέας ύλης. Υπενθυμίζεται ότι όπως ήδη έχει ανακοινωθεί ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στην Α’ και Β’ Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πως δουλεύει η Ομάδα Εργασίας

Ο Αν. υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης έχει έρθει πολλές φορές σε επαφή κι έχει ζητήσει άτυπα την άποψη από τον πρόεδρο του ΙΕΠ Σ. Γκλαβά για το εξεταστικό.

Η Ομάδα Εργασίας εργάζεται στον 3ο όροφο του υπουργείου Παιδείας «κεκλεισμένων» των θυρών και δεν έχουν κληθεί επισήμως , αν και δεν είναι απαραίτητο, να συμβάλουν με προτάσεις ή γνώμες:

1ον. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που είναι ο επιτελικός επιστημονικός φορέας που υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στα θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνήθως ο εκάστοτε υπουργός όταν θέλει να κάνει μία ρύθμιση είτε ζητά από το ΙΕΠ να καταθέσει την πρόταση, είτε έχει ετοιμάσει με Ομάδα Εργασίας την πρόταση και τη στέλνεις στο ΙΕΠ για να γνωμοδοτήσει. Ενδεχομένως ο κ. Κουράκης θα επιλέξει τη δεύτερη εκδοχή να ζητήσει δηλαδή την επίσης γνώμη του ΙΕΠ επί της πρότασης της Ομάδας Εργασίας .

2ον. H Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) που διαθέτει αρκετά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εργαλείο» για την Ομάδα Εργασίας, δεν έχει κληθεί να τα καταθέσει.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Μόλις η Ομάδα Εργασίας ετοιμάσει την πρόταση η πολιτική ηγεσία θα καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΛΜΕ κλπ) να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Στη συνέχεια η τελική πρόταση θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

https://www.esos.gr/arthra/37599/i-epitropi-poy-etoimazei-tis-allages-stis-panelladikes-exetaseis


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...