Home / Featured / Έξι χάρτες για τις γλωσσικές οικογένειες της Ευρώπης

Έξι χάρτες για τις γλωσσικές οικογένειες της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε: 9:43 πμ Νοέμβριος 20th, 2014  


xenes-glwsses

Οι χάρτες που μας παρέχουν όλες τις πληροφορίες που θέλουμε να γνωρίζουμε για τη γλώσσα μας

Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι

Οι χάρτες που ακολουθούν καταγράφουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τις γλώσσες που μιλιούνται στον πλανήτη μας. Σ’ αυτούς καταγράφονται πληροφορίες για την καταγωγή των γλωσσών που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους όλων των χωρών, αλλά και πληροφορίες για τη συγγένεια των γλωσσών.

1. Οι ρίζες των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών

Η σκιτσογράφος Minna Sundberg, ζωγράφισε το δέντρο που απεικονίζει την άμεση σύνδεση μεταξύ των Ευρωπαϊκών και των Ασιατικών γλωσσών, αποδεικύοντας για άλλη μια φορά πως οι περισσότερες γλώσσες του πλανήτη έχουν Ινδοευρωπαϊκές ρίζες.

2. Οι γλώσσες της Βικιπαίδεια

Ο συγκεκριμένος χάρτης απεικονίζει τις γλώσσες στις οποίες είναι γραμμένα τα άρθρα της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας. Κάθε χώρα απεικονίζεται με το χρώμα που οι χρήστες μπορούν να διαβάζουν άρθρα μέσω της Βικιπαίδεια στο διαδίκτυο. Οι πολίτες των περισσότερων Ευρωπαϊκών χωρών μπορούν να διαβάσουν οποιαδήποτε πληροφορία κυρίως στις γλώσσες τους. Ενώ, η γλώσσα που επικρατεί παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία τα Αγγλικά, που επικρατούν και στις Αραβικές χώρες, καθώς μόνο η Συρία να χρησιμοποιεί τα Αραβικά.

Ενώ, παράλληλα βλέπουμε τα Γερμανικά να επικρατούν στη Βολιβία, την Ουρουγουάη και τη Ναμίμπια, γεγονός που οφείλεται στις αποικίες των Γερμανών σε αυτές τις περιοχές.

3. Οι γλωσσικές οικογένειες του κόσμου

Ο χάρτης απεικονίζει τις γλώσσες που ομιλούνται σε κάθε χώρα αλλά και τη συγγένεια που μπορεί να έχουν με άλλες γλώσσες, δείχνοντας έτσι την «καταγωγή» της. Έτσι, παρατηρούμε πως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία κι η Πορτογαλία έχουν το ίδιο χρώμα με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

4. Η γλωσσική πολυμορφία σε όλο τον κόσμο

Ο συγκεκριμένος χάρτης δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin και χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το Εθνολόγιο, απεικονίζει τη πολυμορφία των γλωσσών σε διάφορες χώρες, όπου ο αριθμός 0 δείχνει πως όλοι οι κάτοικοι μιλούν την ίδια γλώσσα, ενώ ο αριθμός 1 δείχνει πως όλοι έχουν τη δική τους γλώσσα. Ακόμη και αν φαντάζει απίθανο υπάρχει χώρα που πλησιάζει τον αριθμό 1, 0.99, η Παπούα στη Νέα Γουινέα, όπου όλοι οι πολίτες μιλούν διαφορετική γλώσσα.

5. Ποιοι μιλούν Αγγλικά στην Ευρώπη

Πολλές χώρες έχουν περισσότερες από μία γλώσσα που χρησιμοποιείται ευρέως, με πολλούς κατοίκους που μαθαίνουν δύο ή περισσότερες. Με τα Αγγλικά να αποτελούν τη δεύτερη ή τη τρίτη γλώσσα που μιλούν κάτοικοι των Ευρωπαϊκών χωρών.

Ο χάρτης απεικονίζει με ποσοστά τον πληθυσμό της κάθε χώρας που μιλάει Αγγλικά, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι εκτός από την Αγγλία, όπου είναι λογικό να γίνεται η μεγαλύτερη χρήση της γλώσσας, το 90% των Ολλανδών μιλάει άπταιστα Αγγλικά. Παράλληλα, το 51% των Ελλήνων κάνει χρήση της Αγγλικής γλώσσας.

6. Πόσες γλώσσες μιλούν οι Ευρωπαίοι;

Οι ευρωπαϊκοί λαοί μιλούν τις περισσότερες γλώσσες, καθώς υπολογίζεται πως μιλούν κατά μέσο όρο δύο γλώσσες. Πρωταθλητές και σε αυτή την κατηγορία είναι η Ολλανδοί, που στο σύνολό τους μιλούν τουλάχιστον 3 γλώσσες. Ενώ, οι Έλληνες φαίνεται να μιλούν δύο γλώσσες.

 

Πηγή: Vox


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...