Home / HEADER-NEWS / Πώς να διδάξεις παιδιά που πεινάνε;

Πώς να διδάξεις παιδιά που πεινάνε;

Δημοσιεύτηκε: 8:32 μμ Φεβρουάριος 24th, 2015  


mathitis

Πώς να διδάξεις παιδιά που πεινάνε;

Μαρία Λυκούρα

Σχολικό έτος 2014-2015. Κοινωνική κρίση. Νοικοκυριά χρεοκοπημένα. Οικογένειες σε ανέχεια. Παιδιά υποσιτιζόμενα στα θρανία. Εκπαιδευτικοί ανήσυχοι και οργισμένοι. Σκόρπια δημοσιεύματα για το θέμα. Μνήμες Κατοχής…

Κάθε δημοσίευμα για λιποθυμίες παιδιών φέρνει στο νου διηγήσεις από αυτούς που έζησαν την πείνα κάποτε. Διηγήσεις δραματικές για τις ουρές στα συσσίτια και τα βλέμματα των πεινασμένων, με μόνιμη επωδό το «εσείς ευτυχώς δεν θα τα ζήσετε αυτά». Κι όμως… Τα ζούμε αυτά, σε μια κοινωνία τραυματισμένη από μνημονιακές πολιτικές, στραγγαλισμένη από μέτρα λιτότητας…Οι πληγές αυτές εμφανείς και στις σχολικές αίθουσες. Εκεί που η λαϊκή θυμοσοφία δεν επιβεβαιώνεται, καθώς όσα ξέρει ο νοικοκύρης τα αντιλαμβάνεται και ο δάσκαλος, τα νιώθει και η καθηγήτρια.

ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Με πρόσχημα τη γραφειοκρατία και αιτία την ολιγωρία της δημοτικής αρχής 

«Πώς να ζητήσεις από το γονιό χρήματα για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, όταν ξέρεις -γιατί είναι μικρή η κοινωνία του σχολείου- ότι είναι άνεργος; Καθημερινά αντιμετωπίζουμε καταστάσεις στα σχολεία μας όπου μαθητές έρχονται στο σχολείο με ένα κρουασάν για πρωινό (το πιο φτηνό είδος, το βρίσκεις με 30 λεπτά) και στο ολοήμερο με ρύζι και μακαρόνια 3 φορές την εβδομάδα» αναφέρουν εκπαιδευτικοί. Τονίζουν, επίσης, ότι πάγια θέση των συλλόγων τους, διατυπωμένη σε πλήθος ανακοινώσεων, είναι ότι «το ίδιο το κράτος με δικά του έξοδα θα έπρεπε να έχει φροντίσει και να παρέχει σε όλους τους μαθητές των σχολείων ένα γεύμα χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς. Το κράτος, όμως, που ασκεί την πολιτική που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε αυτή την κατάσταση, παραμένει απόν, κάνει πως δεν βλέπει τίποτα, ακόμα και σήμερα που η κατάσταση στα σχολεία είναι αφόρητη, προωθώντας επαγγελματίες της φιλανθρωπίας μέσω των χορηγών και των ΕΣΠΑ, ακόμα και για το μέγιστο αυτό ζήτημα». Τα παραπάνω αιτήματά τους έχουν κατατεθεί μέσω των συλλόγων τους και στο υπουργείο Παιδείας, με την απαίτηση να συμβάλει οικονομικά σε αυτή την υπόθεση.
Το πρόβλημα ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα με αφορμή τα σχολεία της Αθήνας και τους μαθητές που υποσιτίζονται. Έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, με παρεμβάσεις των συλλόγων εκπαιδευτικών «Παρθενώνας» και «Αμπελόκηποι», που ζήτησαν και γραπτά την άμεση παρέμβαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα συσσίτιο στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των συλλόγων, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου χαρακτήρισαν την κατάσταση «δραματική» και σημείωσαν ότι καλούνται «να διδάξουν σε παιδιά που πεινάνε».
Όπως κατήγγειλαν στο αίτημά τους προς τον δήμο Αθηναίων «για την αντιμετώπιση της τραγωδίας αυτής που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες μαθητών μας, που στερούνται ακόμα και τα απαραίτητα είδη διατροφής, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών παρείχε έως πέρυσι (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) γύρω στις 1.300 μερίδες φαγητού (δωρεάν) σε οικογένειες που είχαν ανάγκη. Δυστυχώς, ενώ τα προβλήματα της φτώχειας και της ανέχειας παραμένουν και φουντώνουν καθημερινά, εξαιτίας γραφειοκρατικού χαρακτήρα προβλημάτων (κήρυξη άγονων διαγωνισμών), το Δημοτικό Βρεφοκομείο αδυνατεί να παράσχει μέχρι στιγμής τις μερίδες δωρεάν φαγητού που έως τον Ιούνιο του 2014 παρείχε».
Οι εκπαιδευτικοί έκαναν λόγο για «ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που καλούνται πολλές οικογένειες να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οικογενειών που στερούνται -μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο- τις βασικές συνθήκες διατροφής».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

https://fresheducation.gr/?p=2834


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...