Home / Featured / 6.300 μαθητές και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στην μάχη του PISA

6.300 μαθητές και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στην μάχη του PISA

Δημοσιεύτηκε: 12:11 μμ Μάρτιος 1st, 2015  


pisa-testovi-featured

Με τον άτυπο χαρακτηρισμό του… δακτυλοδεικτούμενου ξεκινά η Ελλάδα στον επόμενο εκπαιδευτικό διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ, στον οποίο μετέχουν 15χρονοι από περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός θα αρχίσει τη Δευτέρα και είναι μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα να ξεκολλήσει από τη μετριότητα των θέσεων που είχε στους προηγούμενους πέντε διαγωνισμούς PISA, από το 2000. Στον περασμένο διαγωνισμό, μεταξύ 64 χωρών, είχε λάβει την 39η θέση στην κατανόηση κειμένου και την 41η στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το περιεχόμενο και τη διαδικασία του διαγωνισμού έγινε με τηλεδιάσκεψη και όχι με σεμινάρια. Ο διαγωνισμός θα γίνει για πρώτη φορά μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο και οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν εξοικειωθεί με τις φόρμες και το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί και τις φόρμες πάνω στις οποίες θα απαντήσουν οι μαθητές. Η ενημέρωση έγινε με τηλεδιάσκεψη στη χώρα μας ελλείψει πόρων. Επίσης, καθώς υιοθετήθηκε η διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, δημιουργήθηκε και ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολείων, στην οποία αναρτώνται πληροφορίες, έντυπα κ.λπ. για τα σχολεία. Μόνη άλλη χώρα που υιοθέτησε τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης είναι ο Καναδάς, αλλά εκεί ο λόγος ήταν η μεγάλη γεωγραφική διασπορά των σχολείων που θα συμμετάσχουν.

Απρόθυμοι εκπαιδευτικοί

Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ στην οποία λίγο πριν από την έναρξη του διαγωνισμού υπήρξαν εκπαιδευτικοί που δήλωσαν απροθυμία να συμμετάσχουν. Οι περισσότεροι το απέδωσαν σε φόρτο εργασίας, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που παρουσιάζονται αρνητικοί στον διαγωνισμό του ΟΟΣΑ για ιδεολογικούς λόγους, καθώς αρνούνται να συμμετάσχουν σ’ ένα «εργαλείο», που διαθέτει ο ΟΟΣΑ για να διαγιγνώσκει παθογένειες στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών και να προτείνει μεταρρυθμίσεις.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...