Home / Featured / Η επιστροφή των 152.819 αιώνιων φοιτητών και του ασύλου

Η επιστροφή των 152.819 αιώνιων φοιτητών και του ασύλου

Δημοσιεύτηκε: 1:41 μμ Φεβρουάριος 12th, 2015  


aei

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς αναμένεται να απευθύνει γενική πρόσκληση προς τους 152.819 «αιώνιους» φοιτητές να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιό προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η σχέση τους με τα ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με κάθε έναν (αιώνιο) φοιτητή ξεχωριστά, θα διαπιστωθεί ποιοι διαγράφηκαν αδίκως και ποιοι όχι.

Ο κ. Μπαλτάς δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «είναι αδύνατον να μιλήσουμε σοβαρά μαζί με όποιον λέει ότι θα επανεγγράψουμε μαζικά τους «αιώνιους» φοιτητές».

Επανεγγραφή «αιώνιων φοιτητών» υπό προϋποθέσεις

Ναι υπό προϋποθέσεις στην επανεγγραφή των αιώνιων φοιτητών που διαγράφτηκαν αυτοδικαίως, λέει ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις του είναι η επεξεργασία σε κλίμακα ενός έτους ολοκληρωμένου σχεδίου για τα πανεπιστήμια, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους φορείς. Μεταξύ των άλλων, στον νόμο αυτό θα θεσπίζονται θεσμοί λογοδοσίας του πανεπιστημίου προς την κοινωνία και την εποπτεύουσα αρχή. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ότι το θέμα των μετεγγραφών θα συζητηθεί από την αρχή, τονίζοντας ότι οι μετεγγραφές δεν θα είναι εύκολες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας (σε συνέντευξή του στον Σκάι) χαρακτήρισε ψευδοπρόβλημα το θέμα των αιωνίων φοιτητών, καθώς, όπως είπε, κάποιοι «μπορεί να είναι νεκροί, μπορεί να έχουν μεταναστεύσει, μπορεί να έχουν βρει τελείως άλλους δρόμους για τη δουλειά τους και τη ζωή τους». Ο Αρ. Μπαλτάς διευκρίνισε ότι «προφανώς δεν θα επανεγγράψουμε μαζικά αιώνιους φοιτητές». «Με όποιον το λέει αυτό είναι αδύνατον να μιλήσουμε σοβαρά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και διευκρίνισε ότι έπειτα από γενική πρόσκληση θα υπάρξουν προσωπικές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους που ενδεχομένως διαγράφτηκαν αδίκως, προκειμένου να δοθεί ακόμα μια ευκαιρία ολοκλήρωσης των σπουδών. Ο Αρ. Μπαλτάς περιέγραψε τη διαδικασία ως εξής: «Θα προσπαθήσουμε να τους βρούμε, ει δυνατόν έναν προς έναν (…) και ει δυνατόν με προσωπική συνέντευξη, να δούμε το πρόβλημα και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο επανεγγραφόμενος για να ολοκληρώσει τις σπουδές του». Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα κριτήρια θα προσδιοριστούν κατά περίπτωση.

Αναφερόμενος στα Συμβούλια Ιδρυμάτων, ο Αρ. Μπαλτάς δήλωσε ότι «δεν έχουν καμία σχέση τα συμβούλια εδώ με ό,τι γίνεται πραγματικά στην Αμερική» και χαρακτήρισε «παρανοϊκό» να βάζεις «τα συμβούλια να επιλέγουν και να προεπιλέγουν υποψήφιους πρυτάνεις». Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, «αλλά η λογοδοσία δεν πρέπει να γίνεται τιμωρητικά μέσω κάποιου συμβουλίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος θεσμός που και λειτουργικός θα είναι και θα επιτρέπει τον διάλογο. «Θα προσπαθήσουμε», εξήγησε ο Αρ. Μπαλτάς, «να νομοθετήσουμε το αντίστοιχο συμβούλιο κατά ουσιαστικότερο τρόπο απ’ ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Θα ξαναθέσουμε το ερώτημα του ασύλου

Σχετικά με τις μετεγγραφές, ο Αρ. Μπαλτάς διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να έρθουν όλοι στην Αθήνα και ζήτησε από τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους να το λάβουν αυτό υπόψη τους όταν επιλέγουν περιφερειακά πανεπιστήμια, «σε σχέση με τις δυνατότητες να φοιτήσουν εκεί». Ερωτηθείς για το άσυλο, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να ξαναθέσουμε το ερώτημα του ασύλου και να το βάλουμε σε πολύ πιο λογικούς όρους». Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, υπό τη νέα κυβέρνηση, «φαινόμενα σαν αυτά που οδήγησαν κάποιους να βάλουν το άσυλο ως το κεντρικό πρόβλημα του πανεπιστημίου θα μειωθούν στο ελάχιστο, αν δεν εξαφανιστούν τελείως».

Προς διαχωρισμό πρότυπων και πειραματικών

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των πειραματικών και των πρότυπων σχολείων. Όπως διευκρίνισε, στα πειραματικά σχολεία στα οποία δοκιμάζονται νέοι μέθοδοι διδασκαλίας, νέα εργαλεία, οι δυνατότητες απορρόφησης της ύλης κ.ά., η εισαγωγή «εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι με εξετάσεις», αλλά θα γίνεται με κλήρωση. Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα δήλωσε ότι το θέμα θα ξαναμελετηθεί σε σχέση με τα κληροδοτήματα και εξεταστεί τι αυτά επιτάσσουν και υπό ποιες διαδικασίες μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους εξέταση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...