Home / Featured / Ποια προσόντα πρέπει να έχουν οι διευθυντές σχολικών μονάδων

Ποια προσόντα πρέπει να έχουν οι διευθυντές σχολικών μονάδων

Δημοσιεύτηκε: 3:59 μμ Μάρτιος 14th, 2015  


manager2

Καπετσώνης Κώστας

www.fresheducation.gr

Ο θεσμός του σχολείου βρίσκεται σε μια διαδικασία προσαρμογής στις ανάγκες που δημιούργησαν οι νέες πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές, τεχνολογικές εξελίξεις και στην ανάδειξη νέων στόχων που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες προσδοκίες της κοινωνίας. Η γραφειοκρατική παραδοσιακή οργάνωση του σχολείου δε μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις νέες απαιτήσεις.

Ένας νέος εκπαιδευτικός σχεδιασμός που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα, στη δυναμική και τις προκλήσεις  της εποχής είναι απαραίτητος. Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε μια νέου τύπου διοίκηση  του σχολείου πιο αποτελεσματική, η οποία θα υποδέχεται κριτικά τις επιταγές της κεντρικής εξουσίας ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της σχολικής μονάδας.

Το αίτημα για μεγαλύτερη αυτονομία της σχολικής μονάδας επαναπροσδιορίζει το ρόλο και τα χαρακτηριστικά της. Η σχολική μονάδα για την ανάπτυξη της δικής της «εσωτερικής πολιτικής» πρέπει να προγραμματίζει, να οργανώνει και να συντονίζει τις προσπάθειές της, να αυτοαξιολογείται, να επιμορφώνει το προσωπικό της, να είναι ανοικτή στην ευρύτερη κοινωνία.

Με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιήσει και ερωτηματικά που διατυπώνονται για την αποτελεσματικότητά της.  Όμως ένας οργανισμός για να λειτουργεί έτσι, θα πρέπει να διοικείται κι από διευθυντή με συγκεκριμένες ικανότητες και κατάλληλη κατάρτιση.

Ένας σύγχρονος διευθυντής πολυθέσιου δημοτικού σχολείου, για να θεωρείται ικανός στις προδιαγραφές μιας τέτοιας θέσης πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά και ικανότητες όπως:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...