Home / HEADER-NEWS / Το 1,8% του ΑΕΠ ρίχνει την παιδεία στα υπόγεια

Το 1,8% του ΑΕΠ ρίχνει την παιδεία στα υπόγεια

Δημοσιεύτηκε: 3:24 μμ Δεκέμβριος 28th, 2014  


PAIDEIA
Μαθητές στοιβαγμένοι σε υπόγεια, ή κοντέινερ. Σχολεία που στεγάζονται σε δύο διαφορετικά χωριά! Μάθημα με τα μπουφάν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση. Τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής. Χιλιάδες διδακτικές ώρες χαμένες από την έλλειψη καθηγητών. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η εκπαίδευση στην Ελλάδα του 2014 με τον προϋπολογισμό του 2015 να προβλέπει  για την Παιδεία μόλις το 1,8% του ΑΕΠ όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Η συνολική μείωση, από το 2011, είναι, είπε, της τάξης του 30,75%.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς για τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία της χώρας. Κάθε σχολείο ένα κομμάτι στο παζλ της κατάρρευσης. Όπως το δημοτικό σχολείο στις Γούρνες Ηρακλείου.

Οι προκάτ αίθουσες του δημοτικού σχολείου, στις Γούρνες Ηρακλείου, τουλάχιστον είναι πάνω από το έδαφος

Μάθημα στο υπόγειο και στην αίθουσα των δασκάλων

Βρίσκεται 500 μέτρα από την  πρώην αμερικάνικη βάση, όπου λειτουργούν τα τελευταία χρόνια το Μουσικό σχολείο Ηρακλείου και ο Δήμος Χερσονήσου. Μετά από χρόνια που οι τεράστιες εκτάσεις παρέμειναν ανεκμετάλλευτες, συζητείται τώρα η πώλησή τους μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Οι κάτοικοι σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας, στις 26/11, ζητούν να παραχωρηθούν στο Δήμο Χερσονήσου 5 στρέμματα για την ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου που θα χωράει όλα τα παιδιά του Δημοτικού που σήμερα κάνουν μάθημα στο υπόγειο και στην αίθουσα των καθηγητών. Το δικαιούνται, λένε, ως θύματα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των  738.000 τ.μ. της περιοχής τους όταν έγινε η βάση.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΩΜΑΡΑΣ

Δημοτικό σχολείο, Γούρνες, Ηράκλειο Κρήτης

Ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται κάθε χρόνο με μαθηματική πρόοδο. πέρυσι ήταν περίπου διακόσια και φέτος είναι 233. τα δυο τμήματα της Τρίτης, συνολικά 31 παιδιά κάνουν μάθημα φέτος στην υπόγεια αίθουσα των υπολογιστών, και τα 18 παιδιά της έκτης, στο γραφείο των Δασκάλων. Μαζί τους κάνει μάθημα κάθε μέρα και μια μητέρα καθώς το παιδί της χρίζει βοήθειας και δε λειτουργεί στο σχολείο μας τμήμα παράλληλης στήριξης. έτσι βρίσκεται αυτή δίπλα του και το βοηθάει παράλληλα με το δάσκαλο. Την περασμένη Δευτέρα κάναμε κατάληψη και πορεία προς το Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούμε. Χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση άλλου σχολικού κτιρίου. Εκτός αυτού, το σχολείο δεν διαθέτει φέτος γυμναστή, καθηγητή δεύτερης ξένης γλώσσας και πολλές άλλες ειδικότητες

Η έλλειψη χώρου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του σχολείου

  • Στην Ε και ΣΤ τάξη δεν διδάσκεται από πέρυσι δεύτερη ξένη γλώσσα
  • Υπάρχουν μόνο 4 τουαλέτες για 233 παιδιά κι αυτές χωρίς επαρκή εξαερισμό
  • Δεν υπάρχει μόνιμη καθαρίστρια. Οποίο παιδί προλάβει είναι τυχερό… τα υπόλοιπα στα σπίτια τους!
  • Δεν υπάρχει πόσιμο νερό ούτε κυλικείο

ΛΙΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

Δημοτικό σχολείο, Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης

Ζούσαμε στη Λήμνο, από ένα πολύ μικρό χωρίο με πολύ καλύτερες υποδομές και χωρίς κενά δασκάλων. Ήρθαμε φέτος εδώ, σ’ ένα δήμο με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση, άρα και έσοδα, και δεν υπάρχουν υποδομές και προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ένα σχολείο. Είναι απαράδεκτο, η αίθουσα του δικού μας παιδιού είναι στο υπόγειο, άλλα παιδιά κάνουν μάθημα σε αίθουσες προκάτ. Το υπουργείο η περιφέρεια ο δήμος πρέπει να πάρουν θέση και να λύσουν άμεσα το πρόβλημα

Οι 18 μαθητές της έκτης τάξης κάνουν μάθημα σε αυτό το γραφείο, γύρω από το τραπέζι για τις συνεδριάσεις των δασκάλων

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Δημοτικό Σχολείο, Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όλη τη χρονιά. όσο καλή διάθεση και αν έχει το διδακτικό προσωπικό, δεν είναι συνθήκες αυτές που βιώνουν τα παιδιά μας. Εχουν ήδη κουραστεί. Η κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας ήταν μόνο η αρχή. Οι προτάσεις για διάσπαση του σχολείου, δεν λύνουν το πρόβλημα. Θέλουμε ένα κανονικό σχολείο

Οι προσλήψεις και τα κενά που δεν καλύπτονται

Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν 533 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 122 καθηγητών, κυρίως Αγγλικής γλώσσας, για την πρωτοβάθμια. Το υπουργείο Παιδείας  εξασφάλισε επιπλέον πιστώσεις για πρόσληψη, συνολικά 1000 αναπληρωτών για τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Μαζί με τους 800 για τα σχολεία Ειδικής Αγωγή από κονδύλια του ΕΣΠΑ, καλύπτουν μόλις το 60% των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικούς. Οι ανάγκες στα Δημοτικά φθάνουν τις 1.900 θέσεις και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τις 1.100. Αποτέλεσμα, 1.800 προσλήψεις για 3.000 κενά!

Όπως ανέλυσε ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ, Νεκτάριος Κορδής, στην εκπομπή της Μάχης Νικολάρα, Υπόθεση Παιδεία στον Alpha 989, τα υπόλοιπα κενά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, δεν θα καλυφθούν με δεδομένο ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια ΕΣΠΑ για την Δευτεροβάθμια από την οποία, επομένως, θα λείψουν ως το τέλος της χρονιάς περίπου 500 εκπαιδευτικοί. Όλα αυτά ενώ έχουν χαθεί ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς, 70.000 την εβδομάδα. Τεράστια είναι τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή.

https://360pedia.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...