Home / HEADER-NEWS / ΣΥΡΙΖΑ – Κατάργηση ΑΣΕΠ, προσλήψεις μόνιμων, αλλαγές στο εξεταστικό, ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ

ΣΥΡΙΖΑ – Κατάργηση ΑΣΕΠ, προσλήψεις μόνιμων, αλλαγές στο εξεταστικό, ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 6:05 μμ Ιανουάριος 17th, 2015  


aei
Ριζικές και άμεσες αλλαγές στο Λύκειο προανήγγειλε, η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Καλαμαρά, στην περίπτωση που το κόμμα της είναι η επόμενη κυβέρνηση. Σε συνέντευξή στη Μάχη Νικολάρα, και την εκπομπή Υπόθεση Παιδεία στον Alpha 989, παράθεσε τα άμεσα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επηρεάζουν όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης και κυρίως το Λύκειο όπου το τοπίο αλλάζει ριζικά από τις εφετινές προαγωγικές εξετάσεις της Α΄και Β΄ Λυκείου.

Κωδικοποιημένα, η κ. Καλαμαρά είπε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει αμέσως:

για το Λύκειο

  • Ενδοσχολικές και όχι πανελλαδικές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ και Β΄Λυκείου από εφέτος τον Ιούνιο. Τα θέματα θα τα επιλέξουν οι διδάσκοντες. Θα καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων ως δεξαμενή υποχρεωτικής άντλησης του 50% των θεμάτων.
  • Δεν θα μετρήσει ο Βαθμός των πρώτων δύο τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για τους υποψήφιους του 2016
  • Καμία αλλαγή για τους εφετινούς μαθητές της Γ΄Λυκείου οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάστηκαν από τις αλλαγές του Νέου Λυκείου
  • Η Γ΄Λυκείου της χρονιάς 2015-2016 θα εξεταστούν στα μαθήματα που έχουν προετοιμαστεί. Θα μπορούν όμως να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους σχολές και τμήματα περισσότερα από 2 ή 3 επιστημονικά Πεδία. Πρόσβαση στα Παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα Πεδία.
  • Πρόσβαση στις Θετικές, Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας από την 3η ομάδα Πρασανατολισμού
  • Δεν θα ξεκινήσει από εφέτος η ελεύθερη πρόσβαση σε αριθμό σχολών
  • Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθεί

για το Πανεπιστήμιο

  • Κατάργηση, άμεση, του νόμου 4009. Μεταβατικό νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία των Πανεπιστημίων έως ότου, μετά από διάλογο, καταρτιστεί νέος νόμος Πλαίσιο.
  • Κατάργηση αμέσως των Συμβουλίων Ιδρύματος. Ανοικτό, αν υπάρξει χρόνος, να αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ
  • Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2)
  • Επαναφορά του πανεπιστημιακού Ασύλου
  • Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με τη συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστοση
  • Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει

για το προσωπικό της Εκπαίδευσης

  • Επαναπρόσληψη αμέσως, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια
  • Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες. Κατάργηση του ΑΣΕΠ

Η κ. Καλαμαρά προσδιόρισε ένα χρονικό διάστημα ενός έτους στο οποίο θα γίνει διάλογος με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, δημόσιους και ιδιωτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, την αποδέσμευση και την αυτονομία του Λυκείου, την 12χρόνη υποχρεωτική μέση εκπαίδευση, την υποχρεωτική δίχρονη προσχολικά αγωγή.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη της Έφης Καλαμαρά στη Μάχη Νικολάρα, στον Alpha 989

https://360pedia.gr/syriza-allages-exetastiko/

…………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Έφη Καλαμαρά, υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της στον Alpha 989 και στην Μάχη Νικολάρα, ανέφερε τα άμεσα μέτρα στην εκπαίδευση που θα πάρει η ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεσα μέτρα

Η κ. Καλαμαρά  ανέφερε πως υπάρχουν εκκρεμότητες ιδίως στα λύκεια ενώ είναι επείγοντα τα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Η δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλη την κοινωνία. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα» τόνισε.

Οι αλλαγές θα είναι σοβαρές και όχι πρόχειρες όπως του Νέου Λυκείου

«Προβλέπουμε δοκιμαστική περίοδο. Θα κάνουμε σοβαρές αλλαγές όχι τέτοιες όπως ήταν του νέου λυκείου το οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε αμέσως με βιασύνη και προχειρότητα με στόχο, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που τελειώνει το γενικό λύκειο και να στρέψουν μια μεγάλη μερίδα των μαθητών προς την μαθητεία»

Κατάργηση πανελλαδικών εξετάσεων

1) Θα καταργήσουμε τις πανελλαδικές εξετάσεις στην Α’και Β’Λυκείου. Δεν θα υπάρχει η τράπεζα θεμάτων. Τον Ιούνιο του 2015 δεν θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου. Δεν θα συνυπολογιστεί ο βαθμός  για να προαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πρέπει να αποσυνδεθεί απολύτως το απολυτήριο του Λυκείου από την τριτοβάθμια εκπαίδευσης.

2) Οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου θα προαχθούν με ενδοσχολικες εξετάσεις συνυπολίζοντας τους προφορικούς βαθμούς των τετραμήνων.

3) Τα θέματα θα τα θέτουν οι διδάσκοντες.

4) Η Γ΄Λυκείου της χρονιάς 2015-2016 θα εξεταστούν στα μαθήματα που έχουν προετοιμαστεί. Θα μπορούν όμως να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους σχολές και τμήματα περισσότερα από 2 ή 3 επιστημονικά Πεδία.

5) Δεν θα ξεκινήσει από φέτος η ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές.

Επιστημονικά πεδία, πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

1) Πρόσβαση στις παιδαγωγικές επιστήμες πρέπει να μπορεί να γίνεται απο όλα τα επιστημονικά πεδία.

2) Στις Θετικές, Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας από τη 2η και από την 3η ομάδα Προσανατολισμού

3) Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθεί.

Το ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης

1) 2χρονη  υποχρεωτική  προσχολική αγωγή, 12χρονη μέση  υποχρεωτική, εκπαίδευση, μεταλυκειακή επαγγελματικής εκπαίδευσης

2) Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθεί.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

1)  Κατάργηση, άμεση, του νόμου 4009 (Νόμος Διαμαντοπούλου). Θα καταρτιστεί νέος νόμος πλαίσιο ύστερα από διάλογο

2) Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Θέμα χρόνου αν θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ που είναι σε λίγο καιρό.

3) Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2). «Δεν θα υπάρξει ορισμένος χρόνος για να τελειώσει κάποιος την σχολή του. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» ανέφερε η κ. Καλαμαρά.

4) Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού Ασύλου

5) Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με τη συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστωση

6) Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει

7) Αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ

Δημόσια και όχι κρατικά πανεπιστήμια

«Λέμε πως τα ΑΕΙ πρέπει να επιχορηγούνται από το κράτος. Εννοούμε για δημόσια κρατικά και όχι κρατικά πανεπιστήμια. Πρέπει να διασφαλίζονται προϋποθέσεις όπως  η αυτοδιοίκηση, δηλαδή την ακαδημαϊκή αυτονομία, πανεπιστημίων, η διαφάνεια για την αυτοτέλεια τους στην οικονομική διαχείριση.»

Όργανα διοίκησης ΑΕΙ

Όργανα των ΑΕΙ είναι τα πρυτανικά συμβούλια, η σύγκλητος και ο Πρύτανης

θα κατοχυρώσουμε την συμμετοχή όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θα υπάρχει συμμετοχή, των φοιτητών, των καθηγητών, των μεταπτυχιακών και όλων των πανεπιστημιακών υπαλλήλων.

Η κ.Καλαμαρά ανέφερε πως ο διάλογος θα κρατήσει χρονικό διάστημα ενός χρόνου, όπου θα γίνει διάλογος με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, με τα συλλογικά όργανα δημοσίου και ιδιωτικού, με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές και τους φοιτητές προκειμένου να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που να έχει την κοινωνική συναίνεση αλλά και την στήριξη των εκπαιδευτικών γιατί αν δεν υπάρχει η στήριξη των εκπαιδευτικών δεν μπορείς να πας σε ουσιαστική μεταρρύθμιση όπως την θέλουμε εμείς

Προσωπικό της Εκπαίδευσης- Κατάργηση του ΑΣΕΠ – Μόνιμοι Διορισμοί

1) Επαναπρόσληψη αμέσως, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια.

2) Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες ή αναπληρωτών πλήρους ωραρίου.

3) Κατάργηση του ΑΣΕΠ

«Δεν θα κάνουμε κανέναν ΑΣΕΠ, θα τον καταργήσουμε. Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν κενά, συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται. Θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου. Τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί.» ανέφερε συγκεκριμένα

«Από το Σεπτέμβρη θα λειτουργούν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν. Σε αυτούς τους τομείς θα επανέλθουν οι καθηγητές αν το επιθυμούν που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ουδείς καθηγητής, ουδείς σχολικός φύλακας περισσεύει» ανέφερε η κ. Καλαμαρά


 

4 Σχόλια

  1. Θανασης Αναλατος

    Αγαπητε συναδελφε,αν υπηρχε κατι αδιαβλητο μεχρι τωρα,αυτο ηταν οι πανελλαδικες εξετασεις.δεν καταλαβαινω σε τι εμποδιζει η τραπεζα θεματων;για να μην κουραζομαστε εμεις περισσοτερο η οι μαθητες.Γιατοι οι μεν συναδελφοι τρεχουν απο τις δυο και μετα στα σπιτια για ιδισιτερα (μαυρα χρηματα) δινουν και τα θεματα των προαγωγικων στους μαθητες τους και εχουμε το παραδοξο φαινομενο στην Α και Β λυκειου να εχουμε ποσοστο αριστουχων μαθητων 90% ενω στη Γ λυκειου στις πανελλαδικες μονο 4-5%.οι δε μαθητες της Α και Β λυκειουν απλως πανε και παρκαρουν στα σχολεια αντι να πανε στις καφετεριες(λογικο αφου το επιπεδο των σχολικων ασκησεων ειναι κατω του μετριου και δεν υπαρχει καμμια πιεση)
    ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΑΛΑΤΟΣ
    Μαθηματικος Ph D

    • Γιώργος Πρασιανάκης

      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας κ. Ανάλατο. Θα ήθελα ακόμα να προσθέσω ότι τα προαναφερθέντα δεν είναι αλλαγές αλλά επιστροφή ακριβώς στο προηγούμενο σύστημα (όσον αφορά τα Πανεπιστήμια), το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν προβληματικό. Στο μόνο σημείο στο θα μπορούσα να συμφωνήσω είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο όμως σηκώνει μεγάλη συζήτηση για το πως θα γίνει αυτό.

      Γιώργος Πρασιανάκης
      Φυσικός

  2. Συμφωνω καθετως και με τους δυο για τα προαναφερθεντα αλλα ζουμε σε μια χωρα που ολα αλλαζουν απο τη μια στιγμη στην αλλη και γι αυτο δεν πιστεω πως η αποδεσμευση του λυκειου σηκωνει τοσο πολυ συζητηση αλλωστε ειναι το ευκολοτερο και πιο ευεργετικο που μπορουν να κανουν

  3. Ξερει κανεις αν θα ισχυει η «τριτη κατευθυνση»; Αυτη των οικονομικων, κοινωνικων και πολιτικων σπουδων;

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...