Home / HEADER-NEWS / Απαντήσεις Υπ. Παιδείας σε θέματα που τέθηκαν στην εκπομπή ΕΝΙΚΟΣ

Απαντήσεις Υπ. Παιδείας σε θέματα που τέθηκαν στην εκπομπή ΕΝΙΚΟΣ

Δημοσιεύτηκε: 5:03 μμ Νοέμβριος 21st, 2014  


590_eccf8a1fce1c6ef34d7c368c327f73c3

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Υ.ΠΑΙΘ., Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΝΙΚΟΣ (17/11/2014)

                

ΕΝΙΚΟΣ, 17/11/2014, παρεμβάσεις προσκεκλημένων ως προς τις οποίες ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  δεσμεύτηκε να εξετάσει τα σχετικά θέματα και να δώσει τις απαντήσεις.

1. Απευθυνόμενη στον υπουργό Παιδείας καθηγήτρια ειδικής Αγωγής αναφέρθηκε στις ΕΔΕΑΥ (Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες) και υποστήριξε,  ότι το περασμένο Πάσχα τους ζητήθηκε από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υπογράψουν ψεύτικες εκθέσεις, ότι ανέλαβαν περιστατικά που δεν ίσχυαν. «Εμένα προσωπικά  μου το ζήτησε ο διευθυντής του σχολείου όπου εργαζόμουν, στο 3ο γυμνάσιο Αιγάλεω».

Απάντηση :  Όπως μας διευκρίνισε η καταγγέλλουσα,  η δήθεν ψεύτικη έκθεση που της ζητήθηκε να συνυπογράψει είναι η Έκθεση Πεπραγμένων Ψυχολόγου που είχε προσληφθεί στο ΕΔΕΑΥ ως αναπληρώτρια, στο πλαίσιο άλλου προγράμματος ΕΣΠΑ, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Με την καταγγελία της θέλησε να αναδείξει την πλημμελή λειτουργία των σχετικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ και να τονίσει ότι λόγω της μικρής διάρκειάς τους  δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν «πεπραγμένα». Για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα μιλήσαμε τόσο με την ίδια, όσο και με την περιφερειακή διεύθυνση Αττικής.

2. Τι γίνεται με τους μεταπτυχιακούς υπότροφους στους οποίους έχει καταργηθεί η υποτροφία και αμείβονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών; Θεωρούνται δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, αποδίδουν ΦΠΑ και πληρώνουν ΟΑΕΕ;

Απάντηση : Μετά την κατάργηση των κρατικών υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, και προκειμένου να υπάρχει οικονομική ενίσχυση των μεταπτυχιακών φοιτητών, αυτοί εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Από την αμοιβή τους αποδίδουν τον αναλογούντα ΦΠΑ, σύμφωνα με τα ισχύοντα. Να σημειωθεί πως ΦΠΑ δεν εισπράττουν όλες οι εφορίες. Υπάρχει δηλαδή σχετική ακαταστασία. Στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα και την Τεχνολογία προσπαθήσαμε να εντάξουμε σχετική τροπολογία περί μη είσπραξης ΦΠΑ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την έρευνα αυτής της μορφής ως παροχή εργασίας και δεν αποδέχθηκε την πρότασή μας. 

3. Γυμνάσιο Λουτρών Αιδηψού. Έχουν χαθεί 496 ώρες από κενά σε ΦΥΣΙΚΗ, ΧΗΜΕΙΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ ,ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ. Και στο Λύκειο Αιδηψού κενά σε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΑΝΕΦ και ΒΙΟΛΟΓΙΑ. 

Απάντηση : Όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός στην εκπομπή, οι προσλήψεις αναπληρωτών τόσο στο Γυμνάσιο Λουτρών Αιδηψού όσο και στο αντίστοιχο Λύκειο θα πραγματοποιηθούν έως την 30 η Νοεμβρίου. Πράγματι, για την ειδική αυτή περί

πτώση, όπου επί 11 κενών σε όλη την Εύβοια συνέπεσε οι 3 να είναι στο συγκεκριμένο γυμνάσιο, οι εκπαιδευτικοί θα οριστούν  την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου και θα αναλάβουν υπηρεσία από Δευτέρα 24 Νοεμβρίου.                 

4. Στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας (ανήκει στο ΤΕΙ Λάρισας) δεν υπάρχουν μόνιμοι καθηγητές, μόνο «πανεπιστημιακοί υπότροφοι» που διδάσκουν. Όπως καταγγέλλει η σπουδάστρια, προς το παρόν αυτοί  διδάσκουν χωρίς να έχουν υπογράψει συμβάσεις, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα. 

Απάντηση : Η καθυστέρηση στην υπογραφή συμβάσεων των πανεπιστημιακών υποτρόφων που διδάσκουν στο συγκεκριμένο τμήμα του ΤΕΙ Λάρισας οφείλεται σε τεχνικούς κατά βάση λόγους. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται μη λειτουργία του ιδρύματος. Οι τεχνικοί λόγοι θα ξεπεραστούν και θα παρακολουθούμε το θέμα παρέχοντας διευκολύνσεις, εάν φυσικά αυτό μας ζητηθεί.

5. Σχετικά με τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος των αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων με ισότιμους, των ελληνικών, τίτλους. Ενώ οι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αμέσως μετά την αποφοίτηση, οι απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων δεν ξέρουν τι να κάνουν για να πάρουν την αντίστοιχη άδεια. 

Απάντηση: Πράγματι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων, που οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαδικασίες που θεσπίστηκαν στις 10-04-2014 είναι δυσεφάρμοστες και χρειάζεται αναμόρφωση. Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και πάντως, καταθέτουμε τον Ιανουάριο σχετικό σχέδιο νόμου, σε συνεργασία με τον ΔΟΑΤΑΠ, προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Ωστόσο, δεν έχει σχέση με το θέμα αυτό, η παρέμβαση της πτυχιούχου Ψυχολογίας. Το θέμα που έθεσε μας απασχόλησε την επόμενη ημέρα. Προφανώς παρότι ισχυρίστηκε το αντίθετο, δεν έλαβε πτυχίο από ομοταγές προς τα ελληνικά. ΑΕΙ κράτους μέλους της ΕΕ κάνοντας όλες τις σπουδές της σε αυτό και στην αλλοδαπή. Για αυτό άλλωστε το λόγο είπε πως δεν απευθύνθηκε στον ΔΟΑΤΑΠ, αλλά στο ΣΑΕΠ. Άρα, το θέμα της συνυφαίνεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολλεγίων, ως προς το οποίο όμως δεν διευκρίνισε τί ακριβώς εννοεί.

6. Ο πατέρας υποψηφίου φοιτητή με αναπηρία δήλωσε πως το παιδί του έχει αναπηρία 67% και πάνω, αλλά δεν δικαιούται μετεγγραφής, ενώ έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις.

Απάντηση : Οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης κατηγορίας εισάγονται χωρίς Πανελλήνιες Εξετάσεις, οπότε εισάγονται στην Σχολή της επιλογής τους και μάλιστα στην πόλη όπου κατοικούν. Ωστόσο ο υποψήφιος επέλεξε τη δύσκολο οδό των Πανελλήνιων  εξετάσεων. Από την ισχύουσα νομοθεσία δεν  προβλέπεται μεταφορά θέσης του φοιτητή με αναπηρία, όταν αυτός δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα του 5% και συμμετέχει στις πανελλήνιες. Ωστόσο, επειδή η νέα ρύθμιση ψηφίστηκε στις 4 Μαΐου, δηλαδή μετά την επιλογή του υποψήφιου φοιτητή με αναπηρία, ενημερώσαμε τον γονέα πως έχει δυνατότητα να κάνει ένσταση, σε ειδική επιτροπή που συγκρότησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Αθ. Κυριαζής. 

7. Δύο μητέρες έθεσαν το θέμα του 10% που δεν δικαιούται μετεγγραφής και διαμαρτυρήθηκαν για αυτό.

Η απάντηση είναι πως ο νόμος δεν δίδει δυνατότητα μετεγγραφής στο 10% και πως είναι τέτοια η αντίδραση των ΑΕΙ στις υπάρχουσες μετεγγραφές, ώστε είναι αδύνατο να καταθέσουμε τροπολογία που θα προσέθετε και άλλους.

8. Τέλος, μετά την εκπομπή μια φοιτήτρια μας είπε πως το εισοδηματικό κριτήριο για διμελή οικογένεια είναι 18.000 ευρώ και η ίδια και η μητέρα της έχουν 18047 ευρώ!

Της απαντήσαμε να καταθέσει ένσταση δίχως όμως να έχει πολλές ελπίδες. Επειδή ωστόσο μας είπε πως ο πατέρας της τους εγκατέλειψε όταν ήταν δύο ετών, αλλά δεν πήρε διαζύγιο από την μητέρα της, σκεφτήκαμε πως μπορεί να ισχυριστεί πως και με τον πατέρα τα μέλη της οικογένειας γίνονται 3, άρα το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 27000 ευρώ. Συνεπώς, να συμπληρώσει την αίτησή της και με το στοιχείο αυτό.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...