Home / Featured / Τι ειπώθηκε στην συνάντηση ΟΛΜΕ – Υπουργού (οι εκτιμήσεις των παρατάξεων για τη συνάντηση)

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση ΟΛΜΕ – Υπουργού (οι εκτιμήσεις των παρατάξεων για τη συνάντηση)

Δημοσιεύτηκε: 9:02 πμ Φεβρουάριος 27th, 2015  


ypep8-marousi-5

Η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας: Άνθρακες ο θησαυρός!

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Δυστυχώς για τον κλάδο και όλους τους εκπαιδευτικούς όλες οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μας επιβεβαιώνονται, μετά και την συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΟΛΜΕ και η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Σε ότι αφορά το πρώτο και πιο βασικό ζήτημα που αφορά τους συναδέλφους μας που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας για πάνω από 20 μήνες μέσω της διαθεσιμότητας με αρκετούς από αυτούς να παραμένουν απλήρωτοι από τις 23 Μαρτίου 2014, η απάντηση του υπουργείου ήταν πως «υπάρχει η πολιτική δέσμευση να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους» αλλά την ίδια στιγμή επισήμαναν σε όλους τους τόνους και με απόλυτη ειλικρίνεια – οφείλουμε να ομολογήσουμε – πως θα αφαιρεθούν από το σύνολο των 15.000 νέων προσλήψεων για τις οποίες υπήρχε ήδη πρόβλεψη. Δεν δεσμεύτηκαν όμως για το χρονοδιάγραμμα και άμεση επαναφορά των διαθεσίμων στα σχολεία, επικαλούμενοι γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες. Ταυτόχρονα δεν δεσμεύτηκαν για την αναπλήρωση των οικονομικών απωλειών από το διάστημα της διαθεσιμότητας –το θέμα της μισθοδοσίας των 85 συναδέλφων που παραμένουν απλήρωτοι από 22/3/2014, παραπέμπεται στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης–,  μιας και αυτό αφορά «τα δημόσια οικονομικά».

Επίσης επανέλαβαν για μια ακόμα φορά αυτά που ήδη γνωρίζαμε σε ότι αφορά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων (αλλά όχι συνολικά του νόμου 4186 για το Λύκειο) καθώς επίσης και για την κατάργηση του πλαισίου της αξιολόγησης. Και στο σημείο αυτό τελείωσαν οι «παροχές»….

Σε ότι αφορά το καυτό ζήτημα των πραγματικών αυξήσεων στους ρημαγμένους μισθούς των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα της «νέας βάρδιας», το ξεπάγωμα των βαθμών του μισθολογίου και την επανακατάταξη όλων των εκπαιδευτικών, ως άμεσο μέτρο που μπορεί στοιχειωδώς να ανακουφίσει το πενιχρό εισόδημά μας, την επαναφορά του ωραρίου στα προηγούμενα επίπεδα, τη δραστική μείωση των μαθητών στα τμήματα, την επαναλειτουργία των 1590 σχολείων που έκλεισαν, την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιοι, «μπλοκάκια») και τους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν στοιχειωδώς τα δραματικά κενά από τις συνταξιοδοτήσεις (28.500 την τελευταία πενταετία) όλα παραπέμπονται στις καλένδες!

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το σκέλος των διορισμών είναι πέρα από προφανές ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν οι δεκάδες χιλιάδες αδιόριστοι συνάδελφοί μας απολύτως τίποτα. Αν συνυπολογίσουμε τη λαθροχειρία με την οποία επιχειρούν η κυβέρνηση και τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας να επαναφέρουν τους συναδέλφους μας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μειώνοντας τον ήδη αναιμικό αριθμό των 15.000 νέων προσλήψεων (οι οποίες σημειωτέον αφορούν το σύνολο του Δημοσίου τομέα), μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι τα δραματικά κενά στην εκπαίδευση θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να διογκώνονται τη νέα χρονιά.

Υπήρξε απόλυτη και σαφής τοποθέτηση από τη μεριά της ηγεσίας του Υπουργείου ότι δεν μπορούν να δοθούν μισθολογικές αυξήσεις «λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης» ενώ για όλα τα υπόλοιπα (ωράριο, τμήματα, σχολεία) ανάγονται στην «ανάγκη για μαζικούς διορισμούς, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει».

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας απολύτως εφησυχασμός για τον κλάδο. Η «πίστωση χρόνου» που ζητά η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, λειτουργεί παραλυτικά για τον κλάδο, όταν όλα τα προβλήματα είναι εδώ καθημερινά και καμία προοπτική επίλυσης δεν δίνεται. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε τη χιλιοειπωμένη θεωρία ότι «παραλάβαμε δημοσιονομικό χάος» όπως για χρόνια τώρα ακούμε από κάθε νέα κυβέρνηση. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποταχτούμε στον εκβιασμό που επιχείρησε να επιβάλλει η ηγεσία του υπουργείου ότι δήθεν φοβούνται «μην τυχόν και τα δημοσιονομικά της χώρας γίνουν πέντε φορές χειρότερα απ’ ότι είναι τώρα» όπως αυτολεξεί μας ανέφεραν για να μας πουν επί της ουσίας ότι για τους εκπαιδευτικούς δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους και ότι «δυστυχώς» η πολιτική της βάρβαρης λιτότητας θα συνεχιστεί.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Καμία αναμονή και καμία πίστωση χρόνου δεν μπορεί να δοθεί. Όλα τα αιτήματά μας παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Όσα είπαμε μέχρι τώρα ισχύουν. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει πραγματική προοπτική και ελπίδα για τους εκπαιδευτικούς, τα Σχολεία, την Παιδεία και τα Παιδιά είναι η αγωνιστική συσπείρωση και ενεργοποίηση του κλάδου τώρα.

Όλοι στα σωματεία μας και στις γενικές συνελεύσεις. Όλοι στον αγώνα!

Για τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Γιώργος Δεμερδεσλής, Γεν. Γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Χρίστος Σόφης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ

…………………………………………………………………………………………………………………………….

ΔΑΚΕ Δ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου η συνάντηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας, κύριο Μπαλτά και τον Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Κουράκη.

Σχετικά με την αναφερόμενη συνάντηση η ΔΑΚΕ Δ.Ε επισημαίνει τα εξής:

Η συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζεται ως  αρνητική. Στα περισσότερα από τα ζητήματα που έθεσε η Ομοσπονδία, εισπράξαμε είτε γενικόλογες παρατηρήσεις, είτε ξεκάθαρη αρνητική απάντηση. Το κυβερνόν κόμμα πολύ γρήγορα ξέχασε τις θέσεις που είχε πάρει ως αντιπολίτευση για τα ζητήματα της παιδείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δυστυχώς, σε ρόλο κυβερνητικού χειροκροτητή ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σε δήλωση του επιχείρησε να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να παρουσιάσει μία εικονική πραγματικότητα στους συναδέλφους, η οποία δεν έχει σχέση με ό, τι συνέβη στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την ενημέρωση των συναδέλφων ΔΑΚΕ ΔΕ εκθέτει το τι πραγματικά ελέχθη.

Καθηγητές σε διαθεσιμότητα ή προς απόλυση.

Ο αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση τομέων και ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν. Δε δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθουν όλες οι καταργηθείσες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουμε μία νέα ειδικότητα, μπορεί να εκτιμήσουμε ότι δε χρειάζεται να επανέλθει κάποια ειδικότητα». Εάν συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι σε μία αποστροφή του λόγου του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου  μίλησε για ΙΕΚ δεν πρέπει να αποκλείεται  η πιθανότητα, κάποια ή κάποιες ειδικότητες να μεταφερθούν στα δημόσια ΙΕΚ.

            Επίσης ο Υπουργός ανέφερε ότι η επαναφορά των διαθεσίμων θα γίνει με την κατάθεση πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην καταθέτει τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Θα χρειαστεί ένα διάστημα ενάμιση μήνα, έως ότου φτάσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ δεν αναφέρθηκε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να περάσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Με δεδομένο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία στη Βουλή, το ελάχιστο διάστημα για να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα, είναι οι δύο μήνες. Είναι λοιπόν φανερό ότι με την παραμικρή καθυστέρηση κινδυνεύουν οι επανερχόμενες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ να μείνουν χωρίς μαθητές, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση οι μαθητές των Γυμνασίων δεν θα έχουν σαφή εικόνα και θα επιλέξουν άλλες ειδικότητες,

            Ο υπουργός δήλωσε ότι  οι σε διαθεσιμότητα συνάδελφοι θα επιστρέψουν κάνοντας χρήση των 15000 προϋπολογισθέντων διορισμών για το 2015, οι οποίοι θα περιοριστούν ισόποσα, έτσι ώστε να επανέλθουν οι εν λόγω συνάδελφοι. Επισημάνθηκε ότι οι παραπάνω πιστώσεις αφορούν νεοδιόριστους καθηγητές με το βασικό μισθό (629 ευρώ). Διατυπώθηκαν δύο ερωτήματα :

            Θα επανέλθουν οι συνάδελφοι με το βασικό μισθό των 629 ευρώ και θα χαθούν 1500 πιστώσεις για νέους διορισμούς;

            Θα επανέλθουν με το βαθμό και το κλιμάκιο που είχαν όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 1500 και πλέον συνάδελφοι;

Τότε θα χαθούν  περίπου 2500 πιστώσεις για νέους διορισμούς.

            Είναι καταφανές ότι για τη επαναφορά των συναδέλφων μας ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ, που και τους συναδέλφους μας θα ικανοποιεί πλήρως και τις πιστώσεις για νέους διορισμούς δεν θα θίγει. Η προτεινόμενη ρύθμιση θα αφήσει τα σχολεία με τεράστια κενά εκπαιδευτικών. Ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3500 κενά  στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

            Επίσης καμία μνεία δεν έγινε από την κυβέρνηση για την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα και αυτών προς απόλυση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ

            Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ περιέγραψε τη τραγική κατάσταση στην οποία  έχουν περιέλθει χιλιάδες εκπαιδευτικοί, λόγω των συνεχών περικοπών και περιγράψαμε τα πάγια αιτήματα του κλάδου, τα οποία στήριζαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

            Ως πρώτο βήμα για την ανάκαμψη του κλάδου προτείναμε:

  • Επανακατάταξη όλων των συναδέλφων σε βαθμούς και κλιμάκια, έτσι ώστε να αρθεί η τετραετής καθήλωση.
  • Ξεπάγωμα των μισθών και απόλυτη μισθολογική εξέλιξη.
  • Να δοθούν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας όπως και στον ιδιωτικό τομέα.

Στα προαναφερθέντα αιτήματα δεν πήραμε καμία απάντηση. Όταν επιμείναμε να πληροφορηθούμε, πότε θα ξεπαγώσουν οι μισθολογικές μας αποδοχές ο αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε άγνοια. Είναι προφανές ότι καμία βελτίωση της υφιστάμενης οικονομικής μας κατάστασης δεν προβλέπεται από την πολιτική της κυβέρνησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι θα καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση. Ισχυρίστηκε ότι δε θα υπάρχει καμία μορφή αξιολόγησης. Τόνισε όμως ότι την πολιτική ηγεσία την ενδιαφέρει η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Είναι προφανές ότι αυτό είναι ένα είδος αξιολόγησης που σκοπεύει η κυβέρνηση να εφαρμόσει και στη συνάντηση δεν μας το περιέγραψε. Επίσης ετέθη από συνάδελφο το ζήτημα των θέσεων Βαρουφάκη (μέιλ Βαρουφάκη) προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δηλώνει ότι θα υπάρχει σύνδεση μισθού και αποδοτικότητας. Όταν ρωτήθηκε ο Υπουργός τι εννοεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο σημείο, ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει αυτή τη θέση και απέφυγε να απαντήσει.

ΩΡΑΡΙΟ

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ απαίτησε τη μείωση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες, δηλαδή την κατάργηση της ρύθμισης Αρβανιτόπουλου που αύξησε το ωράριο μας. Επισημάνθηκε ότι το κυβερνόν κόμμα ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. Η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργό ήταν ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν προ διετίας ήταν εντελώς διαφορετικές σε σχέση με τις σημερινές.Απέρριψε το αίτημα μας με τη λογική ότι απαιτούνται περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών και δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

          Είναι λοιπόν αντιληπτό ότι η νέα κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας υπαναχωρούν από τις θέσεις που είχαν την τελευταία τετραετία για τα φλέγοντα ζητήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε όλους πλέον είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ χωρίς να έχει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ προέβη σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα esos με τις οποίες αλλοίωνε βάναυσα την πραγματικότητα και παραπληροφορούσε τον κλάδο.  Φαίνεται κάποιοι από πολύ νωρίς αποφάσισαν να προσχωρήσουν στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και να γίνουν απολογητές των κυβερνητικών επιλογών.

          Η παράταξη της ΔΑΚΕ ΔΕ όπως και παλαιότερα θα μείνει συνεπής στις θέσεις της. Θα στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της κυβερνητικής πολιτικής, όποια και αν είναι αυτή.

                                                                                              Δ.Α.Κ.Ε   Δ.Ε

……………………………………………………………………………………………………………

Π.Ε.Κ.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Για μια δημιουργική συλλογικότητα

Αθήνα, 26-02-2015

Βαρομετρικό χαμηλό στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ  με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Συνάδελφοι,

στις 26 Φεβρουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τους κ. Μπαλτά Αριστείδη και κ. Κουράκη Αναστάσιο. Σημειώνουμε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε έναν περίπου μήνα μετά το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η Ομοσπονδία, με κύρια επιχειρηματολογία από την πλευρά του Υπουργείου, για την καθυστέρηση την προετοιμασία απαντήσεων στα αιτήματα του κλάδου.

Τόσος ήταν ο χρόνος που χρειαζόταν η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να απορρίψει κατηγορηματικά το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κόσμου. Δεν μας παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο για την Παιδεία. Ταυτόχρονα, η νέα πολιτική ηγεσία μιλώντας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ προανείγγηλε την κατάργησή του.

Αναλυτικά η νέα πολιτική ηγεσία:

Για την αύξηση των δαπανών στην Παιδεία δεν έκανε κανένα λόγο, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το email Βαρουφάκη που στάλθηκε μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους θεσμούς ( πρώην τρόικα) για μείωση των δαπανών στην Παιδεία.

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Ούτε καν για τους νέους συναδέλφους των 640 ευρώ. Δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης για 13ο και 14ο μισθό. Όταν ερωτήθηκε από την Παράταξή μας για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στις προγραμματικές δηλώσεις για την επαναφορά των μισθών των ενστόλων στα προ μνημονίου επίπεδα, μας απάντησε ότι είναι θέμα άλλου υπουργείου. Καμία αναφορά για αύξηση και ανάκτηση απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ. Καμία διάψευση για την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως αναφέρεται στο email Βαρουφάκη π.χ. μητέρες με ανήλικα.

Κατηγορηματική άρνηση επαναφοράς ωραρίου παρά την προεκλογική τους δέσμευση και μέσα στο κοινοβούλιο.

Στο θέμα της αξιολόγησης, δήλωσε ότι είναι στην πρόθεσή της η αλλαγή του πλαισίου ως προς τη διαδικασία. Αλλαγή δηλαδή του Π.Δ. 152. Εξού και το πάγωμα των διαδικασιών της αξιολόγησης. Αρνήθηκε, όμως, να δηλώσει ότι θα καταργηθεί ο ν. 4024/11 που συνδέει την αξιολόγηση με τον βαθμό και τον μισθό μας. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών θα είναι ότι από κει που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη μισθολογική καθήλωση, του 10% των εκπαιδευτικών από το βαθμό Ε στο Δ, του 20% από το βαθμό Δ στο Γ και ούτω καθ΄ εξής, εξαιτίας της εφαρμογής της αξιολόγησης τώρα θα έχουμε τη μισθολογική καθήλωση του 100% των εκπαιδευτικών σε όλους τους βαθμούς. Αρνήθηκαν ακόμα και την αυτονόητη επανακατάταξή μας στους βαθμούς σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας μας. Πράγμα που αν ισχύσει, σημαίνει ήδη μέχρι και 4 χρόνια χαμένα μισθολογικά έως σήμερα.

Στο ζήτημα των καταργημένων κλάδων – ειδικοτήτων στην ΤΕΕ δήλωσε την πρόθεσή της να τις επαναφέρει βάζοντας έναν αστερίσκο στο κατά πόσο θα υπάρχει ζήτηση σε αυτές τις ειδικότητες. Από την πλευρά μας ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι οι κλάδοι και ειδικότητες, για να λειτουργήσουν σωστά τη νέα σχολική χρονιά, θα πρέπει να επανασυσταθούν άμεσα, το αργότερο μέσα στον Μάρτιο, έτσι ώστε να μπορέσουν οι μαθητές του Γ΄ Γυμνασίου να τις δηλώσουν. Εάν υπάρχει καθυστέρηση επανασύστασης, στην ουσία υπονομεύονται οι συγκεκριμένοι κλάδοι – ειδικότητες αφού δεν θα υπάρχουν μαθητές σε αυτές. Από το χρονοδιάγραμμα που μας δόθηκε, το οποίο μιλούσε για 2 μήνες το νωρίτερο, συμπεραίνουμε ότι πρόθεσή τους είναι οι ειδικότητες αυτές να υπονομευθούν, ώστε να μην έχουν μαθητές, άρα να μην χρειάζονται και οι καθηγητές αυτών των ειδικοτήτων. Δεν διευκρινίστηκε με ποιο μισθολογικό καθεστώς θα επανέλθουν οι «διαθέσιμοι» συνάδελφοι οι οποίοι δυστυχώς παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Δεν έκανε καμία αναφορά για την ουσιαστική αναβάθμιση της ΤΕΕ. Η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι ότι η ΤΕΕ για την νέα πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει. Προφανώς θέλει να υλοποιήσει την εξαγγελία της για το ενιαίο σχολείο και τη μεταδευτεροβάθμια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για την ειδική αγωγή ανέφερε ότι είναι δευτερεύον θέμα και θα το εξετάσουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Για τις υποστηρικτηκές δομές της ΠΔΣ, της ενισχυτικής διδασκαλίας των βιβλιοθηκών κ.α. δεν υπήρχε δέσμευση επαναλειτουργίας τους. Αρκέστηκε μόνο στον διορισμό κάποιων ωρομισθίων μέσω ΕΣΠΑ από ένα αχρησιμοποίητο κονδύλι της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για ΠΔΣ στα ΕΠΑΛ. Καμία αναφορά για την πληρωμή των σχεδιαστών της ΠΔΣ για τα προηγούμενα χρόνια.

Κανένα χρονοδιάγραμμα για τις φετινές υπηρεσιακές μεταβολές.

Δεν δεσμεύτηκε για κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς. Μάλιστα ειπώθηκε ότι, επειδή πρόθεσή τους είναι να διορίσουν όλους τους απολυμένους ( σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ, διοικητικούς ΑΕΙ, ΕΡΤ κ.α. ) με τις πιστώσεις που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για τις νέες προσλήψεις, αν περισσέψουν πιστώσεις, θα κάνουν προσλήψεις και στην εκπαίδευση. Σε καμία περίπτωση δεν μίλησαν για κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας στην εκπαίδευση. Μάλιστα όπως τονίσαμε και στην αρχή του ενημερωτικού μας κειμένου μίλησαν με απαξιωτικά λόγια για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ανακοίνωσαν την κατάργησή του. Χωρίς βεβαίως να λάβουν υπόψη τους ότι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν διορισθεί με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών μετά το 1998 με κύριο κριτήριο τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Καμία δέσμευση για επαναλειτουργία καταργημένων – συγχωνευμένων σχολείων. Άρνηση μείωσης των μαθητών ανά τμήμα. Άρνηση επιπλέον επιχορήγησης των σχολείων για την ουσιαστική αντιμετώπιση των λειτουργικών τους εξόδων. Καμία αναφορά για την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών.

Κάποιοι μέσα από το βλέμμα του Κυβερνητικού Συνδικαλισμού διαπίστωσαν θετικό κλίμα στη συνάντηση. Προφανώς είναι εκτός κλίματος…

Είμαστε ρεαλιστές, αγωνιζόμαστε για το αδύνατο.

…Τον τόπο να χτίσουμε που εσείς αφήσατε, Να ρημάξει σαν την πανούκλα,  Και για να κάνουμε τις πολιτείες Κατοικήσιμες

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

…………………………………………………………………………………………………………….

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΜΕΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με το Υπουργείο Παιδείας

Στις 26/2/15 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Από τη συνάντηση αυτή έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

α) Το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται μέσα σε ενάμιση μήνα, στο πρώτο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή, να λυθούν σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου τα τρία βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τα τελευταία δύο χρόνια την εκπαίδευση.

1)Επανατοποθέτηση άμεσα των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα στα σχολεία με επανασύσταση των τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ.

2) Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του τρόπου προαγωγής των μαθητών που προέβλεπε η αντιδραστική μεταρρύθμιση για το Λύκειο της προηγούμενης κυβέρνησης.

3) Πάγωμα της αξιολόγησης με κατάργηση όλου του νομοθετικού πλέγματος που την θεμελίωνε.

β) Στα μισθολογικά αιτήματα όπως και το ζήτημα του ωραρίου, η θέση του Υπουργείου για το άμεσο μέλλον ήταν αρνητική.

γ) Στο ζήτημα των διορισμών υπήρξε δέσμευση για προσλήψεις χιλιάδων μονίμων εκπαιδευτικών, χωρίς να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός. Στη διαδικασία των προσλήψεων οι σκέψεις που παρουσίασε το Υπουργείο είναι ένα νέο σύστημα διορισμών μέσω ΑΣΕΠ με συνυπολογισμό του χρόνου προϋπηρεσίας, τυπικών προσόντων και κοινωνικών κριτηρίων, χωρίς διαγωνισμό.

δ) Για τις αλλαγές που θα γίνουν στη διοίκηση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ζήτησε τις θέσεις της ΟΛΜΕ.

Οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ κατέθεσαν πρόταση για να βγει δελτίο Τύπου ενημερωτικό για τον κλάδο, το οποίο οι άλλες δυνάμεις αρνήθηκαν, βγάζοντας παραταξιακές ανακοινώσεις.

Επειδή το τελευταίο διάστημα κάποιοι ανακαλύπτουν το συνδικαλισμό και κάποιοι άλλοι ζουν με το άγχος και την αγωνία της διαφοροποίησης για τη νέα αντιπολίτευση, να το ξεκαθαρίσουμε για άλλη μία φορά:

Οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ όπως έκαναν πάντα, έτσι και τώρα, με τις θέσεις του κλάδου, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, θα καλέσουμε τους συναδέλφους συσπειρωμένοι στα σωματεία και την ΟΛΜΕ να συνεχίσουμε τους αγώνες για την πλήρη ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ, για το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας.

27-2-2015

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΗΚΕ

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26-2-15 η πρώτη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων. Από την πλευρά του Υπουργείου ήταν ο Υπουργός κ. Αρ. Μπαλτάς, ο αναπληρωτής  Υπουργός κ. Τ. Κουράκης και ο Γ.Γραμματέας  κ. Χασάπης. Από την πλευρά της ΟΛΜΕ στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ολόκληρο το ΔΣ και εκπρόσωποι από τα συντονιστικά των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά μας θέσαμε όλα τα ζητήματα που αναφέρονται στο υπόμνημα της ΟΛΜΕ.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν  ήταν οι παρακάτω:

  1. Για τις διαθεσιμότητες. Με πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί προς το τέλος Μάρτη, θα επανασυσταθούν στα ΕΠΑΛ οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και θα επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους. Μας δηλώθηκε ότι για τη διαδικασία με την οποία αυτό θα γίνει, τους βρίσκει σύμφωνους η πρόταση της ΟΛΜΕ (αναφέρεται στο υπόμνημα). Αν υπολογίσουμε και τη διαδικασίες ψήφισης της Βουλής και το Πάσχα, ο χρόνος μέχρι την υλοποίηση αυτών  θα είναι τα τέλη Απρίλη. Για την πληρωμή των 85 εκπαιδευτικών στους οποίους έχει παράνομα διακοπεί η μισθοδοσία μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης.
  2. Για το ν. 4186/13. Θα καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων, ο νέος τρόπος προαγωγής και ο συνυπολογισμός των βαθμών για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα καταργηθούν οι ΣΕΚ.
  3. Για τα οικονομικά.  Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αύξησης μισθών ή ικανοποίησης μισθολογικών αιτημάτων για μισθούς ή επιδόματα δώρων. Σημείωσαν χωρίς καμία όμως δέσμευση την πρότασή μας «να ξεπαγώσει η ωρίμανση στους υφιστάμενους βαθμούς και να γίνει η μισθολογική επανακατάταξη ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας».
  4. Για την Αξιολόγηση.  Οι διαδικασίες της αξιολόγησης πάγωσαν και με το ίδιο πολυνομοσχέδιο θα καταργηθεί το υπάρχον νομοθετικό πλέγμα.
  5. Για τα εργασιακά: Δεν θα μειωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, το ωράριο που αυξήθηκε πριν δυο χρόνια.
  6. Εκπαιδευτικά: Θα εξετασθούν μεμονωμένα για να επαναλειτουργήσουν κάποιες περιπτώσεις σχολείων που καταργήθηκαν. Δεν θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών  στην τάξη.
  7. Προσλήψεις: για τη φετινή χρονιά «βρέθηκαν» 438 προσλήψεις αναπληρωτών και 500 ωρομισθίων για την πρόσθετη στα ΕΠΑΛ. Για την επόμενη χρονιά δεν μπορεί να απαντηθεί  ποιος θα είναι ο διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών, γιατί συνδέεται με τον συνολικό αριθμό που θα επιτραπεί στο δημόσιο (15.000 νέες προσλήψεις υπάρχουν συνολικά για όλα τα υπουργεία στον υπάρχοντα προϋπολογισμό). Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν χωρίς διαγωνισμό αλλά μέσω του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση (π.χ. προϋπηρεσία, πτυχίο, πρόσθετα προσόντα, κοινωνικά κριτήρια κ.λπ. που ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί). Θα προηγηθούν βεβαίως όλοι όσοι έπρεπε να έχουν διορισθεί (διοριστέοι ΑΣΕΠ και διαφόρων πινάκων).

Το ΔΣ θα κάνει μια συνολική εκτίμηση της νέας κατάστασης, όπως αυτή αποτυπώνεται και από την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και θα προχωρήσει άμεσα σε κύκλο γενικών συνελεύσεων του κλάδου, αλλά και Γενική Συνέλευση προέδρων στις 14/3/15 για να προγραμματίσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα.»

……………………………………………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα διορισμού μέσω ΑΣΕΠ αλλά χωρίς εξετάσεις ανακοίνωσε ο Υπ. Παιδείας στην ΟΛΜΕ

Υπουργός – Κατάργηση των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για τους διορισμούς εκπαιδευτικών. Τα κριτήρια θα είναι…


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...