Home / HEADER-NEWS / «Κοσμογονία» σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Φινλανδία. Εδώ ακόμη τσάμικα

«Κοσμογονία» σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Φινλανδία. Εδώ ακόμη τσάμικα

Δημοσιεύτηκε: 10:45 μμ Μάρτιος 26th, 2015  


finland-flag

«Κοσμογονία» σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάζει η Φινλανδία, μία χώρα πρότυπο για τις μεθόδους και το επίπεδο Παιδείας της, καταργώντας τα παραδοσιακά μαθήματα και εισάγοντας συνδυαστικό τρόπο διδασκαλίας, με βιωματικό τρόπο.

Τα γνωστικά αντικείμενα όπως τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Γεωγραφία, οι ξένες γλώσσες παραμερίζονται, και στη θέση τους μπαίνει η διδασκαλία διαθεματικών (cross-subject) «φαινομένων» που απαιτούν συνδυαστικές γνώσεις και συνδέονται πιο άμεσα με την καθημερινότητα των παιδιών.

Για παράδειγμα, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία μαθητές θα μπορούν να διδάσκονται το «φαινόμενο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο ενός μαθήματος που θα περιλαμβάνει γνώσεις ευρωπαϊκής Ιστορίας, γνώσεις Γεωγραφίας, γνώσεις ξένων γλωσσών αλλά και οικονομικών (για τους πιο προχωρημένους).

Παιδιά πιο μικρά, θα μπορούν να συμμετέχουν σε «φαινόμενα» όπως είναι οι «υπηρεσίες καφετέριας», στο πλαίσιο των οποίων θα καλούνται να λειτουργούν ως «υπάλληλοι» και να «ακονίζουν» τις δεξιότητές τους στα Μαθηματικά, στην επικοινωνία, στις ξένες γλώσσες (αν το σενάριο προβλέπει την εξυπηρέτηση ενός πελάτη από το εξωτερικό) κ.α.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν αλλαγές στην αίθουσα διδασκαλίας, με μαθητές που δεν θα κάθονται σε θρανία αλλά θα αλληλεπιδρούν με τον εκπαιδευτικό και μεταξύ τους, με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος ή τη λύση ενός γρίφου.

Το πρόγραμμα ήδη «τρέχει» δοκιμαστικά σε σχολεία της χώρας.

aixmi.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΚΑΙ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...