Home / HEADER-NEWS / Μόνιμοι … αναπληρωτές

Μόνιμοι … αναπληρωτές

Δημοσιεύτηκε: 1:01 μμ Οκτώβριος 30th, 2014  


ekpaideytikoi-daskaloi-kathigites-660_4

Μπορεί η πρόθεση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου είναι να “ξεκινήσουμε με την αναδιαμόρφωση της Παιδείας από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση”, ωστόσο από τη στιγμή που έχει αναλάβει καθήκοντα έχουν αλλάξει λίγα πράγματα. Προφανώς δεν γίνεται να αλλάξουν όλα εν μια νυκτί, τη στιγμή που κατά την τελευταία μνημονιακή τετραετία αποχώρησαν από το εκπαιδευτικό σύστημα περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί που έγινα ήταν μόλις 272. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα όσα μας λένε οι εκπαιδευτικοί, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζονται σε περίπου 4.000.

Προς το παρόν τα υπάρχοντα κενά – που, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, είναι λειτουργικά και όχι οργανικά – καλύπτονται με την πρόσληψη αναπληρωτών. Παραδείγματος χάρη, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι για το σχολικό έτος 2014- 2015 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 57 εκπαιδευτικοί του κλάδου των δασκάλων για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνο στο απογευματινό πρόγραμμα των κλασικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και 71 εκπαιδευτικοί του κλάδου των νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνο στο Ολοήμερο Τμήμα των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω πράξεων του Ε.Π. “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”.

Εισήγηση

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύνεται επαρκώς με αυτόν τον τρόπο. Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , θα κάνει την εισήγηση του στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας σχετικά με τις προτάσεις του για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα λένε οι εκπαιδευτικοί στο “Ποντίκι”, “έχουμε φτάσει στην κατάσταση να μιλάμε για μόνιμους… αναπληρωτές και όχι για διορισμού. Εμείς αυτό που ζητάμε, όχι μόνο στην Πρωτοβάθμια αλλά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι να υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί. Κι αυτό για τι οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές δεν βλέπουν καμία προοπτική μόνιμου διορισμού. Ούτε καν 1 προς 5 ή το 1 προς 10 του μνημονίου δεν τηρήθηκε”. Και προσθέτου: “Φυσικά, κανένας διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν χρειάζεται για να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο Ν. 3848, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμό, έχει επεκταθεί και για το σχολικό έτος 2014-15 και ο υπουργός Παιδείας μπορεί να κάνει μόνιμους διορισμούς τώρα με το 60%-40%, που προβλέπει η νομοθεσία. Με τα μπαλώματα που έκανε την περασμένη εβδομάδα έκλεισε τρύπες στην Ειδική Αγωγή. Δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα”.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε πως έχουν κάνει αίτηση για συνταξιοδότηση περίπου 300 εκπαιδευτικοί, αλλά διαμήνυσε ότι δεν θα τις υπογράψει γιατί υπάρχουν τεράστια κενά.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας σχολίαζαν στο “Ποντίκι” ότι “υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία και μεγάλο πρόβλημα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο υπουργός θα φέρει 300 άτομα από αποσπάσεις που έχουν γίνει, ενώ όσοι έχουν οργανική θέση και απόσπαση σε διαφορετικό μέρος θα πρέπει τουλάχιστον για φέτος να γυρίσουν στην απόσπασή τους. Οι εκπαιδευτικοί δεν αναγνωρίζουν τις παράλληλες αναθέσεις που έχουμε κάνει γι’ αυτό και μιλούν για τα τεράστια κενά”.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...