Home / HEADER-NEWS / Περισσότερες επιλογές θα έχουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών το 2016

Περισσότερες επιλογές θα έχουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών το 2016

Δημοσιεύτηκε: 2:05 μμ Ιανουάριος 29th, 2015  


paneladikes

Η διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016 είναι ένας από τους στόχους της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κουράκης μαζί με άλλους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει τον περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων.

Σε ένα από τα παραδείγματα που παρατίθενται στην ερώτηση έλεγαν οι Βουλευτές ότι « αν κάποιος επιλέξει να δώσει Χημεία για να σπουδάσει Χημικός και δεν πιάσει τη βάση της σχολής, δεν θα μπορεί να πάει στο Μαθηματικό γιατί – ίσως- θα έπρεπε να είχε δώσει Χημεία».

Σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας κάθε μαθητής επιλέγει μια (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης, που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων που επιθυμεί την εισαγωγή του.

Όσοι επιλέγουν το ΕΠΕ «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες» δηλώνουν υποχρεωτικά την προτίμησή τους ανάμεσα στα μαθήματα Χημείας και Πληροφορικής, ανάλογα με τις Σχολές ή τα Τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν.

Όπως έχει γράψει το news.gr στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων και η θεσμοθέτηση της δυνατότητας επικοινωνίας των επιστημονικών πεδίων μεταξύ τους. Η πρόσβαση στις Παιδαγωγικές Επιστήμες να μπορεί να γίνει από όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε  σχολές των Θετικών, Τεχνολογικών και Επιστημών Υγείας από τη Β’ αλλά και από τη Γ’ ομάδα προσανατολισμού.

Παραθέτουμε σε πίνακα τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, όσον αφορά τη δυνατότητα επικοινωνίας των επιστημονικών πεδίων.

Δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει εφικτή η επικοινωνία των πεδίων και αυτό είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τις επόμενες μέρες τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ενδέχεται τα μαθήματα να αυξηθούν από τέσσερα σε πέντε ώστε να μπορούν οι μαθητές να «ξεκλειδώσουν» άλλο ένα επιστημονικό πεδίο όπως γίνεται και σήμερα με το μάθημα επιλογής.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες που θα πρέπει άμεσα να διευθετηθούν.

Για παράδειγμα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να οριστούν οι Σχολές και τα Τμήματα για τις οποίες θα είναι εξεταζόμενο μάθημα η Πληροφορική.  Μέχρι την 1η Μαρτίου του 2015 θα  πρέπει να έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει την ένταξη των Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε επιστημονικά πεδία και η οποία θα ισχύει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Επίσης ο συντελεστής βαρύτητας σε 1 μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση  θα καθοριστεί μετά από πρόταση της ΑΔΙΠ προς τον Υπουργό Παιδείας η οποία περιέρχεται σε αυτόν μέχρι την 15η Μαρτίου. Σε περίπτωση μη υποβολής της πρότασης  ο συντελεστής καθορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας.

Καλόγηρος Βασίλειος

NEWS.GR

………………………………………………………………………

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΕΘΝΟΣ

ΜΠΑΛΤΑΣ: ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είπε χθες ο νέος υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς. Δηλαδή φαγητό για μαθητές που το έχουν ανάγκη, θέρμανση μέσα στις σχολικές αίθουσες και εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις.

Στη συνέχεια, όπως ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε, θα ξεκινήσει ένας πλήρης διάλογος για ουσιαστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Ομως στις άμεσες αλλαγές, για τις οποίες δεν απαιτείται διάλογος, είναι η κατάργηση των εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και φυσικά της Τράπεζας Θεμάτων.

Επίσης άμεσα πρέπει να ρυθμιστούν ζητήματα που θα στηρίξουν τα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην ομαλή λειτουργία τους με βασικότερο την επιστροφή στις θέσεις τους των διοικητικών υπαλλήλων, που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη, το επίπεδο της Παιδείας σήμερα είναι αναντίστοιχο των αναγκών της κοινωνίας. «Το παιδί από τη στιγμή που γεννιέται κουβαλάει τρεις ανισότητες: τον τόπο του, το μορφωτικό και το οικονομικό επίπεδο των γονιών. Το σχολείο όμως μπορεί να αμβλύνει αυτές τις ανισότητες. Θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας και θα στηρίξουμε τα σχολεία. Στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα σχολεία».

Αλλάζουν όλα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Σε ήπιους τόνους
Σε κάθε περίπτωση ο νέος υπουργός χθες κατά τη διάρκεια παραλαβής του υπουργείου από τον Α. Λοβέρδο κινήθηκε σε ήπιους τόνους, τόνισε ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν τον ενδιαφέρουν, αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δείξει ανοχή σε όσους «μπλέξουν τα χέρια τους σε ανομίες».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, που έγινε μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι -αν και δεν συνηθίζεται- πήραν τον λόγο δια του εκπροσώπου τους και δήλωσαν ξεκάθαρα προς τη νέα πολιτική ηγεσία ότι «εάν δεν εφαρμόσετε αυτά που υποσχεθήκατε, θα μας βρείτε απέναντί σας, εάν το κάνετε θα σταθούμε δίπλα σας». Ζήτησαν δε να μη γίνουν προσλήψεις εξωτερικών συμβούλων και να ενεργοποιηθεί το προσωπικό του υπουργείου.

Κατά τα λοιπά, η χθεσινή μέρα στο υπουργείο εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα καθώς η απερχόμενη πολιτική ηγεσία είχε ετοιμάσει πλήθος φακέλων προκειμένου να ενημερωθούν οι «καινούργιοι», γεγονός που επεσήμανε ο Αρ. Μπαλτάς, λέγοντας ότι «ο κ. Λοβέρδος μάς ενημέρωσε για όλα κάτι που δεν έκαναν άλλοι προχθές (σ.σ. υπονοώντας προφανώς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Α. Σαμαρά).

Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος φρόντισε να τονίσει ότι από τη νέα σχολική χρονιά τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά όταν είπε ότι «ποτέ δεν ρώτησα για τις πολιτικές θέσεις των εργαζομένων στο υπουργείο», δέχτηκε τις αντιδράσεις ορισμένων εξ αυτών, γεγονός που αγνόησε για να συμπληρώσει «ήρθαμε με το κεφάλι ψηλά και φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά».

Συναινετικός ήταν και ο κ. Μπαλτάς λέγοντας ότι για τη σημερινή κατάσταση της Παιδείας δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, αλλά το γεγονός ότι πάντα αντιμετωπίζεται περιστασιακά. «Δεν θέλω να μπούμε σε συζήτηση επί διαφωνιών που είχαμε στον χώρο του Κοινοβουλίου. Η δική μας κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής. Στην Ιστορία, όμως, δεν έχει υπάρξει απόλυτη ρήξη».

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ethnos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...