Home / HEADER-NEWS / Ψηφιακά παιχνίδια με πολιτισμικές επιρροές για την εκμάθηση γλωσσών

Ψηφιακά παιχνίδια με πολιτισμικές επιρροές για την εκμάθηση γλωσσών

Δημοσιεύτηκε: 10:59 πμ Νοέμβριος 23rd, 2014  


Multilingualism

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, αναπτύσσει στα πλαίσια ερευνητικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας λογισμικό για τη βελτίωση δεξιοτήτων επικοινωνίας στο σημερινό ανοιχτό διαπολιτισμικό περιβάλλον εργασίας και δια βίου μάθησης. Το λογισμικό σκοπεύει να συμβάλει στην πιο αποτελεσματική χρήση κοινά χρησιμοποιούμενων γλωσσών (lingua franca) για επαγγελματικούς ή και μαθησιακούς σκοπούς σε ένα διεθνές επιχειρησιακό περιβάλλον. Συμβάλλει στην αποτελεσματική επικοινωνία ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο που συνεργάζονται είτε πρόσωπο με πρόσωπο, για παράδειγμα στα πλαίσια ενός ταξιδιού για επαγγελματικούς ή και ακαδημαϊκούς λόγους, είτε από απόσταση μέσω δημοφιλών εργαλείων του διαδικτύου, όπως τα κοινωνικά δίκτυα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή την τηλεδιάσκεψη.

Το λογισμικό καινοτομεί με το να επικεντρώνεται όχι τόσο στο να προωθεί τη χρήση μιας lingua franca κατά  το ίδιο πρότυπο από όλους αλλά στο να λαμβάνει υπόψη το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο μια lingua franca χρησιμοποιείται από άτομα με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Πιο συγκεκριμένα, το λογισμικό ενσωματώνει επιδράσεις μεταφοράς από τη μητρική γλώσσα, όπως επιρροές στην προφορά, τη σύνταξη, και την επιλογή εκφράσεων, και πολιτισμικές επιδράσεις στην επικοινωνία, για παράδειγμα το πώς ανοίγει ή κλείνει μια συζήτηση, το πώς ξεκινά μια επαγγελματική συνάντηση, ή το πώς συστήνεται κάποιος.

Το λογισμικό έχει αναπτυχθεί με τη μορφή εκπαιδευτικού παιχνιδιού που προσομοιώνει σενάρια επικοινωνίας αντλώντας έμπνευση από την πραγματική ζωή. Με τη μέθοδο αυτή το λογισμικό δίνει την ευκαιρία έκθεσης στον τρόπο που χρησιμοποιείται μια lingua franca από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες ή σε διαφορετικές χώρες. Η μάθηση προσομοιώνει κοινές πρακτικές επικοινωνίας και συμβάλλει στη ευκολότερη και άμεση εφαρμογή της εμπειρίας που αναπτύσσεται στην καθημερινότητα. Παράλληλα, το λογισμικό βοηθά τους επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε σχέση με τις ξένες γλώσσες ενώ προωθεί την αναγνώριση του πολιτιστικού πλούτου των Ευρωπαϊκών γλωσσών.

Το σενάριο της εφαρμογής ακολουθεί έναν μελλοντικό επαγγελματία καθώς περνά από διαδικασία αναζήτησης εργασίας σε διεθνές περιβάλλον, διαδικασία συνέντευξης, και πρόσληψης. Στη συνέχεια ο παίκτης συναντά συναδέλφους σε ένα διεθνές περιβάλλον εργασίας, συμμετέχει σε επαγγελματική συνάντηση με άτομα από διαφορετικές χώρες, και συμμετέχει σε δείπνο εργασίας.

Το λογισμικό αναπτύσσεται με συγχρηματοδότηση και υποστήριξη από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (KA2 Languages) στα πλαίσια του ερευνητικού σχεδίου siLang: Serious Games for Situated Language Learning addressing Work Needs. Στο σχέδιο συμμετέχουν ερευνητικοί και επαγγελματικοί οργανισμοί από την Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, και Εσθονία. Το λογισμικό είναι διαθέσιμο από τη διεύθυνση https://si-lang.net και διατίθεται ελεύθερα. Υποστηρικτικό περιεχόμενο με τη μορφή φύλλων εργασίας και βίντεο περιγραφής της εφαρμογής είναι διαθέσιμα στην ίδια ιστοσελίδα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...