Home / HEADER-NEWS / Συνέντευξη Λοβέρδου στο ΒΗΜΑ FM. Δεν υπογράφει τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών

Συνέντευξη Λοβέρδου στο ΒΗΜΑ FM. Δεν υπογράφει τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 5:12 μμ Οκτώβριος 24th, 2014  


sinenteyxi

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στον Βήμα FM και στους δημοσιογράφους Γ.Παπαχρήστο και Β.Χιώτη.

Ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:

Για το ότι δεν θα υπογραφούν αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών που υποβλήθηκαν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρά μόνο αυτές που αφορούν λόγους υγείας:

Επειδή είναι οργανωμένη η ακαδημαϊκή χρονιά, οι εκπαιδευτικοί είναι η μόνη κατηγορία των εργαζομένων που για να φύγει για σύνταξη, πρέπει να το κάνει μέσα σε προκαθορισμένα όρια. Δηλαδή να το κάνει το καλοκαίρι. Δεν το κάνουν μέχρι 31 Αυγούστου και το κάνουν μετά.

Και θέλω να ανακοινώσω από την εκπομπή σας, ότι σε αυτή την τακτική που χρόνια ακολουθείται, δεν μπορώ να είμαι σύμφωνος γιατί έχω παραδεχτεί τα κενά από τις 11 Σεπτεμβρίου. Δημιουργούμενα επιπλέον κενά δεν μπορώ να καλύψω και άρα μόνο για περιπτώσεις ασθένειας βαρύτατης που προέκυψε τώρα, που δεν ήταν 31 Αυγούστου, αλλά ένα ατύχημα αυτοκινητιστικό, κάτι άλλο. Όλα τα άλλα δεν θα τα υπογράψω κ. Χιώτη και το ανακοινώνω από την εκπομπή σας γιατί είναι απόφαση που πήρα αργά χθες το βράδυ.

Έχω 300 συνταξιοδοτήσεις στο γραφείο μου που περιμένουν την υπογραφή μου.

Αφορούν όλη την Ελλάδα. Δεν θα τις δεχτώ. Να είχαν κάνει οι άνθρωποι το αίτημά τους πριν τις 31 Αυγούστου. Θα ψάξω σε αυτές ασθένεια που προέκυψε από τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά και εάν κάτι τέτοιο ισχύει, προφανώς δεν θα είμαστε ανάλγητοι και άδικοι, αλλά για τις υπόλοιπες δεν θα υπογράψω.

Για τον λόγο αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων:

Ζητούν περισσότεροι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν και του φόβου για τις συντάξεις, αλλά αυτό έχει να κάνει με την κρίση και έχει να κάνει με ένα θέμα που μας είναι γνωστό. Το να το κάνεις 31 Αυγούστου και είναι δικαίωμά σου. Και ο φόβος είναι δικαίωμά σου. Αλλά δεν είναι δικαίωμά σου να αφήνεις μια τάξη κενή. Γιατί εγώ τώρα τι θα κάνω; Δηλαδή πες ότι δέχομαι μια συνταξιοδότηση για κάποιον ο οποίος, δεν είμαι ακόμη έμπειρος για να σας εξηγώ γιατί το κάνουν, αλλά το κάνανε σταθερά επί χρόνια. Περιμένουν να ανοίξει η χρονιά και τότε παραιτούνται.

Φέτος δεν μπορώ να το δεχτώ και λυπάμαι πάρα πολύ που θα διαταράξω κάποιους προγραμματισμούς, αλλά και οι ίδιοι διαταράσσουν τον προγραμματισμό της εκπαίδευσης. Δεν μπορώ να καλύψω τα κενά. Δεν έχω παραπάνω θέσεις από αυτές που πήρα από την κυβέρνηση και οφείλω ευχαριστίες στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Χαρδούβελη, αλλά η κατάσταση έφτασε μέχρι εκεί, παραπάνω κενά δεν μπορώ να καλύψω με νέες αναπληρώσεις, άρα δεν θα υπογράψω τις συνταξιοδοτήσεις.

Για το πότε θα υπογραφούν οι επόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης ο Υπουργός δήλωσε μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, το καλοκαίρι.

Για την ικανοποίηση 10.000 μετεγγραφών από τις 13.000 αιτήσεις:

Δεν πρόκειται για επιπλοκή. Είναι πρόβλεψη του νόμου. Είχαμε περίπου 3.500 αιτήσεις για οικονομικούς λόγους που επικαλούνται τα χαμηλά τους εισοδηματικά δεδομένα. Ο νόμος ορίζει γι’ αυτούς 10%. Ότι από αυτούς τα τμήματα θα πάρουν το 10%. Είναι περίπου 3.500 αυτοί, θα πάρουμε γύρω στους 500, όπως υπολογίζαμε και από την πρώτη στιγμή.

Άρα από τον αριθμό των 12.800 που αιτήθηκαν τη μετεγγραφή τους, θα πραγματοποιηθεί το αίτημα για περίπου 10.000.

Μόνο για τους κατόχους, τους έχοντες οικονομικά προβλήματα είναι το 10% και είναι το μέτρο που έβαλα εγώ στη νομοθεσία. Τα μέτρα που βρήκα ήταν χωρίς όριο. Ήταν χωρίς 10%.

Θα επιλεγούν οι φτωχότεροι με κριτήριο την επίδοσή τους. Αυτός που έχει την καλύτερη επίδοση. Έτσι θα κρίνουν τα τμήματα.

Τώρα, θέλω να ανακοινώσω γιατί χθες το βράδυ στείλαμε τις σχετικές επιστολές, ότι εμείς παραλάβαμε όλες τις αιτήσεις, αυτές τις 12.800, τις ταξινομήσαμε ανά τμήμα, τις αποστείλαμε χθες το βράδυ στα ιδρύματα με μια δική μου επιστολή, όπου λέω ότι από την ημέρα της παραλαβής μέσα σε 5 μέρες πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι γραμματείες να δέχονται και όταν θα ξεκινήσει η κάθε γραμματεία να δέχεται τα πιστοποιητικά, την πρώτη μέρα δηλαδή κατάθεσης των πιστοποιητικών και για άλλες οκτώ μέρες. Δηλαδή συνολικά οι φοιτητές από τη στιγμή που η γραμματεία τους ενημερώσει ότι θα δέχεται αιτήσεις, 8 μέρες έχουν προθεσμία να καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους.

 

Για το αν η προθεσμία έχει πρόθεση να μην προλάβουν κάποιοι να υποβάλουν τα πιστοποιητικά τους:

Όχι, αντίθετα ανταποκρίνεται στο αίτημα να πάμε γρήγορα. Γιατί άλλα παιδιά μένουν σε ξενοδοχεία, άλλα δεν ξέρουν τι να κάνουν, να νοικιάσουν ή να μη νοικιάσουν σπίτι. Εμείς είπαμε στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ κάντε όσο μπορείτε πιο γρήγορα, μην φτάσετε στο Γενάρη, όπως κάθε χρόνο κάνετε. Είχα πει ότι με το μεγάλο κύμα των μετεγγραφών δικαιολογείται ο Γενάρης, αλλά να δικαιολογηθεί ο Γενάρης για ένα Πολυτεχνείο, που έχει πολλές αιτήσεις, για ένα πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ που έχουν 50 και 100 και 150, ας τις κάνουν γρήγορα.

Από τη στιγμή που θα πάρει η γραμματεία την επιστολή μου, το πανεπιστήμιο την επιστολή μου, νομίζω ότι σήμερα θα την έχουν πάρει όλοι, έχει 5 μέρες για να ανοίξει αυτή την διαδικασία.

Για το κατά πόσον μπορεί να θεσπιστεί η φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά και να ισχύσει:

Όπως το έκανε ο κ. Φορτσάκης μπορεί, γιατί το έκανε μόνο για την πρυτανεία, δεν το έκανε για όλο τον πανεπιστημιακό χώρο, όπου θα έπρεπε κι εκεί να γίνει κατά τη δική μου γνώμη, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά κάπως πιο χαλαρά. Δηλαδή στο campus του πανεπιστημίου κάποιος σε κοιτάει, υπάρχει μια μπάρα, κάτι υπάρχει, όπως υπάρχει κι εδώ, απλώς εδώ δεν είναι ο έλεγχος αυτός που πρέπει να είναι.

Το πόσος θα είναι ο έλεγχος που θα είναι, δεν το αποφασίζει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Συνεπώς εγώ δεν έχω κανένα περιθώριο να παρέμβω, απλώς μπορώ να έχω άποψη ως Υπουργείο Παιδείας και η άποψή μας είναι θετική, δηλαδή υπέρ του κ. Φορτσάκη.

Ο κ. Φορτσάκης τι έκανε; Είπε «στην πρυτανεία», που ποια είναι η πρυτανεία; Το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου στην πανεπιστημίου. Τι έχει συμβεί εκεί προσφάτως; Στις μεγάλες εκδηλώσεις των αγανακτισμένων έχει γίνει κατάληψη, έχουν σκιστεί με μαχαίρια πίνακες αμύθητης αξίας και ιστορικής τουλάχιστον σημασίας, έχουν καταστραφεί αγάλματα, η περιουσία του πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης είπε ότι «στο χώρο αυτό στο κτίριο αυτό θέλω να υπάρξει μία φύλαξη στοιχειώδης, ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει». Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Διοίκησης του πανεπιστημίου και είναι και αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε, των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων, του Βήματος FM, δηλαδή κάθε χώρος έχει και τα δικά του δεδομένα, εδώ δεν έχετε φύλαξη απέξω;

Έχετε. Πείτε μου ένα κτίριο που έχει δημόσιο χαρακτήρα, που να μην έχει φύλαξη. Παλιά είχαν και οι πολυκατοικίες με τους θυρωρούς. Τώρα λόγω φτώχιας δεν έχουν θυρωρούς οι πολυκατοικίες. Θα μας πείτε τώρα ένας Βουλευτής ενός κόμματος ότι δεν έχει δικαίωμα το κράτος, ένα πανεπιστήμιο, ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου να βάλει αυτούς τους στοιχειώδεις κανόνες; Στην πρυτανεία;

Για την επέκταση της φύλαξης και σε άλλους χώρους του Πανεπιστημίου πλην της Πρυτανείας:

Ας γίνει τώρα στην πρυτανεία κι ας το θεωρήσουμε όλοι δεδομένο, ας συμφωνήσουμε πάνω στο αυτονόητο και βλέπουμε. Εδώ δε συμφωνούμε πάνω στο αυτονόητο, εδώ έχουμε τη μείζονα Αντιπολίτευση. Δεν είναι ότι έχουμε ένα μικρό γκρουπ ας πούμε διαμαρτυρίας, εδώ έχουμε τη μείζονα Αντιπολίτευση, το κόμμα που είναι πρώτο αυτή τη στιγμή στις εκλογές, τρεις Βουλευτές του οποίου Καθηγητές πανεπιστημίου και οι τρεις..

Εγώ έβαλα το θέμα στη Βουλή.

Για τη διαφοροποίηση κάποιων στο θέμα αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ. Μαντάς όμως επειδή είναι ένας πολύ καλός συνάδελφος, ο οποίος είναι Λέκτορας Γιατρός από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν περίμενα ότι θα είναι αυτός που θα ήταν εκεί.

Στη Βουλή πήρα την πρωτοβουλία να βάλω αυτό το θέμα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Δεν ανέφερα τα ονόματα, ούτε το κόμμα, για να μη θεωρηθεί αντέγκληση με τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάρουμε μια απόφαση είπα όλοι μαζί ότι αυτά είναι ανεπίτρεπτα. Δεν έγινε, οι περισσότεροι τοποθετηθήκαμε έτσι, αλλά δύο κόμματα τοποθετήθηκαν αλλιώς.

Φαντάζομαι ότι εκφράζουν την Ηγεσία. Κι επίσης μείζονα στελέχη του χώρου, καθύβρισαν τον κ. Φορτσάκη, τον χαρακτήρισαν «Δικηγόρο της Κυβέρνησης» και ούτω καθεξής. Γιατί; Γιατί είπαμε ένα αυτονόητο, που σε κάθε χώρα συμβαίνει κι εδώ πρέπει να συμβεί και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι έτσι πρέπει να είναι, δεν ανοίγεις την πόρτα ενός χώρου δημοσίου για να μπεις επειδή έτσι θες.

Για τη δήλωση του κ. Τριγάζη, πανεπιστημιακού, από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τον τρόπο αυτό φυλακίζονται εργαζόμενοι» :

Υπάρχει η απάντηση που δίνει ο ίδιος ο κ. Φορτσάκης, σας ξαναλέω δεν είναι μέτρα που εισηγείται ή καθιερώνει το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει, είναι μέτρα τα οποία αποφασίζει το πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας απλώς έχει μία γνώμη. Εν προκειμένω δεν έχει γνώμη απαραίτητη κατά τον τύπο, έχει μια γνώμη στο πλαίσιο του δημοσίου και του κοινοβουλευτικού διαλόγου, είμαστε υπέρ αυτού που κάνει ο κ. Φορτσάκης.

Το μέτρο, όπως μου εξήγησε ο ίδιος, δεν σχετίζεται με τους εργαζομένους εκεί και οι εργαζόμενοι εκεί όπως και στο Υπουργείο Παιδείας πρέπει να δηλώνουν την άφιξη και την αναχώρησή τους. Αν το κάνει κι αυτό, δεν το γνωρίζω, αλλά είναι μέσα στο πλαίσιο κι αυτό, πειράζει δηλαδή; Που υπάρχει πρόβλημα εδώ; Δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι προκαθορισμένο ωράριο;

Εν πάση περιπτώσει, αυτά όλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, εδώ η εκτίμησή μου είναι ότι αναζητούν κάποιοι αφορμές. Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας που παραδοσιακά για το πανεπιστήμιο έχει συμβολισμούς, νομίζω ότι από το Σεπτέμβριο αναζητούν θέμα, αναζητείται θέμα αναταραχής και σύγκρουσης με ότι βρουν. Τώρα βρήκαν αυτό.

Πιστεύω ότι έχει νόημα η έκκληση, αφορά όλους τους παράγοντες του δημοσίου βίου στο χώρο της εκπαίδευσης, αφορά τους Καθηγητές, αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους, αφορά τους φοιτητές, αφορά την Πολιτεία.

Ξεκίνησε το πανεπιστήμιο φέτος, ξεκίνησαν τα ΤΕΙ, δεν πρέπει να διακοπεί η λειτουργία τους, πρέπει να τη βγάλουμε τη χρονιά κανονικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε πλήρη εξέλιξη. Νομίζω ότι όποιος ψάχνει να βρει αφορμή τα πανεπιστήμια για να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα στο δημόσιο βίο, λάθος ψάχνει και δεν πρέπει αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν να τα ξαναζήσουμε.

Για τα αστυνομικά μέτρα στις παρελάσεις:

Έχω πάρα πολλά χρόνια να πάω στην κεντρική παρέλαση και την τελευταία φορά που πήγα το 2005. Η κα Γιαννάκου ήταν τότε Υπουργός κι εγώ είχα μια αρμοδιότητα στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, την τελευταία φορά δεν υπήρχαν αυτά. Δεν ξέρω, ούτε μπορώ να παρέμβω σε θέματα δημόσιας τάξης, γιατί πολλές φορές η ανάγκη να υπάρξει ευταξία, να μην υπάρξουν εγκλήματα και λοιπά οδηγεί στις καταστάσεις αυτές.

Δεν μπορώ να παρέμβω να κάνω τον έξυπνο στον κ. Κικίλια έτσι; Εδώ θέλω να είμαι πάρα πολύ μετρημένος.

Θα συζητήσω με τον κ. Κικίλια, αλλά δεν μπορώ να παρέμβω στο έργο του, γιατί αν η Αστυνομία έχει από το επιχειρησιακό σκέλος της δουλειάς της τις πληροφορίες που έχει και αναγκάζεται να πάρει αυτά τα μέτρα, δεν μπορώ εγώ να τους πω ότι τα μέτρα αυτά που παίρνετε δεν είναι σωστά.

Αλλά δεν ξέρω, πραγματικά δεν ήξερα, τώρα το μαθαίνω από τον ακροατή σας, ότι δεν μπορούν οι γονείς πια να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους, γιατί από την τηλεόραση βλέπω κόσμο, τι είναι αυτός ο κόσμος, δεν είναι γονείς;

Πάντως με αφορμή αυτή την υπόμνηση θα συζητήσω με τον κ. Κικίλια, όχι για να του εισηγηθώ κάτι, απλώς για να με ενημερώσει για τα μέτρα που παίρνουν.

Σε ερώτηση ακροατή για τη φύλαξη στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών όπου φοίτησε ο Υπουργός:

Προφανώς είναι κάποιος συμφοιτητής μου που δεν λέει το όνομά του. Δεν είχαμε φύλαξη. Δεν υπήρχε φύλαξη στο campus, δηλαδή όταν μπαίναμε μέσα στο πανεπιστήμιο για να πάμε σε μια αίθουσα, ή για να πάμε στην εστία να φάμε.

Αλλά υπήρχε προφανώς σε όλα τα κτήρια της διοίκησης του πανεπιστημίου. Το θυμάμαι σαν τώρα και πρέπει να το θυμάται και ο συμφοιτητής μου που κάνει τη συγκεκριμένη ερώτηση.

Εδώ θυμίζω ο κ. Φορτσάκης πήρε κάποια μέτρα για την πρυτανεία στο κέντρο της Αθήνας, στο ιστορικό αυτό κτίριο που έχουν γίνει οι βανδαλισμοί πρόσφατα, σε μια πόλη που πρέπει να ζήσει από τον τουρισμό και που φέτος που δεν είχαμε τέτοια, είδαμε πόσο καλό έκανε στον τουρισμό η ήρεμη Αθήνα.

Σε ερώτηση ακροάτριας για συγκεκριμένη συμπεριφορά καθηγήτριας η οποία αντί να κάνει μάθημα, πιάνει την κουβέντα για τα σήριαλ της τηλεόρασης και μετά βάζει τεστ ή διαγώνισμα και γράφει όλη η τάξη και τα δυο τμήματα από 2 έως 6 με άριστα το 20;

Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία εδώ και μέρες, κατ΄ αρχάς είδαμε τον κ. Μητσοτάκη για να ρωτήσουμε εάν το Υπουργείο είναι αρμόδιο για τον υπαλληλικό κώδικα για το αν θα έχει αντίρρηση, μας είπε δεν έχει. Και συγκαλέσαμε συσκέψεις με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, δηλαδή με τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις δασκάλων και καθηγητών, και τους είπαμε ότι πρέπει να αναμορφωθεί συνολικά το πειθαρχικό δίκαιο. Είναι το θέμα των Νέων σήμερα.

Χθες έγινε μια τελική σύσκεψη όπου καταλήξαμε στις θέσεις που έχουμε και είμαστε ταυτόσημοι. Δεν δέχονται, θεωρούν υπερβολικό αυτό που κάναμε ήδη για την παιδεραστία, γιατί ήμασταν πάρα πολύ αυστηροί και εκεί δεν ρωτήσαμε και κανέναν.

Έχουν μια επιφύλαξη, όχι ότι είναι αντίθετοι. Δεν είναι αντίθετοι, αλλά είχε μια επιφύλαξη η ΟΛΜΕ.

Για το δημοσίευμα των Νέων ότι υπάρχουν προβλήματα, διότι κάποιοι καθηγητές δέχονται κακόβουλες καταγγελίες και τίθενται σε διαθεσιμότητα πριν ακόμη μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και αν όντως υπάρχει αυτό το θέμα:

Υπάρχει. Και δεύτερο υπάρχει πειθαρχικό αδίκημα για όλη τη δημοσιοϋπαλληλία για ανάξια περί την υπηρεσία συμπεριφορά, η οποία είναι πάρα πολύ αόριστη ως περιγραφή πειθαρχικής παράβασης.

Και είπαμε να διασπάσουμε τον ιδιωτικό βίο ενός εκπαιδευτικού που δεν μπορεί να τιμωρείται επειδή τσακώθηκε με τη γυναίκα του, είναι παράδειγμα που μου έφεραν οι ίδιοι γι’ αυτό σας το μεταφέρω.

Και δεν κατηγορείται ότι μέσα στην τάξη είχε τα νεύρα του, κατηγορείται επειδή κάτι ακούστηκε για τον ιδιωτικό του βίο. Δεν μπορεί επειδή διασταυρώνεται με ένα γονιό στο φανάρι και ανταλλάσσουν κάποια γαλλικά, αυτό να σημαίνει για τον ίδιο μέσα στο σχολείο διαθεσιμότητα. Τώρα η διαθεσιμότητα δεν είναι μια απλή κατάσταση. Είναι επικίνδυνη και για την τύχη σου μέσα στο σύστημα. Τουλάχιστον έτσι το φοβούνται οι εκπαιδευτικοί.

Και έχουμε την πολιτική βούληση, ευτυχώς δεν είχαμε αντίθεση από άλλα υπουργεία, θα προχωρήσουμε και είναι κάτι πάρα πολύ καλό αυτό. Πρέπει να προστατεύσουμε τον εκπαιδευτικό από τέτοιου είδους υπερβολές για να μπορούμε να τον τιμωρούμε όταν συμβαίνει αυτό που λέει η ακροάτριά σας.

Δηλαδή μια κυρία που αντί να κάνει το μάθημα της λέει τα σήριαλ της τηλεόρασης, μου θυμίζει στο εξωτερικό, στο Βέλγιο τουλάχιστον που ήταν πολύ παγιωμένα τα ταξικά, ότι στα σχολεία τα δημόσια η δασκάλα τους έλεγε γιατί είχε αυτοκτονήσει η Ρόμι Σνάιντερ, το θυμάμαι από ένα γονιό που μου το έλεγε, ενώ στα ιδιωτικά αυτό το θέμα δεν απασχόλησε και κάνανε τη δουλειά τους κανονικά, τότε που είχε συμβεί εκείνη η αυτοκτονία.

Γιατί το ένα σχολείο βγάζει παιδιά που θα γίνουν εργάτες και το άλλο βγάζει παιδιά τα οποία δεν θα γίνουν εργάτες, θα γίνουν κάτι άλλο. Αυτές οι ταξικές φυλακές στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Ένας εκπαιδευτικός του δημοσίου σχολείου που τα παιδάκια τα απασχολεί με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να μην τιμωρηθεί. Για να μπορεί αυτός να τιμωρείται και ο άλλος να μην τιμωρείται, πρέπει να καθαρίσουμε το πειθαρχικό δίκαιο από υπερβολές.

Βάλαμε χρονοδιάγραμμα τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Όχι μεθαύριο, μετά από 11 μέρες.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μεταρρυθμιστής ή λαϊκιστής υπουργός και την σχέση του με το ΠΑΣΟΚ:

Είναι μεταρρυθμιστής γιατί είναι ο υπουργός της Δημόσιας Διοίκησης, άρα είναι ο οριζόντιος αρμόδιος για θέματα που αφορούν όλους.

Κι εγώ συγκρούστηκα μαζί του την πρώτη μέρα που ορκίστηκε.

Αλλά καθήκον όλων των υπουργών είναι να συνεννοούνται μεταξύ τους. Αυτός είναι ένας καλός κανόνας πάντα, αλλά ειδικά όταν είναι δικομματική κυβέρνηση είναι απαραίτητος κανόνας. Δηλαδή δεν μπορείς να τον παραβιάζεις. Στα θέματα του μισθολογίου απ’ ό,τι άκουσα το ΠΑΣΟΚ είχε την αιτίαση ότι δεν είχε συνεννοηθεί μαζί του.

Κάθε μέτρο που παίρνεις, ακόμη και όταν εδράζεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ή στο πρόγραμμα που εφαρμόζουν, επειδή κάθε μέτρο εξειδικεύει μια απόφαση, θέλει συνεννόηση στις λεπτομέρειές του. Και όταν δεν συνεννοείσαι, οπωσδήποτε θα το εισπράξεις αυτό ακόμη και σε μονοκομματική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ να προωθήσει πλέον μεταρρυθμίσεις, γιατί έχει στο μυαλό του τις εκλογές που πιθανώς να έρχονται.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε και δυο προβλήματα, ή και τρία και πολλά, αλλά όχι αυτό.

Αυτό δεν το έχουμε. Γιατί η ιδιαιτερότητά μας, η πολιτική μας ιδιαιτερότητα σε σχέση με τους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς είναι προκαθορισμένη, όχι τώρα, αλλά προ πολλών ετών, μας δόθηκε η ευκαιρία με τον ανασχηματισμό από τον Ιούνιο και τη νέα γραμμή πλεύσης που δεν ήταν μόνο θέμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικά της κυβέρνησης, ας πούμε ο κ. Χαρδούβελης είπε, επανεξετάζω όλους τους φόρους είχε πει τότε στην αρχή. Τώρα έγιναν οι ρυθμίσεις και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα κληθούν οι επιχειρηματίες που έχουν προβλήματα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Γίνανε πράγματα που δεν είχαν γίνει.

Είναι μια νέα γραμμή πλεύσης. Σε αυτή είχαμε και η Ν.Δ. βέβαια, αλλά και εμείς, είχαμε συγκεκριμένο ρόλο και έχουμε συμμετοχή στη νέα σελίδα που προσπαθούμε να γράψουμε. Δεν είμαστε το ίδιο με τη Ν.Δ. Δεν πιστεύουμε τα ίδια, δηλαδή κάποιος μπορεί να λέει ότι έχω πολλούς θεολόγους. Είχα μια συζήτηση χθες με το σωματείο των θεολόγων. Η μια γραμμή λέει, έχεις πολλούς θεολόγους; Απόλυσέ τους και πάρε στη θέση τους φιλόλογους που δεν έχεις. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είναι εκτός φιλοσοφίας μου. Δεν θα το κάνω ποτέ δηλαδή.

Διότι θα προσπαθήσω να τους αξιοποιήσω μέσα στο σύστημα, αλλά δεν θα διώξω κόσμο στην ανεργία επειδή κάποια στιγμή αυτό το πελατειακό κράτος …..

Σε διαφωνία με τον δημοσιογράφο που δηλώνοντας δεξιός υποστηρίζει ότι άλλοι κλάδοι περιμένουν στην ανεργία και να απολυθούν όσοι περισσεύουν:

Εγώ δεν είμαι δεξιός. Και λέω ότι δεν θα απολύσω κανέναν. Και αυτό το λέω και το πιστεύω, γιατί έχει ανάγκη το σύστημα από νέες προσλήψεις, μαζί με τον κ. Μητσοτάκη διεκδικούμε να ξεπεράσουμε το λόγο 1 προς 10 στην εκπαίδευση. Μας έχει βοηθήσει εδώ και το αναγνωρίζω.

Και πρέπει να πάρουμε μόνιμο προσωπικό. Εάν δεν πάρουμε μόνιμο προσωπικό το Φεβρουάριο με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και δεν πάρουμε και εκείνους που περιμένουν από το 2008, έχουν πετύχει και περιμένουν 5 χρόνια και 6. Πρώτα θα πάρουμε εκείνους και στη συνέχεια τους υπόλοιπους με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Με αυτούς θα καλύψουμε κενά. Τον πλεονάζοντα γυμναστή και θεολόγο θα τον απολύσουμε; Όχι. Θα του δώσουμε ειδική δουλειά να κάνει. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα σχολεία της δεν έχουν γραμματεία. Τη γραμματεία την κάνει ο καθηγητής και βγαίνει ο ΟΟΣΑ μετά και λέει οι Έλληνες διδάσκουν λιγότερο. Ναι, διδάσκουν λιγότερο, αλλά κάνουν και όλη την διοικητική δουλειά που δεν κάνουν οι Γάλλοι και οι Βέλγοι γιατί έχουν διοικητικό υπάλληλο μέσα.

Για τις αντιρρήσεις της ΟΛΜΕ για περισσότερες ώρες διδασκαλίας εξαιτίας του μέτρου:

Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν πει κάτι. Τους βλέπουμε κάθε εβδομάδα και αυτό είναι μια νέα κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν λέω παιδείας, γιατί σπανίως συζητάμε για την παιδεία στην Ελλάδα, στο χώρο της εκπαίδευσης. Είναι για τα τελευταία 3 – 4 χρόνια καινούργιο φαινόμενο ότι είμαστε με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, ας διαφωνούμε, κάθε εβδομάδα σε συνεργασία. Κάθε εβδομάδα.

Για το σχολείο 18 άνω :

Είναι τα συνολικά προβλήματα με την έλλειψη Καθηγητών για την αναπλήρωση. Έχουμε ούτως ή άλλως πει από τις 11 Σεπτεμβρίου ότι ξεκινάμε με χίλια κενά και με βάση αυτούς που έρχονται τώρα και φεύγουν ή για λόγους υγείας ή με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή για άδεια άνευ αποδοχών, τα κενά αυξάνονται και είναι τα κενά για την επάρκεια.

Είναι τα κενά για την επάρκεια, δεν είναι τα κενά για την πλήρη κάλυψη των πάντων, που με αυτό το κριτήριο πάμε πολύ παραπάνω.

Εδώ για το 18 άνω επειδή το συζητήσαμε πριν από κάποιες μέρες στο επιτελικό όργανο του Υπουργείου έδωσα την εντολή ότι μπορούμε να κάνουμε και μιλάω με αυτόν τον πολύ ευρύ τρόπο γιατί δεν μπορώ να καλύψω όλες τις ανάγκες, δεν μπορώ να το κάνω και σας το λέω από την πρώτη στιγμή.

Δεν έχουμε τους αναπληρωτές. Και άλλο να λειτουργείς με μια στοιχειώδη επάρκεια κι άλλο να μη λειτουργείς. Εμείς πάμε να πιάσουμε το πρώτο κι όχι να πιάσουμε την πληρότητα.

Θέλουμε να λειτουργήσουμε το 18 άνω ναι, διότι αξίζει τον κόπο, διότι γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά εκεί.

Για αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ:  

Είναι η μοίρα του δεύτερου σε μία κυβερνητική συνεργασία. Τα καλά τα πιστώνεται ο πρώτος και τα κακά τα χρεώνονται και οι δύο, άρα ο δεύτερος δεν έχει να κερδίσει.

Αλλά επειδή συμμετέχω πια με όλες μου τις δυνάμεις σε όλες τις διαδικασίες, δε βλέπω αυτό που ορισμένες δημοσκοπήσεις έδειξαν. Βλέπω τα προβλήματα, βλέπω τη συρρικνωμένη μας δύναμη, βλέπω από τι απειλούμαστε αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε και δεν εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας, που εγώ πιστεύω ότι θα εκλέξουμε, αλλά πείτε ότι συμβαίνει το αντίθετο που είναι μια πιθανότητα κι αυτή.

Εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, εάν οι ρυθμίσεις γίνουν.

είναι οι στόχοι μας αυτοί. Αυτή είναι η νέα σελίδα, έτσι; Εάν το Δεκέμβριο είμαστε εκτός προγράμματος και με μια διευθέτηση, έναρξη διευθέτησης του δημοσίου χρέους γίνουν οι 100 δόσεις και δε γίνουν τσιφούτικα..

Η δική μου αίσθηση, γιατί γνώμη δεν μπορώ να έχω ακόμη κι έχω αίσθηση, από τις περιοδείες μου σε όλη την Ελλάδα, που δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην είμαι κάπου, είναι ότι δεν υπάρχει αυτό το 3,8 που μας δείχνουν 4.

Αλλά αυτό που έδειξε εχθές η Pulse και το Ποντίκι, αυτό είναι το ανάγλυφο, δηλαδή το 6,5 τέταρτο κόμμα πολύ κοντά στη Χρυσή Αυγή. Εμείς θα βάλουμε στόχο να είμαστε τρίτο κόμμα, εμείς θα βάλουμε στόχο να είμαστε εμείς που θα πάρουμε τη διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές και όχι η Χρυσή Αυγή, εμείς θα είμαστε η πρωτεύουσα δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς και νομίζω ότι η Pulse αλλά προχθές το Βήμα που είχε νομίζω της KResearch, δε θυμάμαι, μια έρευνα κάπως κοντινή..

Δείχνουν αυτά που δείχνανε και τον Απρίλιο του 2014, που μας λέγανε ότι θα πάμε στο 3 αλλά εμείς ήμασταν στο 6 τότε και φτάσαμε στο 8.

Δε θα διαλυθούμε δηλαδή θέλω να πω.

Στην ερώτηση αν υπάρχει το πρόσωπο εκείνο, το οποίο ανεξάρτητα από το τι πρέπει να μεσολαβήσει μπορεί από μόνο του να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να εκλεγεί και αν επιμένει στη θέση ότι «υπάρχουν ένας άντρας και μία γυναίκα»:

Επιμένω βεβαίως ότι υπάρχουν πρόσωπα που είναι πολυσυλλεκτικά, όχι επειδή η φωτογραφία τους το δείχνει αυτό, αλλά ο βίος τους. Ο βίος τους, δηλαδή με στάσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς, θέσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς, αποφάσεις που έχουν λάβει. Όχι μόνο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Βεβαίως και από το χώρο της Κεντροδεξιάς. Συγκεντρώνουν εμπιστοσύνη, πέραν των ορίων του κόμματος στο οποίο ανήκαν.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...