Home / HEADER-NEWS / ΑΕΙ – Η μείωση των εισακτέων θα επιφέρει ραγδαία αύξηση των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές

ΑΕΙ – Η μείωση των εισακτέων θα επιφέρει ραγδαία αύξηση των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές

Δημοσιεύτηκε: 12:13 μμ Νοέμβριος 19th, 2014  


ekpa1

Ανακατατάξεις στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα φέρει από φέτος, αν τελικά υλοποιηθεί, η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τα ίδια τα Ιδρύματα.

Η δυσαρέσκεια των πρυτάνεων και των προέδρων τμημάτων για τον υπέρογκο αριθμό πρωτοετών που «φορτώνονται» κάθε χρόνο είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη τα τελευταία χρόνια, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να ζητάει ρητά γερό «ψαλίδι» στα νούμερα που ορίζει το υπουργείο. Αναπόφευκτα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτό θα οδηγήσει σε έκρηξη των βάσεων, ειδικότερα για τις δημοφιλείς σχολές, μιας και οι πολυπόθητες θέσεις, για τους υποψήφιους, στα αμφιθέατρα θα μειωθούν αρκετά.

Ενδεικτικό του μεγέθους των μειώσεων που ζητάνε Ιδρύματα, τα οποία προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, η πρυτανική ηγεσία δήλωσε ότι μπορεί να διαχειριστεί 950 φοιτητές. Η απόφαση του υπουργείου ήταν να εισαχθούν 1.600, προσθέτοντας 40% επί της πρότασης του Ιδρύματος. Πάνω-κάτω, αντίστοιχες μειώσεις ζητάνε και τα υπόλοιπα Ιδρύματα. Δεδομένου ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων κυμαινόταν στις 70.000, αν για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οριστεί από τα Ιδρύματα, θα είναι ορατά μειωμένος, επηρεάζοντας άμεσα και τις βάσεις εισαγωγής του ερχόμενου Αυγούστου.

Αφορμή για να τεθεί ακόμα μια φορά επί τάπητος το ζήτημα των εισακτέων ήταν οι μετεγγραφές. Αν και ο τελικός αριθμός των μεταφορών θέσης περιορίστηκε στις 10.000, όπως παραδέχτηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, η κατανομή ήταν άνιση. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι Σχολές Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι σχολές Ιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από το κύμα των πρωτοετών που δέχτηκαν.

paideia-ergasia.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...