Home / Featured / Το ΣτΕ φέρνει τα πάνω κάτω στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Το ΣτΕ φέρνει τα πάνω κάτω στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 1:21 μμ Φεβρουάριος 18th, 2015  


ste-thumb-large

Ανατροπές στους διορισμούς των εκπαιδευτικών φέρνει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του news.gr απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως είχαμε γράψει τον προηγούμενο Απρίλιο  το Γ’ Τμήμα είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικός ο αναλογικός διορισμός  των εκπαιδευτικών όπως ορίζει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 και είχε παραπεμφθεί  η υπόθεση στην Ολομέλεια.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση υπ’ αριθμόν 527/2015,  συμφώνησε σε ότι είχε αποφασίσει το 7μελές Τμήμα του ΣτΕ. Δηλαδή ότι οι διορισμοί με το 40% (προϋπηρεσία), 24μηνο, 30μηνο αντιβαίνουν τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Οι διορισμοί γίνονταν σε βάρος των διοριστέων του ΑΣΕΠ.

Η απόφαση καταργεί αναδρομικά την μεταβατική περίοδο του άρθρου 9 του νόμου 3848/2010. Δηλαδή δεν υφίστανται οι πίνακες του 40%,του 24μηνου και του 30μηνου ενώ απορρίπτει ως αδικαιολόγητη την παρέμβαση που έκαναν στην δίκη τα 24μηνα.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ενδεχομένως να ανάβει το «πράσινο φώς» για να διεκδικήσουν το διορισμό τους δεκάδες εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ όπως και την αναδρομική αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Με την απόφαση αυτή που δίνει κατεύθυνση για «όλα ΑΣΕΠ» ίσως να «αναχαιτίζονται» σκέψεις για διορισμούς εκπαιδευτικών μόνο με προϋπηρεσία. Ωστόσο για τους διορισμούς που αναμένονται την επόμενη σχολική χρονιά όσον αφορά τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας ενδεχομένως να έχουμε περισσότερα μετά τις συναντήσεις με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειώσουμε ότι όταν είχε βγει η απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή και το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε δώσει απάντηση καθώς ανέμενε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Καλόγηρος Βασίλειος

NEWS.GR

………………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απόφαση του ΣΤΕ ανατρέπει τον τρόπο διορισμού εκπαιδευτικών – Τι γίνεται με ΑΣΕΠ και Προϋπηρεσία

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σύμφωνη με αυτή του Γ’Τμήματος του ΣΤΕ που προβλέπει πως οι διορισμοί εκπαιδευτικων με το  40% προυπηρεσία, 24μηνο, 30μηνο αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 παρ. 1 και 103 παρ. 7 Συντάγματος).

Όπως σχολιάζει ο Βασίλης Καλόγηρος με την απόφαση αυτή που δίνει κατεύθυνση για «όλα ΑΣΕΠ» ίσως να «αναχαιτίζονται» σκέψεις για διορισμούς εκπαιδευτικών μόνο με προϋπηρεσία ενώ αναφέρει  η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ενδεχομένως να ανάβει το «πράσινο φώς» για να διεκδικήσουν το διορισμό τους δεκάδες εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ όπως και την αναδρομική αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Η απόφαση καταργεί αναδρομικά την μεταβατική περίοδο του άρθρου 9 του νόμου 3848/2010 ο οποίος αναφέρει τα παρακάτω:

Παράγραφος 1 του

 (νόμος 3848/2010)

Κατά την περίοδο έως και το σχολικό έτος 2011−2012 οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνονται σε ποσοστό 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους κατά την παράγραφο 2 ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρω- τών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να παρα- τείνεται η μεταβατική περίοδος του προηγούμενου εδαφίου έως τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Τι έχει αναφέρει ο Τάσος Κουράκης πριν λίγες μέρες για τους Διορισμούς Εκπαιδευτικών: Σας λέω όμως ότι αναγνωρίζουμε μεταξύ άλλων, πως οι αναπληρωτές με πολύχρονη προϋπηρεσία και εμπειρία, πολλοί δε απ’ αυτούς όντας επιτυχόντες προηγούμενων ΑΣΕΠ και μη διορισθέντες επειδή δεν άνοιξαν θέσεις, σε κάθε δε περίπτωση άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν στην εκπαίδευση στο πλαίσιο προηγούμενων διατάξεων που καταργήθηκαν αιφνιδιαστικά εκ την υστέρων, είναι δίκαιο εργασιακά και χρήσιμο για τη δημόσια εκπαίδευση να ενταχθούν μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση και αναζητούμε τους τρόπους.

Αίτημα της ΔΟΕ και του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών για το θέμα των διορισμών είναι η ποσώστοση να είναι κατά 60% από τον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008 και κατά 40% από τον ενιαίο πίνακα .

Χωρίς να έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις, η σκέψεις του Υπουργείου Παιδείας κινιούνται στην δημιουργία δύο πινάκων:

1) Στον πρώτο θα   θα εντάσσονται οι εκπαιδευτικοί με βάση την προϋπηρεσία τους όσοι έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση
2)Στον δεύτερο πίνακα θα εντάσσονται επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ σε πρώτη φάση θα μετράει η βαθμολογία καθώς αυτό κρίνει την σειρά κατάταξης στον πίνακα, και σε δεύτερη φάση θα προστίθενται μόρια από ακαδημαϊκούς τίτλους και προσόντα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...