Home / HEADER-NEWS / Ποια μορφή θα έχει η νέα αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, του Καπετσώνη Κώστα

Ποια μορφή θα έχει η νέα αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, του Καπετσώνη Κώστα

Δημοσιεύτηκε: 9:11 μμ Φεβρουάριος 2nd, 2015  


mathitria

Σίγουρα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει ένα άλλο είδος αξιολόγησης πέρα από την αξιολόγηση που εφαρμόστηκε στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς της χώρας τους τελευταίους μήνες. Η αξιολόγηση, που τελικά δεν εφαρμόστηκε, ήταν ο συνδυασμός δύο διαφορετικών μορφών αξιολόγησης:

  • της εσωτερικής συλλογικής( αυτοαξιολόγησης) που αφορούσε το έργο της σχολικής μονάδας
  • και της εξωτερικής αξιολόγησης που αφορούσε τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη.
Τα λάθη σχεδιασμού και των δύο μορφής αξιολόγησης, ειδικά της δεύτερης, ήταν πολλά και έχουν συζητηθεί σχετικά από την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτός ήταν  και ο λόγος που δεν έγιναν  αποδεκτά και γρήγορα πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων.
Αναλύοντας την πρόσφατη ανακοίνωσή της νέας πολιτικής ηγεσίας  ότι: «η αποτίμηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου είναι απαραίτητη και οφείλει να διεξάγεται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο ως λειτουργία γνωστικής ανατροφοδότησης και αναστοχασμού με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου» μπορούμε να κάνουμε βάσιμες υποθέσεις για την μορφή αξιολόγησης που θα  ακολουθήσουν οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί.
Αναλύοντας την ανακοίνωση, δε αναφέρεται οποιαδήποτε μορφή εξωτερικής αξιολόγησης που θα απευθύνεται στον εκπαιδευτικό και αυτό είναι ξεκάθαρο. Άρα δεν θα υπάρχουν εξωτερικοί αξιολογητές και αξιολογούμενοι, έτσι όπως το έζησαν τα στελέχη της εκπαίδευσης πρόσφατα με την εφαρμογή του ΠΔ 152.
Η ανακοίνωση μιλάει για μια μορφή εσωτερικής αξιολόγησης η οποία σε καμιά περίπτωση δε θα είναι ιεραρχική δηλαδή από τους ανώτερους στους υφιστάμενους( η οποία δε διαφέρει σχεδόν καθόλου από την εξωτερική που αναφέρθηκε). Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα είναι συλλογική και μάλιστα ο όρος αυτός: «συλλογική αξιολόγηση» χρησιμοποιείται και στη σχετική βιβλιογραφία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

https://fresheducation.gr/?p=2278

Πρωτότυπο άρθρο για το xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...