Home / HEADER-NEWS / Άρχισε η ονοματολογία για τα Υπουργεία. Ποιος είναι ο πιθανός Υπουργός Παιδείας

Άρχισε η ονοματολογία για τα Υπουργεία. Ποιος είναι ο πιθανός Υπουργός Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 1:01 μμ Ιανουάριος 26th, 2015  


Ypepth

Αρχίζουν να κυκλοφορούν τα πρώτα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Βήματος ο κ. Νίκος Παππάς θα είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης.

Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο οικονομικό επιτελείο θα είναι ο κ.Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς. 

Τα άλλα υπουργεία

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γ. Σταθάκηςκαι ρόλο θα έχει ο Γαβρ. Σακελλαρίδης.

Εχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση της επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Αμυνας ακούγεται το όνομα του Θ. Δρίτσα, και βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα. Διαφορετικές συνθήκες για το συγκεκριμένο υπουργείο θα διαμορφωθούν πάντως αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο Π. Καμμένος θα το διεκδικήσουν.
Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα ανατεθούν σε εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη.
Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ενα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.
Ποιος είναι ο Αριστείδης Μπαλτάς
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ

Ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, που θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νέος υπουργός Παιδείας πιστεύει, όπως λέει συχνά στις συνεντεύξεις του, ότι οι πολίτες της Ελλάδας «ωρίμασαν βίαια» τα τελευταία χρόνια και τώρα αυτό καλείται να κάνει και η ελληνική αριστερά.

Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι και από εκείνους που έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.

Η πρώτη φυσική ερώτηση του «Βήματος» είναι πως θα πρέπει κατά την γνώμη του να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που επί σειρά  ετών έχει προκαλέσει τις γνωστές  παρενέργειες στην λειτουργία τους. «Είναι γνωστό ότι διαφωνούμε κάθετα μ αυτόν τον νόμο, είμαστε αντίθετοι» λέει ξεκάθαρα ο κ. Μπαλτάς. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι σε όλες τις αλλαγές θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος.

Ο κ. Μπαλτάς είναι παλιό και ιστορικό στέλεχος του πανεπιστημιακού «μπλοκ» της ριζοσπαστικής αριστεράς, στην ευρύτερη ομάδα των «λογαχών» του ΕΜΠ που αποτελούν τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος στο Ίδρυμα. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι γνωστό, ότι πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες κατά του νέου Νόμου Πλαισίου Διαμαντοπούλου, αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ με το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα-Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ

Ασχολήθηκε παράλληλα με τη φιλοσοφία της επιστήμης και μελέτησε ιδιαίτερα το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ποια η τύχη του Υπουργείου Παιδείας;

……………………………………………………………

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το όνομα του καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά ακούγεται τις τελευταίες ώρες ως η πιθανότερη επιλογή για το πρόσωπο του Υπουργού Παιδείας.

Νωρίτερα υπήρξε η φημολογία ότι νέος Υπουργός Παιδείας θα ήταν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Πληροφορίες ωστόσο δεν υπάρχουν για τα πρόσωπα των Υφυπουργών. Από το ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα Παιδείας κεντρικό ρόλο παίζουν ο Τάσος Κουράκης και η Θεανώ Φωτίου.

Εάν υπάρξει Υφυπουργός Παιδείας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι πολύ πιθανόν η υπεύθυνη Παιδείας του κόμματος Σταυρούλα Ξουλίδου που εξελέγη βουλευτής να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό. Βουλευτής πάντως με τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξελέγη και ο Κώστας Ζουράρις στην Α΄ Θεσσαλονίκης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...