Home / HEADER-NEWS / Εορτή των Τριών Ιεραρχών – Το κάθε σχολείο έκανε του κεφαλιού του. Αναστάτωση για γονείς και μαθητές

Εορτή των Τριών Ιεραρχών – Το κάθε σχολείο έκανε του κεφαλιού του. Αναστάτωση για γονείς και μαθητές

Δημοσιεύτηκε: 1:14 μμ Ιανουάριος 30th, 2015  


sxolio
Αθήνα

Αλαλούμ προκάλεσε στα σχολεία, κυρίως στα Δημοτικά, σήμερα, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, η εφαρμογή εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, με ημερομηνία 20/1/2015, για τον εορτασμό της θρησκευτικής της εορτής, καθώς αναφέρει ότι η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Κατά συνέπεια, κάθε σχολείο λειτούργησε με διαφορετικό τρόπο, προκαλώντας αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.

Ορισμένα σχολεία δεν λειτούργησαν καθόλου, αλλά αποφασίστηκε ότι ο εκκλησιασμός αφορά τους παραστάτες και τον σημαιοφόρο της 28ης Οκτωβρίου.

Σε άλλο δημοτικό σχολείο της Αττικής αποφασίστηκε ότι όλοι οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία και αφού επιστρέψουν στο σχολείο, στις 10:00, θα αποχωρήσουν με ευθύνη των γονέων τους.

Σε Γυμνάσιο της Αττικής οι μαθητές αποφασίστηκε ότι μετά τον εκκλησιασμό οι μαθητές θα επιστρέψουν σχολείο και θα αποχωρήσουν στις 12:30.

Η εγκύκλιος (Αρ.Πρωτ.Φ.7/97/9629/Δ1/20-01-2015/ΥΠΑΙΘ) της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει:

«Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 6474/Δ2/15-01-2015 Εγκυκλίου της Γεν Δ/νσης Σπουδών Π/θμιας & Δ/νσης Εκπ/σης του ΥΠΑΙΘ, που αφορά στη θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών, σας διευκρινίζουμε τα εξής:

α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στον εκκλησιασμό και στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων.

γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.

δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο».

Newsroom ΔΟΛ

…………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

news.gr

Άλλα σχολεία κλειστά και άλλα ανοιχτά των Τριών Ιεραρχών

Οι διαφορετικές αποφάσεις από σχολείο σε σχολείο οφείλονται στην τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου

Δεν υπήρξε κοινή γραμμή στα σχολεία ως προς τον εορτασμό της γιορτής των Τριών Ιεραρχών όπως προκύπτει άλλωστε και από σχετικές ανακοινώσεις στους δικτυακούς τόπους των σχολείων.

Υπήρξαν σχολεία που κλήθηκαν όλοι οι μαθητές να προσέλθουν για να πάρουν μέρος στον εκκλησιασμό ενώ σε άλλα σχολεία στον εκκλησιασμό πήραν μέρος μόνο οι μαθητές ορισμένων τάξεων. Παραθέτουμε και σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα δημοτικού σχολείου.

«Σας ενημερώνουμε ότι αύριο 30/01/2015, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, οι μαθητές των Ε΄και ΣΤ ΄τάξεων θα βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού … στις 8:15, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία. Μετά συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου θα έρθουν στο σχολείο για να πάρουν άρτο. Οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων θα παραμείνουν στο σπίτι τους».

Επίσης υπήρχαν  δημοτικά   όπου όλοι οι μαθητές προσήλθαν στις σχολικές τάξεις στις 8.10 αλλά στον εκκλησιασμό πήραν μέρος οι μαθητές των δυο τελευταίων τάξεων. Οι υπόλοιποι μαθητές αφιέρωσαν τις 2 πρώτες σχολικές ώρες στους Τρεις Ιεράρχες.

Οι διαφορετικές αποφάσεις από σχολείο σε σχολείο οφείλονται στην τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας  σύμφωνα με την οποία η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρονταν ότι οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές. Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.

 

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...