Home / HEADER-NEWS / Ποια γλώσσα είναι η πιο ακαταλαβίστικη για να γίνει έκφραση σε κάθε χώρα

Ποια γλώσσα είναι η πιο ακαταλαβίστικη για να γίνει έκφραση σε κάθε χώρα

Δημοσιεύτηκε: 5:51 πμ Μάρτιος 30th, 2015  


greek

Οι Άγγλοι λένε It’s All Greek To Me, ενώ εμείς λέμε πως μας μοιάζουν με κινέζικα όσα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Πώς εκφράζονται για το ίδιο θέμα οι άλλες εθνικότητες ανά τον κόσμο;

Παρακολουθείς κάτι, διαβάζεις ένα κείμενο ή προσπαθείς να συμμετέχεις σε μια κουβέντα και δεν καταλαβαίνεις τίποτα απολύτως. Τότε είναι που λες το κλασικό: «Τι είναι αυτά, κινέζικα;». Εκεί που εμείς αναγνωρίζουμε στην κινεζική την μεγαλύτερη δυσκολία κατανόησης, άλλοι βάζουν την αραβική, την ιαπωνική και φυσικά την ελληνική γλώσσα.

Ο γλωσσολόγος Μαρκ Λίμπερμαν από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, ξεκίνησε με την παραδοχή πως στις αγγλοσαξονικές χώρες, αλλά και στα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα νορβηγικά και τα σουηδικά κάθε φορά που κάτι μοιάζει ακαταλαβίστικο, χρησιμοποιούν τα ελληνικά σαν μεταφορά για την αδυναμία τους να το καταλάβουν. Μάλιστα όπως σημειώνει ο γλωσσολόγος, όλες αυτές οι χώρες έχουν ως σημείο αναφοράς τη μεσαιωνική αντίστοιχη έκφραση στα λατινικά «Graecum est; non potest legi» που σημαίνει «είναι ελληνικά, δεν διαβάζονται».

Η φράση αυτή όμως δεν είναι η μοναδική. Ο Λίμπερμαν αναρωτήθηκε ποια γλώσσα είναι η αντίστοιχη ελληνική για κάθε λαό, όταν δεν μπορεί να βγάλει νόημα. Οι Ιταλοί αναφέρονται στην αραβική, οι Πέρσες στα γιαπωνέζικα, ενώ όπως και στην Ελλάδα, Λιθουανοί, Ρώσοι, Λετονοί, Ούγγροι, Φινλανδοί και Γάλλοι χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τα κινέζικα. Τι συμβαίνει όμως με τους Κινέζους; Εκείνοι, επειδή προφανώς είναι δύσκολο να ανακαλύψουν πιο δύσκολη γλώσσα από τη δική τους, αποκαλούν κάθε τι που δεν τους είναι κατανοητό «προϊόν του παραδείσου»!

Ο Λίμπερμαν μετά από επισταμένη έρευνα και μελέτη πάνω στο ζήτημα έφτιαξε ένα εντυπωσιακό γράφημα στο οποίο και εμφανίζεται ποια γλώσσα είναι ο κωδικός για την αδυναμία κατανόησης για κάθε λαό

GLOSSESXARTIS


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...