Home / HEADER-NEWS / ΕΟΠΠΕΠ την Τρίτη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πιστοποίησης για 15.000 απόφοιτους Ι.Ε.Κ.

ΕΟΠΠΕΠ την Τρίτη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πιστοποίησης για 15.000 απόφοιτους Ι.Ε.Κ.

Δημοσιεύτηκε: 3:24 μμ Μάρτιος 1st, 2015  


iek

Την Τρίτη τελειώνει η αγωνία καθώς και η ομηρία χιλιάδων αποφοίτων των ΙΕΚ που συμμετείχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.

Στις εν λόγω εξετάσεις που διενεργήθηκαν το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2014 οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων έσπασαν κάθε ρεκόρ φθάνοντας σχεδόν τις 15.000 για το θεωρητικό μέρος.

Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι εξετάσεις είχαν παγώσει τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα απόφοιτοι των ΙΕΚ εδώ και 3 χρόνια περίπου να είναι εγκλωβισμένοι και να αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον που χωρίς την πιστοποίηση ήταν αβέβαιο.

Χωρίς την πιστοποίηση οι απόφοιτοι των ΙΕΚ δεν μπορούν να βρουν εύκολα μια θέση εργασίας αφού το μόνο που έχουν είναι μια βεβαίωση ενώ αν καταφέρουν να βρουν μια θέση εργασίας προσλαμβάνονται με το απολυτήριο λυκείου ή γυμνασίου με άμεσες επιπτώσεις στις απολαβές τους.

Το Μάρτιο του 2014 η ΟΙΕΛΕ είχε εκδώσει δελτίο τύπου στο οποίο κατηγορούσε το υπουργείο για ολιγωρία και υποστήριζε ότι η καθυστέρηση είχε ως συνέπεια να μη μπορούν οι απόφοιτοι να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους με αποτέλεσμα τον εργασιακό τους αποκλεισμό.

«Όσοι καταφέρουν να βρουν μια θέση εργασίας έχουν ως τυπικό προσόν το απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου με αποτέλεσμα η αμοιβή του να είναι 300-350 ευρώ μικρότερη από αυτή των συναδέλφων τους που έχουν πιστοποιηθεί» ανέφερε τότε η ΟΙΕΛΕ.

Απόφοιτοι των ΙΕΚ σε επικοινωνία τους με τον ΕΟΠΠΕΠ λάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα, ωστόσο πέρασε το 2013 και οι εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Το θέμα είχε φθάσει και στη Βουλή καθώς πολλοί βουλευτές κατέθεσαν ερωτήσεις ζητώντας να μάθουν για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις από το 2012 (Σημείωση: Ο ΕΟΠΠΕΠ, σύμφωνα και με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, διεξήγαγε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων ΙΕΚ έως και τις 30-12-2012).

Το υπουργείο σε απάντησή του παρέθετε μια σειρά νομοθετικών διαδικασιών που είχε ακολουθήσει ενώ ανέφερε ότι το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε συντάξει ο ΕΟΠΠΕΠ το επέστρεψε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 17-6-2013 ζητώντας συμπληρωματικά  στοιχεία.

Τελικά ο ΕΟΠΠΕΠΕ επεξεργάστηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με βάση διάταξη του νόμου 4186/2013 η οποία διαβιβάστηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2014 στο υπουργείο Παιδείας.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφτηκε από τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών ωστόσο η ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν πράξη οι διατάξεις του νόμου 4229 που όριζαν ότι οι εξετάσεις θα γίνουν 2 φόρες εντός του 2014.

Φυσικά οι εξετάσεις έγιναν μόνο μια φορά λίγες μέρες πριν έρθει το 2015. Θυμίζουμε ότι  ο νόμος 4249 ανέφερε ότι «Ειδικά, για το έτος 2014, οι εξετάσεις πιστοποίησης της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 δύνανται να πραγματοποιηθούν μέχρι δύο φορές σε χρόνο που καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π».

Το χρονικό της ομηρίας των χιλιάδων αποφοίτων των ΙΕΚ φθάνει στο τέλος του. Τα αποτελέσματα Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους θα αναρτηθούν τόσο στα 13 Εξεταστικά Κέντρα Θεωρητικού Μέρους όλης της χώρας, ενώ θα είναι διαθέσιμα για κάθε υποψήφιο και στον διαδικτυακό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. από την Τρίτη 3.3.2015 και ώρα 16:00.

Καλόγηρος Βασίλειος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...