Home / HEADER-NEWS / Ο κ. Δήμας, ο συνδικαλισμός και η Ευρωπαϊκή εμπειρία…

Ο κ. Δήμας, ο συνδικαλισμός και η Ευρωπαϊκή εμπειρία…

Δημοσιεύτηκε: 10:23 μμ Δεκέμβριος 17th, 2014  


oltee

Αθήνα, 16-12-2014

 Αριθμ. Δ.Τ.: 016

Ο κ. Δήμας, ο συνδικαλισμός και η Ευρωπαϊκή εμπειρία…

Διευκρινίσεις από τον Υπουργό Παιδείας ζήτησε ο βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. κ. Χρίστος Δήμας:

Αφορά σε έγγραφο του Υπουργού για χορήγηση στους εκπαιδευτικούς άδειας μιας ημέρας εντός του σχολικού έτους, προκειμένου να διευκολύνονται στην άσκηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων:

Γνώστης της ευρωπαϊκής «εμπειρίας», εμφανίζεται να ανησυχεί ο κ. Δήμας για την «απώλεια» μιας εργάσιμης ημέρας ανά έτος και να προβληματίζεται μήπως καταστεί ο συνδικαλισμός «υποχρεωτικός» για όλους και μάλιστα «μετ’ αποδοχών».

Αν και νεαρός δικηγόρος, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, «φρέσκος» μεν στα βουλευτικά έδρανα, αλλά υιός παλαιού και προβεβλημένου στελέχους της Ν.Δ., του τέως Υπουργού, Επιτρόπου στην Ε.Ε. και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Σταύρου Δήμα, δείχνει να αγνοεί ότι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα, προστατεύονται και ρυθμίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, που προβλέπει και την υποχρέωση παροχής διευκολύνσεων από τον εργοδότη προς τους εργαζόμενους για την άσκησή τους.

Από πλευράς μας, καθησυχάζουμε τον κ. Δήμα ότι η εγκύκλιος του Υπουργού δεν καθιερώνει υποχρεωτική αργία. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις είναι προαιρετική. Εάν ο εκπαιδευτικός κάνει χρήση της συνδικαλιστικής άδειας προσκομίζει στην Υπηρεσία του σχετική βεβαίωση της Εφορευτικής Επιτροπής.

Οι οικονομικά εξαθλιωμένοι εκπαιδευτικοί, στην πλειοψηφία τους μετακινούνται καθημερινά σε μεγάλες αποστάσεις για να μεταβούν στα σχολεία που υπηρετούν, οι δε συνδικαλιστικές τους Ενώσεις εδρεύουν συνήθως κεντρικά, όπου και οι κατά τόπους Δ/νσεις Εκπ/σης. Ειδικά στην επαρχία και λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της Χώρας (νησιωτική χώρα, ορεινή Ελλάδα, κακό οδικό δίκτυο) οι προσβάσεις προς τα κέντρα είναι εξαιρετικά δυσχερείς.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, παρακαλούμε τον Βουλευτή κ. Χρίστο Δήμα να επιδείξει κάποια κατανόηση για τις «συγκεκριμένες και μοναδικές» συνδικαλιστικές ανάγκες των Ελλήνων εκπαιδευτικών και να δικαιολογήσει την «ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη» αντιμετώπισή τους.

Αν πάλι επιμένει να τον αντιμετωπίζει ως «Ευρωπαίο εκπαιδευτικό», μπορούμε να του συστήσουμε ποια ερωτήματα πρέπει να υποβάλλει και τι διευκρινήσεις πρέπει να ζητήσει από τον Υπουργό μας.

Σε περίπτωση μάλιστα εκλογής του πατρός του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα του ζητήσουμε να παρέμβει με το αναβαθμισμένο κύρος του προς τον Υπουργό Παιδείας:

–       για την επιστροφή στα σχολεία μας των 2.500 εκπαιδευτικών Τεχνικών Ειδικοτήτων σε διαθεσιμότητα,

–       για την επαναλειτουργία των 106 Δημόσιων Επαγγελματικών Σχολών που έκλεισαν,

–       για την επαναφορά των Τομέων και Ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών που καταργήθηκαν.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΔΤ ΟΛΤΕΕ-016_ Ο κ  Δήμας ο συνδικαλισμός και η Ευρωπαϊκή εμπειρία

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...