Home / HEADER-NEWS / Μια Ελληνίδα νηπιαγωγός στο Λονδίνο

Μια Ελληνίδα νηπιαγωγός στο Λονδίνο

Δημοσιεύτηκε: 11:16 πμ Οκτώβριος 14th, 2014  


nipiagogosagglia

https://www.thetoc.gr/

«Οι Έλληνες νομίζουν ότι θα φύγουν στο εξωτερικό και θα κάνουν λεφτά. Αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει πια» λέει στο TheTOC η 28χρονη νηπιαγωγός -Ο «κόμβος» συμβουλών που έφτιαξε στο Facebook

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι νηπιαγωγός και γεννήθηκε στην Ισπανία απο Έλληνες γονείς, αφού ο πατέρας της εργαζόταν στην Πρεσβεία για ένα μικρό διάστημα. Μετά από λίγο επέστρεψε στην Πάτρα όπου έμεινε μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Αμέσως μετά μετακόμισε στο Λονδίνο, όχι εξαιτίας της κρίσης αλλά λόγω της αγάπης της για το χορό, σε συνδυασμό με την επιθυμία της να ερευνήσει τα εκπαιδευτικά Προσχολικά Συστήματα.

Αν και βρήκε εύκολα δουλειά, δυσκολεύτηκε αρκετά οικονομικά στην αρχή, κυρίως επειδή δεν είχε σωστή ενημέρωση. Για το λόγο αυτό δημιούργησε ένα blog όπου δίνει πολύτιμες συμβουλές σε όσους θέλουν να πάνε στο Λονδίνο, κυρίως σε Παιδαγωγούς.

Η Χριστίνα μίλησε στο TheTOC για τη ζωή της στο Λονδίνο, για τα θετικά και τα αρνητικά της μετανάστευσης, για το αν σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ εξομολογείται ότι αυτό που της λείπει περισσότερο είναι να βλέπει τους δικούς της όπως ήταν πριν την κρίση, τον κόσμο να χαμογελάει, τα μαγαζιά γεμάτα, τους ανθρώπους να κάνουν όνειρα και τους νέους να μη χρειάζεται να μεταναστεύσουν και να μπορούν να δημιουργήσουν στη χώρα τους.

Μίλησέ μας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισες φτάνοντας στο Λονδίνο.

Ήμουν και είμαι ευπροσάρμοστος χαρακτήρας και έτσι συνήθισα γρήγορα τη ζωή και τους ρυθμούς της Αγγλίας.

Ωστόσο μία απο τις δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν τα χρήματα. Ένα μειονέκτημα στην Αγγλία είναι το γεγονός οτι δεν υπάρχει ακόμη κάποιος επίσημος οργανισμός που να ενημερώνει σωστα και λεπτομερώς τους μετανάστες Παιδαγωγούς. Έτσι στην αρχή καθότι δεν είχα κανέναν να μου δωσει οδηγίες σχετικές με την αντιστοίχιση των τίτλων μου, αναγκάστηκα για μεγάλο διάστημα να εργασθώ ως ανειδίκευτη σε Νηπιαγωγείο και έτσι να παίρνω έναν πολύ χαμηλό μισθό ο οποίος επιβαρυνόταν απο το λεγόμενο «emergency tax» (έκτακτος φόρος) που μου παρακρατούσε το κράτος λόγω του οτι δέν είχα εκδόσει ακόμη Αγγλικό ΑΦΜ.

Μία άλλη δυσκολία που αντιμετώπισα, ήταν το να συνηθίσω το Προσχολικό σύστημα της Αγγλίας. Παρά το γεγονός οτι πλέον είμαι εδώ σχεδόν 6 χρόνια, το Αγγλικό Αναλυτικό Πρόγραμμα είναι τόσο διαφορετικό σε δομή και φιλοσοφία σε σχέση με αυτό της Ελλάδας, που είναι πολύ δύσκολο για μια Νηπιαγωγό να αρχίσει να το εφαρμόζει σωστά. Πρόσφατα ανέφερα χαρακτηριστικά σε γνωστό μου πως ένιωθα και νιώθω οτι παρά τις τετραετείς σπουδές στην Ελλάδα, η μετανάστευση και η εργασία στην Αγγλία σε κάνει να αναθεωρείς απο την αρχή όλα όσα έχεις μάθει ώς Νηπιαγωγός, και σε αναγκάζει να αλλάξεις εξ’ολοκλήρου τον τρόπο με τον οποίο έχεις συνηθίσει να δουλεύεις.

Βρήκες εύκολα δουλειά; 

Ήμουν αρκετά τυχερή στην εύρεση δουλειάς, παρά το οτι δεν είχα προετοιμαστεί καθόλου. Η πρώτη μου θέση ήταν ως βοηθός Νηπιαγωγού σε ένα Αγγλο-Γαλλικό Σχολείο, στο οποίο ξεκίνησα περίπου 10 μέρες μετά την άφιξή μου στο Λονδίνο. Ωστόσο εκείνη η θέση και η επόμενη δε κράτησαν παρα μόνο λίγους μήνες, για να βρω τελικά την τρίτη μου θέση στην οποία έμεινα για αρκετό διάστημα.

Μίλησέ μας για το μπλογκ που έχεις δημιουργήσει

Αφορμή για τη δημιουργία του μπλογκ στάθηκε ένα post που ανάρτησα το 2009 στη σελίδα «Νηπιαγωγός» στο facebook, στο οποιο περιέγραφα την εμπειρία μου απο τα Αγγλικά Νηπιαγωγεία. Με το πέρασμα των μηνών άρχισα να λαμβάνω έναν τεράστιο όγκο μηνυμάτων απο συναδέλφους που ζητούσαν απεγνωσμένα πληροφορίες για το πώς να μεταναστεύσουν στην Αγγλία. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω το blog ώστε να δώσω αξιόπιστες πληροφορίες στις συναδέλφους, ωστε να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα.

Σε αυτό το blog μία Νηπιαγωγός θα βρεί πληροφορίες για την αναγνώριση του Πτυχίου της, το πώς να ετοιμάσει τα χαρτιά της, τις θέσεις στις οποίες μπορεί να απασχοληθεί, το αναλυτικό πρόγραμμα της Αγγλίας, αλλα και πληροφορίες όπως γνωστά και αξιόπιστα γραφεία ευρέσεως εργασίας και φθηνές περιοχές για να μείνει. Το Blog έχει επίσης και σελίδα στο facebookhttps://www.facebook.com/nipiagogoistinagglia στην οποία δημοσιεύω διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, αγγελίες για συγκατοίκηση, αλλα και οτιδήποτε νέο που να αφορά το επάγγελμά μας στην Αγγλία (νομοθεσίες, αλλαγές στο πρόγραμμα κλπ).

Υπάρχουν περισσότεροι νέοι που θέλουν να φύγουν από την Ελλαδα όσο περνάει ο καιρός;

Κρίνοντας απο τις 94.000 επισκέψεις του blog μου μέχρι σήμερα, και τις άπειρες σελίδες που δημιουργούνται καθημερινά με σκοπό να δικτυώσουν τους Έλληνες που ζητούν εργασία στο εξωτερικό, η οικονομική κρίση πλέον φαίνεται να «σπρώχνει» όλη τη νέα γενιά στη μετανάστευση. Ωστόσο δυστυχώς υπάρχει ένας αριθμός νέων που μεταναστεύουν ξαφνικά και βεβιασμένα χωρίς να προετοιμάζονται κατάλληλα και έτσι βρίσκονται προ εκπλήξεως. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι ζήτησαν την καθοδήγησή μου, όταν ακολουθώντας αγγελίες που υπόσχονταν δουλειά στο εξωτερικό κατέληξαν να εργάζονται υπο άθλιες συνθήκες και βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο. Πολύς κόσμος γίνεται ιδιαίτερα ευκολόπιστος και πιστέυει μη ρεαλιστικές υποσχέσεις, σε μια εποχή που στις άλλες χώρες δεν λείπουν οι αξιόλογοι και εξειδικευμένοι υποψήφιοι για μια θέση.

Θεωρείς ότι οι Έλληνες έχουν σωστή εικόνα για τη μετανάστευση;  

Δυστυχώς κατα τη γνώμη μου, πολλοί έχουν μια εικόνα για τη μετανάστευση παρόμοια με αυτή του ’50. Υπάρχει η αντίληψη του οτι θα μεταναστεύσουν να «κάνουν λεφτά». Πλέον όμως αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει πουθενά. Κάποιοι αξιέπαινοι συνάδελφοι ήρθαν στην Αγγλία δουλεύοντας σκληρά και κατάφεραν να εγκατασταθούν και να εξελιχθούν.

Πολλοί αυτό που περιμένουν απο μια θέση στην Αγγλία είναι οτι θα βγάζουν αρκετά χρήματα ωστε να βάζουν στην άκρη και να στέλνουν και στην Ελλάδα, πράγμα που είναι αδύνατον. Επιπλέον ειδικά οι Εκπαιδευτικοί πολλές φορές ξεχνούν το γεγονός οτι θα κληθούν να διδάξουν Αγγλόφωνα παιδιά και να λειτουργήσουν γι αυτά ως γλωσσικό πρότυπο, και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να προτιμηθούν σε θέσεις εαν τα Αγγλικά τους δεν είναι ίδια με αυτά των Άγγλων.

Υπάρχουν θέσεις εργασίας; 

Παρά το γεγονός οτι στην Αγγλία υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας απο την Ελλάδα, η Αγγλία περνάει και αυτή τη δική της κρίση.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο πλέον για έναν ανειδίκευτο Άγγλο να βρεί μια θέση, πόσο μάλλον για έναν Έλληνα.

Στον τομέα των Νηπιαγωγών η κατάσταση είναι καλύτερη στα Day Nurseries (Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί) λόγω του τεράστιου αριθμού γεννήσεων κάθε χρόνο. Οι περισσότερες Νηπιαγωγοί που δοκίμασαν την τύχη τους απασχολούνται όλες σε Παιδικούς Σταθμούς. Παρόλα αυτά στα Σχολεία η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο κορεσμός είναι τεράστιος, ο ανταγωνισμός μεγάλος, ενώ οι απαιτήσεις ιδιαίτερα υψηλές. Οι περισσότερες θέσεις στα σχολεία καταλαμβάνονται απο Άγγλους ή απο Δασκάλους με πρώτη γλώσσα την Αγγλική, ενώ οι θέσεις βοηθού καταλαμβάνονται απο Αγγλόφωνα ανειδίκευτα άτομα λόγω μισθολογικής κλίμακας.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει ταυτιστεί με την λέξη «κρίση». Πώς μας βλέπουν οι Άγγλοι; 

Καθότι οι περισσότεροι μετανάστες στην Αγγλία προέρχονται από χώρες που βιώνουν κάποιου είδους οικονομική κρίση, oι Άγγλοι είναι πλέον συνηθισμένοι στην υποδοχή μεταναστών και στη λέξη «κρίση». Έτσι ο μέσος Άγγλος δε θα ξοδέψει ιδιαίτερο χρόνο στο να συζητήσει την κρίση της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, αυτό που έχω ακούσει προσωπικά να συζητάται ιδιαίτερα ανάμεσα σε συναδέλφους αλλα και στον τύπο είναι η αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ έχει τύχει πολλοί συνάδελφοί μου κατα καιρούς να με ρωτήσουν το κατα πόσο θα ήταν ασφαλείς επιλέγοντας την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα κάποια στιγμή; 

Όσο και αν αγαπώ τη χώρα μου και την οικογένειά μου, έχω πλέον συνηθίσει την οργάνωση του εξωτερικού, το απλό φορολογικό σύστημα, τη διαπολιτισμικότητα της κοινωνίας και τη σωστή λειτουργία των φορέων. Γιαυτό το λόγο πλέον πιστεύω οτι θα μου ήταν πολύ δύσκολο να γυρίσω στην Ελλάδα. Απο το 2012 βρίσκεται στην Αγγλία και η κολλητή μου φίλη, και έτσι έχω πλέον συνηθίσει να μένω εδώ.

Θα ήθελα παρόλα αυτά κάποια στιγμή να ζήσω σε ένα μέρος με πιο ζεστό κλίμα καθότι ο καιρός της Αγγλίας με δυσκολεύει αρκετά.

Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

Μου λείπει κυρίως η οικογένειά μου, τα μέρη που μου άρεσε να πηγαίνω και οι γνωστοί μου.

Μου λείπει ο ήλιος, η θάλασσα, τα βουνά, ο μεσημεριανός ύπνος, και το οτι είχα περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου.

Μου λείπει να έχω χρόνο, καθοτι η ζωή εδώ είναι πολύ γρήγορη.

Πάνω απο όλα, όμως, μου λείπει να βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους όπως ήταν πριν την κρίση, τον κόσμο να χαμογελάει, τα μαγαζιά γεμάτα, τους ανθρώπους να κάνουν όνειρα, και τους νέους να έχουν το δικαίωμα να μη χρειάζεται να μεταναστεύσουν και να μπορούν να δημιουργήσουν στη χώρα τους.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...