Home / HEADER-NEWS / Ανακοινώνεται την επόμενη βδομάδα ο αριθμός των εισακτέων

Ανακοινώνεται την επόμενη βδομάδα ο αριθμός των εισακτέων

Δημοσιεύτηκε: 9:33 πμ Μάρτιος 27th, 2015  


aei

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ο φετινός αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα -περί τις 70.000- με μικρή μείωση κατά 5%-10% στα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Παράλληλα, αναμένεται να μπει «φρένο» στις αθρόες μετεγγραφές φοιτητών από περιφερειακά σε κεντρικά ιδρύματα με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στις ομάδες δικαιούχων. Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής χθες, ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, σχολίασε ότι με βάση το ισχύον σύστημα τα εισοδηματικά κριτήρια είναι μειωμένα, με αποτέλεσμα μεταξύ των μετεγγραφομένων φέτος να υπάρχουν και κάποιοι που ανήκουν σε πολύ εύπορες οικογένειες.

«Οι μετεγγραφές δεν μπορεί να γίνονται μονότροπα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι σχολές έχουν πεπερασμένες δυνατότητες αξιοπρεπούς διδασκαλίας», είπε ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, σχετικά με την άρνηση των διοικήσεων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ να εγγράψουν φέτος περίπου 200 φοιτητές που πήραν μετεγγραφή. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή για το πώς θα γίνονται οι μετεγγραφές. Πρέπει αυτές να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια τα οποία έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, πρέπει οι γονείς να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους? Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας μελετά αλλαγές στο σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολλεγίων. «Το θέμα απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου δεδομένου ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει οδηγήσει στη συσσώρευση 3.000 αιτήσεων αναγνώρισης, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται», δήλωσε σχετικά ο κ. Μπαλτάς, προσθέτοντας, πάντως, ότι στη μόνη ενέργεια στην οποία έχει προβεί είναι η ενεργοποίηση του αρμόδιου Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) όπου απευθύνονται οι απόφοιτοι κολεγίων και γενικότερα σχολών τριετούς φοίτησης.
Χ.Κ.

Πηγή: Ημερησία


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...