Home / HEADER-NEWS / Παιδεία εν κενώ (εκπαιδευτικών)

Παιδεία εν κενώ (εκπαιδευτικών)

Δημοσιεύτηκε: 8:31 μμ Μάρτιος 2nd, 2015  


ypep8-marousi-5
Συντάκτης:

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από τα σχολεία, αυτό των ελλείψεων εκπαιδευτικών. Αν και βρισκόμαστε περίπου 2,5 μήνες πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, τα αιτήματα προς το υπουργείο Παιδείας για κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπολογίζονται σε περίπου 2.500-3.000 εκπαιδευτικούς.

Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό, ωστόσο, αν πάρουμε υπόψη την έλλειψη εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά 2015-16. Οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί ανεβάζουν τα κενά στην εκπαίδευση σε πάνω από 25.000! Ο αριθμός αυτός εξάγεται από το γεγονός ότι φέτος οι προσλήψεις αναπληρωτών ανέρχονται περίπου στις 20.000 ώς τώρα -νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές σε Γενική Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή και επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό-, ενώ πρέπει να υπολογιστούν για τη νέα χρονιά και 5.000–7.000 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης.

Λίγο πριν από τις εκλογές ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν 7.000 μόνιμοι διορισμοί, υπόσχεση που, εφόσον υλοποιηθεί, χρειάζεται να συμπληρωθεί με περίπου 18.000 πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα υπόλοιπα κενά. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι -ακόμη και με αυτά τα δεδομένα- η κάλυψη θα αφορά μόνο τις βασικές ελλείψεις και σε καμιά περίπτωση τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές -έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια-, οι οποίες αφορούν την ενισχυτική διδασκαλία για τα Γυμνάσια, την πρόσθετη διδακτική στήριξη για τα Λύκεια, τη λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών, την υποστήριξη των προγραμμάτων για αλλοδαπούς και παλιννοστούντες κ.λπ. Και εδώ τα πράγματα έχουν αρχίσει να μπερδεύονται…

Αιτήματα

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (μέσα στην εβδομάδα ακολουθεί συνάντηση του υπουργείου με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας), η ΟΛΜΕ έθεσε το πρόβλημα των προσλήψεων, επισημαίνοντας ότι η μη πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών (παρά την τεράστια μείωση προσωπικού κατά 30% από το 2009 έως το 2014) έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...