Home / HEADER-NEWS / Υπόμνημα της ΠΕΚΑΔΕ αναφορικά με τις θέσεις της για την επάρκεια

Υπόμνημα της ΠΕΚΑΔΕ αναφορικά με τις θέσεις της για την επάρκεια

Δημοσιεύτηκε: 10:00 μμ Νοέμβριος 6th, 2014  


pekade2

Αρ. Πρωτ. 16

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014

 

Προς:

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο

Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ κ. Αθανάσιο Κυριαζή

Κοιν.:

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Πρόεδρο, κ. Σ. Γκλαβά

Αντιπρόεδρο κ. Ι. Κουμέντο

Προέδρους Τμημάτων Ξένων Γλωσσών  &   Φιλολογιών Α.Π.Θ., Ε.Α.Π και Ε.Κ.Π.Α.

Συλλόγους Φοιτητών/τριών Ε.Κ.Π.Α και Α.Π.Θ

ΟΛΜΕ

ΚΕΜΕΤΕ

ΔΟΕ

Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Σχολικούς Συμβούλους ΠΕ06

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: Θέση της ΠΕΚΑΔΕ για το ζήτημα της Επάρκειας

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής της Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΔΕ) δραστηριοποιείται στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης επί 35 συναπτά έτη. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης του μαθητή και η απόκτηση υψηλού επιπέδου γνώσεων στην αγγλική γλώσσα καθώς και η ποιοτική διδασκαλία της γλώσσας από άρτια εκπαιδευμένους καθηγητές πανεπιστημιακής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Με το παρόν υπόμνημα σας γνωστοποιούμε εκ νέου τη θέση της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. αναφορικά με την επάρκεια.

 

Η Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. επισημαίνει ότι:

 

1) Τα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών των ελληνικών πανεπιστημίων και τα εφάμιλλα του εξωτερικού διαθέτουν ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται σε διαφορετικά επιστημονικά, διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα και αντιστοιχούν πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις και στις ανάγκες για ειδικό διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό για τη διδασκαλία τόσο της αγγλικής όσο και των υπολοίπων ξένων γλωσσών.

 

2) Μόνο οι σπουδές στα τμήματα αυτά που καλύπτουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη διδακτική, τη μεθοδολογία και τη γλωσσολογία εγγυώνται την επιστημονική, την ερευνητική, τη διδακτική, την εργασιακή και την επαγγελματική αυτοτέλεια και αξιοπιστία των ίδιων των αποφοίτων τους και εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, η θεωρητική και η εφαρμοσμένη γλωσσολογία είναι επιστήμες που μελετούν και ερευνούν συστηματικά τη δομή, τη λειτουργία, τη διδακτική και τη χρήση των δεύτερων/ξένων γλωσσών και αποτελούν ένα βασικό μέρος του προγράμματος σπουδών των ξένων γλωσσών και φιλολογιών.

 

3) Τα προγράμματα σπουδών των ξενόγλωσσων φιλολογιών είναι τα μόνα που προσφέρουν πρακτική εξάσκηση των φοιτητών στα σχολεία, σε πραγματικό αριθμό μαθητών, βασισμένη στις αρχές εκμάθησης της δεύτερης/ξένης γλώσσας και μόνο οι επιστήμονες απόφοιτοί τους, οι οποίοι έχουν και γνώσεις παιδαγωγικής και ψυχολογίας μπορούν να διδάξουν τη ξένη γλώσσα.

 

4) Η απλή πιστοποίηση γνώσης και άριστης χρήσης μιας ξένης γλώσσας αποτελεί μεν βασικό εργασιακό προσόν για κάθε εργαζόμενο, σε καμία περίπτωση όμως δε συνεπάγεται διδακτική και παιδαγωγική ικανότητα διδασκαλίας της ξένης γλώσσας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.  Στη σύγχρονη παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης μόνο τα θεσμοθετημένα πανεπιστημιακά τμήματα ξένων γλωσσών διασφαλίζουν την πλήρη επιστημονική, παιδαγωγική και εκπαιδευτική κατάρτιση των καθηγητών ξένων γλωσσών.

 

Συνεπώς, η επάρκεια διδασκαλίας «νόμος 2545/1940» θα πρέπει να καταργηθεί διότι δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο σύγχρονο κόσμο.

 

Κύριε Υπουργέ,

Σας παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε τη θέση αυτή. Σκοπός της  Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. είναι να συνδράμει στο έργο της πολιτείας για την προσφορά  καλύτερης εκπαίδευσης στους μαθητές και τους πολίτες μας από άρτια καταρτισμένους καθηγητές πανεπιστημιακής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

 

Με Εκτίμηση

Για το Δ. Σ. της ΠΕΚΑΔΕ

Ο Πρόεδρος                                                                     Η Γεν. Γραμματέας

ΚΟΣΜΑΣ ΒΛΑΧΟΣ                                                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΩΤΣΗ

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...