Home / Featured / Σημαντικές δηλώσεις Κουράκη για διορισμούς εκπαιδευτικών!

Σημαντικές δηλώσεις Κουράκη για διορισμούς εκπαιδευτικών!

Δημοσιεύτηκε: 2:41 μμ Φεβρουάριος 16th, 2015  


kourakis-tasos

O αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών δηλώνοντας ότι πρόθεση είναι η πραγματοποίηση σημαντικού αριθμού μόνιμων διορισμών καθώς και αναπληρωτών. Στη συνέντευξη του κ. Κουράκη δεν έγινε καμιά αναφορά σε διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ και δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο πρόσληψης.

Τα χαρτιά του άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός παιδείας μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συνατκτών» και στη δημοσιογράφο κ. Αννα Ανδριτσάκη για τον τρόπο που θα γίνουν οι διορισμοί εκπαιδευτικών το σχολικό έτος 2015-2016.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα: «Πως θα λυθεί το θέμα των χιλιάδων κενών στα σχολεία; Ο προηγούμενος Υπουργός επέμενε μέχρι τέλους ότι ήταν έτοιμη η ανατροπή του 1/10. Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ούτε σε ΑΣΕΠ ούτε σε μόνιμους διορισμούς. Ποιο είναι το σχέδιο;», ο κ. Κουράκης απάντησε:

Το 1/10 αποτελούσε πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς έχουμε άλλους σχεδιασμούς συνολικά για τον δημόσιο τομέα και φυσικά για το Υπ.Παιδείας. Εντούτοις δεν θα ήθελα να μιλήσω για αριθμούς προσλήψεων πριν από την ολοκλήρωση της δύσκολης διαπραγμάτευσης που διεξάγει αυτή τη στιγμή η κυβέρνησή μας. Σε κάθε περίπτωση είναι αξιακή μας θέση ότι τα σχολεία πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του κατά προτεραιότητα με μόνιμους εργαζόμενους και οπωσδήποτε εγκαίρως και σε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε 2 προτεραιότητες: Η πρώτη είναι άμεση, αφορά την κάλυψη των κενών της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, το οποία είναι δυστυχώς  περισσότερα από τις διαθέσιμες πιστώσεις αλλά διερευνούμε ήδη όλες τις δυνατές λύσεις.

Η δεύτερη αναφέρεται στον σχεδιασμό της σχολικής χρονιάς 2015-16 για την οποία πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών. Για τον τρόπο πρόσληψης θα συζητήσουμε λίγο αργότερα. Σας λέω όμως ότι αναγνωρίζουμε μεταξύ άλλων, πως οι αναπληρωτές με πολύχρονη προϋπηρεσία και εμπειρία, πολλοί δε απ’ αυτούς όντας επιτυχόντες προηγούμενων ΑΣΕΠ και μη διορισθέντες επειδή δεν άνοιξαν θέσεις, σε κάθε δε περίπτωση άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν στην εκπαίδευση στο πλαίσιο προηγούμενων διατάξεων που καταργήθηκαν αιφνιδιαστικά εκ την υστέρων, είναι δίκαιο εργασιακά και χρήσιμο για τη δημόσια εκπαίδευση να ενταχθούν μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση και αναζητούμε τους τρόπου».

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι:

·                     Θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το 2015-2016.

·                     Δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός.

·                     Κάνει λόγο για διορισμό των αναπληρωτών που είναι επιτυχόντες ΑΣΕΠ…

·                     Κάνει λόγο για αναγνώριση της προϋπηρεσία των αναπληρωτών…

Κάνοντας μια πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων συμπεραίνουμε ότι οδηγείται σε ένα σύστημα διορισμών παρόμοιο με το 60 (επιτυχόντες ΑΣΕΠ) – 40 (προϋπηρεσία ως αναπληρωτές).

Αυτό δεν αφορά τους ΠΕ 70, καθώς δεν υπάρχουν – απ΄ ότι γνωρίζω – επιτυχόντες ΑΣΕΠ, εκτός και αν υπάρχουν θα είναι ελάχιστοί… Εκεί όλοι οι διορισμοί θα γίνουν από τον πίνακα προϋπηρεσίας.

Αφορά όμως όλες τις άλλες ειδικότητες που υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι μας επιτυχόντες όχι μόνο σε ένα, αλλά και σε δύο ή και παραπάνω ΑΣΕΠ και δεν έχουν ακόμα διοριστεί…

Αυτά ως μια πρώτη ενημέρωση…

Ζ. Κ.

e-mesara.gr

………………………………………………

Πώς θα γίνουν οι διορισμοί των εκπαιδευτικών;

Μια πρώτη τοποθέτηση

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει κάπως το θολό τοπίο για τον τρόπο με τον οποίος θα γίνουν οι διορισμοί εκπαιδευτικών, ερμηνεύοντας τις σημερινές δηλώσεις Κουράκη, όπως αυτές καταγράφτηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και σχολιάστηκαν στο e-mesara.gr (παραπάνω)

Εννοείται ότι από το απόγευμα τα μηνύματα στο f/bέχουν πάρει φωτιά για το τι μέλλει γενέσθαι.

Θα προσπαθήσω να κάνω μια πρώτη εκτίμηση, ξεκινώντας από τους κλάδους που έχουν τα λιγότερα ίσως θέματα, κάνοντας όμως και μερικές γενικές επισημάνσεις που ισχύουν για όλους:

·                     Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι εφόσον πάμε στη διαδικασία που αναγγέλλει ο κ. Κουράκης, θα προσμετρήσει όλη η διανυθείσα προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών, δηλ. και αυτή του 2010 – 2012, που τώρα δεν ισχύει.

·                     Όπως γράψαμε και το απόγευμα θα υπάρχει μια λύση του τύπου 60-40. Δηλαδή 60% από τον ΑΣΕΠ και 40% από τον πίνακα προϋπηρεσίας. Το ποσοστό βέβαια μπορεί και να αλλάξει…

·                     Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν θα μπορεί να είναι πλέον σε ισχύ 24μηνα και 30μηνα, όπως ίσχυαν πριν το 2010, καθώς τώρα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν πάνω από 50 ή 60 μήνες προϋπηρεσία (προσωπική μου άποψη).

·                     Δεν γνωρίζω αν θα μοριοδοτηθεί μόνο η προϋπηρεσία ή θα μοριοδοτηθούν κι άλλα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.α.). Πιστεύω όμως ότι θα μετρήσει μόνο η προϋπηρεσία…

·                     Δεν νομίζω ότι θα μετρήσει η προϋπηρεσία στα ιδιωτικά σχολεία, παρά μόνο η προϋπηρεσία των αναπληρωτών που διανύθηκε στα δημόσια σχολεία.

Αναλυτικά ανά κλάδο:

ΠΕ 71 – ΠΕ 61 Ειδικής Αγωγής

Εδώ δεν υπάρχει ΑΣΕΠ, άρα η επετηρίδα (ας την ονομάσουμε έτσι) των διοριστέων θα γίνει με γνώμονα την προϋπηρεσία και μόνο…

ΠΕ 70 Δασκάλων

Εδώ δεν υπάρχουν διοριστέοι του ΑΣΕΠ του 2008 (και αν υπάρχουν θα είναι ελάχιστοι), άρα και εδώ οι προσλήψεις θα γίνουν με την προϋπηρεσία…

ΠΕ 60 Νηπιαγωγών

Ο πρώτος δύσκολος γρίφος. Οι διορισμοί με το 60% θα έχει επιτυχόντες ΑΣΕΠ μόνο ή ΑΣΕΠ + προϋπηρεσία. Και το 40% θα είναι καθαρός πίνακας μόνο προϋπηρεσίας; Πιστεύω (προσωπική άποψη) ότι θα είναι η δεύτερη λύση, δηλ. ΑΣΕΠ + προϋπηρεσία… Αυτό όμως θα είναι καθαρά πολιτική απόφαση…

Ειδικότητες

Ένα δεύτερος ακόμα πιο δύσκολος γρίφος. Το Υπουργείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα, πριν τους μόνιμους διορισμούς.

Συγκεκριμένα:

·                     Τι θα γίνει με όσους πήραν μετάταξη από τη β/θμια. Ένα θέμα που εκκρεμεί…

·                     Θα παραμείνουν τα ΕΑΕΠ ή θα καταργηθούν; Η πληροφόρηση λέει ότι θα καταργηθούν. Αν θα καταργηθούν θα πρέπει να γίνουν οργανικές θέσεις ειδικοτήτων στα σχολεία γενικής παιδείας, πρωινά και ολοήμερα, πολυθέσια και ολιγοθέσια. Αν δεν καταργηθούν θα πρέπει και πάλι να γίνουν πάλι νέες οργανικές θέσεις στα ΕΑΕΠ…

·                     Και εδώ χρειάζονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

·                     Για τον τρόπο διορισμού ισχύει και ότι για τις νηπιαγωγούς.

Συνάδελφοι,

Δεν ξέρω αν σας διαφώτισα με το κείμενό μου αυτό. Είναι μια πρώτη ανάλυση.

ΟΜΩΣ…

Με τους πολιτικούς κρατώ πάντα μικρό καλάθι…

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να τα καταφέρουν και να δούμε χιλιάδες νέους διορισμούς στο δημόσιο σχολείο.

Ήδη ο «θεσμός» του αναπληρωτή (παρα)γέρασε και η μόνη λύση είναι να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Οι συνάδελφοί μας που όλα αυτά τα χρόνια οργώνουν την Ελλάδα, και το δικαιούνται, και το αξίζουν..

(Υ.Γ.: Το παραπάνω κείμενο εκφράζει αυστηρά προσωπικές μου εκτιμήσεις και γράφτηκε μετά από παρότρυνση των αναπληρωτών συναδέλφων μας, που μου ζήτησαν μια πρώτη εκτίμηση)

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ


 

Ένα σχόλιο

  1. θΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

    Με αυτή την λογική όμως κύριε Καψαλάκη το να γίνουν οι διορισμοί ΑΣΕΠ+Προυπηρεσία αυτοί που έχουν μόνο ΑΣΕΠ και δεν έχουν προυπηρεσία δεν πρόκειται να διοριστούν ποτέ.Προς τι τότε όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ που γίνονταν?

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...